
Ο Anders Aslund έχει γράψει ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για τις μεταρρυθμίσεις που έχουν κάνει οι σκανδιναβικές χώρες, και ειδικότερα η Σουηδία, τις τελευταίες δεκαετίες.
Μερικά από τα βασικά στοιχεία του άρθρου.
- Ενώ οι Σκανδιναβικές χώρες προσφέρουν ακόμα πολλά δημόσια αγαθά έχουν ταυτόχρονα καταφέρει να μειώσουν δραστικά τις δαπάνες τους. Πολλά από τα δημόσια αγαθά προσφέρονται από ιδιωτικούς φορείς, κερδοσκοπικούς και μη.
- Το σκανδιναβικό κράτος πρόνοιας που χτίστηκε την δεκαετία του 70 αποδείχθηκε πολύ ακριβό και οδήγησε σε πολύ χαμηλούς ανάπτυξης. Χρειάστηκαν γενναίες μεταρρυθμίσεις από τις αρχές της δεκαετίας του 90 για να σταθούν οι σκανδιναβικές οικονομίες στα πόδια τους. Έτσι η Σουηδία θα μειώσει τις κρατικές δαπάνες από το 71% του ΑΕΠ το 1993 στο 52% το 2008.
-Στην Σουηδία ο Κεϊνσιανισμός είναι πλέον πλήρως δυσφημισμένος.
-Μέσα στην κρίση οι Σουηδοί θα επανεκλέξουν στις 19 Σεπτεμβρίου την κεντροδεξιά κυβέρνηση του Fredrik Reinfeldt εκπλήσσοντας πολλούς. Προηγουμένως η κεντροδεξιά κυβέρνηση είχε κόψει του φόρους 4 φορές και είχε καταργήσει τους φόρους γενικού πλούτου. Μερικά χρόνια πριν, οι σοσιαλδημοκράτες είχαν ήδη καταργήσει τους φόρους στις κληρονομιές και τις δωρεές. Έγιναν επίσης δραστικές περικοπές στην γραφειοκρατία και στην νομοθετική παρεμβατικότητα.
Τώρα η Σουηδία αναμένει 5% αύξηση του ΑΕΠ.
Όσο για την Δανία του νότου που ακολουθεί αντίθετη κατεύθυνση...
Δείτε εδώ το άρθρο του Anders Aslund