Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Κάτι συμβαίνει στην Αϊόβα


Το 2011 ήταν μια μάλλον κακή χρονιά για τους φίλους της ελευθερίας. Μπορεί ο κρατικοδίαιτος, κορπορατιστικός καπιταλισμός να καταρρέει, όπως προέβλεπαν άλλωστε εδώ και χρόνια "Αυστριακοί" οικονομολόγοι και διανοούμενοι, όμως οι πολιτικές και οικονομικές ελιτ που πλουτίζουν από αυτό το σύστημα, προσπαθούν απεγνωσμένα να το κρατήσουν στη ζωή εφαρμόζοντας τις ίδιες καταστροφικές συνταγές που μας έφεραν στα τωρινά αδιέξοδα : ακόμη μεγαλύτερες παρεμβάσεις των Κέντρικων Τράπεζων, ακόμη περισσότερα "πακέτα διάσωσης", ακόμη περισσότεροι φόροι. Δυστυχώς, αυτή η εμμονή σε δοκιμασμένες και αποτυχημένες λύσεις εγγυάται πως η τελική κατάρρευση θα είναι ακόμη πιο επώδυνη για όλους μας. Μέσα σε αυτό το γκρίζο σκηνικό, η μόνη αχτίδα φωτός έρχεται από μια μικρή, άσημη πολιτεία των ΗΠΑ, την Αϊοβα. Εκεί, στις 3 Ιανουαρίου διεξάγονται οι προκριματικές εκλογές για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων. Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις , αυτός που προηγείται δεν είναι ούτε ο μαστερ της πολιτικής κωλοτούμπας Μιτ Ρόμνεϋ, ούτε ο διεφθαρμένος πολεμοκάπηλος Νιούτ Γκίνγκριτς. Την πρώτη θέση καταλαμβάνει ένας διαφορετικός υποψήφιος, ο βουλευτής από το Τέξας, Ρον Πολ.

Όπως έγραψε πριν λίγα χρόνια και ο φιλελεύθερος αναλυτής Brian Doherty, o Πολ "δεν είναι απλά ένας ακόμη πολιτικός της αντιπολίτευσης αλλά αντιπροσωπεύει την απόλυτη άρνηση στην ιδέα πως το «σύστημα» έχει λογική, δικαιοσύνη ή ότι μπορεί να διατηρηθεί". Γι αυτό και το κατεστημένο και των δύο μεγάλων κομμάτων τον απεχθάνεται. Εδώ και πολλά χρόνια ο Ρον Πολ, σχεδόν μόνος του, μιλούσε εναντίον των Κεντρικών Τραπεζών, του fiat money, των ανεξέλεγκτων κρατικών δαπανών, των αιματηρών και πολυδάπανων πολέμων της Ουάσινγκτον , των κρατικοδιαίτων επιχειρηματιών και τραπεζών που πλουτίζουν με τα χρήματα των φορολογούμενων . Σήμερα, με την οικονομική κρίση να γίνεται όλο και πιο βαθιά, οι αλλοτινές «εμμονές» του 75χρονου γιατρού από το Τέξας, έγιναν οι ανησυχίες μιας ολοένα και μεγαλύτερης μερίδας των Αμερικάνων. Ο Ρον Πολ δείχνει πια να δικαιώνεται. Οι λύσεις που προτείνει για να βγούμε από το σημερινό αδιέξοδο, δεν ακολουθούν τη χρεωκοπημένη λογική του συστήματος. Βασίζονται στη δραστική αποκέντρωση και περιορισμό της κρατικής εξουσίας και στη μεγαλύτερη δυνατή ελευθερία για τους πολίτες : αποφασιστική μείωση των δημοσίων δαπανών και της φορολογίας, κατάργηση των περισσότερων υπουργείων και δημοσίων οργανισμών , επιστροφή στον Κανόνα του Χρυσού , κατάργηση της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, τέλος στην επεμβατική εξωτερική πολιτική , τέλος στον "Πόλεμο κατά των Ναρκωτικών".

Ποιός ξέρει; Ίσως οι εκλογές σε αυτή τη μικρή πολιτεία να σηματοδοτούν ένα νέο ξεκίνημα για τις φιλελεύθερες ιδέες, την Αμερική, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο.

[Το "ΜπλεΜήλο" για τον Ρον Πολ :
"Οι εκατό κορυφαίοι στοχαστές του 2010: Γιώργος Παπανδρέου ή...Ρον Πολ;"
"H νομιμοποίηση της ηρωϊνης σαν "άσκηση ελευθερίας" και η "παλαβή" Δεξιά που θέλουμε!"
"Ο Ρον Πολ στη WSJ: Η Fed ευθύνεται για την οικονομική κρίση"]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου