Kαι ξαφνικά εκεί που οδεύαμε προς το χείλος του γκρεμού, όλα άλλαξαν! Όπως φαίνεται οι αντιρρήσεις της Άγκελα Μέρκελ κάμφθηκαν και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας πρόκειται να μας χορηγήσουν ένα ακόμη δάνειο ύψους 65 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το χρηματιστήριο έκανε άλμα 5,5%, η Όλγα Τρέμη στο δελτίο ειδήσεων του "Mega Channel", πάντα λυρική , μίλησε για μια "αχτίδα φωτός", ενώ ο Παύλος Τσίμας έκανε λόγο για "στροφή ρεαλισμού" της Γερμανίας. Τουλάχιστον προς το παρόν, η Ελλάς σώθηκε! Η κρίση χρέους θα αντιμετωπιστεί και αυτή με το μοναδικό τρόπο που έχουμε μάθει από την ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους : με ένα ακόμη δάνειο!
Αυτό που η εγχώρια καθεστωτική ελίτ αποκαλεί "στροφή ρεαλισμού" δεν είναι τίποτε αλλα παρά η συνέχιση της τακτικής του στρουθοκαμηλισμού, τόσο από την πλευρά των ευρωπαϊκών χωρών όσο και από την πλευρά της Ελλάδας. Αντί να δουν κατάματα την αλήθεια, οι Έλληνες προτιμούν να προσποιούνται πως το χρέος τους είναι βιώσιμο και οι Ευρωπαίοι πως το πείραμα του ευρώ πηγαίνει περίφημα . Έτσι γι άλλη μια φορά, το αναπόφευκτο "κούρεμα" του ελληνικού χρέους αναβάλλεται (με κίνδυνο, αυτή η καθυστέρηση να το κάνει τελικά ακόμη πιο επώδυνο) και η ευρωζώνη με τη σειρά της αποφεύγει τη δικιά της μέρα της κρίσης.
Όταν άλλοι πανηγύριζαν για το Μνημόνιο, γράφαμε πως μια κρίση χρέους δεν αντιμετωπίζεται με περισσότερα δάνεια και πως τελικά το πακέτο βοήθειας θα εμποδίσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις .Τα δάνεια , με χαμηλότερα της αγοράς επιτόκια, ενθαρρύνουν τις κυβερνήσεις να συμπεριφερθούν ανεύθυνα αφού κάποιος άλλος θα επωμιστεί το κόστος των πολιτικών τους. Χωρίς την πίεση της αγοράς , και με διαθέσιμο κεφάλαιο από το πακέτο στηρίξης, είναι επόμενο οι μεταρρυθμίσεις να καθυστερήσουν ή και να σταματήσουν . Τα γεγονότα του τελευταίου χρόνου, με την εγκληματική αδράνεια της ελληνικής κυβέρνησης, φαίνεται δυστυχώς να μας επιβεβαιώνουν. Και για όσους πιστεύουν πως η αποτυχία του Μνημονίου είναι απλά μια ελληνική ιδιαιτερότητα, ας δούμε τί συνέβη προχτές στην Ιρλανδία, όπου ο Υπουργός Μεταφορών της χώρας, Λίο Βάραντκαρ, δήλωσε πως η επιστροφή της Ιρλανδίας στις αγορές ίσως να μην είναι εφικτή όχι μόνο το 2012 αλλά και το 2013, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσει το Δουβλίνο επιπλέον βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Βέβαια, η ιρλανδική κυβέρνηση απέκλεισε αμέσως μια τέτοια πιθανότητα, αλλά όλοι θυμόμαστε ποιά κατάληξη είχαν ανάλογες διαψεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης πριν λίγους μήνες.
Η εξέλιξη του πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα θυμίζει πια όλο και περισσότερο την εξέλιξη του αντίστοιχου πακέτου που δόθηκε στη Ρωσία τη δεκαετία του '90. Από το 1992 εως το 1997 η Ρωσία έπαιρνε φτηνά δάνεια από το ΔΝΤ, που άγγιζαν ή και ξεπερνούσαν τα 20 δισεκατομμύρια δολλάρια το χρόνο, με τον όρο να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στην οικονομία . Όμως σε όλη τη δεκαετία η Ρωσία έμεινε πολύ πίσω σε σχέση με άλλες χώρες της Αν. Ευρώπης και η οικονομία διατήρησε , σε μεγάλο βαθμό , τις κρατικίστικες δομές της. Ήδη από το 1993 ο φιλελεύθερος πολιτικός Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι έλεγε πως "οι νέες δυτικές πιστώσεις δεν είναι πια θεραπεία για τη Ρωσία, αλλά ένα φάρμακο που βοηθάει να κρατηθεί στη ζωή ένα άρρωστο σύστημα." Το αξιοσημείωτο είναι πως κάποιες μεταρρυθμίσεις γίνοταν μόνο κατά τις περιόδους που το ΔΝΤ , για να ασκήσει πίεση στην ρωσική κυβέρνηση, σταματούσε τη βοήθεια. Δυστυχώς όμως, με τις πρώτες μεταρρυθμίσεις, το ΔΝΤ ξανάρχιζε να καταβάλει τις δόσεις των δανείων και έτσι ο μεταρρυθμιστικός οίστρος των Ρώσων κυβερνώντων έπεφτε ξανά σε ύπνωση. Ώσπου τελικά, το 1998 η ρωσική κυβέρνηση κήρυξε στάση πληρωμών.
Αν τολμούσαμε μια πρόβλεψη, φοβόμαστε πως κάπως έτσι θα εξελιχθούν οι επόμενες φάσεις της ελληνικής τραγωδίας. Κάθε φορά που πλησιάζουμε στην ημερομηνία καταβολής μιας νέας δόσης, η Τρόικα θα προσποιείται τη δυσαρεστημένη και θα επισημαίνει την αδράνεια της ελληνικής κυβέρνησης . Η κυβέρνηση, για να αποσπάσει τη νέα δόση, θα ψηφίζει ένα νέο φιλόδοξο πακέτο μέτρων και θα υπόσχεται πως από εδώ και μπρός θα αλλάξει. Βέβαια, μετά την καταβολή της , η κυβέρνηση θα επιστρέφει στους γνωστούς νωχελικούς ρυθμούς της. Από τα νέα μέτρα, θα εφαρμόζονται μόνο αυτά που δεν θίγουν τις δομές του κρατικοδίαιτου συστήματος, δηλαδή οι αυξήσεις των φόρων, με συνέπεια η ύφεση να βαθαίνει ακόμη περισσότερο . Όσο για τις σχεδιαζόμενες ιδιωτικοποίησεις αυτές θα γίνουν- αν γίνουν- όπως ακριβώς έγινε και η περίφημη απελεύθερωση των επαγγελμάτων. Δηλαδή αποσπασματικά, με πολλές εξαιρέσεις και πολλούς αστερίσκους. Εκτός απροόπτου, αυτό το θέατρο του παραλόγου θα σταματήσει όταν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις βεβαιωθούν πως μια ενδεχόμενη πτώχευση της Ελλάδας δεν απειλεί πια την ευρωζώνη και τις τράπεζες ή αν οι πιέσεις των αγανακτισμένων ψηφοφόρων των βόρειων χωρών ανατρέψουν το bail-out consensus . Μέχρι τότε η Τρόικα θα εξακολουθεί να δίνει χρήματα και η ελληνική κυβέρνηση θα εξακολουθεί να προσποιείται πως κάνει μεταρρυθμίσεις.
Και για όσους εξακολουθούν να πιστεύουν πως το Μνημόνιο θα μας "σώσει" : Δεν πρόλαβαμε να εξασφαλίσουμε την επόμενη δόση και το νέο συμπληρωματικό δάνειο και ήδη η κυβέρνηση Παπανδρέου ξαναβρήκε τον παλιό, καλό της εαυτό . Όπως διαβάζω : "Ολοκληρώθηκε πριν λίγα λεπτά η Διυπουργική Γνωμοδοτική Επιτροπή για τη σύσταση, κατάργηση, αναδιάρθρωση και μετατροπή Υπηρεσιών, Συμβουλίων, Επιτροπών και Φορέων του Δημοσίου Τομέα,η οποία συνεδρίασε υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Θεόδωρο Πάγκαλο. Ο κ. Πάγκαλος σε δηλώσεις του τόνισε ότι το μεγάλο πακέτο καταργήσεων και αναδιαρθρώσεων δημοσίων φορέων θα υλοποιηθεί τον προσεχή Οκτώβριο(σ.σ.:!!!)". Όταν αρχίσουν οι μεταρρυθμίσεις, ξυπνήστε με!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου