Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Αύριο στις 20:30, ανάψτε όλα τα φώτα !



Γι' άλλη μια χρονιά , αύριο, στις 20:30, οι νεολουδίτες της οικο-ορθοδοξίας, μας καλούν να σβήσουμε τα φώτα για μια ώρα, και να δώσουμε έτσι το δικό μας μήνυμα ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Γι'άλλη μια χρονιά , είμαστε αναγκασμένοι να υπομείνουμε αυτή την ανόητη φιέστα μαζικής υστερίας, με "πράσινο" μανδύα.

Επαγγελματίες οικολόγοι, επιστήμονες που υπερβάλλουν προκειμένου να εξασφαλίσουν κρατική χρηματοδότηση, κυβερνήσεις που ψάχνουν για μια νέα κρίση ώστε να επεκτείνουν την εξουσία τους, τα ορφανά της Αριστεράς, που μετά την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού βρήκαν επιτέλους λόγο ύπαρξης, επιχειρήσεις που μέσω της αυστηρής περιβαλλοντικής νομοθεσίας, θέλουν να εξουδετερώσουν τους ανταγωνιστές τους, ΜΜΕ που χρειάζονται τρομακτικές ειδήσεις για να τραβήξουν την προσοχή του κοινού, trendy celebrities με πολιτική σκέψη αμοιβάδας, που επιζητούν απεγνωσμένα τη δημοσιότητα! Όλοι αυτοί αποτελούν το ετερόκλητο ιερατείο της οικο-ορθοδοξίας. Και προπαγανδίζουν με κάθε μέσο πως υπάρχει μια και μοναδική άποψη για το ζήτημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη! Κάθε θεωρία , κάθε στοιχείο που αμφισβητεί την επικρατούσα οικο-υστερία δεν περνάει ποτέ στο ευρύ κοινό.

Στην πραγματικότητα, καθέ άλλο παρά υπάρχει επιστημονικό consensus . Χιλιάδες επιστήμονες αμφισβητούν την ικανότητα μας να προβλέψουμε κάτι τόσο ρευστό, όσο η μελλοντική εξέλιξη του κλίματος. Οι κλιματολογικές συνθήκες του πλανήτη δεν είναι κάτι το αμετάβλητο,υποστηρίζουν. Η περίοδος από το 800 μ.Χ. ως το 1300 μ.Χ, όταν ακόμη και τα εδάφη της Γροιλανδίας καλλιεργούνταν, ήταν πολύ πιο θερμή από τη σημερινή, ενώ η περίοδος από το 1300 μέχρι το 1850, όταν ο Τάμεσης πάγωνε, χαρακτηρίστηκε ως η "η μικρή εποχή των παγετώνων". Το κλίμα αλλάζει συνεχώς, κυρίως από φυσικούς λόγους, και όχι τόσο λόγω της ανθρώπινης παρέμβασης. Ο άνθρωπος μαθαίνει κάθε φορά να προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες. Άλλοι επιστήμονες πιστεύουν πως τα επίπεδα του διοξείδιου του άνθρακα δε σχετίζονται με την υπερθέρμανση του πλανήτη, ενώ πολλοί υποστηρίζουν πως μια μελλοντική άνοδος της θερμοκρασίας θα είχε περισσότερες θετικές παρά αρνητικές επιπτώσεις.

Αλλά ακόμη και αν δεχτούμε πως όλα τα χειρότερα σενάρια ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, τί μας κάνει να πιστεύουμε πως συμφωνίες τύπου Κιότο, που θα αυξήσουν τον κρατικό έλεγχο στην οικονομία, είναι η λύση; To κόστος εφαρμογής του Πρωτοκόλλου παγκοσμίως μέχρι το 2100 φτάνει στο ιλιγγιώδες ποσό των 247 τρις δολαρίων , στερώντας κεφάλαια που θα μπορούσαν να στραφούν σε πολύ πιο επείγουσες ανάγκες και να βελτιώσουν τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων που σήμερα ζουν στην πιο απόλυτη φτώχεια. Το τεράστιο κόστος θα οδηγήσει σε περαιτέρω επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και τελικά θα εμποδίσει την ανάπτυξη νέων ,πιο φιλικών στο περιβάλλον, τεχνολογιών. Και όλα αυτά για να μειωθεί η παγκόσμια θερμοκρασία μόλις κατά 0,07 βαθμούς Κελσίου μέσα σε 50 χρόνια , όπως υπόσχεται το Πρωτόκολλο του Κιότο. Και αναρωτιέμαι : Γιατί σχεδόν όλοι οι "ανησυχούντες" προτείνουν ως μόνη λύση την κρατική παρέμβαση; Γιατί απορρίπτουν ασυζητητί τις λύσεις που προσφέρει η ελεύθερη αγορά; Μήπως αυτό που τους ενδιαφέρει τελικά είναι η προώθηση της πολιτικής τους ατζέντας και όχι η σωτηρία του περιβάλλοντος; Μήπως μετά την αποτυχία όλων των σοσιαλιστικών και κρατικίστικων πειραμάτων, το περιβάλλον παρέχει την τελευταία ελπίδα για τους κρατιστές κάθε πολιτικής απόχρωσης;

Όλα αυτά τα καταστροφολογικά σενάρια θα έπρεπε να έχουν απαξιωθεί τελείως , ύστερα από την αποτυχία παρόμοιων προβλέψεων τα τελευταία χρόνια. Ποιός άραγε θυμάται σήμερα πως τη δεκαετία του '70, ειδικοί επιστήμονες μας έλεγαν πως σε λίγα χρόνια, τα αποθέματα των ενεργειακών πηγών θα εξαντλούνταν; Και φυσικά , προτιμούν να ξεχάσουμε πως την ίδια περίοδο , σοβαροί κλιματολόγοι πρoέβλεπαν ,όλο ανησυχία, πως μπαίνουμε σε μια νέα εποχή... παγετώνων! Aλλά τα σενάρια "Αποκάλυψης" , από τις προφητείες του Νοστράδαμου μέχρι τα μπλοκμπαστερς του Χόλυγουντ, πάντα θα έχουν απήχηση στο κοινό, αφού αγγίζουν βαθιά κρυμμένους ανθρώπινους φόβους .

Έτσι λοιπον, η αυριανή πρωτοβουλία συγκινεί κάθε..."ευαίσθητη" καρδιά. Βλέπετε, τα Μ.Μ.Ε. μας έχουν πείσει πως είναι πολύ της μόδας να έχεις περιβαλλοντικές ανησυχίες! O τρόπος της διαμαρτυρίας όμως δεν είναι τυχαίος .Σβήστε τα φώτα, μας λένε . Όταν το φως συμβολίζει την πρόοδο, τον πολιτισμό, την τεχνολογία, δηλαδή το μοναδικό μέσο που μπορεί να παρέχει οικολογικές λύσεις για το μέλλον. Οι νεολουδίτες της οικο-ορθοδοξίας δε μας προτείνουν τίποτε άλλο παρά μια επιστροφή στα σκοτάδια του Μεσαίωνα. Γι αυτό λοιπόν, αύριο στις 20: 30 , αφήνουμε όλα τα φώτα ανοιχτά . Σαν μια αντίδραση της λογικής απέναντι στην οικο-υστερία! Σαν μια αντίδραση των παραδόσεων του Διαφωτισμού απέναντι στον πιο ακραίο συντηρητισμό με οικολογικό μανδύα ! Γιατί το φως θα νικήσει το σκοτάδι!

17 σχόλια:

Λεωνίδας είπε...

Απαράδεκτο άρθρο.

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετο!

Ανώνυμος είπε...

1. mia mikri meiopsifia ipostirizei pos i klimatiki allagi den ofeiletai stin anthropini paremvasi alla stin fisiki ekseliksi. i terastia omos pleiopsifia ton epistimonon, me polla artha dimosieymena kai diastayromenes ereynes fonazei pos o anthropos exei valei gia ta kala to xeraki tou stin allagi klimatos. ayto pou ipostirizei o kirios pou egrapse to arthro einai ayto pou plironotan oi amerikanoi epistimones na poune tin dekaetia tou 60 (kapniste! o kapnos tou tsigarou einai ygeiis!) tous plirone i 'eleytheri agora' opos anafere k o idios kapou sto arthro.
2. o arthrografos milaei gia to protokolo tou kioto pou ksekinise to 1997 k den milaei gia to sinedrio tis kopenxagis to 2009 pou einai poli pio sigxrono k pou apetixe logo ton iperdinameon amerikis k kinas.
3. anaferetai pos ta xrimata apo tin efarmogi tou protokolou tha mporousan na xrisimopoiithoun gia oikologikes lyseis apo tin 'eleytheri agora' k gia katapolemisi tis ftoxeias. ma i 'eleytheri agora' exei valei k pali to xeraki tis k einai en meri ipeythini gia aytin tin ftoxeia ton laon. i apoliti ftoxeia exei ayksithei ta teleytaia xronia pantou!
tha plirosoume tin 'eleytheri agora' gia na dosei lisei se ena provlima pou ayti dimiourgise?...
einai poli arnitikos o arthrografos stin ayriani protovoulia kai nomizo pos den iparxei logos na exei toso fanatiki thesi apenanti tis..
sigoura i protovoulia den linei provlimata, alla evaisthitopoiiei poli kosmo k ton na kanei na skeftei gia to mellon tou fisikou perivallontos..

Chrysotheras είπε...

..ας το γιορτάσουμε λοιπόν με λίγο γέλιο:

http://youtu.be/eScDfYzMEEw

Ανώνυμος είπε...

Φώτα αναμμένα και προσευχή στον Ύψιστο ώστε οι βλακώδεις, μετα-προτεσταντικές δοξασίες να μην έχουν πέραση σε μια χώρα με πλούσια θρησκευτική παράδοση όπως η δικιά μας. Αρκετά με την ενοχοποίηση της κατανάλωσης και της τεχνολογικής εξέλιξης!
Αλέξανδρος Παλάντζας

Ανώνυμος είπε...

Τέτοια άρθρα ο κ. Χορμοβίτης προσφέρει στο αναγνωστικό κοινό του κάθε τρείς και λίγο, από την εποχή του e-rooster. Να τα χαιρόσαστε. Κάτω από τον τίτλο σπάνια πλέον διαβάζω γιατί δεν μας λένε τίποτε πρωτότυπο και είναι βέβαια ανάξια σχολιασμού. You read one, you read them all.

Κανένας δεν τον έπιασε από το λαιμό ώστε να ευαισθητοποιηθεί για το περιβάλλον ή να βλέπει μη-χολλυγουντιανές ταινίες. Ίσως όμως είναι καιρός να βρεί κάποια νορμάλ δουλιά ή να αξιοποιεί τον μπόλικο ελεύθερό του χρόνο πιο δημιουργικά.

Alexandros είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=eScDfYzMEEw

Αφιερωμένο στους περιβαλλοντολόγους

Ανώνυμος είπε...

Και αυτό (προσοχή, σκηνές δολοφονικής βίας):

http://www.youtube.com/watch?v=PDXQsnkuBCM

Στο οποίο αν υπάρχει κάτι πραγματικά "αστείο", είναι ότι δεν πρόκειται για δυσφημιστικό σποτ. Είναι πραγματικό βίντεο που έφτιαξε η οργάνωση "10:10" που υποστηρίζει ως στόχο να μειώνονται οι εκπομπές αερίων του άνθρακα κατά 10% κατ'έτος για να σωθεί ο πλανήτης.
Το "χιούμορ" τους βέβαια δεν εκτιμήθηκε ιδιαίτερα, αλλά μπορούμε και σ' αυτό να δούμε την -τυπική για αριστερό κίνημα- φασιστική αντίληψη που κρύβεται πίσω από τις διάφορες περιβαλλοντολογικές μπαρούφες κι εκστρατείες. Ίσως το επόμενο στάδιο να είναι κι η εμφάνιση οικο-τρομοκρατίας, πάντα για τον ιερό σκοπό βέβαια, ώστε να τιμήσουν ως "οικολογικό κίνημα" άλλη μια κλασσική παράδοση της αριστεράς.

Ματθαίος Κόφφας είπε...

Εξαιρετικό το άρθρο

Ανώνυμος είπε...

Ευτυχώς που η επιρροή τέτοιων ανοησιών είναι ασήμαντη.

Ανώνυμος είπε...

το επιπεδο των δημοσιευσεων σας δεν επιβεβαιωνεται σε αυτο το αρθρο,η συγκεκριμενη "διαμαρτυρια" στοχο εχει να αφυπνισει σε γενικοτερο βαθμο,για τις καθημερινες σπαταλες οι οποιες στην τελικη το κρατος ωφελουν,οι αποψεις που διατυπωνεται καθε αλλο παρα αστοχες δεν ειναι αλλα νομιζω οτι αστοχη ηταν η αφορμη που επιλεξατε για να τις εκφρασετε.

Ανώνυμος είπε...

Είναι και παραείναι άστοχες. Αντί οι Χορμοβίτης et al. να επιλέγουν να στοχεύουν τις βρωμιές, ας πούμε, της BP και της EXXON σε Αλάσκα, Αρκτική, Αζερμπαιτζάν, Λουιζιάννα, κτλ. κτλ. τα βάζουν με τους οικολόγους! Το παράδοξο είναι ότι οι πηγές τις οποίες παπαγαλίζουν πληρώνονται (ή καλύτερα "δωροδοκούνται") ενώ οι ίδιοι το κάνουν αφιλοκερδώς! Από υπερβάλλοντα ζήλο.

Τηλέμαχος Χορμοβίτης είπε...

Τελευταίε ανώνυμε, έχεις διαβάσει πολλά άρθρα μου που να υπερασπίζω τις μεγάλες εταιρίες όταν μολύνουν το περιβάλλον? Ρίξε μια ματιά εδώ (http://blemilo.blogspot.com/2011/03/blog-post_2706.html και http://blemilo.blogspot.com/2011/02/blog-post_14.html). Η διαφόρα μου με τους οικολόγους είναι πως πιστεύω ότι η προστασία του περιβάλλοντος δεν θα επιτευχθεί με την παρέμβαση του κράτους (που συνήθως είναι ο καλύτερος φίλος αυτών των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων), αλλά με την ενίσχυση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων.

Ανώνυμος είπε...

Μα εκεί βρίσκεται και μια από τις μεγαλύτερες αντιφάσεις στις απόψεις περί "ελεύθερων αγορών" και "αντικρατισμού". Διότι οι "μεγάλες εταιρίες" και τα μονοπώλια, είτε πετρελαϊκά, είτε χρηματοπιστωτικά, είτε τροφίμων, είτε... είναι ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑΤΑ των καπιταλιστικών αγορών και του καπιταλιστικού ανταγωνισμού. Πως αντιλαμβάνεστε τη λειτουργία των ελεύθερων αγορών σε ένα καθεστώς δράσης τέτοιων μονοπωλίων/ολιγοπωλίων δεν το γνωρίζω και κανείς δεν μου το εξήγησε. Διακηρύσσετε την κατάργηση τους ή την παρέμβαση (του κράτους?) ενάντια στη δημιουργία μονοπωλιακών καταστάσεων και του ελέγχου της δράσης τους?

Το πώς, λοιπόν, τέτοιες αγορές θα αντιμετωπίσουν προβλήματα περιβάλλοντος, οικολογικών καταστροφών, ενδεχομένων κλιματικών αλλαγών, συρρικνούμενων φυσικών πόρων και πρώτων υλών είναι κάτι που μόνον εσείς και ίσως ο θεός ξέρετε.

Τηλέμαχος Χορμοβίτης είπε...

Φίλε μου, μου φαίνεται πως συγχέεις την ελεύθερη αγορά με τον κορπορατισμό και τον κρατικό καπιταλισμό (ένα λάθος που δυστυχώς κάνουν και πολλοί φιλελεύθεροι). Στα άρθρα που σου παρέθεσα, έχουμε άραγε ελεύθερη αγορά όταν ο κράτος επιδοτεί αδρά τα πυρηνικά εργοστάσια (σε συνθήκες ελεύθερης αγοράς δεν θα μπορούσαν καν να κατασκευαστούν)?Είναι ένδειξη αποτυχίας της ελεύθερης αγοράς, οι κρατικοδίαιτες εταιρείες που ανέλαβαν το έργο στην Κερατέα? Έχουμε ελεύθερη αγορά όταν το κράτος ορίζει ένα συγκεκριμένο ποσό περά από το οποία οι μεγάλες εταιρείες δεν ευθύνονται, όση ζημιά και αν έχουν προκαλέσει στις γειτονικές ιδιοκτησίες?(αυτό γίνεται με τα πυρηνικά εργοστάσια,αυτό έγινε και με την BP-΄διάβασε εδώ http://reason.com/blog/2010/06/04/liability-vs-regulation). Στη σημερινή εποχή, όταν το κράτος ξοδεύει το 50% του ΑΕΠ , αυτό είναι που δημιουργεί τα περισσότερα ιδιωτικά μονοπώλια με χίλιους δυο τρόπους (δασμοί, επιδοτήσεις,δημόσιες προμήθειες, ακόμη και με τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας- http://blemilo.blogspot.com/2010/12/blog-post_17.html). Και στους φιλελεύθερους δεν αρέσει το σημερινό σύστημα και θέλουν να το αλλάξουν , μόνο που πιστεύουν πως αυτό θα γίνει με λιγότερο και όχι περισσότερο κράτος.

Ανώνυμος είπε...

Ίσως πρέπει να ανατρέξεις στην ιστορία του καπιταλισμού. Θα διαπιστώσεις ότι τα μονοπώλια/ολιγοπώλια και η συγκεντροποίηση κεφαλαίου είναι αποτέλεσμα του ανταγωνισμού, όπου ο οικονομικά ισχυρός κυριαρχεί και απορροφά τον σχετικά αδύναμο. Καμιά φορά το κράτος παρεμβαίνει και διασπά μονοπωλιακές καταστάσεις και τραστ, αλλά η τάση αυτή της συγκεντροποίησης παραμένει.

Με λίγα απλά λόγια, αν οι αγορές αφεθούν να λειτουργήσουν χωρίς καμία ρύθμιση, τότε θα καταλήξουμε σε μια οικονομική ζούγκλα.

Τέλος, σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία δεν μπορείς να έχεις σε μια χώρα μηδενικό κράτος και σε άλλες ισχυρές (όπως πχ η Κίνα) γραφειοκρατικό κράτος.

Τηλέμαχος Χορμοβίτης είπε...

Ρίξε μια ματιά στο κλασσικό βιβλίο "The Triumph of Conservatism" του αριστερού Gabriel Kolko.Εκεί θα διαπιστώσεις πως η ελεύθερη αγορά στις ΗΠΑ λειτουργούσε μια χαρά μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα. Η κυβερνητική νομοθεσία των Προοδευτικών , που επιβλήθηκε εκείνη την περίοδο, η οποία δήθεν προστάτευε τον καταναλωτή και εμπόδιζε τη δημιουργία μεγάλων τραστ, δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μια προσπάθεια των μεγάλων εταιρειών να βγάλουν τους ανταγωνιστές τους από το παιχνίδι, χρησιμοποιώντας την κρατική εξουσία. (http://www.scribd.com/doc/17413331/Gabriel-Kolko-The-Triumph-of-Conservatism)

Δημοσίευση σχολίου