Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα του Warren Buffett



Δεν είναι παράξενο που οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Buffett γίνανε instant hit στο διαδίκτυο. Θυμίζω ότι ο Buffet έκανε κριτική στο φορολογικό σύστημα των ΗΠΑ που τον φορολογεί πολύ λιγότερο από τους χαμηλόμισθους. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων είπε ότι:
« …he was taxed at 17.7 per cent on the $46 million he made last year … while his secretary, who earned $60,000, was taxed at 30 per cent.»
Η ειλικρινής αυτοθυσία για το κοινό καλό είναι πάντα μια δημοφιλής πράξη. Το πρόβλημα όμως στην περίπτωση του κ. Buffett είναι ότι ούτε ειλικρινής ήτανε η δήλωση του, ούτε ωφέλιμη για το κοινό καλό.

Εξηγούμαι.

Καταρχάς, το νούμερο ~17% είναι παραπλανητικό, αφού παραβλέπει την υπάρχουσα επιπρόσθετη/διπλή φορολόγηση των κερδών. Τα εισοδήματα του κ. Buffett που προέρχονται κυρίως από μερίσματα έχουνε ήδη φορολογηθεί σαν εταιρικά κέρδη με συντελεστή περίπου 35%. Ο πραγματικός λοιπόν φόρος που πληρώνει ο κ. Buffett είναι κοντά στο 50%.

Μετά, παραβλέπει ο κ. Buffett ότι στις περισσότερες χώρες του δυτικού κόσμου, μια πολύ μεγάλη μερίδα του πληθυσμού με χαμηλά εισοδήματα δεν πληρώνει καθόλου φόρους. Στην Αμερική το ποσοστό αυτό φθάνει κοντά στο 50%. Ουσιαστικά, τους φόρους στην Αμερική τους πληρώνουν μόνο αυτοί που έχουνε εισοδήματα μεγαλύτερα από τον μέσο όρο. Οι υπόλοιποι με χαμηλότερες απολαβές δεν πληρώνουν. Ο ισχυρισμός λοιπόν ότι βαθύπλουτοι σαν τον Buffet φορολογούνται λιγότερο από τους φτωχούς είναι ξεκάθαρα παραπλανητικός.

Θα αντιτάξει κανείς ότι μπορεί τεχνικά να έχει άδικο ο Buffett, αλλά η πρόθεση μετράει. Το γεγονός ότι ζητάει μεγαλύτερη φορολόγηση των πλουσίων είναι αξιοθαύμαστο.

Απορώ όμως τότε, αφού ο κ. Buffett νομίζει ότι θα έπρεπε να φορολογηθεί περισσότερο, γιατί δεν δίνει απλά ένα τσεκ στην κυβέρνηση με το υπόλοιπο ποσό; Όπως λένε και οι Αμερικάνοι: “put your money where your mouth is”. Ο Buffett αποτυγχάνει σε αυτό το τεστ.

Και κάτι ακόμα. Οι παροικούντες γνωρίζουν ότι εάν υπάρχει ένα «σκάνδαλο» σχετικά με την φορο-αποφυγή των βαθύπλουτων στην Αμερική, αυτό είναι τα αφορολόγητα trusts. Ο κάθε βαθύπλουτος μπορεί να δωρίσει την περιουσία του σε trusts και αυτά με τα σειρά τους μεταφέρουνε τα ποσά κατά βούληση του αρχικού ιδιοκτήτη, αποφεύγοντας ουσιαστικά τον οποιοδήποτε φόρο κληρονομιάς ή μεταβίβασης.
Προσωπικά είμαι καταρχήν εναντίον κάθε φόρου και αυτή η τρύπα λίγο με ενοχλεί. Αλλά από τον κ. Buffett που αγανακτεί με την χαμηλή φορολογία των πλουσίων, το λιγότερο που θα περίμενε κανείς θα ήταν να μην χρησιμοποιεί αυτήν την τρύπα. Και όμως, ο κ. Buffett έχει ήδη συμφωνήσει να δωρίσει όλη του την περιουσία σε ένα trust, το οποίο σταδιακά θα μεταφέρει αυτά τα λεφτά όχι στο κράτος, αλλά σε δωρεές στον ιδιωτικό τομέα. Νομίζω δεν θα είμαι άδικος εάν διαπιστώσω κάποια αντίφαση και υποκρισία εδώ.

Στα λόγια μαζί, στην πληρωμή χώρια. Εύγε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου