Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Χόσνι Μουμπάρακ: 29 χρόνια υπηρεσίας, 5 δις δολάρια εφάπαξ


Όλες οι υπάρχουσες κοινωνίες έχουν πλούσιους. Η διαφορά έγκειται στο πως γίνεται κάποιος πλούσιος. Η περίπτωση Μουμπάρακ είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική.

Στο ρεπορτάζ μαθαίνουμε για το ανέκδοτο που κυκλοφορεί εδώ και χρόνια στην Αίγυπτο. Ένας τουρίστας βλέπει σε ένα εστιατόριο του Καΐρου τρεις φωτογραφίες, του Νάσσερ, του Σαντάτ και του Μουμπάρακ. Ρωτάει τον ιδιοκτήτη ποιος είναι ο πρώτος κύριος, ο ιδιοκτήτης απαντά ότι είναι ο Νάσσερ που ανέτρεψε την μοναρχία και έγινε ο πρώτος πρόεδρος. Ο δεύτερος ρωτά ο τουριστάς, ποιος είναι; Ο δεύτερος, απαντά ο ιδιοκτήτης, είναι ο Ανγουάρ Σαντάτ, ο δεύτερος πρόεδρος που έκανε την ειρήνη με το Ισραήλ αλλά δολοφονήθηκε το 1981. Και ποιος είναι ο τρίτος ρώτα ο τουρίστας. Αυτός, απαντά ο ιδιοκτήτης, είναι ο πατέρας του συνεταίρου μου.

Οι περιουσία της οικογένειας Μουμπάρακ υπολογίζεται ότι φτάνει τα 5 δις δολάρια. Αυτός ο πλούτος βρίσκεται κυρίως σε ακριβά ακίνητα και καταθέσεις στην Ευρώπη. Τα ακίνητα βρίσκονται στο Λονδίνο, Παρίσι, Νέα Υόρκη και Μπέβερλι Χιλς. Το ΜπλεΜήλο δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμα αν η οικογένεια Μουμπάρακ έχει ακίνητο στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Στην Αίγυπτο υπάρχει ειδικός νόμος που υποχρεώνει κάθε ξένη εταιρία που θέλει να δραστηριοποιηθεί στην χώρα να δώσει σε τοπικούς εταίρους ποσοστό 51 τοις εκατό που σχετίζεται με τις εγχώριες δραστηριότητές τους. Όλως τυχαίως αυτοί οι τοπικοί εταίροι τυγχάνουν να είναι υπό το έλεγχο της οικογένειας Μουμπάρακ, φίλων της και μελών του καθεστώτος.

Το νούμερο των 5 δις έχει την σημασία του. Κάπου εκεί υπολογίζεται και ο πλούτος του Steve Jobs της Apple. Βέβαια ο τρόπος που απέκτησε τον πλούτο ο Steve Jobs ήταν κάπως διαφορετικός. Ο Jobs έφερε τους υπολογιστές στον μέσο άνθρωπο και από τότε η εταιρία του έχει δημιουργήσει την μία μετά την άλλη επαναστατικές συσκευές που άλλαξαν τον τρόπο που ζούμε και επικοινωνούμε.

Όσο υπάρχουν άνθρωποι θα υπάρχει διαφθορά αλλά σε μια ελεύθερη οικονομία, κατά κανόνα, κάποιος για να πλουτίσει πρέπει να παράσχει ή να εφεύρει αγαθά και υπηρεσίες που οι συμπολίτες του θέλουν να καταναλώσουν.

Σε ένα καθεστώς κρατισμού, όπως αυτό της Αιγύπτου και της Ελλάδας, κατά κανόνα, κάποιος για να πλουτίσει πρέπει να έχει καλές σχέσεις με την εκάστοτε εξουσία είτε για να πάρει δημόσια έργα και προμήθειες ή για να χρησιμοποιήσει την κρατική εξουσία για να εγκαταστήσει κάποιου είδους μονοπώλιο.

Το ερώτημα δεν είναι αν θα έχουμε μεγιστάνες ή όχι, αλλά τι είδος μεγιστάνες θέλουμε.

Ο παρακάτω πίνακας δίνει μια εικόνα για το είδος της επιχειρηματικότητας που αναπτύχθηκε στην Τυνησία.




4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Από πολιτισμική άποψη η Ελλάδα είναι χώρα της Μέσης Ανατολής-Βόρειας Αφρικής. Χαμηλή κοινωνική εμπιστοσύνη, υψηλός νεποτισμός, υψηλή διαφθορά. Δηλαδή σοσιαλισμός. Ο φιλελευθερισμός δυστυχώς απαιτεί ευρωπαϊκή κοινωνία.

Ανώνυμος είπε...

Οι Αμερικάνοι είχαν τη δυνατότητα και τις ευκαιρίες όλα αυτά τα χρόνια να τον απομακρύνουν από την εξουσία, όμως δεν το έκαναν, όπως δεν το κάνουν για τη βασιλική οικογένεια της Σ. Αραβίας, για τον Karzai, ή δεν το έκαναν για τον Μάρκος, τον Πινοσέτ, κ.ά. Γιατί άραγε? (This is a quiz question for the neoliberals.)

Ματθαίος Κόφφας είπε...

@ Ανώνυμος 1: ακριβώς έτσι. Στις τριτοκοσμικές κοινωνίες υπάρχει η πίστη στο μεταφυσικό Αριστερό δόγμα πως σε αυτόν τον πλανήτη υπάρχει απεριόριστος/ατελείωτος πλούτος (βρέχει λεφτά από τον ουρανό) αλλά ο πλούτος κατέχεται από κάποιους (τους «κακούς») και πως αυτοί οι κακοί τον απέκτησαν με άθλιες μεθόδους και όχι για παράδειγμα δουλεύοντας και δημιουργόντας όπως ο Steve Jobs, ο Bill Gates κλπ. Ο μόνος τρόπος επομένως για τους υπόλοιπους (τους «καλούς») να αποκτήσουν και αυτοί πλούτο είναι όχι μέσω της προσπάθειας και της καινοτομίας (των μόνων μεθόδων που όχι μόνο οδηγούν σε παραγωγή πραγματικού πλούτου αλλά και σε ανέλιξη όλης της κοινωνίας) αλλά είτε εξαπατώντας (εξ'ου και η χαμηλή κοινωνική εμπιστοσύνη και η διαφθορά) είτε με τον τσαμπουκά (οι Αριστεροί αυτό το λένε κοινωνική επανάσταση). Και προσέξτε, αυτές οι μεθόδοι είναι όχι απλά ανεκτές αλλά και θεμιτές, διότι όπως είπαμε ο πλούτος είναι απεριόριστος και αποκτήθηκε ακόπιαστα από τους «κακούς». Κάπως έτσι η Ελλάδα πορεύτηκε στην χρεοκοπία.

Ανώνυμος είπε...

Τι ανοησίες!

Δημοσίευση σχολίου