Για τους νέους συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού (CFL) ακούμε συνεχώς τα καλύτερα στα ΜΜΕ. Είναι τόσο καλοί και μας εξοικονομούν τόσα πολλά χρήματα που υποχρεούται το κράτος να μας επιβάλλει να τους αγοράσουμε.
Διαβάζοντας ένα παλαιότερο ρεπορτάζ στο skai.gr είναι εκπληκτικός ο τρόπος που ανακοινώνεται η απαγόρευση διάθεσης του λαμπτήρα πυράκτωσης των 75 watt. Ο τίτλος του ρεπορτάζ είναι “Αποσύρεται ο λαμπτήρας πυράκτωσης των 75 watt.” Προσέξετε την λέξη αποσύρεται. Αποσύρεται από τους μαγαζάτορες ή τις βιομηχανίες που τους παράγουν ή η αλήθεια είναι ότι αυτή η απόσυρση επιβλήθηκε από την ΕΕ; Ένας πιο ειλικρινής τίτλος θα ήταν “Απαγορεύεται η διάθεση του λαμπτήρα πυράκτωσης των 75 watt.”
Αλλά μιας και η είδηση είναι “καλή” και “κοινωνικά ωφέλιμη” επιβάλλεται να παραποιηθεί.
Λίγο πιο αργότερα διαβάζουμε μια παράγραφο που θα έκανε ακόμα και συντάκτη βορειοκορεατικού δελτίου ειδήσεων να σκάσει από την ζήλια του:
“Ο καταναλωτής θα έχει στο εξής τη δυνατότητα να επιλέξει μεταξύ διαφόρων τύπων λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας, που αναμένεται να «ανακουφίσουν» το πορτοφόλι του, δεδομένου του υψηλού μεν κόστους προμήθειας των λαμπτήρων νέας γενιάς, το οποίο όμως, αποσβαίνεται και με το παραπάνω με την εξοικονόμηση ενέργειας.”
Βλέπετε η απαγόρευση είναι δυνατότητα. Οι συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού ήταν διαθέσιμοι ούτως ή άλλως, επομένως, ποια είναι η νέα προστιθέμενη δυνατότητα του καταναλωτή; Εκτός αν υπονοεί ο συντάκτης του ρεπορτάζ ότι με το νέο καθεστώς θα έχουμε την δυνατότητα να μην αγοράζουμε τον λαμπτήρα πυράκτωσης των 75 watt...
Είναι σαν να βγει η κα Παπαρήγα, όταν γίνει πρωθυπουργός, και να πει ότι από εδώ και μπρος θα έχουμε την δυνατότητα στις εκλογές να επιλέγουμε μόνο τους κομουνιστές υποψήφιους. Η δυνατότητα να μην χρειάζεται να επιλέξουμε.
Αλλά τα θετικά των νέων συμπαγών λαμπτήρων φθορισμού είναι αναμφισβήτητα σύμφωνα με το skai.gr.
-”το 10% της ενέργειας χρησιμοποιείται για φωτισμό. Το υπόλοιπο 90% είναι για θερμότητα και χάνεται.”
-”Οι λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας καταναλώνουν έως και 5 φορές λιγότερη ενέργεια”
-”Τοποθετώντας στο φωτιστικό ένα κοινό λαμπτήρα πυρακτώσεως 100W, που ανάβει κάθε μέρα από 4 ώρες, τότε μέσα σε τρία χρόνια θα χρειαστεί να τον αντικαταστήσουμε 6 φορές.
Μια λάμπα οικονομίας 20Watt μέσα σε 5 χρόνια θα μας μειώσει τον λογαριασμό της ΔΕΗ κατά 56 ευρώ και θα γλιτώσουμε την ατμόσφαιρα από την έκλυση 800 κιλών διοξειδίου του άνθρακα”
-”Η αντικατάσταση των συμβατικών λαμπτήρων από τον οικιακό τομέα και από τις επιχειρήσεις, θα μπορούσε να οδηγήσει το 2010 σε μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα κατά 1.4 εκατομμύρια τόνους.”
Υπάρχουν όμως ορισμένα θέματα:
1) Για να πετύχουν οι συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού την μακροβιότητα τους θα πρέπει να τους κρατήσετε ανοιχτούς τουλάχιστον 4 ώρες συνεχώς. Αν κρατήσετε έναν λαμπτήρα εξοικονόμησης ενέργειας κατά μέσο όρο ανοιχτό μια ώρα και μετά τον κλείνετε, τότε ο μέσος διάρκεια τους μειώνεται κατά 20% με 50%.
Τώρα αν τον ανοιγοκλείνεται πιο συχνά η μείωση μπορεί να φτάσει στο 70%-85%.
2) Για να έχετε ένα ικανοποιητικό φωτισμό με τους νέους λαμπτήρες αυτό συνήθως προϋποθέτει ότι θα πρέπει να εγκαταστήσετε και νέα κατάλληλα φωτιστικά. Πόσο θα κοστίσουν και τι σημαίνει η κατασκευή τους για το περιβάλλον αυτό είναι μια άλλη υπόθεση με την οποία δεν ασχολείται ο skai.gr.
3) Οι νέοι λαμπτήρες επίσης εμπεριέχουν υδράργυρο ο οποίος σε κλειστούς χώρους μπορεί να είναι αποβεί ιδιαίτερα επικίνδυνος. Όπως μας πληροφορεί η περιβαλλοντική αρχή των ΗΠΑ (η οποία είναι ένθερμος υποστηριχτής των νέων λαμπτήρων) σε περίπτωση που σας σπάσει ένας τέτοιος λαμπτήρας μέσα στο σπίτι θα πρέπει:
- Οι άνθρωποι και τα ζώα να εγκαταλείψουν το δωμάτιο.
- Προσοχή να μην πατήσει κανείς κοντά εκεί που έσπασε ο περιβαλλοντικά ευαίσθητος λαμπτήρας.
- Ανοίξτε τα παράθυρα για τουλάχιστον 15 λεπτά.
- Κλείστε την κεντρική θέρμανση και/ή το σύστημα κλιματισμού.
Μετά ακολουθούν αρκετές άλλες οδηγίες για την εκκαθάριση του χώρου που εξαρτάται από το είδος την επιφάνειας όπου έσπασε ο λαμπτήρας. Συνήθως πρέπει πολύ προσεκτικά να βάζετε με ένα χαρτόνι τα γυαλιά σε γυάλινο βάζο που κλείνει με μεταλλικό καπάκι και επίσης πολύ προσεκτικά να καθαρίζετε την περιοχή με μια κολλητική ταινία.
Σε ένα άλλο ρεπορτάζ του Σκαϊ διαβάζουμε ότι “ο ΣΚΑΪ και η Philips θα διανείμουν 50 χιλιάδες λαμπτήρες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης.” Ελπίζω όταν χρησιμοποιηθούν αυτοί οι λαμπτήρες να μην πεταχτούν δεξιά και αριστερά. Ειδικά κοντά στον Ασωπό, θα καταργούσε μια άλλη καμπάνια του συγκεκριμένου σταθμού.
Αν οι τελευταίες παράγραφοι σας στενοχώρησαν, τουλάχιστον σκεφτείτε ότι στο μέλλον θα έχετε ακόμα περισσότερες δυνατότητές:
“Τον Σεπτέμβριο του 2011 θα ξεκινήσει η εξάντληση των αποθεμάτων λαμπτήρων 60W από τα ράφια των καταστημάτων και τον ίδιο μήνα του 2012 παίρνουν την... άγουσα οι λαμπτήρες των 40W και 25W.”
14 σχόλια:
βέβαια είναι λίγο λάθος τα δεδομένα σας
1. δεν έχει αποδειχθεί πως οι λάμπες φθορισμού μειώνουν το χρόνο ζωής τους με το άναψε/σβήσε (έχουν κάνει το πείραμα και οι mythbusters)
2. όταν κάνεις νέο σπίτι, αγοράζεις και νέα φωτιστικά, αν και πλεον οι νέες λάμπες μπαίνουν παντού
3. ένας λαμπτήρας περιέχει 5 mgr υδραργύρου. Ένα κιλό σκουμπρί ή ξιφίας περιέχει 1 mgr. Οι πιθανότητες να γλείψεις το πάτωμα είναι μηδαμινές (http://www.fda.gov/food/foodsafety/product-specificinformation/seafood/foodbornepathogenscontaminants/methylmercury/ucm115644.htm)
από το Popular Mechanics
Where CFLs Fall Short ...
Studies from the Program for the Evaluation and Analysis of Residential Lighting (PEARL) show that compact fluorescent bulbs often don't live up to manufacturer's claims. Glenn Reed of Energy Futures Group in Burlington, Vt., and his colleague Chris Granda at Grasteu Associates recently analyzed five years' worth of PEARL testing data on 1500 Energy Star–qualified CFLs. They found that some CFLs began to lose brightness quickly. For example, almost half of reflector CFLs—the kind used in recessed lighting—were more than a quarter dimmer before they had reached half of their rated lifetime. Although CFLs typically perform worse in recessed lighting, Reed found that these CFLs weren't even living up to their Energy Star ratings. One possible explanation is that the recessed cans that house reflectors trap heat that wears out the bulb.
The PEARL studies also revealed that the average lifespan of CFLs often fell short, echoing a common complaint among CFL users. Among eight frequently tested brands, including Philips Lighting and General Electric, early failure rates ranged from 2 to 13 percent. The National Lighting Product Information Program has found similar differences in quality among Energy Star–labeled brands. Reed notes that PEARL only tested 10 bulbs per brand and that the same brand wasn't necessarily tested all five years. These data limitations make it difficult to rank best and worst brands, but, says Reed, "it's definitely a yellow flag."
http://www.popularmechanics.com/science/environment/will-led-light-bulbs-best-cfls-and-incandescents
αυτό είναι γνωστό για όλες τις λάμπες "φθορισμού", πως δηλαδή μειώνεται η ένταση του φωτός σχετικά γρήγορα, αλλά συνήθως φτάνει σε ένα πλατό μετά από 6 μήνες "κανονικής" χρήσης
Εμεπιρικά αποτελέσματα. Στο σπίτι μου έχουμε αλλάξει τους παλιούς λαμπτήρες με νέας τεχνολογίας εδώ και 18 χρόνια χωρίς να αλλάξουμε φωτιστικά. Τότε ήταν πανάκριβοι. Μέχρι σήμερα δεν τους έχουμε αλλάξει, ούτε έχουν χάσει αισθητά τη φωτεινότητα τους. Σαφώς λοιπόν είναι οικονομικότεροι.
Το πρόβλημα βέβαια είναι με τα παλιά σπίτια. Έχετε προσέξει πως δεν πωλούνται πλέον λαμπτήρες πυρακτώσεως μη βιδωτές; (δεν θυμάμαι πως λέγονται). Βρέθηκα το καλοκαίρι να πρέπει να αλλάξω όλα τα φωτιστικά στο εξοχικό μου γιατί δεν έβρισκα λάμπες. Σε ένα σπίτι όπου πηγαίνεις λίγες μέρες τον χρόνο το κόστος ν'αλλάξεις φωτιστικά και λάμπες είναι χαμηλής απόσβεσης.
Συμφωνώ όμως με τον Ναπολέοντα πως δεν είναι δουλειά του κράτους να μας λέει τι θα κάνουμε με τα φώτα μας. Μπαίνει το κράτος σαν κολαούζος (μαζί με τον ΣΚΑΙ και τους οικολογούντες) σε μαι καθαρά υπόθεση της αγοράς. Μια νέα τεχνολογία μπήκε στην αγορά και σταδιακά αποσύρει την παλιά. Όπως πέθαναν τα walkman, το βινύλιο, οι παλιές τηλεοράσεις και οθόνες υπολογιστή κλπ, κλπ. Δεν ξέρω εγώ ο καταναλωτής τι με συμφέρει και πρέπει να μου το πει το κράτος; Πριν 18 χρόνια ο μακαρίτης ο πατέρας μου άλλαξε όλους τους λαμπτήρες στο σπίτι. Αν περίμενε από το κράτος θα είχαν περάσει όλα αυτά τα χρόνια μέχρι να ξυπνήσει ο Λεβιάθαν.
Μη μπορώντας να βρω λαμπτήρες 75 watt και άνω, αναγκαστικά αγόρασα CFL.
Ένα επιπλέον πρόβλημα είναι ότι "αργούν" να φτάσουν στην πλήρη ένταση του φωτισμού τους. Χρειάζονται κάποια λεπτά.
Υπάρχουν λάμπες στο σπίτι που λόγω θέσεως δε μένουν αναμένες παραπάνω από λίγα λεπτά (π.χ. σε διαδρόμους). Γιατί να μη μπορώ, γι'αυτές τις συγκεκριμένες θέσεις, να αγοράσω την κλασική λάμπα πυρακτώσεως?
Εγώ θέλω να χρησιμοποιώ λάμπες φιλικές προς το περιβάλλον. Με έπεισαν ότι οι CFL είναι. Θέλω όμως και να βλέπω. Γιατί μου στερούν το δικαίωμα επιλογής/εναλλαγής?
Ποιοι είναι αυτοί τέλος πάντων? Το δικαίωμα της πλειονότητας τους δίνει την εξουσία να καθορίζουν τόσο προσωπικές μου υποθέσεις? Τι λάμπα θα αγοράσω, τι θα φάω, που και πως θα κάνω σεξ, τι και πως θα καπνίσω?
Τόσο πολύ ριζωμένες είναι πια οι πατερναλιστικές (=ολοκληρωτικές) αντιλήψεις στους ανθρώπους? Θέλουν κάποιον πατερούλη να τους λέει τι θα κάνουν? Πρόβατα είμαστε ρε παιδιά και χρειαζόμαστε τσοπάνη?
Έλεος...
κε EyeDoctor, έχετε επιλογές. Αγοράστε LED ή αλογόνου.
Το σύστημα λοιπόν σας παρέχει επιλογές.
Αν και το ερώτημά μου είναι, τι θέλετε λάμπα 100 Watt στο διάδρομο??? πασαρέλα είναι???
Ναι! Μ'αρέσει όταν σηκώνεται η γκόμενα γυμνή για να πάει στην τουαλέτα, να την παίρνω μάτι!
Δυστυχώς, του χρόνου δε θα μπορώ να βρω ούτε λάμπα 25 Watt...
http://www.youtube.com/watch?v=hojEjXnuYxA
Kαι εγώ θέλω να καίω κάρβουνα σε σόμπα στο σπίτι μου, να πετάω τα σκουπίδια από τη βεράντα, και να οδηγώ με σούπερ το αυτοκίνητο μου. ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΛΗΤΕΣ ΠΟΥ ΜΟΥ ΤΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ?
@Marios Giannakoulias "...ένας λαμπτήρας περιέχει 5 mgr υδραργύρου. Ένα κιλό σκουμπρί ή ξιφίας περιέχει 1 mgr. Οι πιθανότητες να γλείψεις το πάτωμα είναι μηδαμινές..."
Δυστυχώς, αυτό που δεν είπατε είναι ότι δεν χρειάζεται να γλείψεις το πάτωμα. Περιοχή που έχει μολυνθεί με υδράργυρο είναι άκρως τοξική και επικίνδυνη και θα παραμείνει έτσι για πολύ καιρό, εκτός κι αν ακολουθηθούν ειδικές διαδικασίες καθαρισμού, οι οποίες βέβαια είναι όχι μόνο άγνωστες αλλά και αδύνατες για τα νοικοκυριά. Είναι δεδομένο ότι όποιος κυκλοφορεί, εργάζεται ή ζει σε δωμάτιο όπου θα σπάσει μια τέτοια λάμπα ή μια λάμπα φθορισμού, θα μολυνθεί με υδράργυρο.
Επίσης, αυτό που δεν είπατε είναι ότι δεν χρειάζονται πολλά mgr υδραργύρου για να γίνει η ζημιά στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα. Απειροελάχιστες δόσεις αρκούν. Ρωτήστε τα παιδιά με αυτισμό και αυτούς με νευρολογικές παθήσεις. Επίσης, τα αποτελέσματα είναι σωρευτικά. Λίγο ένα εμβόλιο, λίγο λίγος σολομός ή τόννος, λίγο μια λάμπα να σπάσει. Αυτό ήταν, δεν θέλει και πολύ.
Επίσης, τίθεται ζήτημα του πού θα πάνε αυτές οι λάμπες και ο υδράργυρος που περιέχουν μετά τη χρήση τους. Αριστερά και δεξιά; Στις χωματερές; Στις θάλασσες;
Η ζημιά που κάνουν και που θα κάνουν στο περιβάλλον οι νέοι λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας θα είναι πολύ μεγαλύτερη από το αν δεν είχαν χρησιμοποιηθεί ποτέ.
Να δω πότε θα ξυπνήσουμε.
Το μπλε φως των CFL προκαλεί διαταραχές στον ύπνο.
@Δημήτρης, Ναπολέων, et al.
Προτείνω να αγοράσετε μερικές ντουζίνες λαμπτήρες πυράκτωσης για το ντουλάπι σας, ώστε να διαρκέσουν για τα επόμενα 5-10 χρόνια. Καμιά οικολογική αστυνομία δεν προκειται να σας ενοχλήσει αν χρηιμοποιείται 100W λαμπτήρες ακόμαι και στην τουαλέττα σας.
Εγώ λέω, φίλε ανώνυμε, να αρχίσουμε να τη βγάζουμε με κεριά σύμφωνα με το αληθινό πνεύμα της σκληροπυρηνικής οικολογίας... ;)
Στο σπίτι μου έσπασε λαμπτήρας εξοικονόμησης με το που άνοιξα τον διακόπτη που όπως διαβασα κάπου ένας αντιπρόσωπος απο εταιρεία το ανέφερε σαν αδύνατο να συμβεί.Φυσικά την ώρα που έσπασε (5 το πρωϊ) αυτός που μάζεψε τα γυαλιά για να την τα πατήσουν αυτοί που θυ ξυπνήσουν,τα μάζεψε με τα γυμνά χέρια χωρίς να γνωρίζει τίποτα από τους πιθανούς κινδύνους αλλά και ούτε οι υπόλοιποι που μένουμε στο σπίτι.Ο χώρος σκουπίστηκε μετά από ηλεκτρική σκούπα και σφουγγαρίστηκε όπως κάνουνε καθημερινά σε ένα σπίτι.Μετά αφού διαβάσαμε διάφορα από μια ημερίδα του Δημόκριτου αν δεν κάνω λάθος ήτα αργά.Σε ξένα site γράφουνε άλλα (όπως αναφέρονται παραπάνω για ψάρια,θερμόμετρα καλ)Δεν ξέρει κανείς τι να πιστέψει και τι ακριβώς ισχύει.Πιστεύω ότι τα αποτελέσματα θα φανούν μετά από χρόνια όπως γίνεται συνήθως και θα είναι πολύ άργα αν είναι πράγματι τόσο σοβαροί οι κίνδυνοι.
Δημοσίευση σχολίου