Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Ήταν ο Μπένυ Χιλ ένας σεξιστής βρωμόγερος;


Οι σημερινοί τριαντάρηδες και τριανταπεντάρηδες σίγουρα θα θυμούνται τον Μπένυ Χιλ και το ξεκαρδιστικό show του, που πρόβαλλε και η ΕΡΤ τη δεκαετία του '80. Για όλους εμάς, τους fans του Άγγλου κωμικού, το χαρακτηριστικό σήμα του "Thames TV" με το Μπιγκ Μπεν και την εκκλησία του Αγίου Παύλου, ήταν το σημάδι πως η εκπομπή του Μπένυ Χιλ άρχιζε! Κάθε φορά, όλα τα γνώριμα και αγαπημένα στοιχεία που συνέθεταν το σύμπαν του "Benny Hill Show" ήταν εκεί : η χαρακτηριστική μουσική, τα ημίγυμνα κορίτσια , ο μικροκαμωμένος γεράκος που πάντα έτρωγε φάπες στην καράφλα , το αναπόφευκτο κυνηγητό στο τέλος κάθε επεισοδίου. Τον καιρό όμως που εμείς εδώ στην Ελλάδα ανυποψίαστοι γελούσαμε με τα σκετς του , στη Μ. Βρετανία είχε δημιουργηθεί ,από συγκεκριμένες ομάδες, ένα πολύ αρνητικό κλίμα εναντίον του.

Πρώτες επιτέθηκαν οι φεμινίστριες. Τον κατηγόρησαν πως το χιούμορ του ήταν σεξιστικό και πως παρουσίαζε τις γυναίκες σαν ανεγκέφαλες bimbos, σαν απλά σεξουαλικά αντικείμενα. Ήταν τέτοια η στενομυαλιά και ο φανατισμός τους, που δεν τις άφηνε να δουν κάτω από την επιφάνεια και να αντιληφθούν πως τα σκετς με τα ημίγυμνα κορίτσια, δεν ήταν τίποτε άλλο παρά η αφορμή για τον Μπένυ Χιλ να αυτοσαρκαστεί, και εν τέλει να σατιρίσει και τα δύο φύλα . Εναντίον του Μπένυ Χιλ στράφηκαν και οι λεγόμενοι "εναλλακτικοί κωμικοί" που ήρθαν στο προσκήνιο τη δεκαετία του '80. Οι σοφιστικέ, πολιτικοποιημένοι και φυσικά "προοδευτικοί" εκπρόσωποι της "εναλλακτικής κωμωδίας" , θεωρούσαν το χιούμορ του show, πολιτικά αντιδραστικό, παλιομοδίτικο και ξεπερασμένο. Μάλιστα ένας κωμικός της νέας γενιάς, ο Μπεν Έλτον είπε για τον Μπένυ Χιλ πως είναι απλά "ένας βρωμόγερος που κυνηγάει κορίτσια στο πάρκο για να τους βγάλει τα ρούχα". Η διανοουμενίστικη Αριστερά , που θεωρητικά υποστηρίζει τους αδύνατους και τους εργάτες , στράφηκε, με τη χαρακτηριστική της σνομπ διάθεση, εναντίον του "άξεστου", όπως το έβλεπαν, σλάπστικ χιούμορ της αγγλικής εργατικής τάξης που εκπροσωπούσε ο Μπένυ Χιλ .

Το 1989 η εκπομπή του Μπένυ Χιλ κόπηκε παρότι έκανε ακόμη υψηλά νούμερα. Το 1992 ο Άγγλος κωμικός πέθανε μόνος του στο διαμέρισμα του σε ηλικία 68 ετών. Βέβαια, ακόμη και αν συνεχίζοταν το show, στη σοβαροφανή "politically correct" εποχή μας, θα είχε κοπεί ούτως ή άλλως, επειδή..."θίγει τη γυναικεία αξιοπρέπεια και υποκινεί σε βία έναντι των γυναικών", όπως θα έλεγαν κάποιες φεμινίστριες. Μάλιστα, στην Ελλάδα του νόμου Καστανίδη , θα είχε παρέμβει σίγουρα και το ΕΣΡ!

Σήμερα, σχεδόν είκοσι χρόνια μετά το θάνατο του Μπένυ Χιλ , το αυθόρμητο, ανεπιτήδευτο, μη "πολιτικά ορθό" χιούμορ του, ίσως να φαίνεται σε κάποιους κάπως παλιομοδίτικο, ίσως , για τα λεπτά γούστα ορισμένων, να μην είναι αρκετά σοφιστικέ . Όμως κρύβει κάτι διαχρονικό, μέσα στην απλότητα του, που το κάνει ακόμη και σήμερα αστείο. Ίσως αυτό να είδε και ο Τσάρλι Τσάπλιν και δήλωνε φανατικός θαυμαστής του Μπένυ Χιλ .

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μ' αρέσει πολύ ο Μπένι Χιλ, καλή του ώρα που λένε και οι θρησκευάμενοι φίλοι.

Ωστόσο η παρατήρησή μου δεν αφορά τόσο το πνεύμα της δημοσίευσης, αλλά τη μονομανία με το νέο αντιρατσιστικό νόμο που θα αντικαταστήσει τον Ν.927/79 που διαπιστώνω στην αρθρογραφία του "ΜπλεΜήλου".

Νομίζω -με όλο το σεβασμό στην αντίθετη άποψη- πως σε μία χώρα όπου:

1. Ανοιχτά ναζιστική οργάνωση κατεβαίνει μετά βαϊων και κλάδων σε όσες εκλογές οποιουδήποτε είδους (τοπικές, εθνικές, ευρωενωσιακές) επιθυμεί και τελικά εισέρχεται στο δημοτικό συμβούλιο της πρωτεύουσας, μέσα στο οποίο στη συνέχεια, αφού έχει μπει με φουσκωτούς οπλοφόρους, ο αρχηγός της χαιρετάει ναζιστικά
2. Ο Μητροπολίτης της τρίτης μεγαλύτερης πόλης και μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας (Πειραιάς) δικαιολογεί σε πανελλαδική μετάδοση τη γενοκτονία των Εβραίων, θεωρεί ακόμη και τους χιτλερικούς κανίβαλους "όργανα του σιωνισμού", μιλάει για παγκόσμια εβραϊκή συνομωσία και συναντιέται με ναζήδες από την Πιερία, τους οποίους επαινεί (Πατριωτικός Ελληνικός Σύνδεσμος, με αρχηγό τον Α. Χάμο - συμμετέχει και στο κίνημα "δεν πληρώνω")
3. Οι κνίτες (σοσιαλ)φασίστες με αφορμή τον πόλεμο Ισραήλ - Χεζμπολλάχ σε λιβανικό έδαφος το 2006 βεβηλώνουν το εβραϊκό νεκροταφείο θεσσαλονίκης
4. Οι ανοιχτοί ύμνοι στους συνεργάτες των φασιστών κατακτητών τύπου Ταγμάτων Ασφαλείας είναι στην ημερήσια διάταξη για πολλούς νοσταλγούς τους
5. Το βιβλιοπωλείο που διατηρεί παρ' ολίγο υποψήφιος βουλευτής κοινοβουλευτικού κόμματος (Δ. Ζαφειρόπουλος - ΛΑΟΣ), αποσπασμένο από την "επίσημη" Χρυσή Αυγή, πουλάει σημαίες της ναζιστικής Γερμανίας, βιβλία - ύμνους στα Ες-Ες κλπ.
6. Ο αρχιναζιστής Κ. Πλεύρης γράφει βιβλίο "Εβραίοι Όλη η Αλήθεια" στο οποίο καλεί σε εξόντωση κάθε εβραίου επί γης, ν' ανοίξουμε τάφους να τους ρίξουμε μέσα, αχ Χίτλερ γιατί δεν ολοκλήρωσες το έργο σου κλπ. αθωώνεται για το περιεχόμενό του, βρίσκει υποστήριξη και ύμνους από δύο εν ενεργεία ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ του ελληνικού κοινοβουλίου (Θ. Πλεύρης, Α. Γεωργιάδης) που διαφημίζουν το ναζιστικό έμεσμα σαν επιστημονικό βιβλίο και σέρνει μετά την αθώωσή του τους αντιναζιστές σε δίκη για "διασπορά ψευδών ειδήσεων"
7. Κάποιοι δικαστές και εισαγγελείς στην ως άνω υπόθεση στο σκεπτικό αθώωσης υιοθετούν τα ναζιστικά επιχειρήματα περί "παγκόσμιας εβραϊκής συνομωσίας" που δικαιολογεί ένα κάποιο μίσος προς τον εβραίο(!)
8. Ναζιστές, με όχημα το προβοκατόρικα πράγματι οξυμμένο από κυβερνήσεις και λεγόμενη "αριστερά" μεταναστευτικό πρόβλημα, στρατολογούν μέλη με άξονα το φυλετισμό και σφάζουν μετανάστες...

...σε μια τέτοια χώρα λοιπόν, νομίζω ότι για κάθε πολιτικά φιλελεύθερο και δημοκράτη, πρώτιστο θέμα θα έπρεπε να είναι η καταδίκη και το ξεσκέπασμα με κάθε τρόπο των παραπάνω φαινομένων κι όχι η δήθεν "φίμωση" που θα φέρει ο νέος αντιρατσιστικός νόμος.

Ένας αντιφασίστας

Δημοσίευση σχολίου