Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Έθνος περιορισμένης μνήμης


Αν οι αγωνιστές του 21 είχαν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν την σημερινή Ελλάδα, αυτό που θα τους δημιουργούσε την μεγαλύτερη έκπληξη, δεν θα ήταν οι όποιοι δικοί μας μύθοι γι’ αυτούς, αλλά οι μύθοι που εμείς έχουμε δημιουργήσει για τους ευατούς μας.

Κλασσικό παράδειγμα η πρόσφατη διαδήλωση έξω από το σπίτι του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Το κυρίως πρόβλημα με την συγκεκριμένη διαδήλωση δεν είναι το που, για ποιον και γιατί, αλλά το πότε.
Γιατί τώρα και όχι όταν ο κ. Σημίτης ήταν πρωθυπουργός;

Η εξήγηση είναι μάλλον απλή. Η πολιτική τάξη δεν μπορεί πλέον να δωροδοκεί την ελληνική κοινωνία με τα χρήματα των μελλοντικών γενιών. Οι συγκεκριμένες διαδηλώσεις δεν είναι παρά εκρήξεις υποκρισίας. Ο χρόνος πραγματοποίησης τους τα μαρτυρεί όλα.

Ο μύθος του αθώου Έλληνα που ήταν ανυποψίαστος για το τι έχει συμβεί τα τελευταία 30 χρόνια είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την έξοδο από την υπάρχουσα κρίση.
Ελάχιστους ενοχλούσε η διαφθορά της πολιτικής τάξης. Όσο η πολιτική τάξη αδιαφορούσε για την εκτεταμένη διαφθορά στην κοινωνία και όσο ήταν διατεθειμένη να σπαταλά στους ψηφοφόρους του σήμερα τον πλούτο του αύριο, είχε διευρυμένη πολιτική νομιμοποίηση και αποδοχή.

Μπορεί οι διαδηλωτές σήμερα να ρωτούν “που πήγαν τα λεφτά” ή να ζητούν “φέρτε πίσω τα λεφτά” αλλά ας μην ξεχνάμε ότι η πιο μισητή και δαιμονοποιημένη κυβέρνηση ήταν αυτή της ΝΔ επί Κώστα Μητσοτάκη, που προσπαθώντας να βάλει μια τάξη στα δημόσια οικονομικά κατάρτισε δύο ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Μέγα πολιτικό και κοινωνικό 'έγκλημα' για εκείνη την εποχή.

Αλλά όπως δεν θέλουμε να δούμε που πραγματικά πήγαν τα λεφτά την προηγούμενη τριακονταετία, έτσι και δεν θέλουμε να θυμόμαστε τι λέγαμε και τι κάναμε ως πολίτες, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, διανοούμενοι κτλ την περίοδο 90-93.
Η μνήμη μας έχει κενά, τα οποία τυγχάνει να είναι ιδιαίτερα βολικά.

Αρνούμαστε να δούμε ξεκάθαρα το παρελθόν. Αρνούμαστε τις αιτίες και ρίζες της υπάρχουσας κρίσης. Αρνούμαστε να δούμε που βρισκόμαστε σήμερα.
Ο τριακονταετής πόλεμος της Ελλάδας ενάντια στον επάρατο φιλελευθερισμό έχει λήξει. Δυστυχώς η πατρίς ηττήθηκε.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ακριβώς. Η βλακεία και η υποκρισία σε αυτήν την χώρα είναι προϊόντα για μαζική εξαγωγή. Όποτε ακούω κανέναν από αυτούς τους όψιμα εξεγειρόμενους ότι ο "νεοφιλελευθερισμός" έφταιξε για το χάλι της μεταπολίτευσης μού'ρχεται να κάνω έγκλημα.

Ανώνυμος είπε...

Πάρα πολύ ενδιαφέρον το οτι η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθούσε να κάνει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Σε παρακαλώ πολύ θα μπορούσες να μας δώσεις κάποιο λινκ με περισσότερα στοιχεία για αυτό; Είναι το νούμερο ένα κριτήριο για εμένα για τις παλαιότερες κυβερνήσεις. Ποιές συνέχισαν το φαγοπότι και ποιές προσπάθησαν να το περιορίσουν.


Είμαι νέος, και δε θυμάμαι καν εκείνη την εποχή. Το μόνο που θυμάμαι είναι ότι γίνονταν οι μεγάλες καταλήψεις στα σχολεία επί Μητσοτάκη. Προφανώς επειδή στο απλοϊκό μυαλό των νέων υπήρχε το δόγμα: "δεξιά"=κακό, τα υπόλοιπα=καλό (τουλάχιστον τότε ο "σοσιαλισμός" ήταν ακόμα τρέντυ)

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς, το πτωχό πολιτικό μυαλό των κάθε λογής φιλελευθέρων (του γλυκού ή αλμυρού νερού) δεν μπορεί να συλλάβει ότι η ιστορική πορεία της Ελλάδας δεν διαγράφεται από πρωθυπουργούς και αστικοδημοκρατικές κυβερνήσεις, αλλά από πολύ ισχυρότερες και, κυρίως, εξωγενείς οικονομικές δυνάμεις (λόγω τεχνολογικής εξάρτησης και υποανάπτυξης). Και η «νοοτροπία» μας σε ένα μεγάλο βαθμό διαμορφώνεται από αυτές τις δυνάμεις – δεν γεννιόμαστε τέτοιοι.

Για παράδειγμα, τη δραματική συρρίκνωση του παραγωγικού ιστού της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες σε μια παγκοσμιοποιημένη, ανταγωνιστική καπιταλιστική οικονομία χωρίς φραγμούς δεν ήταν στο χέρι κάποιας ελληνικής κυβέρνησης να την ελέγξει. Όπως σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτες είναι οι επιπτώσεις, φερ’ειπείν, της αύξησης της τιμής του πετρελαίου ή των επιτοκίων δανεισμού, στο ισοζύγιο και το έλλειμμα/χρέος αντίστοιχα. Θα έλεγα μάλιστα, ότι η μοίρα της Ελλάδας (δηλ. το διευρούμενο παραγωγικό έλλειμμα και η δημοσιονομική χρεοκοπία ή η «ανισόμετρη ανάπτυξη» για να χρησιμοποιήσω έναν μαρξιστικό όρο) ήταν ως ένα σημείο προδιαγραμμένη σε ένα σύστημα ανοικτών καπιταλιστικών αγορών, όπου ισχυρότερα οικονομικά έθνη και πολυεθνικά μονοπώλια κυριαρχούν και επιβάλλουν το οικονομικό τους συμφέρον.

Τι να σου κάνουν οι Μητσοτάκηδες, Σημίτηδες, Καραμανλήδες και Παπανδρέοι? Θα επιβάλλουν στην Κίνα που θα επενδύσει ή θα κλείσουν τα σύνορα σε εισαγωγές ή θα πούν «όχι, ευχαριστώ, δεν θα πάρω» όταν Αμερικάνοι ή Γερμανοί πωλητές θα έρθουν να μας πουλήσουν, τραβώντας μας μάλιστα από το μανίκι, αυτοκίνητα, αεροπλάνα, συστήματα ασφαλείας, κτλ.

Στέφανος Αθανασιάδης είπε...

Εξαιρετικό. Σε κάποια στιγμή πρέπει να μιλήσουμε αναλυτικά για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, τις προσπάθειες της και την ξεδιάντροπη αντίδραση όχι μόνο από την λαϊκιστικη αριστερά, αλλά και από τους μετέπειτα "εκσυγχρονιστές"

@Ανώνυμος 10:24πμ
Εδώ είναι η ανάλυση που θες:
http://e-roosters.blogspot.com/2010/09/blog-post_27.html

Ανώνυμος είπε...

Μια σημαντική παράλειψη του site ειναι ότι δεν έχει tags (ή έστω εγώ δεν τα βρίσκω) για να μπορεί κανείς εύκολα να δει και κυρίως να ψάξει παλαιότερες αναρτήσεις και σχόλια. Για παράδειγμα: θυμάμαι ότι κάτι είχε γραφεί για την ανάγκη ενός φιλεύλευθερου εκπαιδευτικού συστήματος (σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαιδευση). Σήμερα που σειρά δήμων ανά την επικράτεια οργανώνουν συνεχώς διαμαρτυριες κατά των σχεδιαζόμενων συγχωνεύσεων, δεν θα ήταν αρκετά επίκαιρο να ξανανοίξετε τη συζήτηση για ένα ανοικτό σχολείο, φτιαγμένο από κάτω προς τα πάνω, δηλ. με βάση την ιδιωτική πρωτοβουλία π.χ. κατοίκων μιας κοινότητας, και όχι από το κράτος, και χρήση των "κουπονιών εκπαίδευσης";

SITALKIS είπε...

Στο blog http://sitalkisking.blogspot.com υπάρχει δεξιά μια εφαρμογή SEARCH. Δοκιμάστε την και βάλτε την και εδώ για ανεύρεση παλαιότερων αναρτήσεων και σχολίων. Θεωρώ πώς είναι πολύ γρήγορη, αλλά και αξιόπιστη

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ Στέφανε,

Έχω την εντύπωση όμως ότι τα στοιχεία που δίνεις από το rooster δε συμφωνούν με αυτά του παραπάνω άρθρου... το συμπέρασμα είναι ότι ο Μητσοτάκης ενώ προσπάθησε να μειώσει το χρέος είχε την ατυχία να πέσει σε περίοδο υψηλών επιτοκίων;

Στέφανος Αθανασιάδης είπε...

@ανώνυμος 4:45
Άλλο το συνολικό χρέος, άλλο τα πρωτογενή πλεονάσματα στους προυπολογισμούς. Σημείωσε επίσης ότι ο Μητσοτάκης τον πρώτο χρόνο πρόσθεσε και κάποια κρυφά χρέη του ΠΑΣΟΚ στο επίσημο συνολικό χρέος.

Ανώνυμος είπε...

12:27
Ήρθε το marxoid να μας διαφωτίσει για το τι φταίει, ο παγκόσμιος καπιταλισμός, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η γη που γυρίζει πιο γρήγορα απ'ό,τι θα έπρεπε κλπ.
Το μόνο που δε φταίει είναι ο κηφηνοτραμπουκοσυνδικαλισμός και οι ρεμούλες και οι αργομισθίες όλων των κρατικοδίαιτων λαμογίων που παράγει με αφθονία ο σοσιαλισμός.
Ε ρε Θάτσερ που θέλετε.

Ανώνυμος είπε...

Τυπικός "φιλελεύθερος": can't see the wood from the trees. Καλά, συνεχίστε να διυλίζετε τον κώνωπα, περιμένοντας κάποιον "φιλελεύθερο" φωστήρα και μεσσία να αλλάξει τον ρουν της ιστορίας. Απ'ό,τι φαίνεται τα ινδάλματα σου (συμπ. της Θάτσερ) δεν τα κατάφεραν.

Δημοσίευση σχολίου