Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Μήπως η "Νέα Δημοκρατία" ζει ακόμη στην εποχή της ...ΥΕΝΕΔ ;


Ο Αμερικάνος δημοσιογράφος John T. Flynn συνήθιζε να λέει : "Αν οι συντηρητικοί που διαμαρτύρονται για τα ελλείμματα, έχουν πρόβλημα με τα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας, τότε ας τους δώσει η κυβέρνηση το κρατικό πρόγραμμα που τους αρέσει περισσότερο- πολεμικά πλοία και στρατεύματα." Αυτά βέβαια συμβαίνουν στην Αμερική. Εδώ στην Ελλάδα , πρέπει να παραδεχτούμε πως η εγχώρια Δεξιά δεν κάνει διακρίσεις και δεν έχει πρόβλημα με καμιά κρατική πολιτική που σπαταλάει τα λεφτά των φορολογουμένων. Βέβαια, για να τιμήσουν τις ιδεολογικές τους ρίζες, οι πολιτικοί εκφραστές του ελληνικού συντηρητισμού εξακολουθούν να δείχνουν μια ιδιαίτερη προτίμηση στον "στρατιωτικό κεϋνσιανισμό". Και μάλιστα στην πιο βαλκανική και βλαχομπαρόκ εκδοχή του , που συνοψίζεται με το σύνθημα : "Κάθε ραχούλα και ένα φυλάκιο, κάθε χωριό και ένα στρατόπεδο, κάθε πόλη και μια ταξιαρχία!".

Η ανακοίνωση του υπεύθυνου του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτή Δράμας, κ. Μαργαρίτη Τζίμα, για τα "λουκέτα που έβαλε η κυβέρνηση σε στρατόπεδα και Κέντρα Εκπαιδεύσεως Νεοσυλλέκτων σε όλη τη χώρα" μένει πιστή σε αυτή την παράδοση. Και μάλιστα καταφέρνει, με μια γλώσσα συγκινητική και ενίοτε ποιητική να μας γυρίσει πολλά χρόνια πίσω και να μας φέρει στο νου τις αξέχαστες μέρες της ...ΥΕΝΕΔ. "Μετά τα λουκέτα στα μαγαζιά και τις επιχειρήσεις που βάζει καθημερινά εδώ και 18 μήνες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τώρα ήρθε η σειρά των στρατοπέδων και των Κέντρων Εκπαιδεύσεως Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ)", αρχίζει η ανακοίνωση. Κατόπι ο τόνος γίνεται πιο κοφτός και δραματικός : "Ανάστατες οι τοπικές κοινωνίες σε δεκάδες νομούς της χώρας, από την αυθαίρετη και άδικη απόφαση της κυβέρνησης να βάλει λουκέτα σε στρατόπεδα και ΚΕΝ" . Το δραματικό κρεσέντο όμως το διαδέχονται λέξεις που ξεχειλίζουν από ένα διάχυτο λυρισμό του στρατώνα : "Ο Έλληνας στρατιώτης, αγαπητός στις τοπικές κοινωνίες έδινε ισχυρό αίσθημα ασφάλειας στους κατοίκους από τον Έβρο μέχρι την Πελοπόννησο." Και η ανακοίνωση καταλήγει, με φλογερό αγωνιστικό πάθος, που συνδυάζει μοναδικά την ΕΚΟΦ με το ΚΚΕ, την ΕΠΕΝ με τον ΣΥΡΙΖΑ : "Με αυτή την απόφασή της η κυβέρνηση αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι την ενδιαφέρει να ικανοποιεί τις απαιτήσεις της Τρόικας και όχι τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων και του Ελληνικού λαού"

Για τους νεώτερους αναγνώστες, πρέπει να θυμίσουμε πως προτού οι σοσιαλιστές του ΠΑΣΟΚ εμπνευστούν τον "κεϋνσιανισμό των πανεπιστημίων" (κάθε πόλη με το ΑΕΙ της , κάθε χωριό με το ΤΕΙ του), οι σοσιαλιστές της Δεξιάς είχαν βάλει σε εφαρμογή τον ..."κεϋνσιανισμό των στρατοπέδων" . Το κράτος αντί να φτιάχνει γεφύρια στο πουθενά ή να ανοίγει τρύπες, όπως έκαναν οι κεϋνσιανοί στην Αμερική του Ρουσβέλτ, προτίμησε να γεμίσει ολόκληρη την Ελλάδα με στρατόπεδα. Όλα αυτά μπορεί να μην είχαν και τόση σχέση με την αμυντική θωράκιση της χώρας αλλά τα σουβλατζίδικα , οι καφετέριες και τα ξενοδοχεία της επαρχίας, έβγαζαν λεφτά με τη σέσουλα κάθε φορά που οι φαντάροι είχαν την έξοδό τους . Και λυπούμαστε που θα προσγειώσουμε κάπως απότομα τον κύριο Μαργαρίτη Τζίμα , αλλά μάλλον αυτός ο τόσο πεζός λόγος εξηγεί γιατί οι στρατιώτες "ήταν αγαπητοί στις τοπικές κοινωνίες", όπως μας λέει η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας .

Τα χρόνια πέρασαν. Στρατόπεδο το στρατόπεδο, πανεπιστήμιο το πανεπιστήμιο, ο κεϋνσιανισμός αλα ελληνικά κατάφερε να χρεωκοπήσει τη χώρα. Δεν χρειαζεται καμιά Τρόικα για να μας πει πως αυτή η πολιτική ήρθε η ώρα να πάρει ένα τέλος. Πια, λεφτά δεν υπάρχουν. Και όμως για τη "φιλελεύθερη" Νέα Δημοκρατία, το κόμμα που υποτίθεται πως θα έπρεπε να ζητάει επιτακτικά το δραστικό περιορισμό των κρατικών δαπανών, η οικονομική κατάρρευση μοιάζει σαν μην έγινε ποτέ. Αν αφαιρέσεις τη λέξη "τρόικα" από την ανακοίνωση, νομίζεις πως θα μπορούσε να είχε γραφτεί και πριν τριανταπέντε χρόνια. Παρά τα καινούργια υπερσύγχρονα γραφεία και το μεταμοντέρνο ντιζαϊνάτο σήμα, το ρολόι στη Συγγρού μοιάζει να έχει σταματήσει κάπου εκεί , στη δεκαετία του '70. Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Ευάγγελος Αβέρωφ πάντα θα εγκαινιάζει καινούργια στρατόπεδα, ο Υπούργος Συντονισμού Παναγής Παπαληγούρας πάντα θα κρατικοποιεί και μια ακόμη επιχείρηση και στα γραφεία της Ρηγίλλης, η τηλεόραση θα παίζει πάντα τον "Άγνωστο Πολέμο" και το "Μεθοριακό Σταθμό".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου