Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Ο θαυμαστός κόσμος της καινούργιας Ευρώπης


Οι καήμενοι οι Ιρλανδοί έμαθαν από τις γερμανικές εφημερίδες την αύξηση του ΦΠΑ στη χώρα τους και όλοι εμείς οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι μάθαμε τρία ενδιαφέροντα πράγματα για το πού βαδίζει η Ευρώπη.

Πρώτον, στο θαυμαστό καινούργιο κόσμο της Ενωμένης Ευρώπης, τα νομοσχέδια μιας, υποτίθεται, ανεξάρτητης χώρας, όπως η Ιρλανδία, συζητιούνται πρώτα στη Γερμανία , και ύστερα από κάποιες εβδομάδες μπορεί να έρθουν και στο ιρλανδικό κοινοβούλιο. Η αντιπροσωπευτική δημοκρατία και ο κοινοβουλευτισμός είναι μια περιττή πολυτέλεια στο νέο ευρωπαϊκό υπερκράτος . Δεύτερον, η περίφημη ιρλανδική ανάκαμψη για την οποία μας ζάλιζαν τόσες εβδομάδες οι Ευρωκράτες και τα παπαγαλάκια τους σαν δείγμα της επιτυχίας του Μνημονίου, δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα ψέμα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι καταγράφονται μεγάλες αποκλίσεις στον προϋπολογισμό της Ιρλανδίας και ότι θα απαιτηθούν νέα μέτρα. Τρίτον, τα νέα αυτά μέτρα είναι πολύ οικεία σε μας τους Έλληνες . Ναι, η Ιρλανδία μπορεί να αντιστάθηκε στις πιέσεις της Ε.Ε. και να μην αύξησε, προς το παρόν, τους χαμηλούς της φόρους στις επιχειρήσεις αλλά με ένα βαρύ τίμημα : για να κατευνάσει τη φορομπηχτική μανία των Βρυξελλών έχει ήδη αυξήσει σημαντικά την έμμεση φορολογία και έπεται συνέχεια. Οι αποκλίσεις στον προϋπολογισμό της χώρας θα καλυφθούν με αύξηση του ΦΠΑ από το 21% στο 23%, με την επιβολή ενός ενιαίου τέλους ακινήτου ενώ μια καταιγίδα νέων φόρων αναμένεται και για το 2013. Ας μην γελιόμαστε, η φορολογική λαίλαπα που βιώνουμε εδώ στην Ελλάδα, δεν ήταν μια ιδιοτροπία της σοσιαλιστικής κυβέρνησης Παπανδρεου. Είναι η σταθερή συνταγή της Ε.Ε για την αντιμετώπιση της κρίσης . Είναι η ιδανική λύση στα μυαλά των ευρω- γραφειοκρατών και των κρατικιστών πολιτικών που εδρεύουν στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο και στο Παρίσι .

Αυτή η κωμικοτραγική ιστορία με την αύξηση του ΦΠΑ της Ιρλανδίας μέσω...Βερολίνου , μας έδωσε μια εικόνα για το μέλλον της Ευρώπης. Μια Ευρώπη αντιδημοκρατική, με ολοένα και πιο υψηλή φορολογία , μια Ευρώπη εθισμένη στα bail-outs και στο φτηνό χρήμα, που θα βυθίζεται όλο και πιο βαθιά στην ύφεση. Μάλιστα, ένας από τους αρχιτέκτονες αυτής της νέας Ευρώπης, ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκαγκ Σόιμπλε ήταν σαφής προχτές στο Συνέδριο των Χριστιανοδημοκρατών για το ποιό είναι το όραμά του για το μέλλον. "Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν κανόνες στις αγορές. Δεν γίνεται όμως να συνεχίσουμε έτσι", δήλωσε και πρόσθεσε , με αντικαπιταλιστικό μένος που θα ζήλευε ακόμη και αυτή η Ναόμι Κλάιν: "Ο καπιταλισμός έχει λάβει εξτρεμιστικές διαστάσεις και δεν ισχύει πια η άποψη της σχολής του Σικάγου, σύμφωνα με την οποία οι αγορές δεν χρειάζονται κανόνες και πρέπει να λειτουργούν σε καθεστώς απόλυτης ελευθερίας!" Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, για το λόγο αυτό τάχθηκε υπέρ της επιβολής φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και τη λήψη πρόσθετων πολιτικο-οικονομικών πρωτοβουλιών από τη χώρα του για τη διάσωση του ευρώ και την ενίσχυση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και να σκεφτείς πως αυτοί είναι οι άνθρωποι που ανέλαβαν τη...φιλελευθεροποίηση της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου