Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Κάποιες σκέψεις για το debtocracy...

Το πρόβλημα είναι τόσο απλό που καταντάει περίπλοκο: τα έξοδα μας υπερβαίνουν τα τακτικά έσοδα. Άρα, χρειαζόμαστε δάνεια για να τα αποπληρώσουμε. Άρα, αν σταματήσουμε να δανειζόμαστε, χρεωκοπούμε. Κάπου εδώ αρχίζει το debtocracy που κατορθώνει να συμπτύξει, με όχι και τόσο θαυμαστή μαεστρία (ο Μουρ το κάνει καλύτερα στη δική του κατηγορία λαικισμού βαρέων βαρών), όλα τα στερεοτυπικά, αρχετυπικά, χιλιακουσμένα επιχειρήματα του γνωστού πλέον κινήματος «δεν πληρώνω».

Εν συντομία, το ντοκυμαντέρ, που σημειωτέον, κάνει θραύση στο ίντερνετ , περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία, που απαιτεί η ψυχοσύνθεση του νεοέλληνα (απ τον Πρέκα ως την Παπαρήγα) για να ριγήσει. Η ανηθικότης του χρέους. Oι ξένοι, που επελαύνουν, ως μαύρα κοράκια με νύχια γαμψά. Το έργο, που «το 'χουμε ξαναδεί», κλασικά, σε κάποια τριτοκοσμική χώρα, κατά προτίμηση της λατινικής αμερικής, η οποία φυσικά σώθηκε, εκλέγοντας μια ριζοσπαστική εκδοχή του Ανδρέα Παπανδρέου. Η λύση, να μην πληρώσουμε, με την ταυτόχρονη προσπάθεια "απελευθέρωσης" του λαού απ το ηθικό άγος του «μπαταχτσή» : "δεν είναι τάχα ανηθικο να πληρωθεί ένα ανήθικο χρέος;"

Δύο από τους σχολιαστές στο ντοκυμαντέρ είναι γνωστοί για τις πολύ συγκεκριμένες θέσεις τους στη συστημική διαχείριση του χρέους.

Κώστας Λαπαβίτσας:

μαρξιστής οικονομολόγος ( σχήμα οξύμωρο αλλά μόλαταυτα ανεκτό στην κοινωνία που ζούμε) υπέρμαχος της εξόδου από το Ευρώ και των κάτωθι μέτρων:
«Δημόσιος έλεγχος και ιδιοκτησία στις τράπεζες και γενικότερα στα μέσα παραγωγής, όπως επίσης και στο διεθνές εμπόριο και την κίνηση κεφαλαίων.». Περαιτέρω, επαναφορά στη δραχμή , ώστε η δημοσιονομική και νομισματική πολιτική να επανέρθει στα στιβαρά μπράτσα των ελληνικών κυβερνήσεων. Α η μικρή λεπτομέρεια, των τρομακτικών αναστατώσεων που θα προκαλέσει η άμεση υποτίμηση του νέου νομίσματος, δε συνιστά μη-αντιμετωπίσιμο πρόβλημα: η λύση της εθνικοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος , και γιατί όχι, της οικονομίας στο σύνολο της , θα δώσει φτερά στην εργατική τάξη.


Σαμίρ Αμίν:

Από συνέντευξή του: «Οι απαντήσεις των ευρωπαϊκών θεσμών στην “κρίση” (της Ελλάδας, για παράδειγμα), είναι γελοίες και μοιραία αποτυχημένες"
Και... «Η Ελλάδα και η Ισπανία θα μπορούσαν ν’ αποφασίσουν την έξοδο (προσωρινή) από το ευρώ, να κάνουν υποτίμηση, να εγκαθιδρύσουν τον έλεγχο στις συναλλαγές, τουλάχιστον σ’ όσες αφορούν τη δημοσιονομική ροή. Αυτές οι χώρες θα βρισκόταν τώρα ενισχυμένες, στ’ αλήθεια δυνατές για να διαπραγματευτούν τη διάταξη του χρέους…»

Ο Σαμίρ Αμίν είναι γνωστός στους παροικούντες την ακαδημαική Ιερουσαλήμ. Κλασικός μαρξιστής αρχικά, και μαοικός στη συνέχεια, αντιαποικιοκράτης μέγιστος και παλλικαράκι απ τα λίγα, ο κος Αμίν συνέτρεξε (;) με την οικονομική του τεχνογνωσία τις νεαρές τέως αποικιακές δημοκρατίες. Αν μη τι άλλο , ετούτοι οι άνθρωποι άξιζαν μιας ωραίας σοσιαλιστικής ανάτασης, μετά την εγκατάλειψή τους απ τους κεφαλαιοκράτες κερδοσκόπους. Έτσι, δεν παρέλειψε να μεταδώσει το μαρξικό φως στη δημοκρατία του Μαλί, η οικονομία του οποίου κατέρρευσε, λόγω φυσικά της πλέριας σοσιαλιστικής ανοικοδόμησης. Eν κατακλείδει, ο Σαμίρ μας, απέκτησε ακαδημαική έδρα στον επίσημο τελικό προορισμό κάθε αποτυχημένου αριστερού οραματιστή: τη Γαλλία.

Οι κύριοι αυτοί συνιστούν: μην πληρώσετε. Στάση πληρωμών και έξοδος απ το Ευρώ. Οκ. Πάμε λοιπόν στη χιονοστιβάδα των γεγονότων που θα ακολουθήσουν: Οι παραπάνω «λύσεις» φυσικά θα προκαλέσουν αναπόφευκτα κατάρρευση των τραπεζών, άρα και ανάγκη κρατικοποίησής τους. Ακόμα καλύτερα μας απαντούν , ακόμα καλύτερα! Ευκαιρία να ξεφορτωθούμε τους άπληστους τραπεζίτες. Αλλά εμείς, οι ενοχλητικοί τύποι, αναρωτιόμαστε πώς θα πληρωθούν οι υποχρεώσεις των εθνικοποιημένων τραπεζών σε τρίτους, αν η Ελλάδα έχει αναστείλει τις πληρωμές της (άρα οι δανειστές της προφανώς δε θα στήνονται κιόλας στην ουρά για να της ξαναδανείσουν). Ας μην ικανοποιηθούν οι «υποχρεώσεις» μωρέ, πιθανώς να σκεφτεί ο βλαχοΈλλην επαναστάτης, αλλά ένα λεπτό εδώ, ένα λεπτό! Στις υποχρεώσεις των τραπεζών δεν ανήκει και η απαίτηση του καταθέτη για ανάληψη των καταθέσεων του; Το κράτος θα είναι ανίκανο με τις περιορισμένες δυνατότητές του να ικανοποιήσει τους πάντες. Και τώρα, τι γίνεται; Α ναι: ας κόψουμε κι άλλο νόμισμα αδερφέ! Τυπωθήτω! Με τη μικρή λεπτομέρεια, προσθέτουμε εμείς, πως οι συνέπειες της έκδοσης νέου νομίσματος θα είναι η αύξηση των τιμών στα εισαγόμενα προϊόντα (δηλαδή την πλειοψηφία των προιόντων που χρησιμοποιεί το μέσο νοικοκυριό) , αύξηση των τιμών στην ενέργεια κλπ. Άρα τα μεσοαστικά νοικοκυριά θα καταλήξουν νεόπτωχα και τα πτωχά θα εμφανίσουν σοβαρό πρόβλημα εφοδιασμού τους ακόμα και με είδη πρώτης ανάγκης. Ήτοι, φτώχεια αγαπητοί μου, και μάλιστα από τις πιο άγριες. Και όλα αυτά, στη μάλλον απίθανη περίπτωση, που οι δανειστές μας δε θα επιλέξουν να πιέσουν τις κυβερνήσεις τους, να μας τραβήξουν το αυτί, κατά το κοινώς λεγόμενο, με κάθε λογής οικονομικά ή πολιτικά μέτρα, ικανά να μας εξασφαλίζουν μια γερή δόση δυστυχίας για τον επόμενο αιώνα.

Αυτή είναι η συνταγή των κ.κ. Λαπαβίτσα και Αμίν, των συντελεστών του debtocracy, του «δεν πληρώνω» και γενικά της αντιευρωπαϊκής και αντιμνημονιακής αριστεράς.

Εν τέλει, όσοι αναρτήσατε το εν λόγω ντοκυμαντέρ στη σελίδα σας ή στο f/b, όσοι το τιτιβίσατε στο twitter, όσοι το αποθεώσατε στις κατ' ιδίαν συζητήσεις, τι θα λέγατε αν πηγαίνατε αύριο στην τράπεζα για να τραβήξετε λεφτά από το atm και σας πετούσε την κάρτα πίσω, λόγω στάσης πληρωμών;

Α ναι: θα έφταιγαν οι τραπεζίτες και το ΔΝΤ. Γιατί αν φταίξαν τώρα με την παρουσία τους, φανταστείτε πόσο πολύ θα φταίνε τότε για την απουσία τους!Η αποκριάτικη λογική της καύσης του αποδιοπομπαίου τράγου σε μια χώρα-καρναβάλι.

Πολύ ταιριαστό,δε βρίσκετε;

35 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δε βαριέσαι καημένε... Η γελοιότητα και ο λαϊκισμός έχουν ξεπεράσει κάθε όριο και η κομπλεξική συνωμοσιολο΄γία ΄χει καταντήσει κατεστημένος τρόπος σκέψης όλων. Το κακό είναι οτι ο πάτος απέχει πολύ ακόμα...

Ανώνυμος είπε...

Mαρξιστής οικονομολόγος!!!!!
ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟ!!!

Ανώνυμος είπε...

Κάτω τα χέρια από τον κ. Λαπαδίτσα. Τα λέει πολύ καλύτερα από κάτι νομπελίστες της σειράς που άλλα λένε σήμερα και άλλα μας προκύπτουν αύριο.

ellinaki είπε...

Χαίρομαι που σήμερα πληθαίνουν οι φωνές της λογικής, γιατί χθες βράδυ όταν τέλειωσα το Debtocracy έφαγα μία κρίση στοιχειώδους αντίληψης για το θέαμα της μίας ώρας που εβλεπαν τα ματάκια μου. Από την εισαγωγή με τον παραλληλισμό Παπαδόπουλου - Στρος Καν, μέχρι τον επίλογο με την "οικονομική ανάλυση" και τον Θούριο του κ. Γλέζου.

pap είπε...

http://amfilegomena.wordpress.com/2011/01/17/%CE%B7-%CE%AC%CF%81%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%80%CE%BB%CE%B7%CF%81%CF%89%CE%BC%CE%AE%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%87%CF%81%CE%AD%CE%BF%CF%85%CF%82-%C2%AB%CE%B8%CE%B5%CF%89%CF%81%CE%AF%CE%B1%C2%BB/

Ανώνυμος είπε...

Εγω προβληματιζομαι γενικα με μια λογικη που μιλαει αναδιαρθρωση ενοσω υπαρχουν ελλειμματικοι προυπολογισμοι. Και γενικοτερα μια φιλολογια του στυλ χρεωκοπηστε για το καλο σας.

Ανώνυμος είπε...

Δεν μπορείτε, όμως, να παραβλέψετε ότι οι Τσίπρες έκαναν το μεγάλο άλμα να αποκτήσουν φωνή στο διαδίκτυο μέσω σοβαροφανών αλλά ατεκμηρίωτων προτάσεων, όπως των Λαπαβίτσα και Αμίν.Είναι κι αυτό κάποια πρόοδος. Και φυσικά, όπως πάντα, καμμιά πρόταση για τη μετά τη χρεωκοπία εποχή.

Ανώνυμος είπε...

Δεν καταλαβαίνω γιατι πρέπει να ταυτίζεται η ιδέα της στάσης πληρωμών με την αριστερή ιδεολογία και τον μαρξισμό. Μήπως οι ανά τον κόσμο οικονομολόγοι που παροτρύνουν την Ελλάδα να κυρήξει πτώχευση είναι αριστεροί; Δε νομίζω...

Δημήτρης είπε...

Σωστά είναι αυτά, αλλά τι σας κάνει να πιστεύετε ότι η λύση που έχει επιλεχθεί σήμερα είναι καλύτερη; Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι δεν θα οδηγηθούμε στη χρεωκοπία, αφού πρώτα θα έχουμε ξεπουλήσει όλο τον πλούτο της χώρας αντί πινακίου φακής; Τι είναι καλύτερο;

Απάντηση δεν θα βρεθεί παρά μόνο αν δει κανείς το θέμα στην ολότητά του, η οποία περιλαμβάνει τόσο την οικονομική γεωγραφία της κατάστασής μας, όσο και γεωπολιτικά ζητήματα (και πολλά άλλα).

stelioskal είπε...

Χαρά στην υπομονή σου ρε Χάρη να ασχολείσαι με βλάκες...
Πρέπει να καταλάβετε οτι οι άνθρωποι αυτοί πιστεύουν σε δόγμα. Και όπως και με την θρησκεία, δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ περίπτωση να δούν τπτ περισσότερο απο τον εσταυρωμένο...

Υ.Γ. Αυτό που γουστάρω πιο πολύ απ΄όλα είναι που οι αριστεροί πάντα δίνουν συνεντευξη μπροστά απο τεράστιες βιβλιοθήκες γεμάτες βιβλία...Σαν άλλες "Παστρικές" υπο μια έννοια...

Ανώνυμος είπε...

OK. Αυτά προτείνουν οι Λαπαδίτσας & Αμιν. Οι φωστήρες του Μπλε Μήλο τι ρεαλιστική λύση προτείνουν?

Ανώνυμος είπε...

Οι φωστηρες του ΜπλεΜηλο καταρχην θελουν λεφτα για να σας δωσουν μια αρτια οικονομοτεχνικη λυση. Στο τζαμπα δεν δουλευουμε.

Μια χρεωκοπημενη χωρα θα πουλησει εξ ορισμου σε σκοτωμενες τιμες την περιουσια της. Το ερωτημα ειναι ομως το εξης. Θα υποφερει ο κοσμος για μερικα τσιμεντα?

Δημήτρης είπε...

Μια χρεωκοπημένη χώρα θα πουλήσει σε σκοτωμένες τιμές αυτό που μπορεί να την βγάλει από την χρεωκοπία;

Δημήτρης είπε...

Και δεν χρειάζεται άρτια οικονομοτεχνική λύση. Ένα προσχέδιο αρκεί.

Ανώνυμος είπε...

Εντάξει, μην αγχώνεστε. Όπως λέει και ο Μίκυ, από το σπίτι του στου Φιλοπάππου, θα κάνουμε ότι και ο Ισημερινός κι έτσι θα δούμε Θεού πρόσωπο όπως είδε και ο Ισημερινός.
Όσοι ενδιαφέρονται για λεπτομέρειες, θα κυκλοφορήσει προσεχώς σχετικό DVD με την συνέντευξη. Τα έσοδα θα διατίθενται για τους σκοπούς της επανάστασης της οποίας θα ηγηθεί ο Μίκυ.

Ανώνυμος είπε...

Και οι δύο δρόμοι, και του Debtocracy και των φιλελεύθερων, οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα: Βαλκανιοποίηση.

Το πως και πόσο γρήγορα θα φτάσουμε εκεί είναι θέμα βίτσιου. Άλλος ονειρεύεται Κούβες, κι άλλος Δανίες. We are stuck in the Balkans, guys!

BK είπε...

Δε βαριέσαι αδερφέ, σάμπως εσύ θα τον πληρώσεις το λογαρισμό; Για τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας και τα δισέγγονά μας βαράει η κουδούνα. Εμείς -ευτυχώς- έχουμε ιδεολογία καθαρή, νόμιμη (αρχικά λιγάκι ανήθικη, μετά εντελώς παράνομη και σκανδαλώδη) πολιτική και ο θεός βοηθός. Αριστερά, δεξιά, μάγκες, ο πιο σύντομος δρόμος είναι η ευθεία. Ξυπνάτε ρεεεεεε!

Ανώνυμος είπε...

Μπλε μήλο νομίζω ότι ήδη έχεις υπόψιν τις θεωρίες του jaque fresco ! Εγώ λέω ότι τελικά η λύση παγκοσμίως είναι η κατάργηση του χρήματος και πιστέψτε με ΔΕΝ ΙΣΧΎΕΙ ΤΟ NO MONEY NO HONEY ! Φανταστείτε ένα κόσμο χωρίς χρήμα και με την ήδη υπάρχουσα τεχνογνωσία και τεχνολογία ο μόνος στόχος να είναι η διάσωση όλου του πλανήτη από την απειλή αφανισμού του ,λόγω του χρηματοπιστωτικού συστήματος!

Ανώνυμος είπε...

resourse based economy guys... ksekinisa na to parakoloutho prin 1,5 xrono k eos tora meno ekpliktos me ayta pou prosthetoun mera me tin mera.
i ellada mporei na petixei tin energiaki tis aneksartisia me tis terasties dinatotites ananeosimis energeias.
open source technology, k resourse based economy mporei na kanoun almata stin anthropini proodo isos xoris tora pia tin anagki tou xrimatos..

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα. Το φίλτρο με το οποίο παρακολουθήσατε το deptocracy (όπως και το δικό μου, γιατί να το κρύψομεν άλλωστε...) ήταν αρκετά ισχυρό ώστε στην τελική να μην σας μείνει τίποτα από την ουσία του. Δικαίωμά σας να θεωρείτε την όποια "μαρξιστική" αντίληψη ως κατηγορία, βαφτίζοντας την όποια πρόταση που προέρχεται από εκεί "ανεδαφική" ή λαϊκίστικη. Περισσότερο μου κακοφαίνεται το ότι το σημερινό εκτρωματικό κατασκεύασμα το θεωρείτε δεδομένο στην δική σας mαinstream λογική (η οποία έχει τα ίδια στέρεα δομικά χαρακτηριστικά με τις λαϊκίστικες δοξασίες που αντιστέκεστε!) Είναι τόσο φυσιολογικό και τόσο δεδομένο όσο ένα μπλε μήλο! Κι ας υποθέσουμε οτι το χρέος σας απέναντι στο σενάριο του απεχθούς χρέους το κάνατε και μας είπατε τί (νομίζετε οτι) θα γίνει. Δώστε και μιαν απάντηση στον Δημήτρη Κυζάκη ο οποίος από την πλευρά του μας λέει τι (νομίζει ότι) θα γίνει με την λύση του μνημονίου, για να ολοκληρωθεί το παζλ στα μάτια ημών των αδαών...

Ανώνυμος είπε...

Προηγούμενε ανώνυμε είπες ότι η mainstream λογική στην ελλάδα είναι ο φιλευθερισμος;

Ανώνυμος είπε...

Όχι φυσικά, για την λογική του υπογράφοντα το άρθρο, έτσι όπως την καταλαβαίνω, μιλούσα. Και συγχωρέστε μη μετατροπή του α σε υ στο ονομα του Καζάκη...

Χάρης Πεϊτσίνης είπε...

Κοιτάξτε, οποιαδήποτε λύση προωθεί μια συντεταγμένη αναδιάρθρωση σε συνδυασμό με ριζικές τομές στην ελληνική κρατικοδίαιτη οικονομία είναι καλοδεχούμενη. Οι απόλυτες λύσεις οδηγούν σε απόλυτες συνέπειες: στάση πληρωμών με έξοδο από το ευρώ συνεπάγεται αναγκαστικό υπερπληθωρισμό. Στάση πληρωμών χωρίς έξοδο από το ευρώ συνεπάγεται κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος. Για να μπορέσει κάποιος να υιοθετεί μια απ τις δύο λύσεις θα πρέπει πρώτα να απαντήσει στο θεμελιώδες ερώτημα, πώς θα αποφευχθεί η μαζική εξαθλίωση της ελληνικής κοινωνίας σε περίπτωση που χάσουμε κάθε μορφή πιστοληπτικής ικανότητας ως χώρα.

Όλα τα άλλα είναι για λαική κατανάλωση και "να χαμε να λέγαμε"

Κωστας Νικοπουλος είπε...

ΜΙλατε για το debtocracy αλλα δεν ''στιγματιζετε'' γνωμες αλλα ανθρωπους.
Σε πολλα συμφωνω σε αλλα διαφωνω, λαικισμος ειναι αυτο που κανετε σε αυτο το blog.
Μια ερωτηση, ας αφησουμε την αργεντινη και τριτοκοσμικες χωρες και ας παμε στην συγχρονη ΙΣΛΑΝΔΙΑ...εκει που η δημοκρατια ΥΠΑΡΧΕΙ εγινα δημοψηφισματα και ο κοσμος ψηφισε να μην πληρωσει τα χρεη ιδιωτικων τραπεζων. ....αα και πριν προλαβετε ο μεσος μισθος στην Ισλανδια τωρα μετα την πτωχευση ειναι 1950 ευρω και η ανεργια απο το 3.5 στο 10%...για συγκρινετε με την ελλαδα.
ΥΓ. Αληθεια ποιος ελληνας πολιτικος πληρωσε για τις ληστειες δημοσιου χρηματος?

Ανώνυμος είπε...

"ο κοσμος ψηφισε να μην πληρωσει τα χρεη ιδιωτικων τραπεζων"
Ακριβώς, να μην πληρώσει τα χρέη ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ τραπεζών, όχι του κράτους.

Καλό είναι να σκεφτόμαστε πριν πληκτρολογούμε.

χαζούλης είπε...

Λαϊκιστής είναι όποιος δε δέχεται ότι σε έναν δανεισμό ευθύνονται πάντα τρεις: Δανειζόμενος(Κυβέρνηση)-Δανειστής-Εγγυητής(Λαός).

Σας χαλαει η λογιστική επιτροπή έλεγχου του χρέους ; Μακάρι και οι Ελληνες φιλελεύθεροι να τη πρότειναν/προωθούσαν με τόσο ζήλο.

Τρώγεστε σα τα κοκόρια και δε βλέπετε τις κοινές συνισταμένες.

Ανώνυμος είπε...

Δε λέγεται Μαλί. Μαλλί έχουν τα πουλόβερ. Μάλι το λένε το κράτος. Και πραγματικά, η Αφρική μετα την επέμβαση του Δ.Ν.Τ τρώει με χρυσά κουτάλια! Και αφού σας πείραξε ότι ο Αμίν έχει έδρα στη Γαλλία, γιατί δε φωνάζετε για τους νεοφιλελεύθερους οικονομολόγους που τα έχουν κάνει μαντάρα και έχουν έδρες στα Χάρβαρντ και τις Οξφόρδες;

Δεύτερον. Μάλλον η εικόνα που έχετε για τους Μαρξιστές είναι ότι είναι αμόρφωτοι και ζούνε σε σπηλιές. Δυστυχώς δεν είναι έτσι τα πράγματα. Υπάρχουν μαρξιστές μορφωμένοι που έχουν τις απόψεις που έχουν ακριβώς επειδή γνωρίζουν πως δουλεύει το σύστημα.

Τρίτον όπως παρατηρήθηκε ήδη σε προηγούμενο σχόλιο, αντί να ασκήσετε κριτική επί της ουσίας, μένετε στα πρόσωπα. Και πραγματικά το επιχείρημα "Μαρξιστικό είναι άρα πατάτα" είναι αληθινός καταπέλτης.

Και ύστερα αναρωτιέται ο κύριος Σαμαράς γιατί η δεξιά έχει χάσει τη μάχη των ιδεών στην Ελλάδα.

Χάρης Πεϊτσίνης είπε...

Ανώνυμε, η κριτική επί της ουσίας αφ ενός είναι αξεδιάλυτη με την κριτική επί της κατάρτισης όσων εκφράζουν αυτή την ουσία , αφ ετέρου νομίζω ότι προκύπτει από μια ορθολογική ανάλυση της εναλλακτικής προοπτικής (ήτοι της πτώχευσης). Αν πτωχεύσουμε αμφιβάλλεις ότι θα συμβούν όσα περιγράφω?Αν όχι, προτιμάς την πτώχευση με τις καταστροφικές συνέπειες που επάγεται για την ελληνική κοινωνία? Και θες να σε (τους) πάρω και στα σοβαρά?

Ανώνυμος είπε...

Ημιμάθεια κε μπλε μήλο πολύ ημιμάθεια..............
Αγνοείς ότι ο θεσμός του odious debt δεν είναι η σύνοψη του κινήματος δεν πληρώνω αλλά διεθνής αναγνωρισμένος θεσμός του διεθνούς δικαίου.

Ανώνυμος είπε...

Τέλος, πάντων. Οι μεγαλοστομίες (αξεδιάλυτη, ορθολογική. Ωραίες λέξεις) και τα απαξιωτικά σχόλια συνεχίζονται. Από πλευράς μου εμμένω στη θέση μου να απαντώ όσο πιο σοβαρά μπορώ (ούτε την απόλυτη γνώση έχω, ούτε μαγικά ραβδιά) σε απόψεις που διαφέρουν από τη δική μου. Να με πάρεις σοβαρά ούτε το απαιτώ και αν θες από εσάς δε το περιμένω κιόλας. Απλώς μετά αποφύγετε τις διαμαρτυρίες αν δε σας παίρνουν σοβαρά όσοι διαφωνούν μαζί σας. Και όπως ξέρετε, είναι πολλοί.

Χάρης Πεϊτσίνης είπε...

Εγώ πάλι βλέπω μια φοβερή πολιτική ανανδρία όλων ανεξαιρέτως των υπερμάχων της "αποκήρυξης του χρέους", καθώς ουδείς απαντάει στο απλό ερώτημα: θα συμβούν όσα γράφω, ή όχι αν αποκηρύξουμε αύριο το χρέος μας? Εδώ δε χωράνε ούτε ειρωνείες ούτε φιλολογίες της πλάκας. Απλοί οικονομικοί νόμοι. Αν αυριο η Ελλάδα αποκήρυσσε το χρέος και έβγαινε εκτός ευρώ τότε θα γίνονταν κατά πάσα πιθανότητα κάτι (ή όλα) από τα παρακάτω:
1. Οι ελληνικές τράπεζες που διακρατούν το 21% του ελληνικού χρέους θα πτώχευαν άμεσα, καθώς ακόμα και με κούρεμα 50% , οι απώλειες τους θα άγγιζαν ποσό ίσο με το 30% του ΑΕΠ
2. Ο προυπολογισμός θα έπρεπε υποχρεωτικά να ισοσκελιστεί πράγμα που σημαίνει ότι το ελληνικό κράτος δε θα μπορούσε να εξυπηρετήσει όχι μόνο τις άμεσες ανάγκες του αλλά ακόμα και την δέσμευση του να εγγυηθεί καταθέσεις ύψους μέχρι 100.000 ευρω
3. Θα προχωρούσαμε με μαθηματική ακριβεια προς τον υπερπληθωρισμό , ως άμεση συνέπεια της ανεξέλεγκτης και λαικιστικής τύπωσης νέου νομίσματος.
4. Τελικά θα τρέχαμε πίσω να φιλήσουμε τις κατουρημένες ποδιές των δανειστών μας, οι οποίοι θα φερόταν στην ανυπόληπτη Ελλαδίτσα περίπου 100 φορές χειρότερα απ ο,τι η τρόικα.

Λοιπόν , αν δεν έχεις αντεπιχειρήματα στις παραπάνω προβλέψεις, καλύτερα να πετάξεις δυο τρεις ειρωνείες και να συνεχίσεις να αυταπατάσαι, γιατί συζήτηση δε μπορεί να γίνει πάνω σε ιδεοληπτικές ανοησίες.

Γιώργος Μπασαγιάννης είπε...

Είμαι ένας από αυτούς που έστειλαν τον οβολό τους για τη δημιουργία αυτού του ντοκιμαντέρ. Πολιτικά ανήκω σε εντελώς διαφορετικό χώρό από αυτόν τον συντελεστών ή των ομιλούντων. Παρά το γεγονός ότι μπορεί πολιτικά να διαφωνώ, ευχαρίστως θα έστελνα πάλι τον οβολό μου για τη δημιουργία και κάποιας άλλης προσπάθειας σχετική με το ζήτημα του χρέους.

Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, είναι ανάγκη να ακουστεί η διαφορετική φωνή. Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, είναι ανάγκη να αποφύγουμε τους μονόδρομους. Δεν χρειάζεται και δεν βοηθά η καταδίκη της αντίθετης φωνής, οφείλουμε να την ακούσουμε, άσχετα αν δεν συμφωνούμε. Αύριο μπορεί από αυτήν τη φωνή να ζητήσουμε στήριξη.

Λέμε ότι είμαστε Δημοκράτες. Καιρός να γίνουμε κιόλας.

Ανώνυμος είπε...

Τη διαφορετική φωνή την ακούμε , δεν απαγόρευσε κανείς στο ντοκιμαντέρ να προβάλλεται .Αυτό δεν σημαίνει οτι πρέπει να συμφωνούμε με ότι μαλακία του κατέβει του καθενός .

ΓΧ είπε...

Μα αγαπητό ΜΜ, σας διαφεύγει το κυριώτερο: μέσω της νεοπτώχειας και του οικονομικού εξευτελισμού, θα μπορεσουμε επιτέλους να φτάσουμε στην πολυπόθητη επανάσταση! Διότι μόνο αυτος που δεν εχει τιποτα να χασει επαναστατεί.

Ανώνυμος είπε...

Δεν χρειάστηκε πολύ να περιμένουμε για να υπάρξει εξέγερση. Οι Ισπανοί, αν κα σε καλύτερη κατάσταση από μας, αλλά με ανεργία που σπάει κόκκαλα ξεσηκώθηκαν και οι δικοί μας το ίδιο. Το debtocracy κακώς χρησιμοποιείται σαν έργο αναφοράς από τους εξεγερμένους, μιας και δεν υπάρχει κάτι καλύτερο. Αντί να μιλάει για το επαχθές χρέος το ντοκυμαντέρ θα έπρεπε να θέσει την ευρωπαϊκή διάσταση του χρέους, τις ανισορροπίες, τα ψέματα και την υποκρισία των πλουσίων χωρών της Ευρωζώνης, που δημιούργησαν ένα Ευρώ έκτρωμα και σε λίγο θα πρέπει να σκεφτούν τι θα κάνουν μ' αυτό, αν δεν θέλουν να καταρρεύσουν και οι ίδιες. Σαμπως να μην ήξεραν τα Greek Statistics. Σκεφτηκαν κοντόφθαλμα και θα το πληρώσουν. Αν όχι, η πτώση της Ελλάδας θα τους παρασύρει και τους ίδιους. Ενα τέτοιο debtocracy όντως θα ήταν μάλλον δύσκολο να το αντικρούσει κανείς. Εκτός αν πράγματι πιστεύει οτι με αλλεπάλληλα μνημόνια η Ελλάδα τελικά θα ξεπληρώσει. Πού πας, ρε Καραμήτρο!
Υ.Γ. Η ανάλυση του κ. Λαπαβίτσα δεν αντέχει σκληρής κριτικής, όντως. Μαρξιστής δε σημαίνει ντε και καλά οπαδός της στάσης πληρωμών. Ούτε και της επιστροφής στη δραχμή ολοταχώς. Γιατί δε σου φταίει και τίποτα ο μακαρίτης ο Μαρξ να του φορτώνεις και τέτοιες αναλύσεις.

Δημοσίευση σχολίου