Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Mitt Romney for President?


Πριν λίγες μέρες, ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης Μίτ Ρόμνεϋ ανακοίνωσε και επίσημα την υποψηφιότητά του για το χρίσμα του Ρεπουμπλικάνικου Κόμματος στις προσεχείς προεδρικές εκλογές. Μάλιστα, οι περισσότερες δημοσκοπήσεις τον δείχνουν να προηγείται έναντι των αντιπάλων του. Όμως μια προεδρική θητεία του Μιτ Ρόμνεϋ δεν θα αποτελέσει τίποτε άλλο παρά μια συνέχεια των καταστροφικών προεδριών Μπους και Ομπάμα που εκτόξευσαν στα ύψη τις ομοσπονδιακές δαπάνες και το δημόσιο χρέος.

Ο Ρόμνεϋ φημίζεται τόσο για τη...σταθερότητα των απόψεων του που όταν σε ένα debate το 2008 ζήτησε από τον επίσης Ρεπουμπλικάνο Μαϊκ Χάκαμπι να μη διαστρεβλώνει τις θέσεις του, ο Χάκαμπι απάντησε "Ποιά απ'όλες;". Παρότι σήμερα τάσσεται εναντίον του συστήματος υγείας Ομπάμα, σαν κυβερνήτης Μασσαχουσέτης ο Μιτ Ρόμνεϋ ψήφισε το 2006, με τη στήριξη του Δημοκρατικού γερουσιαστή Έντουαρντ Κένεντυ, ένα σύστημα υποχρεωτικής ασφάλισης που δεν διαφέρει ουσιαστικά από αυτό του νυν Προέδρου των Η.Π.Α. Στα πέντε χρόνια της εφαρμογής του, το RοmneyCare χειροτέρεψε τις παρεχόμενες υπηρεσίες , δημιουργώντας τεράστιες λίστες αναμονής ενώ οι δαπάνες του έχουν ήδη ξεφύγει κατά πολύ από τους αρχικούς στόχους, αποτελώντας μια πραγματική ωρολογιακή βόμβα για τον προϋπολογισμό της πολιτείας(εδώ και εδώ). Επίσης, κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο Μιτ Ρόμνεϋ αύξησε τους φόρους κατά 500 εκατομμύρια δολάρια. Οι δαπάνες της πολιτείας της Μασσαχουσέτης, ενώ βρίσκοταν στα 22,7 δις δολλάρια το 2003 που ο Ρόμνεϋ ανέλαβε τη θέση του κυβερνήτη, στο τέλος της θητείας του το 2007 έφτασαν τα 25,7 δισ. , χωρίς να υπολογίσουμε τα 2,2 δις ,που με διάφορα λογιστικά τρικ , δεν καταγράφηκαν στον προϋπολογισμό.

Το 2008, στον αποτυχημένο προεκλογικό του αγώνα για τη διεκδίκηση του ρεπουμπλικάνικου προεδρικού χρίσματος ο Ρόμνεϋ δεν πρότεινε την κατάργηση ούτε ενός κυβερνητικού προγράμματος, ενώ υποστήριξε την αύξηση των ομοσπονδιακών δαπανών στην Άμυνα, στην εκπαίδευση και στην έρευνα. Επίσης, τάχθηκε υπέρ της αύξησης των αγροτικών επιδοτήσεων (παρότι το 1994 ζητούσε τη μείωσή τους) και ζητούσε ακόμη μεγαλύτερο πακέτο διάσωσης για την αμερικάνικη αυτοκινητοβιομηχανία. Υπολογίστηκε πως αν οι προτάσεις του εφαρμόζονταν θα ανέβαζαν τις ομοσπονδιακές δαπάνες κατά 19,5 δις δολλάρια. Θα λέγαμε λοιπόν πως ο δισεκατομμυριούχος Μίτ Ρόμνεϋ είναι ένας τυπικός Ρεπουμπλικάνος της Ανατολικής Ακτής από αυτούς που δεν διαφέρουν σχεδόν σε τίποτε από τους μετριοπαθείς Δημοκρατικούς συναδέλφους τους και υπηρετούν πιστά τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα που ωφελούνται από το κρατικίστικο consensus που επικράτησε στις Η.Π.Α. μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Βέβαια, σήμερα που η μεγάλη πλειοψηφία του αμερικάνικου λαού ζητάει τον περιορισμό του Λεβιάθαν της Ουάσινγκτον, ο Ρόμνεϋ , σε μια επίδειξη οπορτουνισμού, από αυτές που μας έχουν συνηθίσει οι πολιτικοί ανά τον κόσμο , προσπαθεί να πείσει τους ψηφοφόρους πως πάντα ήταν οικονομικά φιλελεύθερος και υπέρ ενός μικρού κράτους . Όμως, σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή, με την κρίση χρέους να απειλεί την αμερικάνικη όσο και την παγκόσμια οικονομία, η μέχρι τώρα σταδιοδρομία του Μιτ Ρόμνεϋ δεν πείθει πως είναι ικανός να πάρει τις τολμηρές αποφάσεις που θα χρειαστεί η χώρα του και ο πλανήτης τα επόμενα χρόνια. Στην πραγματικότητα, σε μια εκλογική αναμετρηση μεταξύ Ομπάμα και Ρόμνεϋ, ο αμερικανός ψηφοφόρος θα έχει απλά να επιλέξει μεταξύ δυο παραλλαγών του ίδιου αποτυχημένου κρατισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου