Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Το αναθεματισμένο iPad


Ο βουλευτής την αμερικάνικής αντιπροσωπείας, Jesse Jackson Jr, πήρε το λόγο για να μιλήσει για το πρόβλημα της ανεργίας στις ΗΠΑ. Στην βαθυστόχαστη ομιλία που ακολούθησε μάθαμε για μια από τις αιτίες της μεγάλης ανεργίας: το iPad. Ήταν μια στιγμή, iΔημαγωγίας.

Σκεφτείτε, είπε ο βουλευτής Jackson, πόσες θέσεις εργασίας έχουν χαθεί μιας και τώρα δεν χρειάζεται να πηγαίνει κάποιος στο βιβλιοπωλείο να αγοράσει ένα βιβλίο, περιοδικό ή εφημερίδα, αλλά το κατεβάζει στο iPad.

To Chicago State University πλέον δεν δίνει συγγράμματα, αλλά κάθε πρωτοετής φοιτητής λαμβάνει ένα iPad, συνεχίζει ο Jackson. Το σχέδιο αυτού του δημόσιου πανεπιστημίου είναι μέσα στα επόμενα 4 χρόνια όλοι οι φοιτητές αντί για βιβλία να χρησιμοποιούν iPads.

Και αναρωτιέται ο Jackson τι θα γίνει με τα βιβλιοπωλεία, τις βιβλιοθήκες και γενικά όλες τις δουλείες που σχετίζονται με χαρτί;
Σίγουρα το iPad έχει κάνει την ζωή μας πιο εύκολη και αποδοτική αλλά δυστυχώς καταστρέφει μια σειρά θέσεων εργασίας, ενώ ταυτόχρονα παράγεται στην Κίνα, διπλό το κτύπημα.

Οι περισσότεροι αναγνώστες του ΜπλεΜήλου ήδη θα ξέρουν το παράδειγμα του Bastiat με τους παραγωγούς κεριών και το πρόβλημα τους με τον... ήλιο.

Ο βουλευτής Jackson δεν βλέπει το πλούτο που έχει δημιουργηθεί στις ΗΠΑ λόγο της τελευταίας τεχνολογικής επανάστασης. Μόνο ένα μικρό μέρος των κεφαλαίων που δημιουργούνται από την πώληση των προϊόντων της Apple ‘ανήκουν’ στην Κίνα.

Αυτό συμβαίνει όχι μόνο γιατί η συγκεκριμένη εταιρία έχει τεράστια ποσοστά κέρδους αλλά γιατί, όπως συμβαίνει και σε κάθε άλλη εταιρία, το χρήμα ρέει περισσότερο προς τους παράγοντες της παραγωγής που δημιουργούν την μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία.

Στα προϊόντα της Apple θα δούμε την αναγραφή: σχεδιασμένο στην Καλιφόρνια, συναρμολογημένο στην Κίνα. Δεν θέλει και πολύ σκέψη για να μαντέψει κάποιος ποια διαδικασία εξασφαλίζει τις καλύτερες θέσεις εργασίας.
Η Κίνα θα συνεχίσει να γίνεται πλουσιότερη όταν σε κάποιο σημείο, για παράδειγμα, θα περάσει από την συναρμολόγηση στο σχεδιασμό.
Εάν μείνει στην συναρμολόγηση θα περάσει γρήγορα στην στασιμότητα και στον μαρασμό.
Η αλλαγή φέρνει τον πλούτο.

Ο πλούτος μας και η ευημερία μας εξαρτιούνται περισσότερο από οτιδήποτε άλλο από την δυνατότητα που έχουμε ως κοινωνία να δημιουργούμε, να εφεύρουμε και να παράγουμε διαφορετικά από ότι χθες.
Το πρόβλημα μας στην Ελλάδα δεν είναι ούτε η Κίνα ούτε και η Βουλγαρία. Το πρόβλημα μας είναι ότι ως κοινωνία έχουμε αποφασίσει ότι δεν θα παράγουμε και δεν θα εφευρίσκουμε.
Για αυτό και η εικόνα των συμβασιούχων που ζητωκραύγαζαν την “δικαίωση” τους έξω από τον Άρειο Πάγο ήταν τόσο καταθλιπτική.

Ήταν σαν την ώρα που βουλιάζει ο Τιτανικός, κάποιοι επιβάτες του πλοίου να χαίρονται που επιτέλους βρήκαν καμπίνα στην πρώτη θέση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου