Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Απαγόρευση του καπνίσματος : Όταν οι Ολλανδοί γίνονται..."Ελληνάρες"


H ανυπακοή των Ελλήνων στον πρόσφατο αντικαπνιστικό νόμο αντιμετωπίστηκε με απαξιωτικά σχόλια από μεγαλη μερίδα των δημοσιογράφων και των bloggers. Κυριώς από αυτούς που αρέσκονται στον από τα πάνω "εκσυγχρονισμό" και "εξευρωπαϊσμό" της... υποανάπτυκτης βαλκανικής μας χώρας και που θα ένιωθαν πολύ ευτυχείς αν μπορούσαν με ένα κουμπί να εξολοθρεύσουν ολόκληρο τον ελληνικό πληθυσμό και να τον αντικαταστήσουν με Σουηδούς και Φινλανδούς, που και οικολογική συνείδηση έχουν και πληρώνουν με προθυμία τους φόρους τους!

Έδωσαν και πήραν, λοιπόν, τα εμβριθή ψυχογραφήματα για τον..."ναρκισσισμό της φυλής", τον..."νεοελληνικό τσαμπουκά" και το..."σύνδρομο του Ελληνάρα". Πολλοί συνέδεσαν την ανυπακοή με τη "διάθεση απροκάλυπτης παρανομίας" που χαρακτηρίζει την μεταπολίτευση, ενώ άλλοι παρομοίασαν το κάπνισμα σε χώρους διασκέδασης με το ...παράνομο παρκάρισμα, το κλείσιμο των δρόμων, τις καταλήψεις και τον μισό... Ποινικό Κώδικα.

Και να τώρα που μαθαίνω πως στην Ολλανδία η κυβέρνηση ετοιμάζεται να επιτρέψει και πάλι το κάπνισμα σε μικρά μπαρ κάτω των 70 τμ., που απαγορεύεται με νόμο από τον Ιούλιο του 2008. Ο λόγος ; Πολύ απλά, λόγω των αντιδράσεων, ο νόμος δεν...τηρήθηκε . Σας θυμίζει κάτι αυτό ; Άραγε μεταμορφώθηκαν και οι Ολλανδοί σε απολίτιστους ...Ελληνάρες ;

Στην πραγματικότητα, η απαγόρευση του καπνίσματος, είτε στην Ελλάδα είτε στην Ολλανδία είναι ένα μέτρο ανεφάρμοστο και πατερναλιστικό, ένα μέτρο που αντιμετωπίζει τους πολίτες σαν μικρά παιδιά, τους στερεί το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής και επιπλέον παραβιάζει το δικαίωμα των καταστηματαρχών να λειτουργήσουν όπως αυτοί νομίζουν καλύτερα την ιδιοκτησία τους. Δεν χρειάζεται λοιπόν, οι διανοουμενίζοντες των Μ.Μ.Ε να κάνουν βαθυστόχαστές αναλύσεις και ψυχογραφήματα. Όταν υπάρχει μαζική ανυπακοή σε ένα νόμο, δείχνει πως κάτι δεν πάει καλά με το νόμο και όχι με τους πολίτες που δεν τον εφαρμόζουν.

[Για τον παραλογισμό και τον αυταρχισμό της αντικαπνιστικής νομοθεσίας διαβάστε εδώ και εδώ]

7 σχόλια:

Chrysotheras είπε...

....το επόμενο βήμα: legalize it!

Ανώνυμος είπε...

Είμαι καπνιστής, είμαι κατά του νόμου ( τον θεωρώ υποκρτικό, η "λογική" του προεκτεινόμενη μπορεί να οδηγήσει την απαγόρευση εισόδου σε ταβέρνες στους... υπέρβαρους έχει τεράστιες τεχνικές δυσκολίες και έχει και τεράστιες δυσκολίες εφαρμογής), αλλά είμαι κατά της συνειδητής μη εφαρμογής του στα πλαίσια του "δεν γουστάρω,ρε!". Οι νόμοι μέχρι να αλλάξουν εφαρμόζονται.
Κάτι πιο αναλυτικό ανέβασα στις 1/9 στο firiki2010 ( " Υπευθυνότητα ελευθερία και κάπνισμα"- firiki2010.wordpress.com)

Ανώνυμος είπε...

σε μικρά μπαρ κάτω των 70τ.μ. ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ.-

Augofetas είπε...

Όταν καθίσεις και σκεφτείς ότι σε αυτή τη διαμάχη μεταξύ καπνιστών και αντικαπνιστών, υπάρχει τουλάχιστον μια μερίδα πληθυσμού δίχως φωνή, τότε ίσως καταλάβεις το λόγο. Αναφέρομαι στα ανήλικα παιδιά, που και αυτά πρέπει να πάνε σε μια ταβέρνα ή σε μια καφετέρια μαζί με τους γονείς τους. Σκέφτηκες ποτέ ότι ίσως γι΄αυτά γίνεται η απαγόρευση; Σκέφτηκες ποτέ πως θα μπορούσες να τα προστατέψεις;
Αφού λοιπόν αποφάσισες την ανυπακοή, άκου και αυτό:
Σύμφωνα με το μεγάλο φιλόσοφο της δικαιοσύνης Τζον Ρολς, μια πράξη δημόσιας ανυπακοής προϋποθέτει τρία πράγματα. Πρώτον, η πράξη να είναι δημόσια. Δεύτερον, η πράξη να μην εμπεριέχει βία. Τρίτον, ο ίδιος ο παραβάτης να επιδιώξει τη δίωξή του, ώστε διά της δίκης αφενός να δημοσιοποιηθεί ευρύτερα το αίτημά του ή και να ανατραπεί από τη δικαστική εξουσία μια άδικη απόφαση της νομοθετικής.

Ανώνυμος είπε...

Άρση της πλήρης απαγόρευσης δρομολογήται και στην Αγγλία ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ. Εγώ είμαι μη καπνιστής όμως είμαι ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΟΛΙΚΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Είμαι ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

Ανώνυμος είπε...

opws eipe kai poio panw kapoios...legalize it!

Nikitas Larin είπε...

Augofeta: skeftikes pote oti ta anilika paidia einai euthini ton gonion pou ta ferane ston kosmo kai oxi dikia mou?

Δημοσίευση σχολίου