Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Το πάρτυ τελείωσε (για όλους)


Σιγά σιγά γίνεται αντιληπτό ότι το πάρτι με δανεικά δεν ήταν μόνο ελληνικό αλλά παγκόσμιο φαινόμενο. Κρίμα που οι ιθύνοντες δεν το έχουν συνειδητοποιήσει ακόμα.

O Paul Krugman σε ανάρτηση γράφει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι σαν την Ελλάδα. Ποιος ο βασικός λόγος; Ο Krugman υποστηρίζει επειδή στο παρελθόν οι ΗΠΑ ήταν πιο υπεύθυνες από ότι η Ελλάδα επομένως το ίδιο θα συμβεί και στο μέλλον. Λογικό το επιχείρημα δεν ακούγεται; Έχει και έναν πίνακα που συνοδεύει την ανάρτηση και δείχνει την πορεία των χρεών των ΗΠΑ και Ελλάδας από το 95 μέχρι τώρα.

Το πρόβλημα για τις ΗΠΑ όμως δεν έχει να κάνει με το παρελθόν αλλά το μέλλον. Αυτή την στιγμή που μιλάμε το αμερικάνικο κράτος για κάθε δολάριο που δαπανά τα 43 σεντς τα δανείζεται. Δεν έχετε παρά να κάνετε τους δικούς σας υπολογισμούς για τον δικό σας οικογενειακό προϋπολογισμό και να δείτε πόσο καιρό θα σας έπαιρνε αν δανειζόσασταν για το 43% των δαπανών σας να κηρύξετε πτώχευση.

Για να συνεχίσουν οι ΗΠΑ να έχουν αυτά τα μεγάλα χρέη θα πρέπει η ανθρωπότητα να αφιερώσει το 20% του πλούτου της για την αγορά αμερικανικών ομολόγων.

Αλλά ο πρόεδρος Ομπάμα δεν θέλει καν να αποδεχθεί μια πρόταση των Ρεπουμλπικάνων για μια μείωση μόλις 5.2% επί των 46,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που θα ξοδέψει την επόμενη δεκαετία το αμερικάνικο κράτος.

Εν τω μεταξύ, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού τα τεστ αντοχής για τις ευρωπαϊκές τράπεζες κρίθηκαν ικανοποιητικά έστω και αν δεν συμπεριέλαβαν ένα κάπως πιθανό γεγονός, δηλαδή την στάση πληρωμών από την Ελλάδα.
Έτσι η Εθνική Τράπεζα με ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 18 δις παρουσιάζει κεφάλαιο 8.1 δις ευρώ. Η εγγραφή των ομολόγων στην πραγματική τους αξία θα μηδένιζε το κεφάλαιο της τράπεζας.

Αλλά όλα αυτά είναι δευτερεύοντα ζητήματα. Ας ασχοληθούμε και αυτή την εβδομάδα με το πόσο κακοί είναι οι οίκοι αξιολόγησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου