Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Μήπως, τελικά, η Σάρα Πέιλιν δεν είναι η ... Ελένη Λουκά των Η.Π.Α. ;


Η Σάρα Πέιλιν αποτελεί σάκο του μποξ για τους προοδευτικούς όλου του πλανήτη και φυσικά και της Ελλάδας. Έτσι τα αριστερόστροφα ΜΜΕ έχουν φιλοτεχνήσει την εικόνα μιας πουριτανής και υπερσυντηρητικής κυριούλας στα όρια της υστερίας που ετοιμάζεται να απαγορεύσει στους αμερικανούς πολίτες oτιδήποτε αντιβαίνει στις θρησκόληπτες εμμονές της .Ειδικά, αν διαβάσεις τις ελληνικές εφημερίδες, θα μείνεις με την εντύπωση πως η... Ελένη Λούκα έβαψε τα μαλλιά της, ομόρφυνε και μετανάστευσε στις Η.Π.Α. με το όνομα Σάρα Πέιλιν! Τελικά όμως, αυτή η εικόνα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ή δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια καρικατούρα;

Πριν λίγες μέρες, η αμερικάνικη Θρησκευτική Δεξιά ξεσηκώθηκε επειδή στο ετήσιο συνέδριο της "Συντηρητικής Πολιτικής Δράσης" (η μεγαλύτερη οργάνωση συντηρητικών ακτιβιστών στις ΗΠΑ) επρόκειτο να συμμετέχει και μια ομάδα gay Ρεπουμπλικάνων, η GOProud. Προς τιμήν της, η Σάρα Πέιλιν τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της συμμετοχής της GOProud στο συνέδριο. Βέβαια το γεγονός αυτό δεν μετατρέπει την Πέιλιν σε...Πασιονάρια των gay δικαιωμάτων (στο παρελθόν,είχε υποστηρίξει την ομοσπονδιακή απαγόρευση του gay γάμου), αλλά κάπου σε βάζει σε σκέψεις για το αν η Σάρα Πέιλιν είναι η "φανατική ακροδεξιά θεούσα" , που παρουσιάζουν τα Μ.Μ.Ε. Να σημειώσουμε βέβαια πως την παραπάνω είδηση δεν παρουσίασε κανένα ελληνικό μέσο, από αυτά που τόσο αρέσκονται να δαιμονοποιούν την πρώην κυβερνήτη της Αλάσκας.

Ιδιαίτερα διαφωτιστικό για τις θέσεις της Πέιλιν στα κοινωνικά ζητήματα, είναι αυτό το παλαιότερο άρθρο από το μπλογκ του κεντρώου περιοδικού "New Republic". Ο συγγραφέας Alan Wolfe κάνει μια ενδιαφέρουσα διάκριση μεταξύ των Ευαγγελιστών του Νότου και των Ευαγγελιστών των Δυτικών Πολιτειών.Οι πρώτοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν το κράτος ώστε να νομοθετήσει την προσωπική ζωή των ανθρώπων, και να απαγορεύσει όλα αυτά που θεωρούν "αμαρτίες". Ο δεύτεροι, στους οποίους ανήκει και η Πέιλιν, είναι επηρεασμένοι από τον κυριάρχο ατομικισμό που υπάρχει στις Δυτικές πολιτείες.Υποστηρίζουν μεν έναν τρόπο ζωής βασισμένο στις χριστιανικές αξίες, αλλά δε δείχνουν ιδιαίτερη διάθεση να τον επιβάλλουν και στους υπόλοιπους. Και πράγματι στη μέχρι τώρα σταδιοδρομία της , η Σάρα Πέιλιν δείχνει να ακολουθεί περισσότερο αυτές τις αρχές .

Σαν κυβερνήτης της Αλάσκα έκανε ελάχιστα για να προωθήσει την ατζέντα της Θρησκευτικής Δεξιάς. Παρότι υποστήριξε (και σωστά) τη γονική συναίνεση όταν η κοπέλα που κάνει έκτρωση είναι ανήλικη και την απαγόρευση όταν η εγκυμοσύνη βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, αρνήθηκε να υποστηρίξει περαιτέρω περιορισμούς στο δίκαιωμα στην άμβλωση, όπως της ζητούσαν συντηρητικές ομάδες. Σε τηλεοπτική της συνέντευξη στο ABC στις 12 Σεπτεμβρίου του 2008, δήλωσε πως οι προσωπικές της απόψεις δεν είναι απαραίτητο να μεταφράζονται και σε ανάλογη νομοθετική δράση. Στην ίδια συνέντευξη όταν ρωτήθηκε αν πρέπει να ανατραπεί η απόφαση Roe vs Wade του Ανώτατου Δικαστηρίου που νομιμοποιεί τις εκτρώσεις σε ομοσπονδιακό επίπεδο , απάντησε θετικά, αλλά πρόσθεσε πως οι πολιτείες είναι αυτές που πρέπει να αποφασίσουν. Επίσης, μιλώντας για το ίδιο ζήτημα, έδωσε έμφαση στη συνεργασία με όσους έχουν αντίθετες απόψεις . Στο θέμα των ναρκωτικών πάλι , η Πέιλιν έχει παραδέχτει πως στο παρελθόν κάπνισε μαριχουάνα . Παρότι δεν υποστηρίζει την αποποινικοποίηση δήλωσε πως η καταστολή της χρήσης πρέπει να είναι ένα ζήτημα χαμηλής προτεραιότητας για μια κυβέρνηση.

Αυτό δε σημαίνει πως δεν υπάρχουν λόγοι για να της ασκούμε κριτική , και μάλιστα έντονη . Η άγνοια της για μια σειρά από ζητήματα είναι παροιμιώδης. Η υποστήριξη της σε ένα μεσσιανικό ρόλο για την αμερικάνικη κυβέρνηση σε θέματα εξωτερικής πολιτικής την κάνει να δικαιολογεί παραβιάσεις ατομικών δικαιωμάτων και υψηλές κρατικές δαπάνες που ακυρώνουν σε μεγάλο βαθμό τις, ούτως ή άλλως, επιλεκτικές (πχ υποστήριξε τα bail out επί Bush ) φιλελεύθερες οικονομικά απόψεις της . Στα κοινωνικά ζητήματα όμως, η Πέιλιν είναι, χωρίς αμφιβολία, συντηρητική αλλά μέχρι τώρα δεν φαίνεται να έχει τη διάθεση να επιβάλλει αυτές τις απόψεις της . Μάλιστα, η πραγματικότητα είναι πως οι περισσότεροι Έλληνες πολιτικοί όλων των κομμάτων (ναι, ακόμη και των "προοδευτικών"!) δείχνουν να είναι πολύ λιγότερο ανεκτικοί σε τέτοια ζητήματα από την πρώην κυβερνήτη της Αλάσκας. Ας ηρεμήσει λοιπόν ο ελληνικός Τύπος, που υποκριτικά εξαντλεί όλο τον "προοδευτισμό" του στο πρόσωπο της Σάρα Πέιλιν και ας κοιτάξει δίπλα μας: η Ελένη Λουκά μένει ακόμα στην Ελλάδα...

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η κοινωνία των ΗΠΑ είναι πολύ πιο θρησκευόμενη από την ελληνική. Αν οι προοδευτικοί δημοσιογράφοι της Ελλάδας δεν ήταν υποκριτές θα καυτηριάζαν πρώτα τον συντηρητισμό του Ομπάμα.

Ανώνυμος είπε...

H Σαρα πειλν κατασκευασμα των ποιο μαυρων και συντηρητικων μαυρων κυκλων των ευαγγελιστων και εβραιων της Αμερικης,με μορφωση δημοτικου,δεν το εχει σε τιποτε να βαλη φωτια σε ολο τον πλανητη.
Στις επομενες εκλογες οι λιγοτεροι θερμοκεφαλοι ρεμπουμλικανοι θα πρεπει να επιλεξουν καποιον ευρειας αποδοχης και οχι φανατικους,αλλιως η θα βγει ο ΟΒΑΜΑ ξανα η θα μπουμε σε περιπετειες

Δημοσίευση σχολίου