Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Όταν η Δεξιά ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά.


Το ΜπλεΜήλο κατανοεί ότι ο λαός, μετά από τις κυβερνήσεις Κώστα Καραμανλή, έχει μπερδευτεί για το τι σημαίνει δεξιά. Φαίνεται όμως ότι η σύγχυση έχει φτάσει και στα ανώτερα κλιμάκια της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κλασσική περίπτωση αυτή του Κώστα Μαρκόπουλου, κοινοβουλευτικού εκπρόσωπού της ΝΔ, για το θέμα των αγροτικών μπλόκων.


Τις προηγούμενες ημέρες παρατηρήθηκε εν Ελλάδι ένα σπάνιο φαινόμενο. Αγρότες των Σερρών προσπάθησαν να μπλοκάρουν τους δρόμους στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Το ελληνικό κράτος έδρασε εγκαίρως και η παρανομία αποτράπηκε.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ο αστυνομικός διευθυντής Σερρών κ. αξίζουν συγχαρητηρίων. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της νόμος-και-τάξη ΝΔ κ. Μαρκόπουλος έχει διαφορετική άποψη:


“Ο βουλευτής της Ν.∆. επισήμανε ότι η απόφαση αυτή «είναι αφαίρεση στοιχειωδών συνταγματικών ελευθεριών και θυμίζει άλλες εποχές, του αποφασίζομεν και διατάσσομεν». «Τις εποχές είτε της χούντας είτε τις πρακτικές του μακαρίτη του Αρκουδέα με τη ζάχαρη στα ρεζερβουάρ των τρακτέρ», σημείωσε ο Κώστας Μαρκόπουλος, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως «έδεσε τη χώρα στο Μνημόνιο και τώρα αφαιρεί από τους πολίτες κατοχυρωμένα συνταγματικά δικαιώματα».”


Το κατοχυρωμένο συνταγματικό δικαίωμα στο οποίο αναφέρεται ο κ. Μαρκόπουλος είναι αυτό του μπλοκαρίσματος των δημοσίων δρόμων.

“Τέτοιες πράξεις έχω να θυμηθώ από τη χούντα, ο αστυνομικός διευθυντής Σερρών επέβαλε στρατιωτικό νόμο”


Το τελευταίο απόσπασμα είναι του κ. Λαφαζάνη του ΣΥΡΙΖΑ και όχι του κ. Μαρκόπουλου. Τέτοιου είδους καταθλιπτικές διευκρινίσεις γίνονται όλο και πιο αναγκαίες τελευταία.

Η κατ΄όνομα δεξιά εφημερίδα της κατ΄όνομα δεξιάς παράταξης, Ελεύθερος Τύπος, είχε ένα τίτλο στην πρώτη σελίδα που μόνο ως ένας εκ παραδρομής αυτοσαρκασμός μπορεί να εκληφθεί: “Σάλος για το “χουντικό” μπλόκο Παπουτσή στα αγροτικά μπλόκα.”

Η ελληνική δεξιά είχε εκ γενετής πληθώρα αδυναμιών. Είχε όμως και καλά στοιχεία. Ένα από αυτά ήταν ο αντικομουνισμός της. Τα τελευταία χρόνια όμως η ΝΔ είχε αναπτύξει μια ιδιότυπη σχέση με το ΚΚΕ. Στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο η ΝΔ αρνήθηκε να καταδικάσει τα εγκλήματα του κομμουνισμού.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό της ήταν οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί. Η αρχή εδώ ήταν ότι το κράτος θα σπαταλά μόνο ποσό ίσο με τα έσοδα του. Απλά ας πούμε ότι αυτή η αρχή στοχοποιήθηκε ιδιαίτερα από τις κυβερνήσεις του καθόλα προοδευτικού Κώστα Καραμανλή.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό ήταν η εμμονή της στο “νόμος και τάξη.” Τα νέο-Δεκεμβριανά και οι μαζικές νομιμοποιήσεις λαθρομεταναστών έσβησαν και αυτό το τελευταίο χαρακτηριστικό δεξιάς ιδεολογίας και πολιτικής.

Στην μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών, η ελληνική δεξιά δεν έχει πολλά να πει και να κάνει, οπότε περνάει τον καιρό της ως αντίλαλος του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ.

9 σχόλια:

φιλελεύθερη λαλιά είπε...

Ναπολέωντα, είτε δεν έψαξες το θέμα είτε επέλεξες να δεις μόνο ό,τι εξυπηρετούσε το άρθρο σου. Η (πολιτική) αντίδραση στις αποφάσεις της εκτελεστικής εξουσίας (κυβέρνηση και αστυνομία) είναι θεμιτή, όταν, υποκειμενικά έστω, κρίνεις ότι παραβιάζονται ατομικά δικαιώματα. Η αντίδραση που εγώ είδα αφορά την απόφαση του Αστυνομικού Διευθυντή (άρα και του έχοντος την πολιτική ευθύνη προϊσταμένου του υπουργού) να απογορεύσει, γενικώς και ανεξαιρέτως, τη συνάθροιση οιονδήποτε άνω των δύο προσώπων σε μία συγκεκριμένη περιοχή. Ασχέτως του στόχου της απαγόρευσης(αποτροπή κινητοποίησης και κλεισίματος συνόρων) είναι μία εύλογη καταγγελία, που όντως παραπέμπει σε άλλες εποχές. Δεν θέτω θέμα νομιμότητας αλλά θέμα δημοκρατικής λειτουργίας των θεσμών. Η άποψη "όχι ελευθερία στους εχθρούς της ελευθερίας" δεν με έβρισκε ποτέ σύμφωνο...

Αυτά όσον αφορά τα γεγονότα. Το αν υπάρχει Δεξία, ποια είναι η Δεξιά, τί πρεσβεύει κλπ, είναι μία άλλη συζήτηση, που καλά κάνεις και βάζεις αλλά δεν νομίζω ότι ακουμπα στα πραγματικά περιστατικά του συγκεκριμένου γεγονότος...

SITALKIS είπε...

Ο αστυνομικός διεθυντής Σερρών έκανε το... φάουλ της ημέρας!!! Δεν χρειαζότανε τέτοια απόφαση. Όσον αφορά τη... ζάχαρη στα ρεζερβουάρ των τρακτέρ είναι ιστορικό λάθος. Επί Σημίτη, οι αστυνομικοί με μια καταδρομική επιχείρηση, ξεφούσκωσαν τα λάστιχα των τρακτέρ, αφού δεν τα φύλαγε κανένας. 'Αλλοι αγρότες κοιμόταν στα σπίτια τους και άλλοι ήταν στα μπουζούκια... Όσο για το άν υπάρχει Δεξιά θα ρωτήσω υπάρχει μήπως και Σοσιαλισμός? Έχουμε γίνει κουλουβάχατα εν Ελλάδι!!!

Ανώνυμος είπε...

Κλασσικό παράδειγμα ιδεολογικοποίησης της ανομίας με στρεψόδικες θεωρίες περί συνταγματικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Μετά απορείτε γιατί η ανομία είναι τόσο ανεκτή σε αυτή τη χώρα.
Λένε αυτοί δηλαδή: αφού έχω δικαίωμα στη συνάθροιση γιατί αυτή να μη γίνει πάνω σε έναν δρόμο όπου συμπτωματικά -και χωρίς αυτό να είναι στις προθέσεις μου βέβαια- αυτός θα κλείσει, αλλά τι να κάνουμε, έχω δικαίωμα στη συνάθροιση δεν έχω; Τι, μου το απαγορεύεις; Ε σα δε ντρέπεσαι χουντικέ, φασίστα κλπ.! Το ότι η ελευθερία η δική τους στη συνάθροιση δεν μπορεί να καταστρατηγεί την ελευθερία των υπολοίπων να μετακινούνται στο δρόμο είναι φυσικά ψιλά γράμματα. Μπρος στο δίκιο του εργάτη, αγρότη κλπ. τι είναι οι ελευθερίες και τα δικαιώματα του άλλου.
Η ελληνική κοινωνία είναι απολύτως δυσλειτουργική γιατί ανέχεται και επικροτεί αυτήν τη συστηματική διαστρέβλωση ακόμα και των πιο βασικών εννοιών του πολιτεύματος όπως το τι σημαίνει δικαίωμα και ποια τα όρια του.

φιλελεύθερη λαλιά είπε...

@ανώνυμος: ευτυχώς που οι νόμοι υπάρχουν και δεν ακολουθούν τις προθέσεις ή τις ιδεοληψίες του καθενός μας. Διότι δεν χρειάζεται να απαγορεύσεις τις συναθροίσεις (βασικό πολιτικό δικαίωμα) για να απαγορεύσεις να κλείσουν οι δρόμοι, αφού υπάρχουν οι νόμοι περί ελευθερίας μετακίνησης, ακώλυτων συγκοινωνιών κλπ. Μην προσπαθούμε να δικαιολογήσουμε τα αδικαιολόγητα! Η απόφαση είναι μη αναλογική αντίδραση της διοίκησης (του κράτους) έναντι του πιθανού ή βέβαιου κινδύνου του κλεισίματος των δρόμων. Μία μειοψηφία ενεργεί και το κράτος απαγορεύει καθολικά. Αν το ίδιο είχε γίνει στην Αθήνα (απαγόρευση συναθροίσεων άνω των δύο ατόμων σε όλο το ιστορικό κέντρο διότι συγκεντρώνονται οι αγρότες με τρακτέρ), πως θα σου φαινόταν να μην μπορείς να κυκλοφορήσεις παρέα με τους γονείς σου ή ένα φιλικό σου ζευγάρι, για παράδειγμα;

Ανώνυμος είπε...

Στο δρόμο τις απαγόρευσε πόσο πιο λιανά να το κάνει. Τι έπρεπε να γίνει, να τους αφήσει να τον κλείσουν και μετά να πάει να τους απομακρύνει με τη βία; Τι θα έλεγες τότε; Πάλι για μη αναλογική αντίδραση της διοίκησης, για χούντες και κουραφέξαλα;
Μάλλον εσύ προσπαθείς να δικαιολογήσεις τα αδικαιολόγητα και το γιατί το κόμμα σου έχει καταντήσει φερέφωνο του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Και το χειρότερο είναι ότι δεν αντιλαμβάνεστε καν αυτό το κατάντημα, αντιθέτως το θεωρείτε σωστό και φυσιολογικό.

Ανώνυμος είπε...

Και για να μη μένουν κι εντυπώσεις το Σύνταγμα είναι σαφές (αρ.11, παρ.2):

"...Οι υπαίθριες συναθροίσεις μπορούν να απαγορευτούν με αιτιολογημένη απόφαση της αστυνομικής αρχής, γενικά, αν εξαιτίας τους επίκειται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, σε ορισμένη δε περιοχή, αν απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής, όπως νόμος ορίζει."

Το κλείσιμο του δρόμου και των συνόρων με τη Βουλγαρία είναι προφανώς μια πολύ σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής.
Αλλά από κόμματα που έχουν δηλώσει ότι δεν τους δεσμεύει το Σύνταγμα είναι λογικό να τα περιμένει κανείς αυτά.
Το να τα βλέπει όμως κι από το "αστικό" (αν βέβαια είναι ακόμα τέτοιο) κόμμα και τον τύπο του, εκεί είναι που το πράγμα καταντάει σουρρεαλισμός.

φιλελεύθερη λαλιά είπε...

@ανώνυμος: θεωρώ αδύνατον να μην μπορείς να καταλάβεις τη διαφορά ανάμεσα στην καθολική προληπτική απαγόρευση σε μία περιοχή και στην επέμβαση της Αστυνομίας όταν μία ομάδα ατόμων παρανομεί (π.χ. κλείνει τους δρόμους). Επομένως τεκμαίρω ότι εσκεμμένα διαστρεβλώνεις την άποψή μου.
Στα περί χούντας και Συντάγματος δεν απαντώ διότι δεν τα χρησιμοποίησα ως επιχειρήματα. Προφανώς ο στόχος των σχολίων σου είναι το κόμμα της ΝΔ, όπως φυσικά και το άρθρο του Ναπολέωντα. Τα δικά μου σχόλια εστιάζουν στην ουσία του θέματος και όχι σε κομματικές θέσεις. Επομένως συζητούμε διαφορεικά πράγματα και δεν βλέπω το λόγο να το συνεχίζουμε. Εγώ απλώς έκανα μία φιλική παρατήρηση στον συγγραφέα του άρθρου που θεωρώ φίλο μου.

Κωστας είπε...

Αγαπητε/η @φιλελευθερη λαλια, μην πας να δικαιολογησεις τα αδικαιολογητα. Ο @Ανωνυμος σου εδωσε ολα τα στοιχεια που χρειαζεσαι. Οσο επιτρεπουμε σε δικηγοριστικα επιχειρηματα του τυπου που δινεις να επισκιασουν το πασιφανες, τοσο τηα πηγαινουμε πισω ως ΛΑΟΣ. Δεν φταιει καμια κυβερνηση οταν εμεις ο λαος βγαζουμε απο τη μυγα αντιπολιτευτικο ξυγκι και γινομαστε φερεφωνα και της πιο αστειας αντιπολιτευσης μονο και μονο διοτι προερχεται απο το κομμα στο οποιο φανατικα ειμαστε προσκολλημενοι.

Ανώνυμος είπε...

Η μαυρη δεξια εκπρωσοπειται πλεον απο τον ΓΑΠ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΚΙΝΟΥΜΕΝΗ συμμορια του !!Η ΝΔ εχει πλεον μετακομισει στον κεντροω χωρο..

Δημοσίευση σχολίου