Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Είναι η Νέα Δημοκρατία ένα αστικό κόμμα;


Κάποτε η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να αποφασίσει τι είναι. Η επιλογή μπορεί να μην είναι εύκολη (για κάποιους) αλλά είναι απλή. Η επιλογή είναι μεταξύ ενός σοβαρού αστικού κόμματος από τη μία, και ενός λαϊκίστικου και παρακμιακού σχηματισμού - ουρά της αριστεράς - από την άλλη.

Η κα Βόζεμπεργκ βρέθηκε κοντά στου καταληψίες του Δημαρχείου της Αθήνας έτοιμη για επαναστατική δράση έχοντας όλα τα απαραίτητα αξεσουάρ, όπως για παράδειγμα τσάντα Louis Vuitton. Από κοντά βρέθηκε και ο γνωστός Γιάννης Μανώλης, πρώην βουλευτής και γραμματέας του συνδικαλιστικού της ΝΔ.

Αν θυμάστε καλά, κατά την διάρκεια των κυβερνήσεων του Κώστα Καραμανλή, ο κ. Μανώλης ήταν ο βουλευτής που ασταμάτητα διαμαρτυρόταν για ακόμα μεγαλύτερες δαπάνες και περισσότερο “φιλολαϊκή” πολιτική. Οι κυβερνήσεις του Κώστα Καραμανλή σχεδόν διπλασίασαν το χρέος σε 5.5 χρόνια, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για τον κ. Μανώλη.
Μετά από όλα όσα έχουν συμβεί, ο κ. Μανώλης δηλώνει δικαιωμένος...

Κορυφαία στελέχη και βουλευτές “όπως είναι οι κ. Μαρκόπουλος και Γιαννόπουλος, είχαν υποστηρίξει -με τη φυσική τους παρουσία μάλιστα- την κατάληψη αίθουσας του υπουργείου Υγείας από γιατρούς.”

Έχει περάσει περισσότερο από ένας χρόνος από την χειρότερη μεταπολεμική ήττα της δεξιάς και ακόμα δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται κανένας για τα αίτια αυτής της εκλογικής πανωλεθρίας.

Μερικά βασικά ερωτήματα:

- Οι πολιτικές των παροχών μπορούν να δημιουργήσουν διαρκή πολιτικά κέρδη;

- Αν η ΝΔ ως αντιπολίτευση λαϊκίζει, θα μπορέσει αν έρθει στην εξουσία να κυβερνήσει αποτελεσματικά;

- Ένα πολιτικό πρόγραμμα είναι μια σειρά πολιτικών που απαντούν σε καίρια ζητήματα για το μέλλον της χώρας, ή είναι λίστες παροχολογίας και μικροπολιτικών επιθυμιών;

- Θα μπορούσε η ΝΔ σήμερα να περάσει δύσκολες αλλά αναγκαίες επιλογές όπως έκανε το 81 με την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ;

- Συχνά λέγεται από στελέχη της ΝΔ ότι κατά την διάρκεια της “νέας διακυβέρνησης” δεν “έγιναν όλα τέλεια.” Υπάρχει η εντύπωση ότι το 1 εκατομμύριο ψηφοφόροι που άφησαν την ΝΔ από το 2004 στο 2009, το έκαναν επειδή δεν βρήκαν αρκετές ομοιότητες της πενταετίας Καραμανλή με τον χρυσό αιώνα του Περικλή;

- Αυτό το 1 εκατομμύριο ψηφοφόροι που έφυγαν, χωρίς να πάνε στο ΠΑΣΟΚ, δημιουργούν την υποψία ότι ίσως εγκατέλειψαν την ΝΔ γιατί την ήθελαν πιο δεξιά και πιο φιλελεύθερη;

- Η υπεράσπιση της ελεύθερης οικονομίας σταματά όταν αρχίζουν οι αντιδράσεις των συνδικαλιστών και των κρατικοδίαιτων συμφερόντων;

- Θα μπορέσει ποτέ η ΝΔ να κυριαρχήσει πολιτικά αν πρώτα δεν αποκτήσει αυτοπεποίθηση για τις αρχές και αξίες που υποτίθεται ότι υπηρετεί;

- Η ΝΔ οφείλει να είναι ένα αστικό κόμμα αρχών και αξιών ή μια “πολυσυλλεκτική” οντότητα του κέντρου;

- Πετυχημένα κόμματα είναι αυτά που βρίσκουν το πολιτικό κέντρο ή αυτά που μετατοπίζουν το πολιτικό κέντρο προς την δικιά τους ιδεολογική κατεύθυνση;

- Η σχέση των στελεχών της ΝΔ με την αστική κουλτούρα πρέπει να εξαντλείται σε έναν χαζοχαρούμενο νεοπλουτισμό;

- Το μέλλον ανήκει στους πολιτικούς μηχανισμούς που δίνουν ιδεολογικές και πολιτικές μάχες ή στους πολιτικούς μηχανισμούς που προσαρμόζονται και ακολουθούν την πεπατημένη;

- Η ΝΔ σήμερα μοιάζει περισσότερο με την Ένωση Κέντρου της δεκαετίας του 70 ή με το βρετανικό Συντηρητικό κόμμα της ίδιας περιόδου;

16 σχόλια:

Νίκος Χαραλάμπους είπε...

μία μικρή διόρθωσή!
Από το '.....γιατί την ήθελαν πιο δεξιά και πιο φιλελεύθερη;'...το σωστό είναι 'γιατί την ήθελαν ή πιο δεξιά ή πιο φιλελεύθερη'....έτσι;

Έχουμε δεί στο παρελθόν πώς ο εξαιρετικός Ναπολέοντας προσπαθεί να δεξιοποιήσει τον φιλελευθερισμό, αλλά τέτοιος γάμος ....θα είναι εξαναγκαστικός.... :-)

Ανώνυμος είπε...

ΣΚΑΤΑ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ -ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΟΥ Κ(Υ)ΝΟΒΟΥΛΕΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΦΤΕΣ

Ανώνυμος είπε...

αμα δεν ξεκαθαρισουν ολα τα κομματα του κοινοβουλιου απο τα λαμογια !δεμ θα δειτε ασπρη ημερα!και πολυ περισσοτερο ο λαος που ψηφίζει!διωξτε τους κλεφτές !γιατι αυτοδυναμη κυβερνηση αμφιβαλλω αμα ξαναβγεί!τα λλα περι δεξιας αριστερας και κεντρου ειναι μπουρδές ειναι ψευτοδημοκρατικές παπαρίες!αντε γειά!

Ανώνυμος είπε...

Πολυ μου άρεσε αυτο το "before and after". Kαλό!

ΜΠΟΝΑΤΣΟΣ ΒΛΑΣΗΣ είπε...

Πολύ σωστά , ας ξεκαθαρίσουμε τέλος πάντων μέσα στη Ν.Δ. μεταξύ των αρπαχτάκιδων , των συστημικών , των καρεκλοκένταυρεων , των οικογενειοκρατών , των βολεμένων , των χρηματισμένων , των διεφθαρμένων , των …….. και αυτών που αγαπούν τον τόπο τους και αγωνίζονται για μια αστική δημοκρατία με αξίες , πιστεύω , κανόνες και προκοπή !!!!!!!
( http://bonvlas.blogspot.com/ )

ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΛΙΝΑΡΔΑΤΟΣ είπε...

Νίκο,
Πιο σωστή διατύπωση θα ήταν: εγκατέλειψαν την ΝΔ γιατί την ήθελαν πιο δεξιά ή/και πιο φιλελεύθερη;

Πάντως η συντριπτική πλειοψηφία αυτού τους ενός εκατομμυρίου πολλές φορές θα προτιμούσε ένα συνδυασμό, π.χ., πάταξη της λαθρομετανάστευσης και απαλλαγή από τις ΔΕΚΟ και τα συνδικάτα τους.

Νίκος Χαραλάμπους είπε...

Ναπολέοντα, η πάταξη κάθε παράνομης δραστηριότητας συμπεριλαμβανομένης και της 'λαθρομετανάστευσης' αλλά και της 'φοροδιαφυγής', και της 'εισφοροδιαφυγής' είναι στόχος κάθε φιλελεύθερης πολιτείας, το θέμα είναι πώς ορίζεις το νόμιμο και το παράνομο. Παράνομη δραστηριότητα στην Ελλάδα είναι και το άνοιγμα ιδιωτικού πανεπιστημίου, η χρήση ουσιών, η εξύβριση συμβόλων, η πρόκληση εχθροπάθειας, η αντιαπεργία, και πάει λέγοντας....

Μπορεί το ένα εκατομμύριο να θέλει περισσότερα εμπόδια στη μετανάστευση (αυτή είναι η σωστή διατύπωση) αλλά το πόσο αυτό είναι φιλελεύθερο, το συζητάμε και θα το συζητάμε.

Το Κράτος είναι αυτό που καθορίζει τα όρια της νομιμότητας, ας μην το ξεχνάμε.

Αντε ας συμβιβαστώ με τη διατύπωση που προτείνεις....:-)....

Ανώνυμος είπε...

Τι αστικό και υπεραστικό, ένα κόμμα εξουσίας είναι στη χώρα του εναπομείναντος υπαρκτού σοσιαλισμού. Αν πρέπει να κυκλοφορήσει με τη μικρή κόκκινη βίβλο του στρατηγού Μάο ανά χείρας για να πάρει ψήφους, θα το κάνει με μεγάλη ευκολία και ευχαρίστηση.

Argyris είπε...

Δηλ συγνώμη ρε παιδιά, το κράτος έπεσε έξω επειδή ο κος Μανώλης ζητούσε φιλολαϊκες πολιτικές;;; ΠΟΣΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΕΚΛΕΙΣΕ Ο ΜΠΟΥΧΕΣΑΣ ΚΑΡΑΛΑΜΝΛΗΣ ΣΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗ ΡΕ;;; ΠΟΣΟΥΣ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥΣ ΕΚΛΕΙΣΕ ΣΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗ;;; Η ΝΔ ειναι το κόμμα της Φάπας και της Καρπαζίας και τίποτα παραπάνω. Ενας πρώην ψηφοφόρος του μπουρδελοκομματος.

Ανώνυμος είπε...

xaxaxa γελαω γοερά με το σχόλιο του Αργυρη... ο "πρωην ψηφοφόρος" της ΝΔ που τα χώνει στο αγαπημένο του κόμμα την περίοδο που το "αντίθετο" πολιτικά κόμμα του έχει πάρει τα βρακιά... ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΕΤΕ οσοι ψηφήσατε το πασοκ ... σας αξίζει!!! χαχαχαχαχα

foukou είπε...

Στις 29/11/09 η Βάση αποφάσισε την (επι)στροφή στη ρίζα μας που είναι η Λαϊκή Δεξιά...
Ελλάς Ελλάς Αντώνης Σαμαράς...

ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΛΙΝΑΡΔΑΤΟΣ είπε...

Νίκο,

Φυσικά δεν λέω ότι υποστηρίζουν τα εμπόδια στην μετανάστευση λόγο νομολάγνειας, στην συγκεκριμένη περίπτωση πιστεύουν ότι είναι και η σωστή πολιτική.

Ότι είναι νόμιμο δεν είναι και απαραιτήτως ηθικό, δίκαιο ή κοινωνικά ωφέλιμο. Αλλά αυτό να το πεις στον φίλο σου τον Μανδραβέλη που έχει άγνοια επί του θέματος.

@ Argyris
Λες “Δηλ συγνώμη ρε παιδιά, το κράτος έπεσε έξω επειδή ο κος Μανώλης ζητούσε φιλολαϊκες πολιτικές;;;”

Ποιος το είπε αυτό; Υπάρχει λόγος να αλλοιώνεις τα γραφόμενα; Απλά είπα ότι οδεύαμε στην καταστροφή και ο Μανώλης φώναζε πιο γρήγορα πιο δυνατά.

@ foukou

Ελπίζω να μην μπερδεύουμε την ρίζα μας και αντί από λαϊκή να μας βγει λαϊκιστική. Εντελώς διαφορετικά πράγματα.

χαζούλης είπε...

Δεν νομίζω οτι αξίζει ασχολούμαστε αλλο μ'αυτο το μπουρδελο.

Ακομα και αν αξιζε ο Σαμαρας έχει συγκεντρώσει γυρο του παρα πολλα αναχρονιστικά και ανίκανα στελέχη. Είναι τελειωμένοι με μαθηματική ακρίβεια.

Ποτέ δεν έχουν ασχοληθεί με τη πολιτική. Το πολύ δέκα απο τους βουλευτές/στελέχη της ΝΔ θα καταλάβαιναν τις ερωτήσεις που θέτεις και θα σου απαντούσαν ευθέως.

ΚΑΛΛΙΓΕΡΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ είπε...

ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΟΠΟ. ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΕ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.ΠΑΝΤΩΣ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΕ.

Ανώνυμος είπε...

Ελλάς, Ελλάς! Ζήτω ο Τρελλαντώνης ο Σαχλαμαράς!!!

Ανώνυμος είπε...

Η ΝΔ πληρώνει το τίμημα ενός φοβικού συνδρόμου που την διακατέχει εδώ και χρόνια. Η ανανέωση ιδεών και προσώπων ουδέποτε έγινε πραγματικά, γιατί πάντα επικρατούσε η αποφυγή αυτοκριτικής, διαφυλάσσοντας το παραδοσιακό αναχρονιστικό βαρωνίστικο μοντέλο, που υπερασπίζεται κάθε ανώτερο πολιτικό στέλεχος ασχέτως αν είναι παντελώς αποτυχημένο ή επικίνδυνο. Ταυτόχρονα η έλλειψη προσαρμογής στα πραγματικά δεδομένα της κοινωνίας καθώς επίσης και η εφεύρεση ενός λαϊκισμού που μόνο πρόταση δεν μπορεί να αποτελέσει, την οδηγεί μοιραία στον πολιτικό μαρασμό. Η περιχαράκωση σε στείρες δεξιές παλαιοκομματικές νοοτροπίες την αποξενώνουν από μια κοινωνία που βαρέθηκε τους πολιτικούς και το ισχύον πολιτικό σύστημα. Ο κύριος Μανώλης κρατικοδίαιτος συνδικαλιστής, η κ. Βόζεμπεργκ αστική παρουσία που εντάχθηκε στην λογική της μικροπολιτικής αλλά βασικά η ηγετική ομάδα και ο κ. Σαμαράς είναι παραδείγματα ενός πολιτικού συστήματος που δεν εξελίσσεται, δεν βελτιώνεται αλλά καταρρέει χωρίς να αντιλαμβάνεται την κοινωνία και τα προβλήματα. Εύκολα λαϊκίζεις, δύσκολα κυβερνάς. Και για την σημερινή αναχρονιστική ΝΔ η πρόταση της για διακυβέρνηση είναι ανύπαρκτη ή στην καλύτερη περίπτωση χωρίς προσανατολισμό.

Δημοσίευση σχολίου