Μπορεί ο Γιώργος Παπανδρέου να θέλει να κάνει την Ελλάδα την Δανία του νότου, αλλά από ότι φαίνεται η Δανία και λοιπές σκανδιναβικές χώρες θέλουν να γίνουν το Τέξας του ευρωπαϊκού βορρά.
Ο Anders Aslund έχει γράψει ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για τις μεταρρυθμίσεις που έχουν κάνει οι σκανδιναβικές χώρες, και ειδικότερα η Σουηδία, τις τελευταίες δεκαετίες.
Μερικά από τα βασικά στοιχεία του άρθρου.
- Ενώ οι Σκανδιναβικές χώρες προσφέρουν ακόμα πολλά δημόσια αγαθά έχουν ταυτόχρονα καταφέρει να μειώσουν δραστικά τις δαπάνες τους. Πολλά από τα δημόσια αγαθά προσφέρονται από ιδιωτικούς φορείς, κερδοσκοπικούς και μη.
- Το σκανδιναβικό κράτος πρόνοιας που χτίστηκε την δεκαετία του 70 αποδείχθηκε πολύ ακριβό και οδήγησε σε πολύ χαμηλούς ανάπτυξης. Χρειάστηκαν γενναίες μεταρρυθμίσεις από τις αρχές της δεκαετίας του 90 για να σταθούν οι σκανδιναβικές οικονομίες στα πόδια τους. Έτσι η Σουηδία θα μειώσει τις κρατικές δαπάνες από το 71% του ΑΕΠ το 1993 στο 52% το 2008.
-Στην Σουηδία ο Κεϊνσιανισμός είναι πλέον πλήρως δυσφημισμένος.
-Μέσα στην κρίση οι Σουηδοί θα επανεκλέξουν στις 19 Σεπτεμβρίου την κεντροδεξιά κυβέρνηση του Fredrik Reinfeldt εκπλήσσοντας πολλούς. Προηγουμένως η κεντροδεξιά κυβέρνηση είχε κόψει του φόρους 4 φορές και είχε καταργήσει τους φόρους γενικού πλούτου. Μερικά χρόνια πριν, οι σοσιαλδημοκράτες είχαν ήδη καταργήσει τους φόρους στις κληρονομιές και τις δωρεές. Έγιναν επίσης δραστικές περικοπές στην γραφειοκρατία και στην νομοθετική παρεμβατικότητα.
Τώρα η Σουηδία αναμένει 5% αύξηση του ΑΕΠ.
Όσο για την Δανία του νότου που ακολουθεί αντίθετη κατεύθυνση...
Δείτε εδώ το άρθρο του Anders Aslund
6 σχόλια:
Η Σουηδία το Τέξας της Ευρώπης. Εδώ γελάμε! Πόσο σοβαρά να σας παίρνουν άραγε οι υπόλοιποι απο τους 18 αναγνώστες του μπλογκ; Παντως καλή επιτυχία με ένα ακόμη μπλογκ του γκρουπουσκουλου σας.
Το ότι οι Σκανδιναβικές χώρες δεν είναι και δεν φαίνεταινα θέλουν να γίνουν Ευρωπαικό.... Τέξας καθόλου δεν ακυρώνει το γεγονός ότι το Σκανδιναβικό μοντέλλο της δεκαετίας του ΄70 έχει τελειώσει και ότι οι χώρες της περιοχής πορεύονται σε πολύ πιο φιλελεύθερη οικονομικά κατεύθυνση. Η Δανία του Νότου πορεύεται εδώ και δεκαετίες χέρι-χέρι με ξεπερασμένες σοσιαλιστικές και μάλλον κακοχωνεμένες εμμονές, τις οποίες άλλοτε κάνει σημαία της και άλλες φορές δεν μπορεί να τις αντιμετωπίσει αποτελεσματικά.Αν δεν απαλλαγούμε από αυτές ούτε Δανία θα γίνουμε,ούτε του Νότου. Μάλλον για "του κλώτσου και του μπάτσου " μας βλέπω.
Σε ορισμένα σημεία οι σκανδιναβικές χώρες είναι πιο μπροστά από το Τέξας στον οικονομικό φιλελευθερισμό. Για παράδειγμα ενώ στο Τέξας οι εκπαιδευτική δαπάνη γίνεται με τον γνωστό κρατικιστικό τρόπο, στην Σουηδία κάθε γονέας λαμβάνει ένα εκπαιδευτικό κουπόνι και στέλνει τα παιδιά στο σχολείο της αρεσκείας του.
Παρεμπιπτόντως, από τότε που ξέσπασε η οικονομική κρίση στις ΗΠΑ οι μισές θέσεις εργασίας σε όλη την χώρα έχουν δημιουργηθεί σε μια και μόνο πολιτεία, το Τέξας - που αντιπροσωπεύει το 8% του αμερικάνικου πληθυσμού.
Πολύ ενδιαφέρον σχόλιο κύριε Λιναρδάτε. Μπορείτε σας παρακαλώ να δώσετε κάποιο σχετικό link; Ευχαριστώ.
Εγώ δεν καταλαβαίνω πως...στην Ελλάδα θα βρεί ανταπόκριση το αίσθημα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.. οι Σκανδιναβοί έχουν τη κατάλληλη παιδεία...εκεί δεν θα υπάρξουν ποτέ καρτέλ... εδώ οι Έλληνες θα κατακρεουργήσουν τον Φιλελευθερισμό..θα χάσει μετά από λίγο την αξιοπιστία του σαν οικονομικό σύστημα όπως και έγινε στο παρελθόν...
Αφήστε και τους Μακαβαίους... πως θα βρούν το θάρρος οι χέστηδες πολιτικάντιδες μας να αποποινικοποιήσουν τη κάνναβη? τον gay γάμο? και πολλά άλλα ταμπού?
Πω πω "χαλασαν" κι αυτοι....Πιο θα ναι τωρα το νεο "προτυπο";
Δημοσίευση σχολίου