Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Ο τοκογλύφος, το φτωχό -πλην ρομαντικό- αγόρι και το ελληνικό bailout


Ο φιλόσοφος Jamie Whyte, ακολουθώντας την τεχνική του μεγάλου Φρεντερίκ Μπαστιά , μας εξηγεί με μια , φαινομενικά απλοϊκή , ιστορία , γιατί τα bailouts είναι όχι μόνο αναποτελεσματικά αλλά και ανήθικα. Από την ιστοσελίδα του BBC:

"Ένας τοκογλύφος δανείζει 100 ευρώ σε ένα φτωχό αλλά ρομαντικό νεαρό άνδρα για να αγοράσει λουλούδια σε ένα κορίτσι με το οποίο είναι ερωτευμένος. Όταν το δάνειο καθίσταται απαιτητό το ρομαντικό αγόρι δεν έχει χρήματα και κανείς δεν θα του δώσει ό, τι χρειάζεται για να ξεπληρώσει τον τοκογλύφο . Ο τοκογλύφος πρόκειται να μείνει χωρίς χρήματα και ο εραστής χωρίς δόντια.

Αλλά για ένα λεπτό! Ένας άνδρας με όπλο ακούει αυτή τη θλιβερή ιστορία και, γνωρίζοντας μια γυναίκα που έχει βάλει στην άκρη 100 ευρώ, απειλεί να την πυροβολήσει αν δεν δανείσει στο αγόρι τα 100 ευρώ για να ξεπληρώσει τον τοκογλύφο . Αυτή του δίνει το δάνειο το οποίο και δεν εξοφλείται ποτέ από τον εραστή μας.

Η πολιτική ελίτ της Ευρώπης φαίνεται να θεωρεί την αρχή πως θα πρέπει να αναλαμβάνετε την ευθύνη για τα λάθη σας ως ένα , απλοϊκής σύλληψης, εμπόδιο στο καθήκον τους να "διαχειριστούν την οικονομία". Κάνουν λάθος...

Εξετάστε πάλι την παραβολή μας. Εαν ο «συμπονετικός» άνδρας (Γερμανοί πολιτικοί), δεν χρησιμοποιούσε το όπλο του για να αποσπάσει 100 ευρώ από τη γυναίκα (Γερμανοί φορολογουμένοι), όλοι θα είχαν πάρει ένα πολύτιμο μάθημα.

Ο εραστής (Έλληνες πολιτικοί) θα είχε μάθει να μην δανείζεται χρήματα για να τα ξοδέψει σε λουλούδια, ο τοκογλύφος (οι τράπεζες που δάνεισαν στην Ελλάδα) θα είχαν μάθει να μην δανείζουν σε ανεύθυνα αγόρια, και το αξιαγάπητο κορίτσι (Έλληνες ψηφοφόροι) θα είχε μάθει πως δεν μπορεί να περιμένει να λάβει λουλούδια που χρηματοδοτούνται με δανεικά. Και ο καθένας θα είχε πάρει τα ίδια μαθήματα.

Αλλά με αυτή την παρέμβαση, τι έμαθαν; Πως δεν χρειάζεται να καταβάλλεις κάποιο τίμημα για το ότι σπατάλησες τα χρήματα σου, πως δεν υπάρχει κίνδυνος όταν δανείζεις σε απερίσκεπτους και πως δεν χρειάζεται να αποταμιεύεις χρήματα , δεδομένου ότι θα κατασχεθούν για να πληρώθει η απερισκεψία εκείνων που δεν έχουν.

...Ανακουφίζοντας απερίσκεπτους δανειστές από το κόστος της αφροσύνης τους, οι διασώσεις ενθαρρύνουν μελλοντικές κρίσεις χρέους - ή, όπως λένε στή δημοφιλή οικονομική ορολογία, δημιουργούν «ηθικό κίνδυνο»."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου