Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Κάποιες σκέψεις σχετικά με την "ιδιωτικοποίηση" της αποκομιδής των απορριμμάτων


Στην εποχή μας , το "Newspeak" του κυριάρχου κρατισμού έχει διαστρεβλώσει τελείως το νόημα κάποιων λέξεων. Για παράδειγμα η λέξη "ιδιωτικοποίηση". Στα χρόνια του Σημίτη , ο θλιβερός εσμός των "εκσυγχρονιστών" βάφτιζε ιδιωτικοποιήσεις κάποιες ψωρομετοχοποίησεις με τη διοίκηση της εταιρείας να παραμένει φυσικά στα χέρια του κράτους, για να παρουσιάσουν τον ηγέτη τους ως μέγα μεταρρυθμιστή . Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και σήμερα, όταν κρατικοδίαιτα Μ.Μ.Ε , κυβερνητικά παπαγαλάκια αλλά και κάποιοι υπερενθουσιώδεις φιλελεύθεροι ονομάζουν "ιδιωτικοποίηση" τη σχεδιαζόμενη ανάθεση της αποκομιδής των σκουπιδιών σε ιδιώτες.

Ήδη , λόγω των κινητοποιήσεων των εργαζομένων του Δήμου, η Περιφέρεια Αττικής ανέθεσε εκτάκτως το έργο της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιωτικές εταιρίες που διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό , επικαλούμενη τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Στη Θεσσαλονίκη, ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης φλερτάρει πολύ καιρό με αυτή την ιδέα και μόλις σήμερα δήλωσε πως "σκεφτόμαστε να δώσουμε τη διαχείριση των σκουπιδιών σε ένα μικρό διαμέρισμα σε ιδιώτες για να δούμε πώς θα πάει". Τέλος, ο Υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης προανήγγειλε μέσω του δελτίου ειδήσεων του Mega πως "εάν τις αμέσως επόμενες ημέρες δεν αποκατασταθεί η ομαλότητα, θα υπάρξει αναθεώρηση όλου του θεσμικού πλαισίου της καθαριότητας". Πρόσθεσε μάλιστα πως η ιδιωτικοποίηση θα είναι πλήρης, ενώ "ενδεχομένως να υπάρξει και επέμβαση στους οργανισμούς και μεγάλες οργανικές μονάδες των δήμων".

Μα τί συνέβη ; Οι κλασσικοί εκπρόσωποι του πασοκικού συστήματος, Σγούρος και Καστανίδης , είδαν ξαφνικά το φως το αληθινό , κατάλαβαν την αποτυχία των κρατικίστικων λύσεων που τόσες δεκαετίες προωθούν και αποφάσισαν να δώσουν μια ευκαιρία στην ελεύθερη αγορά ; Δεν θα ήμουν τόσο αισιόδοξος . To γεγόνος πως το κράτος απέτυχε τραγικά (και) στην αποκομιδή των σκουπιδιών δεν χρειάζεται να το αναλύσουμε. Αρκεί να ρίξουμε μια ματιά γύρω μας. Χιλιάδες υπάλληλοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν έχουν ανέβει ποτέ σε σκουπιδιάρικο αλλά συνωστίζονται σε γραφεία, τεράστιο κόστος, συνεχείς απεργίες, αφόρητη βρωμιά. Όμως , η λύση που προτείνουν σήμερα κάποιοι υπουργοί και δήμαρχοι δεν έχει καμιά σχέση με την ιδιωτικοποίηση.

Ιδιωτικοποίηση θα είχαμε αν κάθε σπίτι, κάθε πολυκατοικία (ή καθε δρόμος , κάθε γειτονιά αν οι κάτοικοι το αποφασίσουν έτσι για να επιτύχουν καλύτερη τιμή) ανέθετε την αποκομιδή των σκουπιδιών σε μια από τις πολλές εταιρείες που θα δημιουργούνταν στην ελεύθερη αγορά. Οι εταιρείες θα επένδυαν και θα διαχειρίζονταν δικά τους κεφάλαια, οι πελάτες θα πλήρωναν με τα δικά τους χρήματα και, ανάλογα με το αν είναι ευχαριστημένοι με τις υπηρεσίες που προσφέρει η συγκεκριμένη εταιρεία, θα αποφάσιζαν οι ίδιοι αν θα συνεχίσουν ή όχι την συνεργασία μαζί της . Κάπως έτσι δουλεύει η ελεύθερη αγορά. Φυσικά, οι πολιτικοί μας δεν θα επέλεγαν πότε μια τέτοια λύση γιατί ο έλεγχος θα έφευγε από τα χέρια τους και θα πέρναγε στα χέρια των πολιτών . Στην ιδιωτικοποίηση-μαϊμού που προτείνεται σήμερα, το κράτος θα πληρώνει με τα χρήματα των φορολογουμένων την εταιρεία, που θα επιλέγει το ίδιο, και το κράτος , με τα δικά του κριτήρια πάλι, θα αποφασίζει για το αν θα συνεχίσει ή όχι τη συνεργασία μαζί της. Αν θεωρήσουμε κάτι τέτοιο ιδιωτικοποίηση, τότε ιδιωτικοποίηση είναι και η ανάθεση των ψηφιακών του ΟΤΕ στον Κόκκαλη ή της κατασκευής δρόμων στον Μπόμπολα . Στην πραγματικότητα βέβαια , η προτεινόμενη λύση κινείται μέσα στα πλαίσια του κορπορατιστικού συστήματος που κυριάρχει τις τελευταίες δεκαετίες . Και βέβαια όλοι ξέρουμε πως δουλευει αυτό το σύστημα στην Ελλάδα. Διαπλοκή κράτους και ιδιωτικού τομέα, κρατικοδίαιτες εταιρείες που διαχειρίζονται και πλουτίζουν με το κρατικό και ευρωπαϊκό χρήμα, χαριστικές συμβάσεις, υπερτιμολογήσεις, διαφθορά, σκάνδαλα...

Ας κρατάνε λοιπόν μικρό καλάθι όσοι φίλοι πανηγυρίζουν για την ενδεχόμενη "ιδιωτικοποίηση" της αποκομιδής απορριμμάτων. Ίσως το νέο μοντέλο "βρωμάει" το ίδιο με το παλιό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου