Με αφορμή την τραγωδία στην Αριζόνα, ο ελληνικός Τύπος ασχολείται ξανά με την αμερικάνικη πολιτική σκηνή, τα Tea Parties και τη Σάρα Πέιλιν, και, όπως είχαμε προβλέψει δίνει για μια ακόμη φορά ρεσιταλ μονομέρειας, προκαταλήψεων και αριστερής μεροληψίας.
Ας αρχίσουμε με τη "ναυαρχίδα" του αριστερού θολοπροοδευτισμού, την αγαπημένη όλων μας "Ελευθεροτυπία". Αν τη Δευτέρα το πρωί, πέρναγες από το περίπτερο της γειτονιάς σου και στεκόσουν να διαβάσεις το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας , θα σχημάτιζες την εντύπωση πως η Σάρα Πέιλιν ,σε ρόλο νέου Δον Κορλεόνε, έχει έτοιμα συμβόλαια θανάτου για την εξόντωση των πολιτικών της αντιπάλων : "Στόχος από ακροδεξιούς η Αμερικανίδα - Στη Λίστα Πεϊλιν", έγραφε με μαύρα γράμματα η "Ελευθεροτυπία" και συνεχίζε : "Στην επιθετική μπροσούρα των ακροδεξιών της Σάρας Πέιλιν ήταν η Δημοκρατική βουλευτής των ΗΠΑ, Γκάμπριελ Γκίφορντς που βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση με μια σφαίρα στο κεφάλι,μετά την προχθεσινή επίθεση δολοφονίας της στην Αριζόνα." Στις μέσα σελίδες, η εφημερίδα συνεχίζει στον ίδιο τόνο για τις υποτιθέμενες ευθύνες της Πέιλιν και των Tea Parties . Μόνο σε ένα σημείο του ρεπορταζ , ο πολύ προσεκτικός αναγνώστης μπορούσε να διαβάσει πως σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της οργάνωσης Southern Poverty Law Center που καταγράφει τις ομάδες μίσους και τους εξτρεμιστές , Μαρκ Πότοκ, τα βίντεό που είχε αναρτήσει ο δράστης στο youtube και στο myspace δεν παραπέμπουν σε κάποια συνεκτική πολιτική ιδεολογία.Και εκεί ,ίσως θα μπορούσε, αν έχει ακόμη καθαρό μυαλό από τη συνεχή και μακροχρόνια αριστερόστροφη πλύση εγκεφάλου που μας κάνει ο ελληνικός Τύπος , να αναρωτηθεί: Πώς άραγε συμβιβάζεται το γεγονός πως ο δράστης δεν είχε συγκεκριμένη πολιτική ιδεολογία με τη σιγουριά με την οποία η "Ελευθεροτυπία" απέδωσε την ευθύνη της επίθεσης στη ρητορική των "Tea Parties";
Την επόμενη μέρα όμως,στο ρεπορταζ του ανταποκριτή της "Ελευθεροτυπίας" στις ΗΠΑ, Θανάση Τσίτσα , μαθαίνουμε πως ο πιο πιθανός λόγος του μακελειού ήταν, όχι τα πύρινα κηρύγματα της Πέιλιν, αλλά ο θυμός του δράστη από την απάντηση που του είχε δώσει η Γκίφορντς σε μια συγκέντρωσή της το 2007. Και συνεχίζει ο κ. Τσίτσας : "Η αρχική εκτίμηση ότι ο δράστης είχε πολιτικά κίνητρα -εκτίμηση που πριμοδοτήθηκε από το γεγονός ότι το συντηρητικό πολιτικό κίνημα Tea Party και η Σάρα Πέιλιν την είχαν στοχοποιήσει πολιτικά, εξαιτίας του γεγονότος ότι ψήφισε το νομοσχέδιο Υγείας- φαίνεται ότι αποδυναμώνεται." Έτσι απλά, μέσα σε 24 ώρες η εφημερίδα κάνει στροφή 180 μοιρών. Kαι φυσικά η "έγκυρη" φυλλάδα δεν νιώθει καμιά ανάγκη να απολογηθεί για το ότι μόλις την προηγούμενη ημέρα βιάστηκε χωρίς κανένα στοιχείο να αποδώσει την ηθική ευθύνη των δολοφονιών σε λάθος ανθρώπους, μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσει πολιτικές και ιδεολογικές σκοπιμότητες.
Και αν η "Ελευθεροτυπία" μετρίασε τη σιγουριά και τη ρητορική της , έστω και στα μουλωχτά , στα "Νεα" του κ. Ψυχάρη, δεν φαίνεται να έχουν τέτοιες ευαισθησίες. Η αλήθεια και τα γεγονότα, προφανώς, δεν έχουν καμία αξία για τα έντυπα του ΔΟΛ. Τη Δευτέρα, οι συντάκτες του σχετικού ρεπορταζ έχουν ήδη δικάσει τους ενόχους και έχουν βγάλει και την ετυμηγορία : "Μέσα στο κλίµα έντονης πόλωσης που δηµιούργησε η άνοδος του συντηρητικού κινήµατος Τσάι Πάρτι», φαίνεται ότι η «τοξική ρητορική του µίσους, του θυµού και της πικρίας» µπορεί να οπλίσει το χέρι ενός τρελού." Την επόμενη ημέρα το ρεπορταζ είναι λιγότερο ξεκάθαρο και κατηγορηματικό. Μπορεί το κίνητρο της επίθεσης να μην έχει γίνει ακόµα γνωστό, όπως παραδέχεται η εφημερίδα, όμως παρ'όλα αυτό είναι βέβαιο πως ευθύνεται η ρητορική , γενικά, της Ακροδεξιάς. Και την Τετάρτη και ενώ κανένα καινούργιο στοιχείο δεν συνδέει το δράστη με τα Tea Parties, τα "Νέα" επανέρχονται δριμύτερα στην αγαπημένη τακτική που τόσο κολακεύει την αυταρέσκεια των "προοδευτικών" τους αναγνωστών : Για όλα φταίει η εξτρεμιστική ρητορική των Tea Parties και της Σάρα Πέιλιν (η οποία πια για τον Έλληνα αναγνώστη, ύστερα απ'όσα έχει διαβάσει στον ελληνικό Τύπο, φαντάζει σαν η σύγχρονη θηλυκή μετενσάρκωση του Αδόλφου Χιτλερ)! Στο άρθρο της εφημερίδας, μαθαίνουμε , παρεπιπτόντως, πως η πλειοψηφία των Αμερικάνων μάλλον δεν συμμερίζεται και τόσο τις βεβαιότητες του ΔΟΛ. Γκάλοπ του CBS δείχνει πως το 57% των Αµερικανών θεωρεί ότι ο "εξτρεμιστικός πολιτικός λόγος" δεν είχε σχέση με την επίθεση ενώ μόλις 32% πιστεύει πως είχε. Στο ίδιο ακριβώς μήκος κύματος με τα "Νέα" βρίσκονται ,φυσικά, και τα ρεπορταζ του ,ηλεκτρονικού πια, "Βήματος" ( εδώ και εδώ)
Τα πράγματα βέβαια δεν είναι καλύτερα στις ,υποτιθέμενα, κεντροδεξιές εφημερίδες. Η "Καθημερινή" επιλέγει να ρίξει τις ευθύνες για την τραγωδία στην ελεύθερη οπλοκατοχή (αποψη με την οποία το ίδιο το θύμα δε θα συμφωνούσε καθόλου), αλλά το άρθρο του Αθανάσιου Έλλις βιάζεται να τα βάλει με τη "διχαστική πολιτική ρητορική" των "ακραίων υπερσυντηρητικών δυνάμεων" του Tea Party . Την Τετάρτη ,το σχετικό ρεπορταζ της εφημερίδας είναι σε πιο ουδέτερο ύφος . Αναρωτιέμαι , αν η έλλειψη στοιχείων που να επιβεβαιώνουν τη θέση του , θα κάνει τον Αθανάσιο Έλλις να γράψει νέο άρθρο που να ανασκευάζει το προηγούμενο, αλλά μάλλον είμαι υπεραισιόδοξος για την αντικειμενικότητα και την αμεροληψία των Ελλήνων δημοσιογράφων.
Το κοινό στοιχείο σε όλα τα ρεπορταζ των ελληνικών εφημερίδων που ασχολήθηκαν με την τραγωδία στην Αριζόνα ήταν η δαιμονοποίηση των Tea Parties ("ακροδεξιά", "υπερσυντηρητικά") και η παντελής έλλειψη αναφοράς στις απόψεις που εξέφρασε η αμερικάνικη Δεξιά για το γεγονός . Δεν είδαμε καμιά εφημερίδα να αναφέρει πως και η αμερικάνικη Αριστερά έχει καταφύγει ουκ ολίγες φορές τα τελευταία χρόνια, στον εμπρηστικό πολιτικό λόγο αλλά ακόμη και σε βίαιες πράξεις ( διαβάστε την εξαντλητική λίστα της γνωστής μπλόγκερ Michelle Malkin). Δεν είδαμε πουθενά τον προβληματισμό για τους κινδύνους που θέτει στην ελευθερία του λόγου , αυτή η χοντροκομμένη προσπάθεια να παρουσιαστεί όποιος χρησιμοποιεί μια ,έστω έντονη, αντικυβερνητική ρητορική , ως ηθικός αυτουργός του μακελειού στην Αριζόνα. Επίσης, η απουσία συνεκτικής ιδεολογίας του δράστη αναφέρεται σαν ένα γεγονός χωρίς σημασία , που δεν αλλάζει την "δίκαιη" ετυμηγορία των εγχώριων εφημερίδων . Αν ο Έλληνας αναγνώστης βάσιζε την ενημέρωσή του μόνο στον ελληνικό Τύπο, θα έμενε, γι άλλη μια φορά, με την εντύπωση πως η άποψη της αριστερής πτέρυγας του Δημοκρατικού Κόμματος είναι η μία και μοναδική αλήθεια.
Αν πραγματι ο δράστης είχε επηρεαστεί από τη ρητορική των Tea Parties, αυτή η θεωρία της Αριστεράς και των ελληνικών εφημερίδων πως η ευθύνη για το μακελειό ανήκει στην αμερικάνικη Δεξιά, θα είχε τόση αξία όσο και τα ασυνάρτητα κηρύγματα που κάνουν, κατά καιρούς, κάποιες θέουσες πως, τάχα, η μουσική χέβι μεταλ και τα video games κάνoυν τα παιδιά μας δολοφόνους! Το να επιμένει όμως ο ελληνικός Τύπος σε αυτή τη θεωρία , αν και μέχρι τώρα δεν υπάρχουν ούτε καν ενδείξεις αυτής της επιρροής , δείχνει πως η στάση του κινείται ξεκάθαρα στα όρια της πιο ξεδιάντροπης πολιτικής προπαγάνδας και μεροληψίας.
[Για τις αριστερόστροφες προκαταλήψεις του ελληνικού Τύπου κάθε φορά που ασχολείται με την αμερικάνικη πολιτική σκηνή, διαβάστε εδώ, εδώ και εδώ]
4 σχόλια:
Τηλέμαχε για άλλη μια φορά εξαιρετικό το άρθρο.
Ας μην ξεχνάμε πως στην Αριστερίζουσα παπαρολογία σχετικά με την Αμερικανική εσωτερική πολιτική ενεργό ρόλο έχουν παίξει όχι μόνο φυλλάδες τύπου Ελευθεροτυπίας αλλά και άνθρωποι που θεωρούνται «φιλελεύθεροι» για τα ελληνικά δεδομένα. Πριν 1 μήνα ο Θάνος Βερέμης έγραφε
«Αν ο ελληνικός αριστερός λαϊκισμός διογκώνει διαρκώς ένα δαπανηρό και ανίκανο κράτος, οι μικρομεσαίοι Αμερικανοί των Πάρτι του Τσαγιού θεωρούν μέσα στην αυτάρεσκη άγνοιά τους ότι μπορούν να διαχειριστούν οι ίδιοι τα κοινά καλύτερα από το πολυτελές ομοσπονδιακό κράτος.»
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_12/12/2010_425693
Διαβάστε και το άρθρο του Τάκη Μίχα:
http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=4767
Όταν είχε χτυπήσει ο Χασάν στη στρατιωτική βάση στο Τέξας, εκεί δεν έφταιγε το γεγονός ότι ήταν πιστός μουσουλμάνος με φονταμενταλιστικές τάσεις. Ο Ομπάμα βγήκε αμέσως να πει ότι δεν πρέπει να βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα για τα κίνητρα του δράστη κσι τα πειθήνια ΜΜΕ ανέλαβαν να εξηγήσουν ότι τα αίτια ήταν (τι άλλο) ο ρατσισμός, η αποξένωση που ένιωθε και το άγχος των πολέμων -στους οποίους δεν είχε καν συμμετάσχει.
Τώρα που η ιδεολογία του δράστη είναι ένας αχταρμάς από άκρα αριστερά μέχρι άκρα δεξιά, ως συνήθως για διαταραγμένα άτομα, εδώ φταίει το Tea Party και η Πέιλιν.
Τουλάχιστον στις ΗΠΑ υπάρχει και η άλλη πλευρά που δεν κάθεται, ανταπαντά και υπάρχει κάποια ισορροπία. Εδώ που όλα τα σκιάζει η φοβέρα και τα πλακώνει η σκλαβιά, η κυριαρχία της κάθε αριστερίζουσας ιδεοληψίας στο επίπεδο των ΜΜΕ είναι σχεδόν απόλυτη.
Αυτοί οι λεγόμενοι "φιλελεύθεροι" στην Ελλάδα είναι οι περισσότεροι ουσιαστικά liberals με την πολιτική έννοια των ΗΠΑ, δηλαδή λάιτ σοσιαλδημοκράτες. Απλά για το τελευταίο σοβιετικό κράτος στην Ευρώπη, αυτό φαντάζει σαν το αποκορύφωμα του φιλελευθερισμού, νεοφιλελευθερισμού και όλων των σκοτεινών δυνάμεων του σύμπαντος, γι'αυτό και ...μάλλον αδίκως τους έχουν κολλήσει τη σχετική ρετσινιά.
After the horrific shooting spree, the editorial board of New York Times offered a voice of reasoned circumspection: "In the aftermath of this unforgivable attack, it will be important to avoid drawing prejudicial conclusions . . .," the paper counseled.
Here's how the sentence continued: ". . . from the fact that Major Hasan is an American Muslim whose parents came from the Middle East."
http://online.wsj.com/article/SB10001424052748703791904576075660624213434.html?mod=WSJ_hp_us_mostpop_emailed
Έτσι για να μην ξεχνιόμαστε...
Δημοσίευση σχολίου