Πριν κάποια χρόνια, συμμετείχα σε μια διαδικτυακή συζητηση στο site μιας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ). Έγω και κάποιοι άλλοι θέσαμε το ζήτημα της αδιαφάνειας στο χειρισμό των κρατικών κονδυλίων από τις ΜΚΟ και αναρωτηθήκαμε γιατί αυτές οι οργανώσεις δεν νιώθουν την ανάγκη να δημοσιεύουν στην ιστοσελίδα τους τις πηγές χρηματοδότησης τους καθώς και το πού ξοδεύτηκαν αυτά τα χρήματα. Οι εκπρόσωποι της οργάνωσης, αφού χαρακτήρισαν την κριτική μας προκατειλημμένη μας δήλωσαν, με μπόλικο θράσος, πως δεν έχουν σκοπό να αναρτήσουν τα οικονομικά τους στο ίντερνετ αφου "δεν βλέπουν κανένα λόγο να αποδείξουν τίποτα". Σήμερα 2 χρόνια μετά από εκείνη τη συζήτηση, η ίδια η Βουλή ασχολείται επιτέλους με το τεράστιο σκάνδαλο των ΜΚΟ και κάνει λόγο για κατασπατάληση και κατάχρηση του δημοσίου χρήματος ενώ ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών κ. Ιω. Σακελλάκος ζητάει έλεγχο στα οικονομικά στοιχεία όλων των ΜΚΟ που έχουν ιδρυθεί από το 1997 μέχρι σήμερα.
Από τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και τα σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου, μαθαίνουμε πως στην Ελλάδα υπάρχουν καταγεγραμμένες μόνο στην Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του υπουργείου Εξωτερικών 600 ΜΚΟ, όταν σε χώρες όπως η Ολλανδία με τον ίδιο ακριβώς με μας πληθυσμό ή η Δανία με λίγο μικρότερο αριθμό κατοίκων, ο αριθμός των ΜΚΟ δεν υπερβαίνει τις 200. Τη χρονιά 2009-2010 , δηλαδή τη χρονιά της χειρότερης οικονομικής κρίσης που γνώρισε η χώρα μεταπολεμικά, οι κυβερνώντες μας θεώρησαν απαραίτητο να μοιράσουν στις ΜΚΟ το συνολικό ποσό των 5.726.070 ευρώ. Κατά κάποιο τρόπο, θα πρέπει να νιώθουμε και τυχεροί αφού το ποσό αυτό είναι πολύ μικρότερο από τα 68.971.978 ευρώ που αποκόμισαν την περίοδο 1999 - 2004, όταν ο τότε Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου μοίραζε αφειδώς χρήματα στις αγαπημένες του ΜΚΟ για να κάνει πράξη τα "προοδευτικά" οράματά του για μια κρατικοδίαιτη , ελεγχόμενη και διεφθαρμένη κοινωνία των πολιτών.
Μέσα σε αυτά τα χρόνια, ο Έλληνας φορολογούμενος πλήρωσε 2.000.000 ευρώ για το πρόγραμμα μεταποίησης της ντομάτας στην Ακτή Ελεφαντοστού, 8 εκατ. δρχ. για την ενίσχυση του τηλεοπτικό σταθμό της Κούβας και 150 εκατ. δρχ. για «την προαγωγή του Χριστιανισμού στη Βόρεια Κορέα». Και φυσικά, όλα αυτά έγιναν χωρίς κανένα έλεγχο από τις αρμόδιες αρχές. Όπως αποκαλύπτει η Ελευθεροτυπία : "...υπάρχουν μεν αποφάσεις που αφορούν καταλογισμούς και στη συνέχεια οι αρμόδιες ΔΟΥ, στις οποίες είναι εγγεγραμμένες οι ΜΚΟ, θα πρέπει να ζητούν επιστροφή χρημάτων. Κάτι τέτοιο όμως δεν έχει γίνει ποτέ έως σήμερα, με προφανές αποτέλεσμα την απώλεια εκατομμυρίων ευρώ από τον κρατικό κορβανά. Σε αυτό βεβαίως συμβάλλει και το ότι ενώ είναι υποχρεωμένες να υποβάλλουν έκθεση προόδου κάθε έξι μήνες, μπορεί να περάσουν και δύο χρόνια και τέτοια έκθεση να μην υποβληθεί." Ελεγχος όμως δεν γίνεται και επί του παραγόμενου έργου. O ίδιος ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης παραδέχτηκε χτες στη Βουλή πως «πολλές από τις ΜΚΟ παίρνουν τα χρήματα και εξαφανίζονται». Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα που επισημαίνει πρώην κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών: ΜΚΟ που είχε βάλει στα ταμεία της εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή φράγματος σε χώρα της υποσαχάριας Αφρικής έφτιαξε στην πραγματικότητα μια στέρνα συλλογής ομβρίων υδάτων!
Ο κ. Κουβέλης ανακοίνωσε πως ετοιμάζει νέο νόμο για τις ΜΚΟ που θα κατατεθεί τον Απρίλιο και θα στηρίζεται σε τρεις αρχές : Διαφάνεια, με εκθέσεις προόδου και άμεση δημοσιοποίηση τους στο Διαδίκτυο, εξασφάλιση της βιωσιμότητας ώστε να διασφαλίζεται και η συνέχεια λειτουργίας και η ανάδειξη του ρόλου της χώρας μας στο εξωτερικό. Και αν όλα αυτά δεν σας φαίνονται τίποτε άλλο παρά ζαχαρωμένα "προοδευτικά" ευχολόγια ή στην καλύτερη περίπτωση, ημίμετρα, δεν θα έχετε άδικο. Το βασικό πρόβλημα , δηλαδή ο ομφάλιος λώρος των ΜΚΟ με το κράτος, θα παραμείνει στη θέση του και με το νέο νόμο.
Η μόνη αποτελεσματική λύση είναι η κατάργηση κάθε είδους κρατικής χρηματοδότησης προς τις ΜΚΟ. Μόνο έτσι θα πάψει η αδικία του να πληρώνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι, ακόμη και σε αυτή την εποχή που τα εισοδήματά τους μειώνονται, για όλους αυτούς που επιδεικνύουν ανέξοδα την "κοινωνική τους ευαισθησία" με χρήματα των άλλων. Μόνο έτσι θα μπει τέλος στη σημερινή κρατικοδίαιτη, διεφθαρμένη και ανάπηρη "κοινωνία των πολιτών", που λειτουργεί σαν θλιβερό παραμάγαζο των πολιτικών και θα αναδειχθεί μια πραγματική κοινωνία των πολιτών, υγιής, ανεξάρτητη, με ζωτικότητα, ικανή να υποκαταστήσει πολύ πιο αποτελεσματικά το ανίκανο ελληνικό κράτος .Μόνο έτσι θα μπει τέλος στη διαφθορά, αφού , όπως έχει δείξει η ελληνική ιστορία, εννιά στις δέκα φορές που υπάρχει διαπλοκή ιδιωτών με κρατικό χρήμα, η διαφθορά είναι το φυσικό επακόλουθο. Και όπως ευχόμασταν και στην κατακλείδα του προηγούμενου άρθρου μας για την απάτη των ΜΚΟ : "Ας είναι τουλάχιστον η οικονομική κρίση και η ανάγκη για οικονομίες, η αφορμή ώστε να γίνουν επιτέλους οι ΜΚΟ αυτό που λέει το όνομα τους : «Μη Κυβερνητικές»"
[Πηγές : "Ελευθεροτυπία" , "Καθημερινή" , "Antinews.gr"]
9 σχόλια:
Δεν γνωρίζω για τη Βόρεια Κορέα, αλλά εμένα επιχειρήσαν να μου κάνουν κατήχηση στο Χριστιανισμό 2 Νοτιοκορεάτισες (χωρίς αποτέλεσμα). Οπότε, ίσως αστόχισε η παραπάνω ΜΚΟ, αλλά έπεσε κοντά :)
Κατά τα άλλα το ζήτημα διασπάθησης δημοσίου χρήματος είναι πολύ σοβαρό
Η Νοτια Κορεα εχει καπου 30% Χριστιανους, για διαφορους λογους (παραδοσιακα υπηρχαν πολλες ιεραποστολες, και μαλιστα τους σταθηκαν πολυ κατα την Ιαπωνικη κατοχη κτλ). αλλα φυσικα δεν μιλαμε για ορθοδοξους αλλα κατα κυριο λογο Προτεσταντες, σε βαθμο που Χριστιανισμος και Προτεσταντες ειναι συνωνυμα. Εχω ρωτησει ατομο τι δογμα ειναι και μου πε Χριστιανος. Λεω, καθολικος? Οχι μου λεει, Χριστιανος! :)
Τωρα για να μπουμε στο ψητο, δεν ειναι παραλογο το κρατος να πληρωνει ΜΚΟ για υπηρεσιες που θελει να προσφερει. Πιθανως θα τις προσφερουν καλυτερα απο μια κρατικη υπηρεσια. Το θεμα ειναι ομως τα κριτηρια να ειναι σαφη και η διαφανεια πληρης.
Από τα 2008:
Απορίες φορολογούμενου
1. Αν μια ΜΚΟ (Μη Κυβερνητική Οργάνωση) χρηματοδοτηθεί από την Κυβέρνηση τότε αυτόματα δε γίνεται ΚΟ (Κυβερνητική Οργάνωση); Κι αν γίνει ΚΟ τότε αυτόματα δεν πρέπει να καταργηθεί η χρηματοδότησή της από την Κ;
2. Και ποια είναι τα κριτήρια για να ονομασθεί μια Ο (οργάνωση), που μπορεί να είναι ΠΦ (παρέα φίλων), ΜΚΟ;
Το κράτος πάντα υπηρεσίες θέλει να προσφέρει. Ευχαριστούμε δεν θα πάρουμε και τα λεφτά μας πίσω.
Βάσιμος ο προβληματισμός, άστοχη κατά τη γνώμη μου η ακραία τελική πρόταση. Το βασικό είναι η προάσπιση του χαρακτήρα των οργανώσεων ως οργανώσεων μελών και όχι μαγαζιών-σφραγίδα. Όσες ΜΚΟ είναι απλά προτζεκτάδικα δεν πρέπει να χαρκατηρίζονται οργανώσεις. Και πάντως, η χρηματοδότηση δε μπορεί να σταματήσει εντελώς αλλά χρειάζονται κριτήρια και διαφάνεια, στοιχεία που επί πολλά χρόνια έλειψαν.
Για ποιό λόγο η χρηματοδότηση δεν μπορεί να σταματήσει εντελώς?Πιστευεις πως οι προτάσεις του υπουργού περί "διαφάνειας" θα λύσει το πρόβλημα? Πόσες φορές έχουμε ακούσει αυτή τη λέξη από εκπροσώπους του ελληνικού κράτους τα τελευταία 30 χρόνια και τί αποτελέσματα είχε?Αν δεχτούμε πως ζούμε σε μια φιλελεύθερη, πλουραλιστική κοινωνία, ο ρόλος των κοινωνίας των πολιτών, πρέπει να είναι διακριτός από το ρόλο του κράτος.Η κοινωνία των πολιτών πρέπει να είναι αυτόνομη και ανεξάρτητη γιατί με την παρουσία της πρέπει να εξισορροπεί και να ελέγχει την εξουσία του κράτους. Όταν λοιπόν υποστηρίζετε, πως το κράτος πρέπει να χρηματοδοτεί και τις (κατά τ'άλλα αυθόρμητες) δραστηριότητες της κοινωνίας των πολιτών τα όρια αυτά παύουν να υπάρχουν. Η κοινωνία των πολιτών καταντάει ανάπηρη, ανίκανη να κάνει οτιδήποτε χωρίς κρατική βοήθεια, ένα απλό παρακλάδι του κράτους, μια συνάθροιση δημοσίων υπαλλήλων .Αυτό το μόρφωμα, απλά δεν είναι "κοινωνία των πολιτών". Ονομάστε το κάπως αλλιώς , αλλά "κοινωνία των πολιτών" δεν είναι. Η κρατική παντοδυναμία, στην οποία οδηγεί αυτή η λογική, εκτός του ότι καταστρέφει τη ζωτικότητα της κοινωνίας και την ικανότητα της για αυθόρμητες πρωτοβουλίες , είναι επικίνδυνη και για τις ελευθερίες όλων μας. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος δογματικός φιλελεύθερος για να το καταλάβει αυτό.
Τα έχει πει ο μεγάλος θεωρητικός Τζίμης Πανούσης ---------------------------------------------
Α.Κ.: Τι σε ενοχλεί περισσότερο, οι μετανάστες ή ο Καρατζαφέρης;
Τ.Π.: Οι Οικολόγοι.
Α.Κ.: Οι Οικολόγοι, ε;
Τ.Π.: Ναι, μου σπάνε τα νεύρα, μα την Παναγία. Ο Καρατζαφέρης κι αυτοί στ’ αρχ… μου, αλλά οι οικολόγοι είναι ό,τι χειρότερο… Αυτοί είναι η επιτομή της έπαρσης ρε παιδί μου. Νομίζουν ότι κατέχουνε τα… Ότι καταστρέφεται ο πλανήτης… Μια γελοιότητα. Ποιος θα καταστρέψει τον πλανήτη; Από τι να καταστραφεί ο πλανήτης… Αυτοί νομίζουν ότι μπορούν να αλλάξουν το οικοσύστημα… Τέλος πάντων, αυτούς τους σιχαίνομαι. Νομίζω πως ό,τι χειρότερο μάς έχει τύχει στη ζωή είναι οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, που πληρώνει το κράτος, και οι οικολόγοι.
Μόνο την τελευταία φράση κρατείστε για το θέμα μας φυσικά
Βασικά οι μη κυβερνητικές οργανώσεις είναι καλοπληρωμένοι Δ.Υ. που δεν έχουν καν περάσει από ΑΣΕΠ !!
Κάθε Κράτος είναι δομημένο να παρέχει με τις υπηρεσίες του, ότι είναι αναγκαίο για την σωστή λειτουργία του ίδιου και των πολιτών του.Σέ όλο αυτό τον κύκλο συμμετέχουμε όλοι και ο καθένας σύμφωνα με το ΕΧΕΙΝ του! Επομένως όποιος δρά εκτός του περιγραφομένου κύκλου λειτουργίας του Κράτους, δρα ΚΑΤΑ ΜΟΝΑΣ και ίδιον συμφέρον, επομένως το Κράτος όχι μόνον ΔΕΝ πρέπει να ενισχύει οικονομικά αυτά τα πονηρά κατασκευάσματα Μ.Κ.Ο, αλλά και πρέπει να ελέγχει τις δράσεις των, στο βαθμό που κάποιες απ' αυτές δρούν σε βάρος και ενάντια του Κράτους. Για να λειτουργήσει έτσι το Κράτος πρέπει να λογοδοτεί για την διαχείριση του δημόσιου χρήματος όπως π.χ κόψανε από μισθούς και συντάξεις κάποια δίς, πότε κ. Υπουργέ των Οικονομικών θα αναμοινώσετε στον πολίτη πόσα χρήματα κόψατε και που τα χρησιμοποιήσατε μήπως ένα μέρος απ' αυτά πήγανε και στίς ΜΚΟ!και γιατί το χρέος συνεχώς αναβαίενει αντί να μειώνεται.Το θέμα είναι ότι ο Έλληνας σήμερα έχασε το χαμόγελό του και είναι σκυθρωπός-παραμιλάει και δεν μπορούμε να προβλέψουμε πως θα ξεσπάσει! ΓΙΩΡΓΟΣ
Δημοσίευση σχολίου