Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Ένας χρόνος ΜπλεΜήλο : Τα δέκα πιο δημοφιλή άρθρα


Για όσους έχουν μανία με τους αριθμούς, το "ΜπλεΜήλο" μετράει ήδη 365 ημέρες , 575 αναρτήσεις, 375.000 επισκέψεις και 56.000 μοναδικούς επισκέπτες. Ποιά ήταν όμως τα δέκα πιο δημοφιλή άρθρα της πρώτης μας χρονιάς; H αντίστροφη μέτρηση αρχίζει:

10. "Οι Αγανακτισμένοι: Ένα ερασιτεχνικό ρεπορτάζ μέσα από την καρδιά του κινήματος" : Ο Χάρης Πεϊτσίνης παίρνει μαζί του το κασετοφωνάκι και το δημοσιογραφικό μπλοκάκι του, πηγαίνει σε μια συγκέντρωση των Αγανακτισμένων στη Θεσσαλονική και καταλήγει πως "οι καντίνες που παρκάρουν δίπλα στους συγκεντρωμένους, συνιστούν το πιο φιλελεύθερο στοιχείο των εκδηλώσεων."

9. "Η...λιρέτα Εξαρχείων και η αποκρατικοποίηση του νομίσματος" : Ο Τηλέμαχος Χορμοβίτης ενθουσιάζεται με το νέο νόμισμα της γειτονιάς του και ανακαλύπτει πως ίσως τελικά οι αναρχικοί να έχουν περισσότερα κοινά με τον Αυστριακό οικονομολόγο Φρίντριχ Χάγιεκ, απ'όσα και οι ίδιοι θέλουν να νομίζουν.

8. "Κρατιδιών εγκώμιο ή Γιατί ο κόσμος θα ήταν πολύ καλύτερος αν υπήρχαν χιλιάδες Λίχτενστάιν": Κάπως έτσι ξεκίνησε ο ...μεγάλος έρωτας του ΜπλεΜήλου με τα κρατίδια! Ο Τηλέμαχος Χορμοβίτης εξηγεί γιατί η μικρή έκταση ενός κράτους ευνοεί μια πολιτική οικονομικού φιλελευθερισμού και γιατί το Λιχτενστάιν , η Ανδόρα και το Μονακό ενσαρκώνουν την πραγματική πλουραλιστική ευρωπαϊκή παράδοση κόντρα στο πνεύμα ομογενοποίησης και συγκεντρωτισμού της εποχής μας.

7. "Η θαυμαστή υποκρισία και ανοησία των κύριων Γεωργελέ, Φραγκάκη και Κωστόπουλου" : Ο Νίκος Γεωργιόπουλος τα βάζει με τους πατριάρχες του ελληνικού lifestyle Τύπου και καταλήγει πως (και) αυτοί εξέθρεψαν "την Ελλάδα της μαγκιάς, της επιδειξιομανίας, της κατανάλωσης, των ξέκωλων και των Κεντέρηδων".

6. "Καλώς ήρθατε στη χώρα όπου ακόμη και οι αναρχικοί είναι κρατιστές!" : Ο Τηλέμαχος Χορμοβίτης ανακαλύπτει μια χώρα όπου ακόμη και οι αναρχικοί νοιάζονται περισσότερο για το πώς θα διοριστούν στο Δημόσιο παρά για την ελευθερία!

5. "Ο καθηγητής Βαρουφάκης και οι Έλληνες φιλελεύθεροι" : O Τηλέμαχος Χορμοβίτης αναρωτιέται πως γίνεται ένας αριστερός Κεϋνσιανός, σαν τον Βαρουφάκη, να μας λέει πως δεν λύνεις ένα πρόβλημα χρέους με περισσότερα δάνεια ενώ, από την άλλη μεριά, οι εγχώριοι φιλελεύθεροι να ελπίζουν στη σωτηρία μέσω των δανεικών ! Αν μη τί άλλο η Μνημονιακή Ελλάδα δεν χωράει σε ιδεολογικά καλούπια και στεγανά!

4. "To Dr Watson With Love" : Ο νομπελίστας James Watson επισκέφτηκε το πανεπιστήμιο της Πάτρας και φοιτητές του επιτέθηκαν με...κοντάρια, δείχνοντας του τί σημαίνει (αριστερή) ελληνική φιλοξενία. Αλλά και εσείς, Dr. Watson, πώς τολμάτε να έρχεστε στην Ελλάδα , χωρίς έχει αναγνωριστεί το δίπλωμα σας από το ΔΙΚΑΤΣΑ, αναρωτιέται ο Ναπολέων Λιναρδάτος;

3. "To "Debtocracy", η Αριστερά και οι φιλελεύθεροι" : Ο Τηλέμαχος Χορμοβίτης δείχνει πως δεν χρειάζεται να είσαι οπαδός του Αλέξη Τσίπρα και τoυ "Debtocracy" για να υποστηρίζεις τη λύση της στάσης πληρωμών και να ασκείς κριτική στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα και στο ΔΝΤ. Οι φιλελεύθεροι οικονομολόγοι τα έχουν πει εδώ και δεκαετίες.

2. "Κάποιες σκέψεις για τo debtocracy: Debtocracy συνέχεια και ο Χάρης Πεϊτσίνης εξηγεί γιατί το περιβόητο ντοκυμανταίρ δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να επαναλαμβάνει "τα στερεοτυπικά, αρχετυπικά, χιλιακουσμένα επιχειρήματα του γνωστού πλέον κινήματος «δεν πληρώνω»".

1. "Η αρχή και το μέλλον του Μάκη Βορίδη" : Ο Ναπολέων Λιναρδάτος πιστεύει πως ο Μάκης Βορίδης εκφράζει μια "νέα φιλελεύθερη δεξιά που έχει τόσο ανάγκη η χώρα", μια "νέα δεξιά που θα πιστεύει στις ατομικές ελευθερίες και τις ελεύθερες αγορές, τα εθνικά συμφέροντα και δίκαια, και την διατήρηση της εθνικής ταυτότητας και κληρονομιάς". Το μπλογκ δέχεται ρεκορ σχολίων και πολλοί μας βαφτίζουν ..."ΜαύροΜήλο". Σήμερα , οι ίδιοι άνθρωποι που τότε μας κατηγορούσαν πως φλερτάρουμε με τον...νεοφασισμό, αναρτούν στις σελίδες τους στο facebook βιντεάκια με ομιλίες του Μάκη Βορίδη κάνοντας υμνητικά σχόλια...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου