Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Τα Tea Parties και η πληκτική, αριστερόστροφη ομοιομορφία του ελληνικού Τύπου

Λίγες μέρες πριν τις εκλογές στις Η.Π.Α., και οι ελληνικές κυριακάτικες εφημερίδες ασχολούνται γι' άλλη μια φορά με τα Tea Parties. Αν σας βάζαμε να μαντέψετε σε ποιά εφημερίδα ανήκει το καθένα από αυτά τα άρθρα , είμαι σίγουρος πως δε θα μπορούσατε να βρείτε την απάντηση .Η πληκτική αριστερόστροφη ομοιομορφία που χαρακτηρίζει τον ελληνικό Τύπο, καθέ ιδεολογικής απόχρωσης, κάθε φορά που ασχολείται με διεθνή πολιτική , ξεπερνάει κάθε όριο όταν το θέμα είναι τα Tea Parties. Ο "Ελεύθερος Τύπος" ταυτίζεται με την "Αυγή" , η "Καθημερινή" με την "Εποχή" και έτσι, ένα σύνθετο, όσο και ενδιαφέρον πολιτικό φαινόμενο παρουσιάζεται , από όλες τις ελληνικές εφημερίδες, σαν η ενσάρκωση του απόλυτου Κακού!

Σήμερα λοιπόν, παίζοντας το ρόλο του αναγνώστη που ήθελε να ενημερωθεί για τα Tea Parties αποκλειστικά από τον ελληνικό Τύπο, άρχισα με την Κορίνα Βασιλοπούλου στην κεντροαριστερη "Ελευθεροτύπια" , η οποία χαρακτηρίζει γι' άλλη μια φορά τα Tea Parties ως ένα "ακροδεξιό κίνημα" , που χρησιμοποιεί "γκεμπελικά συνθήματα" κατά των Δημοκρατικών και χρηματοδοτείται αδρά από "μεγιστάνες όπως οι μεγαλοβιομήχανοι αδερφοί Κοκ και ο «άρχοντας» των ΜΜΕ Ρούπερτ Μέρντοχ". Παρ' όλα αυτά, η "προοδευτική" εφημερίδα αισιοδοξεί πως οι δυνάμεις του Καλού , που ως γνωστόν εκπροσωπούν τα κόμματα αριστερότερα του κέντρου, θα επικρατήσουν και τα αποτελέσματα θα είναι καλύτερα από το αναμενόμενα για τους Δημοκρατικούς και τον πρόεδρο Ομπάμα.

Για το κεντρώο "Βήμα" ο τίτλος του σχετικού άρθρου (στην έντυπη έκδοση) προδιαθέτει για τη συνέχεια : «Μια πρώην σατανίστρια, μια διοργανώτρια αγωνων πάλης και ένας πορνολάγνος περιλαμβάνονται στους νέους made in USA αδέξιους δεξιούς"» . Έχει ενδιαφέρον να συγκρίνετε τον τρόπο που προσεγγίζει το άρθρο τους Αμερικάνους που κάνουν το έγκλημα να διαμαρτύρονται εναντίον του Μεγάλου Κράτους με τη κατανόηση,αγάπη και Προδέρμ που δείχνει η ίδια εφημερίδα, δύο σελίδες πιο πριν, προς τους 17χρονους Γάλλους που αγωνίζονται για το δικαίωμα στη ...σύνταξη και ακόμη περισσότερο κράτος .

Τέλος, στην κεντροδεξιά "Καθημερινή" , τα πράγματα -τί έκπληξη!- δεν είναι διαφορετικά . Ο , υμνητής του Φιντέλ Κάστρο, Πέτρος Παπακωνσταντίνου χαρακτηρίζει τα μέλη του κινήματος "μαριονέτες" και συνεχίζει : "...το Tea Party χειραγωγείται, ουσιαστικά, από τρεις - τέσσερις οικογένειες μεγαλοεπιχειρηματιών -τους Κοχ, τους Κουρς και, βέβαια, τους Μέρντοχ- που επιδιώκουν να ανατρέψουν τη μεταρρύθμιση Ομπάμα στο σύστημα υγείας και, κυρίως, να εμποδίσουν οποιαδήποτε απόπειρα επεκτατικής, κεϊνσιανής πολιτικής για την αντιμετώπιση της οικονομικής ύφεσης." Και φυσικά το άρθρο συμπληρώνεται και από το απαραίτητο, πια, πορτραίτο της Κρίστιν Ο' Ντόνελ, για να μην ξεχνάμε πως όταν, ω μη γένοιτο, αναλάβουν την εξουσία τα επάρατα Tea Parties, θα απαγορευτεί το προγαμιαίο σεξ και ο...αυνανισμός.

Διαβάζοντας λοιπόν τρεις προσεγγίσεις τριών διαφορετικών εφημερίδων, διαφορετικής ιδεολογικής κατεύθυνσης , για τα Tea Parties ήταν τέτοια η ομοιομορφία των απόψεων των συγγραφέων που έμεινα με την εντύπωση πως απλά ο ένας είχε αντιγράψει τον άλλον . Κάπου εκεί, έκλεισα τις εφημερίδες και μην μπορώντας να συγκρατήσω τα χασμουρητά μου, απέμεινα να ... θαυμάζω τον πλουραλισμό απόψεων που συναντά κανείς στον ελληνικό Τύπο.

[Για μια διαφορετική άποψη για τα Τea Parties, διαβάστε εδώ και εδώ]

1 σχόλιο:

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ είπε...

Δυστυχώς η αριστερή ιδεοληπτική προσέγγιση έχει διαποτίσει την οπτική του εξωτερικού. Προσέξτε επίσης ότι οι κεντροδεξιοί πολιτικοί (Μπερλουσκόνι, Μέρκελ, Σαρκοζί) είναι πάντα στο στόχαστρο, ο Ομπάμα (Αφροαμερικανός και Δημοκρατικός, ο τέλε...ιος συνδυασμός) είναι ένας αγαθός ηγέτης που μάχεται τους κακούς λευκούς ακροδεξιούς Ρεπουμπλικάνους. Η γενιά του Πολυτενχείου με την γνωστή αριστερίστκη κλαυθμηρίζουσα αισθητική και οπτική κυριαρχεί πλήρως στην ελληνική δημοσιογραφία. Οι Έλληνες ζουν σε καθεστώς εσκεμμένης παραπληροφόρησης, ειδάλλως θα ήξεραν ότι ο κομμουνισμός ήταν ολοκληρωτισμός, ότι η Αριστερά έχει αποδημήσει εις Μαρξ, ότι στην Ευρώπη επικρατεί η Κεντροδεξιά και η πολυπολιτισμικότητα εγκαταλείπεται, ότι στις ΗΠΑ δίκιο έχουν όσοι διαδηλώνουν κατά της μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας, διότι επιβαρύνονται να πληρώνουν επιδόματα για άεργους.

Δημοσίευση σχολίου