Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Πυρήνες της Συνωμοσιολογίας

Η εθνική μπαρουφολόγος, Λιάνα Κανέλλη, δήλωσε για τα πρόσφατα γεγονότα σχετικά με την τρομοκρατία ότι είναι "Θεατράλ... αλλά δεν ξέρω το συγγραφέα του έργου...". Η δε αρχηγός του κόμματος της, Αλέκα Παπαρήγα, ήταν πιο ξεκάθαρη. Σε ρεπορτάζ διαβάζουμε “Σε άμεσο συσχετισμό των τρομοκρατικών χτυπημάτων με τις αυτοδιοικητικές εκλογές της Κυριακής προχώρησε η Αλέκα Παπαρήγα σε δηλώσεις της που έκανε στη Θεσσαλονίκη. “Δεν είναι καθόλου τυχαίο”, τόνισε, “λίγες μέρες μετά το εκβιαστικό διάγγελμα του πρωθυπουργού για αποσταθεροποίηση και εκλογές, να έρχονται τώρα τα περίφημα πακέτα τα οποία ταξιδεύουν στην Ελλάδα, στις πρεσβείες και στην Ευρώπη. Στόχος είναι η υποκλοπή της ψήφου του ελληνικού λαού’”

To 1932 o Στάλιν θα κατάσχει όλα τα σιτηρά της Ουκρανίας. Ταυτόχρονα θα σφραγίσει τα σύνορα αυτής της χώρας ώστε κανένας να μην μπορεί να αποδράσει. Θα είναι ο πρώτος σκόπιμος, ανθρωπογενής λιμός στην ιστορία. Ο Leszek Kolakowski, θα τον χαρακτηρίσει ως “την πιο μαζική πολεμική επιχείρηση που έχει διεξαχθεί ποτέ από ένα κράτος κατά των πολιτών του". Δέκα χρόνια μετά, ο Στάλιν πολύ ψύχραιμα και τεχνοκρατικά, θα παραδεχτεί ότι τα θύματα αυτής της περιόδου ξεπέρασαν τα θύματα του πρώτου χρόνου της Γερμανό-Ρωσικής σύρραξης του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου.

Μπορεί ο ίδιος ο Στάλιν, χωρίς ενδοιασμό, να αποκάλυψε τα εκατομμύρια θύματα του, αλλά τα αστυνομικά λαγωνικά, Παπαρήγα-Κανέλλη, ακόμα αγνοούν την όλη υπόθεση. Αυτό όμως δεν μπορεί να τις εμποδίζει να δουν πίσω από τους παγιδευμένους φακέλους, σκοτεινά και αντιλαϊκά κέντρα που σκοπό έχουν να αποπροσανατολίσουν.

Στην προσέγγιση Παπαρήγα-Κανέλλη υπάρχουν δύο βασικά στοιχεία που καλούμαστε να αγνοήσουμε.

1) Το μόνο αποδεικτικό στοιχείο για το ότι πίσω από τους παγιδευμένους φακέλους είναι τα σκοτεινά και αντιλαϊκά κέντρα που σκοπό έχουν να αποπροσανατολίσουν, είναι η εικασία των Παπαρήγα-Κανέλλη για το πια είναι τα κέντρα και τα κίνητρα τους. Σε αυτή την πρώτη εικασία προσθέτουμε μια δεύτερη, που αφορά τα μέσα που τα σκοτεινά και αντιλαϊκά κέντρα έχουν επιλέξει. Εάν αισθάνεσαι πολύ έντονα ότι τα κίνητρα και τα μέσα είναι όπως τα εικάζεις, τότε έχεις όλα τα αναγκαία στοιχεία για να κλείσεις την υπόθεση. Αυτές οι δύο εικασίες για κέντρα, κίνητρα και μέσα είναι εξ ολοκλήρου το αποδεικτικό υλικό, τελεία και παύλα.

2) Αν είσαι έτοιμος να αποδεχθείς αυτό το πρώτο και βασικό στοιχείο του παραλογισμού, θα πρέπει να συνεχίσεις αποδεχόμενος ένα δεύτερο. Δηλαδή ότι σε μια χώρα όπου ο παραλογισμός, ο κυνισμός και η συνωμοσιολογία κυριαρχούν, τα κατά τα άλλα πολύ σκοτεινά και διαβολικά κέντρα έχουν επιλέξει τα μέσα και το χρονικό διάστημα που δημιουργούν τις μεγαλύτερες δυνατές υποψίες για τον ρόλο τους. Κάποιος θα πρέπει να αναρωτιέται για το τι σόι συνωμοσία είναι αυτή.

Εγώ πάντως θα έκανα την εξής υπόθεση για την περίπτωση με τους παγιδευμένους φακέλους. Σε μια χώρα όπου η “λογική” ότι συγκεκριμένα πολιτικά πιστεύω σου δίνουν αυτομάτως το δικαίωμα να παραβιάζεις το νόμο και να καταπατάς να δικαιώματα των συμπολιτών σου συνεχώς και απροκάλυπτα, είναι φυσικό κάποτε να ξεπηδήσουν μικρές ομάδες σούπερ-επαναστατών που έχοντας πλήρως αφομοιώσει την παραπάνω “λογική”, είναι διατεθειμένες να την πάνε ένα αιμοβόρο βήμα παραπέρα.

Αναρωτιέμαι αν οι αστυνομικές διάνοιες, Παπαρήγα-Κανέλλη, αναλογιστούν κάποτε μια τέτοια υπόθεση.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το κλείσιμο από το " Τρομοκρατία, "ευαίσθητοι και Αριστερά" 4/11 στο firiki2010
".....Κι επειδή και η “Αριστερά” φταίει (τα υπόλοιπα κόμματα τηρούν επι του θέματος “αιδήμονα σιωπή”) δεν μπορώ να μην πω και δυο λόγια για την ανακοίνωση του ΚΚΕ που μιλάει για “σκηνικό τρομοκρατίας που στήνεται”, για “προβοκατόρικες ενέργειες” και “κάποιους που δημιουργούν κλίμα τρομοφοβίας”. Για το ΚΚΕ τρομοκρατία δεν υπάρχει. Υπάρχουν πράκτορες και προβοκάτορες που προσπαθούν να δυσφημήσουν τους λαικούς αγώνες και να δώσουν άλλοθι στο σύστημα για να σκληρύνει την στάση του απέναντι στους πραγματικούς λαικούς αγωνιστές που βέβαια εκφράζονται μέσα από το ΚΚΕ. Μόνο που ακόμα και αν δεχθούμε την (εκ του πονηρού) συνωμοσιολογική αυτή προσέγγιση (προσωπικά είμαι παρα πολύ επιφυλακτικός) οι όποιοι πράκτορες είναι σαφές ότι εκμεταλλεύονται την ύπαρξη “χρήσιμων ηλιθίων”, “χρήσιμων ηλίθιων” που σε κάθε περίπτωση “τρέφονται” με τα βίαια οράματα κάποιας -από τις πολλές και όχι πάντα πολύ διαφορετικές- “Αριστεράς”.

Σειραχ είπε...

Ενω αν οι τρομοκρατες αυτοπροσδιοριζονταν ως "δεξιοι",αμεσως θα μιλουσαν για επικινδυνα φαινομενα κλπ κλπ...
Καλα γενικα οι ανακοινωσεις του ΚΚΕ μονο για γελια πρεπει να τις διαβαζει καποιος..Αναρωτιεμαι αν τα πιστευουν κ οι ιδιοι αυτα που λενε..η μαλλον τα επαναλαμβανουν τοσες φορες που πλεον αυθυποβαλλονται

Δημοσίευση σχολίου