Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Η νομιμοποίηση της ηρωϊνης σαν "άσκηση ελευθερίας" και η "παλαβή" Δεξιά που θέλουμε!


Στο χθεσινό debate των υποψηφίων για το προεδρικό χρίσμα του Ρεπουμπλικάνικου Κόμματος, την παράσταση έκλεψε ο βουλευτής από το Τέξας Ρον Πολ και η τολμηρή θέση του υπέρ της νομιμοποίησης της...ηρωϊνης! Συνήθως, η δήθεν προχωρημένη "προοδευτική" Αριστερά υποστηρίζει μόνο τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας, επικαλούμενη μάλιστα όχι το επιχείρημα της ελευθερίας του ατόμου αλλά το ότι δεν είναι βλαβέρη για τον ανθρώπινο οργανισμό . Αντίθετα, ένας 75 χρονος συντηρητικός οικογενειάρχης και παππούς, ο Ρον Πολ, ο οποίος όχι μόνο δεν έχει δοκιμάσει αλλά δεν έχει καν δει μαριχουάνα στη ζωή του, μενει συνεπής στη πάγια φιλελεύθερη θέση του πως η κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να μας επιβάλλει τί πρέπει να τρώμε ή να πίνουμε και τολμάει να υποστηρίξει τη νομιμοποίηση ακόμη και των πιο "σκληρών" ναρκωτικών, όπως η ηρωϊνη.

Όταν χτες ο Ρόν Πολ ρωτήθηκε από το δημοσιόγραφο Μαϊκ Ουάλας για ποιόν λόγο να τον υποστηρίξουν οι συντηρητικοί ψηφοφόροι της Νότιας Καρολίνας, όπου διεξάγοταν το debate, όταν εκφράζει τέτοιες θέσεις, αυτός απάντησε πως η υπεράσπιση της ελευθερίας πρέπει να επεκτείνεται σε όλο το φάσμα των δικαιώματων. Η ελευθερία περιλαμβάνει και το δικαίωμα των συντηρητικών να προσεύχονται και να ακολουθούν τον τρόπο ζωής που αυτοί θέλουν (τρόπο ζωής που ακολουθεί και ο ίδιος ο Πολ, άλλωστε), ταυτόχρονα όμως, περιλαμβάνει και τα πιο αμφιλέγομενα δικαιώματα , όπως την πορνεία ή τη χρήση ναρκωτικών. Επιτρέποντας στο κράτος να απαγορεύσει τα δεύτερα , του δίνεις την εξουσία στο μέλλον να επιτεθεί και στα πρώτα. Για το βουλευτή από το Τέξας, οι ατομικές ελευθερίες δεν υπάρχουν μόνο για να προστατεύουν δικαιώματα στα οποία όλοι συμφωνούμε. Όπως επισήμανε στο χθεσινό debate: "Δεν έχουμε το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου, ωστε να μπορούμε να μιλάμε για τον...καιρό".

Ο Ουάλας όμως επέμεινε στο ερώτημά του: “Θέλετε να πείτε πως η ηρωϊνη και η πορνεία είναι μια ασκηση ελευθερίας;". O Ρον Πολ δε δίστασε να απαντήσει θετικά και τόνισε πως οι ναρκωτικές ουσίες ήταν νόμιμες μέχρι τον προηγούμενο αίωνα. Αρνήθηκε το επιχείρημα των υποστηρικτών της απαγόρευσης πως η νομιμοποίηση θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της χρήσης, ρωτώντας ευθέως το κοινό του debate : "Πόσοι από σας που βρίσκονται εδώ θα έκαναν χρήση ηρωϊνης εαν ήταν νόμιμη;". Και τελείωσε την απάντηση του αστειεύομενος : "Α, ναι χρειάζομαι την κυβέρνηση να με φροντίζει. Δε θέλω να πάρω ηρωϊνη και γι αυτό χρειάζομαι τους νόμους εναντίον των ναρκωτικών". Το κοινό χειροκρότησε ενθουσιάσμενο, ζητωκραυγάζοντας τον Ρον Πόλ, γεγονός που έκανε τον Μαϊκ Ουάλας να αναφωνήσει : "Ποτέ δεν πίστευα πως η ηρωϊνη θα επαιρνε ενα τέτοιο χειροκρότημα στη Νότια Καρολίνα!". (Δείτε εδώ όλο το σχετικό απόσπασμα). Μάλιστα , στη συνέχεια της συζήτησης και δεύτερος Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος , ο πρώην κυβερνήτης του Νέου Μεξικού, Γκάρυ Τζόνσον, μίλησε υπέρ της νομιμοποίησης της μαριχουάνας. Και αν νομίζετε πως ο Ρον Πολ είναι ένας περιθωριακός υποψήφιος, λάβετε υπόψη σας πως τα τελευταία γκάλοπ, τον φέρνουν να αποσπά το καλύτερο ποσοστό από όλους τους Ρεπουμπλικάνους σε μια ανάμετρηση με τον Μπάρακ Ομπάμα το 2012.

Οι Έλληνες δημοσιογράφοι, κάθε πολιτικής απόχρωσης προσπαθούν, απεγνωσμένα να παρουσιάσουν την Αμερικάνικη Δεξιά σαν ένα μονολιθικό κίνημα που αποτελείται από ένα μάτσο υπερσυντηρητικούς και ακροδεξιούς θρησκευόμενους. Ας αναρωτηθούμε όμως πόσο πιθανό είναι να γινόταν ποτέ μια τέτοια συζήτηση σαν τη χθεσινή σε ένα οποιαδήποτε ελληνικό κόμμα, ακόμη και στο πιο "προοδευτικό". Μήπως τελικά η κατάσταση στην πολιτική σκηνή των Η.Π.Α. απέχει πολύ από το απλοϊκό παραμύθι με καλούς και κακούς, που μας πλασάρουν τα αριστερόστροφα ελληνικά ΜΜΕ ; Αν, λοιπόν, ο Ρον Πολ είναι μια "εξέχουσα μορφή της παλαβής Δεξιάς των ΗΠΑ", όπως τον χαρακτήρισε ειρωνικά τις προάλλες ο Πάσχος Μανδραβέλης, τότε, ναι, αυτή είναι η "παλαβή" Δεξιά που θέλουμε!

[Διαβάστε επίσης "Το πρόβλημα με την αριστερή προσέγγιση στο ζήτημα των ναρκωτικών: Γιατί όχι νομιμοποίηση και του εμπορίου;"]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου