Δικαίως, η είδηση πως ο Γιώργος Παπανδρέου κατέλαβε την 79η θέση στη λίστα του περιοδικού "Foreign Policy" με τους εκατό κορυφαίους στοχαστές του 2010, μονοπώλησε το ενδιαφέρον των ελληνικών ΜΜΕ. "Ο Παπανδρέου στοχαστής" έγινε το πιο σύντομο ανέκδοτο της χρονιάς και χάρισε άφθονες στιγμές γέλιου στη σκυθρωπή Ελλάδα της κρίσης . Δυστυχώς, όμως, και τις υπόλοιπες επιλογές του περιοδικού τις χαρακτηρίζει η ίδια...έλλειψη έμπνευσης . Η λίστα περιλαμβάνει άφθονους διανοούμενους της καθεστωτικής σοσιαλδημοκρατίας , που ταιριάζουν άλλωστε στο ιδεολογικό προφίλ του "Foreign Policy", και μια πλειάδα πολιτικών που έχει τόση σχέση με την διανόηση ,όση ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι με τη μονογαμία. Δεν λείπουν , βέβαια, και κάποιες ενδιαφέρουσες, αν και μετρημένες στα δάχτυλα, εναλλακτικές επιλογές. Ανάμεσα τους ξεχωρίζει η 19η θέση που κατέλαβε ο βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων Ρον Πολ . Το περιοδικό συμπεριέλαβε τον Πολ στη λίστα, επειδή, όπως γράφει, "ενέπνευσε το "Tea Party" του σκεπτόμενου ανθρώπου". Και συνεχίζει:
"Μπορεί να μην κέρδισε ούτε μια από τις προκριματικές εκλογές στον αγώνα για το προεδρικό χρίσμα του 2008, αλλά ο Ρον Πολ ήταν αυτός που αποτέλεσε το προανακρουσμα της συντηρητικής πολιτικής της εποχής του Ομπάμα . Με τις ακραιφνείς φιλελεύθερες πολιτικές επιδιώξεις του-κατάργηση της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας, αποχώρηση από τον Ο.Η.Ε. και το ΝΑΤΟ- και την ,ξεκάθαρα εκπεφρασμένη, εκκεντρικότητά του, αυτός ο μαιευτήρας που έγινε βουλευτής του Τέξας, συχνά έμοιαζε περισσότερο σαν υποψήφιος τρίτου κόμματος παρά σαν Ρεπουμπλικάνος. Αλλά τα τελευταία δύο χρόνια, η πολιτική των Ρεπουμπλικάνων κινήθηκε αποφασιστικά προς την κατεύθυνση του Ρον Πολ. Το άμορφο αλλά παθιασμένο κίνημα των "Tea Parties" ενστερνίζεται ένα παρόμοιο όραμα ενός ριζικά μικρότερου ομοσπονδιακού κράτους . Και αν οι αφοσιωμένοι υποστηρικτές της Σάρα Πέιλιν έλκονται από την προσωπικότητά της, αυτοί του Πολ έλκονται από τις ιδέες του : αυστηρή ερμηνεία του συντάγματος, αμφιβολίες σχετικά με την αμερικάνικη επέμβαση στο εξωτερικό, πεποίθηση πως η μείωση του μεγέθους του κράτους πρέπει να γίνει με κάθε κόστος. Οι πιθανότητες του Πoλ για το 2012 μπορεί να είναι πολύ μικρές, αλλά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι μισοί υποστηρικτές των Tea Parties συμφωνούν με τις ιδέες του. "Οδηγούμε αυτή τη χώρα στη χρεωκοπία και χρειαζόμαστε μια παλιρροιακή αλλαγή", είπε σε ένα πλήθος διαδηλώτων εναντίον των φόρων που τον επευφημούσε . Με τη φλόγα των Tea Parties να τροφοδοτεί αυτή τη χρονιά τα κέρδη των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσσο και να βοηθάει την εκλογή του γιου του Πολ, Ράντ στη Γερουσία, αυτή η παλιρροιακή αλλαγή μοιάζει τελικά να φτάνει στην...ακτή."
Αν λοιπόν, πρέπει να εντρυφήσετε στο έργο κάποιου στοχαστή από τη λίστα του "Foreign Policy", αφήστε στην άκρη τον Γιώργο Παπανδρέου και προτιμήστε Ρον Πολ. Οι λύσεις που προτείνει ο βουλευτής από το Τέξας είναι πολύ πιο χρήσιμες για τη χώρα μας από τον "σοσιαλισμό της επαιτείας" του Έλληνα πρωθυπουργού.
[Διαβάστε επίσης : "Ποιός είναι ο Ρον Πολ;" ]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου