Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Το μακελειό στην Αριζόνα και η βεβιασμένη κατασκευή ενόχων


Το τραγικό γεγονός της δολοφονίας έξι ατόμων και του σοβαρού τραυματισμού της βουλευτή των Δημοκρατικών Γκάμπριελ Γκίφορντς από έναν ένοπλο άντρα στην Αριζόνα των Η.Π.Α., μόνο θλίψη και αποτροπιασμό μπορεί να προκαλέσει σε κάθε λογικό άνθρωπο που απεχθάνεται τη βία. Δυστυχώς όμως, και ενώ ακόμη δεν έχουν ξεκαθαρίσει τα κίνητρα του δράστη, η αμερικάνικη Αριστερά έσπευσε να εκμεταλλευθεί πολιτικά το γεγονός.

Τα "προοδευτικά" blogs και το twitter έχουν πάρει φωτιά και δεν άργησαν να βρουν τον ηθικό αυτουργό του μακελειού. Για μεγάλο μέρος της Αριστεράς και για τους στυλοβάτες της "προοδευτικής" διανόησης , όπως ο Πολ Κρούγκμαν και η...Τζέιν Φόντα, οι ένοχοι δεν είναι άλλοι από τα "περιβόητα" Tea Parties και τη..."σατανική" Σαρα Πεϊλιν, η οποία μάλιστα προεκλογικά είχε κυκλοφορήσει έναν χάρτη στην ιστοσελίδα της που έδειχνε πως η έδρα της Γκίφορντς ήταν ένας από τους «στόχους» της στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου. Ήδη τα ελληνικά ΜΜΕ κάθε ιδεολογικής κατεύθυνσης, σαν καλά "παπαγαλάκια" της αριστερής πτέρυγας του Δημοκρατικού Κόμματος, άρχισαν να αναμασούν τις ίδιες κατηγορίες(αν διαβάσατε το σχετικό ρεπορτάζ των "Νέων" ή αν παρακολουθήσατε τα σημερινά δελτία ειδήσεων των καναλιών, μπορείτε να καταλάβετε τί θα επακολουθήσει τις επόμενες ημέρες). Έλα όμως που τα πρώτα γεγονότα δε φαίνεται να δένουν με την βιαστική κατασκευή ενόχων που επιχειρούν ορισμένοι κύκλοι, για να εξυπηρετήσουν πολιτικές σκοπιμότητες.

Αν εξετάσουμε την πολιτική ιδεολογία (αν βέβαια, υπάρχει τέτοια) του φερόμενου ως δράστη, κάποιες από τις απόψεις του συμπίπτουν με την Αριστερά, κάποιες με τη Δεξιά, ενώ κάποιες άλλες είναι τελείως ασυνάρτητες. Πολλοί γνωστοί του κάνουν λόγο για ένα άτομο μάλλον ψυχολογικά διαταραγμένο, ενώ μια συμφοιτήτρια του ,που έχει να τον συναντήσει από το 2007, τον χαρακτηρίζει "αριστερό, με ιδιαίτερη εμμονή στις προφητείες για το 2012" . Στη σελίδα του στο youtube, στα αγαπημένα του βιβλία φιγουράρουν το "Κομμουνιστικό Μανιφέστο" αλλά και ο "Αγών μου" του Αδόλφου Χίτλερ , τα οποία δε θα λέγαμε πως αποτελούν τυπικά αναγνώσματα για έναν υποστηρικτή των Tea Parties. Επίσης στη λίστα με τα αγαπημένα του βιβλία, βρίσκεις τον "Γέρο και τη Θάλασσα" και τη "Φάρμα των Ζώων" γεγονός που με κάνει να αναρωτιέμαι μήπως τελικά, σύμφωνα με τη λογική της Αριστεράς, ο ...Έρνεστ Χέμινγουεη και ο Τζόρτζ Όργουελ είναι οι πραγματικοί ηθικοί αυτουργοί του μακελειού.

Ούτε όμως η βουλευτής από την Αριζόνα φαινεται να ταιριάζει στο στερεότυπο της "προοδευτικής" πολιτικού. Αν ρίξουμε μια ματιά στις πολιτικές της απόψεις, θα διαπιστώσουμε πως όσους λόγους είχε η Δεξιά για να είναι εξαγριωμένη μαζί της , αλλούς τόσους θα μπορούσε να έχει και η Αριστερά. Η Γκίφορντς ψήφισε μεν υπέρ του νομοσχεδίου υγείας του Ομπάμα και ήταν υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση, αλλά από την άλλη μεριά ήταν υπέρ του δικαιώματος στην οπλακατοχή και είχε πάρει πολύ σκληρές θέσεις στο ζήτημα της λαθρομετανάστευσης. Επιπλέον, σε πρόσφατη ψηφοφορία , ψήφισε εναντίον της επανεκλογής της Νάνσυ Πελόζι στην ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος στη Βουλή. Αυτό το γεγονός στάθηκε η αφορμή, ώστε ένας μπλόγκερ στο γνωστό προοδευτικό μπλογκ "Daily Kos" να γράψει πως "μετά από αυτό η Γκίφορντς είναι νεκρή για μένα". Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως η αριστερή ρητορική ειναι υπεύθυνη για το τραγικό γεγονός . Απλά, αποδεικνύει πόσο ανόητες είναι οι προσπάθειες κατασκευής ενόχων με τέτοια επιχειρήματα σαν και αυτά που χρησιμοποιεί σήμερα η Αριστερά.

Όμως και αν ακόμη δεχτούμε πως το θολωμένο μυαλό του δράστη, επηρεάστηκε από τα συνθήματα των Tea Parties (γεγονός που δεν αποδεικνύεται,με τα υπάρχοντα στοιχεία), άραγε αυτό σημαίνει πως τα "Πάρτυ Τσαγιού" είναι οι ηθικοί αυτουργοί της χθεσινής τραγωδίας ; Πρώτα απ'όλα, ας λάβουμε υπόψη μας πως η εμπρηστική ρητορική δεν είναι μονοπώλιο της αμερικάνικης Δεξιάς. Χάρτες με στόχους σαν και αυτόν που χρησιμοποίησε η Σάρα Πεϊλιν φαίνεται να είναι συνηθισμένη πρακτική και για τα δύο μεγάλα κόμματα. Έναν παρόμοιο χάρτη είχαν και οι ίδιοι οι Δημοκρατικοί, στοχοποιώντας τις έδρες που ήθελαν να κερδίσουν στις εκλογές. Επίσης, στη διαμάχη για τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας, οι πολιτικοί του Δημοκρατικού Κόμματος είχαν το δικό τους μερίδιο στην ακραία και διχαστική ρητορική . Όταν η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής, Nancy Pelosi χαρακτηρίζε «αντι-αμερικάνικη» κάθε αντίδραση στις προτάσεις Ομπάμα, ή όταν ο Δημοκρατικός Βουλευτής Brian Baird δηλώνε πως οι Ρεπουμπλικάνοι ακολουθούν «τακτικές Μελανοχιτώνων», όλα αυτά με δυσκολία μπορούν να θεωρηθούν ως δείγματα …ήπιου, ενωτικού και νηφάλιου πολιτικού λόγου.

Όμως, τέτοιου είδους ρητορική είναι μέσα στο παιχνίδι της δημοκρατίας, ειδικά όταν οι κυβερνώντες ασκούν πολιτική που βρίσκει αντίσταση σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού. Αυτό συνέβαινε και επί προεδρίας Μπους, όταν προοδευτικοί πολιτικοί και δημοσιογράφοι χρησιμοποιούσαν μια ιδιαίτερα φορτισμένη και έντονα επιθετική ρητορική εναντίον του τότε προέδρου, λόγω του πολέμου στο Ιράκ, αυτό συμβαίνει και σήμερα εξαιτίας της οικονομικής πολιτικής του Μπάρακ Ομπάμα. Η προσπάθεια όμως που κάνει σήμερα μεγάλο μέρος της Αριστεράς , να παρουσιάσει όποιον χρησιμοποιεί έναν ,έστω έντονο, αντικυβερνητικό λόγο, ως ηθικό αυτουργό του μακελειού στην Αριζόνα είναι τελικά επικίνδυνη για την ίδια τη δημοκρατία και τις ατομικές ελευθερίες, αφού δυνητικά, στοχοποιεί κάθε φωνή αντιπολίτευσης. Ας σκεφτούμε λίγο: Αν κάποιος δολοφονούσε τον Τζορτζ Μπους όταν ήταν πρόεδρος , θα ήταν υπεύθυνο γι' αυτό το αντιπολεμικό κίνημα; Αν ενστερνιστούμε την επικίνδυνη λογική που φαίνεται να ακολουθεί σήμερα η Αριστερά εναντίον των Tea Parties, η απάντηση θα είναι θετική.

5 σχόλια:

Chrysotheras είπε...

...όντως πολύ "βολικό" το συμβάν καθώς και η μετέπειτα διαχείρηση στα ΜΜΕ του βιογραφικού του δολοφόνου.

...διαβάζουμε στο αγγλοσαξωνικά ΜΜΕ BBC:

"Lee Loughner shows a deep distrust of the government and religion, describing US laws as "treasonous" and speaking repeatedly of his wish to create a new currency.

"The government is implying mind control and brainwash on the people by controlling grammar," one of the videos read.

"No! I won't pay debt with a currency that's not backed by gold and silver! No! I won't trust in God!""

...ακούς εκεί λέει να είναι "οπαδός" του χρυσού κανόνα!!.. όπως και ο Ρον Πώλ!
..κακοί ρεπουμπλικάνοι!

...εύγε Τηλέμαχε!

Ανώνυμος είπε...

Οπότε δεχόμαστε ότι η αριστερά έχει εκθρέψει -ως ένα βαθμό- την τρομοκρατία στην Ελλάδα, ενώ το fox news και το tea party είναι άμοιρα ευθυνών, δεν αναλώνονται σε λαϊκισμό και δημαγωγία.


Ναι σωστά.


Δείτε αυτό:
http://crooksandliars.com/john-amato/fox-news-cuts-away-giffords-vigil-when-

Τηλέμαχος Χορμοβίτης είπε...

Ανώνυμε, μάλλον ατυχής η σύγκριση μεταξύ Tea Parties και ελληνικής Αριστεράς.
Ο λόγος που η ελληνική Αριστερά έχει εκθρέψει την τρομοκρατία και τις δολοφονίες αθώων, δεν είναι ο λαϊκισμός ή η δημαγωγία της. Ο λόγος είναι πως εδώ και 35 χρόνια, υποστηρίζει ενεργά βίαιες πράξεις. Καταλήψεις σχολείων και λοιπών κτιρίων, κλείσιμο δρόμων, τσιμέντωμα πανεπιστημιακών στα γραφεία τους και η ατιμωρησία των δραστών έχουν την αμέριστη και ξεκάθαρη συμπαράσταση του ΚΚΕ και του Συνασπισμού (και παλαιότερα και του ΠΑΣΟΚ). Μολότοφ, κάψιμο μαγαζιών και αυτοκινήτων, τελευταία καταδικάζονται αλλά με τόσα "ναι μεν, αλλά..." που στο τέλος νομίζεις ότι ενθαρρύνονται. Αναμενόμενη αυτή η αντίδραση αφού η ίδια ιδεολογία τους δέχεται τη βία, επειδή έτσι θα καταρρεύσει ο επάρατος...καπιταλισμός.
Άσχετα, αν συμφωνείς ή διαφωνείς μαζί τους, αν θεωρείς το λόγο τους λαϊκίστικο ή όχι, μπορείς να μου δώσεις συγκεκριμένα παραδείγματα που τα Tea Parties ενθάρρυναν ή ανέχτηκαν τη βία? (Ρίξε μια ματιά και σε αυτό το άρθρο http://online.wsj.com/article/SB10001424052702304252704575156052852906506.html)

alexandmich είπε...

Η υστερία της Αριστεράς με την αναζήτηση ηθικών αυτουργών είναι παλιά και παγκόσμια, απλά θυμηθείτε στα καθ' ημάς τις κορώνες του Αντρέα κατά του Κοντογιαννόπουλου στην υπόθεση Τεμπονέρα. Είναι καιρός να πάψουμε να προσβάλλουμε ανθρώπους και να σπιλώνουμε υπολήψεις με όρους οι οποίοι αναφέρονται σε εγκληματίες και έχουν πολύ συγκεκριμένο και καθαρά νομικό περιεχόμενο.

Τηλέμαχε εξαιρετικό το άρθρο, συγχαρητήρια!

SkyWatcher είπε...

Συγχαρητήρια για το άρθρο.

Δημοσίευση σχολίου