Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Το πρόβλημα με την αριστερή προσέγγιση στο ζήτημα των ναρκωτικών : Γιατί όχι νομιμοποίηση και του εμπορίου;


Η Συμμαχία «Αλλάξτε πολιτική για τα ναρκωτικά», είναι μια ομάδα που εμφανίστηκε τους τελευταίους μήνες και προτείνει την εγκατάλειψη της σημερινής κατασταλτικής-απαγορευτικής πολιτικής. Μάλιστα, η Συμμαχία συνέταξε μια ανοιχτή επιστολή που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό και στους αρμόδιους υπουργούς, την οποία και κατέθεσε στη Βουλή στις 25 Ιουνίου. Την επιστολή υπογράφουν, μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας, ο Φώτης Κουβέλης, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Μιχάλης Τρεμόπουλος, ο ηθοποιός Αντώνης Καφετζόπουλος, ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος, στελέχη της «Δράσης» και της «Φιλελεύθερης Συμμαχίας» κ.α.

Η αλήθεια είναι πως, αρχικά, η πρωτοβουλία της «Συμμαχίας» με ενθουσίασε . Πιστεύω κι εγώ πως η απαγορευτική πολιτική δημιούργησε μόνο προβλήματα και οδήγησε σε αύξηση της εγκληματικότητας και σε αμύθητα κέρδη για τους εμπόρους ναρκωτικών. Επιπλέον, πιστεύω πως κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να χρησιμοποιήσει το σώμα του, όπως αυτός θέλει και να καταναλώσει όποιες ουσίες θέλει , όσο βλαβερές κι αν είναι , από τη στιγμή που δεν βλάπτει τους άλλους. Διαβάζοντας όμως πιο προσεκτικά το κείμενο, διαπίστωσα πως παρότι η Συμμαχία περιλαμβάνει ομάδες και προσωπικότητες από όλους τους πολιτικούς χώρους, τελικά διακατέχεται από τις αγκυλώσεις που χαρακτηρίζουν το λόγο της Αριστεράς.

Οι συντάκτες του κειμένου, όπως και η Αριστερά, προτείνουν , και σωστά, την αποποινικοποίηση της χρήσης (έστω και κουτσουρεμένα μιας και οι ποινικές κυρώσεις αντικαθίστανται με διοικητικές) . Οι αριστερές προκαταλήψεις όμως και η βαθιά δυσπιστία που τρέφουν για την ελεύθερη αγορά , τους κάνει να μη βλέπουν πως η αποποινικοποίηση της χρήσης πρέπει να συνοδεύεται από την νομιμοποίηση του εμπορίου, που είναι ο μόνος τρόπος για να μειωθεί δραστικά η τιμή των ναρκωτικών και η εγκληματικότητα και να περιοριστούν τα υπερκέρδη των εμπόρων.

Στο μυαλό των «προοδευτικών» , το κράτος είναι η λύση για όλα τα προβλήματα, και έτσι πιστεύουν πως η ζήτηση θα ικανοποιηθεί με την χορήγηση των ναρκωτικών από το κράτος. Η Συμμαχία «Αλλάξτε πολιτική για τα ναρκωτικά», ακολουθώντας αυτή τη λογική, προτείνει, όσον αφορά τις ελεγχόμενες εξαρτησιογόνες ουσίες (κυρίως οπιούχα, παράγωγα και υποκατάστατα τους), τη "διάθεση αυτών των ουσιών μέσα από κρατικούς, κλινικά ελεγχόμενους χώρους σε όλους τους εξαρτημένους χρήστες που τις έχουν ανάγκη, με ελεγχόμενη ιατρική συνταγογράφηση, σύμφωνα με την επιλογή των ίδιων των χρηστών, και με στόχο την απεξάρτηση ή τη συντήρησή τους." Όπως όμως επισημαίνει ο αμερικάνος ψυχίατρος Thomas Szasz μια τέτοια πολιτική είναι άδικη για το κοινωνικό σύνολο : "Μερικοί υποστηρίζουν την απαγόρευση των ναρκωτικών . Άλλοι ζητούν να δίνεται "δωρεάν" στους ναρκωμανείς. Και οι δυο αυτές θέσεις δείχνουν μια σκανδαλώδη έλλειψη δικαιοσύνης. Γιατί θα πρέπει να απαγορευτεί η ηρωίνη όταν το αλκοόλ και η νικοτίνη είναι ελεύθερα; Γιατί θα πρέπει να δίνεται δωρεάν η ηρωίνη σ' αυτούς που τη θέλουν, σε βάρος των φορολογουμένων, όταν δεν δίνονται δωρεάν και τα αλκοολούχα ποτά και τα τσιγάρα σ' αυτούς που τα θέλουν; "

Πέρα από το βαρύ οικονομικό κόστος που θα κληθούν να επωμιστούν οι πολίτες, και μάλιστα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, είναι σίγουρο πως με μια τέτοια πολιτική, θα ανακύψουν και όλα εκείνα τα προβλήματα που ανακύπτουν κάθε φορά, που το κράτος αποφασίζει να υποκαταστήσει το ρόλο της αγοράς : διαφθορά , μη ικανοποίηση της ζήτησης, αναποτελεσματικότητα.Επιπλέον,όπως μας δείχνει η εμπειρία των προγραμμάτων μεθαδόνης, ούτε οι εξαρτημένοι χρήστες πρόκειται να βοηθηθούν. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Μ. Βρετανίας, όπου οι φορολογούμενοι πληρώνουν, πάνω από 1 δις δολάρια κάθε χρόνο για τη μεθαδόνη 160.000 χρηστών εθισμένων στην ηρωϊνη.Παρά τον πακτωλό των χρημάτων, τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά. Από τους 160.000 μόνο οι 15.000 έχουν καταφέρει να απεξαρτηθούν(όσο μπορείς να απεξαρτηθείς από την ηρωίνη, φυσικά).

Αν λοιπόν λάβουμε υπόψη μας, πως για τους συντάκτες της επιστολής, το πρόβλημα των ναρκωτικών "είναι ζήτημα Δημόσιας Υγείας και όχι Δημόσιας Τάξης" , φοβάμαι πως η πολιτική που προτείνει η Συμμαχία "Αλλάξτε Πολιτική για τα Ναρκωτικά" δεν είναι καν ένα βήμα μπροστά, όπως θα ισχυριζόταν κάποιοι . Είναι απλά η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος. Το κράτος-«αυστηρός πατέρας» που τιμωρεί τους χρήστες αντικαθίσταται από το κράτος-«στοργική μανούλα» που τους παρέχει δωρεάν τη δόση τους. Ο χρήστης από εγκληματίας γίνεται άρρωστος, η θεραπεία αντικαθιστά την καταστολή, και η κρατικοποίηση του εμπορίου ναρκωτικών τη μαύρη αγορά. Και οι πολίτες στο μόνιμο ρόλο των ανηλίκων που χρειάζονται καθοδήγηση και προστασία.

Η νομιμοποίηση της χρήσης και η (έστω σταδιακή) νομιμοποίηση του εμπορίου είναι η μόνη λύση, που σέβεται τις ελευθερίες των πολιτών , τους αντιμετωπίζει σαν ενήλικα , υπεύθυνα άτομα και ταυτόχρονα περιορίζει τις αρνητικές κοινωνικές συνέπειες των ναρκωτικών . Και αν όλα αυτά σας φαίνονται ριζοσπαστικά και προχωρημένα , μάλλον κάνετε λάθος .Είναι απλά μια επιστροφή στον 19ο αιώνα, μια επιστροφή στην Βικτωριανή εποχή , όπου η χρήση και η εμπορία των ναρκωτικών ουσιών ήταν ελεύθερη. Και είμαι σίγουρος πως οι, κατά τ' άλλα, συντηρητικοί Βικτωριανοί, θα γελούσαν πολύ, αν έβλεπαν σε τί παραλογισμό έχουμε μπλέξει με την πολιτική που εφαρμόζουμε στο θέμα των ναρκωτικών .

[Για τις διαφορές της φιλελεύθερης με την αριστερή προσέγγιση στο ζήτημα της νομιμοποίησης των ναρκωτικών, διαβάστε εδώ]

17 σχόλια:

byron είπε...

"Επιπλέον, πιστεύω πως κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να χρησιμοποιήσει το σώμα του, όπως αυτός θέλει και να καταναλώσει όποιες ουσίες θέλει , όσο βλαβερές κι αν είναι , από τη στιγμή που δεν βλάπτει τους άλλους."

Εδώ ακριβώς βρίσκεται η αδυναμία της φιλελεύθερης ιδεολογίας. Ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον από τη φύση του και οι επιλογές του ενός για τον εαυτό του επηρεάζουν και τους άλλους. Πολύ απλά, αν η παρέα σου καπνίζει χασίσι έχεις μεγάλες πιθανότητες να αρχίσεις να καπνίζεις κι εσύ. Αν οι συμμαθητές του παιδιού σου είναι χασικλήδες τότε και το δικό σου παιδί διατρέχει μεγάλο κίνδυνο να γίνει χασικλής ό,τι κι αν κάνεις για να το προστατεύσεις. Εκτός από το δικαίωμα σου να παίρνεις ναρκωτικά, υπάρχει και το δικαίωμα μου να μη ζω σε μια κοινωνία όπου τα ναρκωτικά είναι ελεύθερα. Αν δε λάβετε και τα δύο δικαιώματα υπόψιν σας δε θα μπορέσετε ποτέ να συνεισφέρετε με σοβαρότητα στο δημόσιο διάλογο περί ναρκωτικών.

Η δικιά μου πρόταση είναι η ηρωίνη (και γενικά τα σκληρά ναρκωτικά) να χορηγείται δωρεάν από το κράτος. Το όφελος θα είναι διπλό: Πρώτον θα μειωθούν οι νέοι χρήστες ηρωίνης (αν δεν είναι προφανές το γιατί μπορώ να το αναλύσω). Δεύτερον θα μειωθεί η εγκληματικότητα των χρηστών, η κοινωνική όχληση από τη δημόσια χρήση και η ντε φάκτο μετατροπή περιοχών του κέντρου σε χώρους αστυνομικής ασυλίας (θα πρέπει βέβαια επιπλέον να απαγορευθεί η πορνεία και να ελεγχθεί η λαθρομετανάστευση αν θέλουμε να καθαρίσει το κέντρο).

Για τα μαλακά ή recreational ναρκωτικά νομίζω ότι είναι αρκετά αποτρεπτική η καθιέρωση χρηματικών ποινών (με τα μισά να πηγαίνουν στον πληροφοριοδότη) για τη χρήση, κατοχή και καλλιέργεια/παρασκευή μικροποσοτήτων. Το εμπόριο πρέπει να συνεχίσει να διώκεται με αυστηρότητα.

still-elate είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
still-elate είπε...

Το "παιρνω ναρκωτικα" σκέτο ΔΕΝ βλαπτει τους αλλους. Το "παιρνω ναρκωτικα" και ΜΕΤΑ χειρουργώ τους ασθενείς μου, διδασκω τους μαθητες μου, εκπροσωπώ την κυβέρνηση μου στο ΝΑΤΟ, οδηγώ αεροπλανο/λεωφορείο/διαστημοπλοιο/φορτηγό/ταξί/ΙΧ/παπάκι/ποδηλατο ή καβαλάω γάιδαρο, ομως, τους βλαπτει και τους παραβλάπτει.

Αυτο το θεματακι θα το ρυθμίσουμε ΠΡΙΝ αρχισουμε να πουλαμε την πρεζα στα περιπτερα??

Η θα το ρυθμισει κι αυτο η αγορα μονη της
- μια και ειναι βεβαιο οτι οι μαναδες των πατημενων-πεθαμενων πιτσιρικιων θα λαιμοτέμνουν με σπασμενα μπιμπερο τους μαστουρωμενους οδηγους-δολοφονους??

byron είπε...

"Το "παιρνω ναρκωτικα" σκέτο ΔΕΝ βλαπτει τους αλλους."

Τους βλάπτει. Όποιος βλέπει τους ανθρώπους σαν ανεξάρτητες μονάδες δε μπορεί να συζητήσει για θέματα κοινωνικής πολιτικής.

Ανώνυμος είπε...

Από πού προκύπτει ότι η χορήγηση δωρεάν ηρωίνης θα ήταν βαρύ οικονομικό κόστος για τους φορολογούμενους;
φιλικά,
mikroapories

Ανώνυμος είπε...

Ούτε το κράτος το ενδιαφέρει ουσιαστικά η υγεία του καθενός. Αυτό που το ενδιαφέρει απλά είναι να μην υπάρχουν κοινωνικές επιπτώσεις από τη χρήση όπως εγκληματικότητα, ατυχήματα κοκ.
Γι'αυτό επιτρέπει τον καπνό που έχεις τις βλαπτικές συνέπειες που όλοι ξέρουμε, αλλά δεν έχει ψυχοτρόπο δράση. Και 3 πακέτα να καπνίσεις είσαι σχεδόν στην ίδια διανοητική κατάσταση όπως πριν τα καπνίσεις.
Η κάνναβη όμως παρότι έχει τις ίδιες βλαπτικές συνέπειες με τον καπνό, έχει επιπλέον και ψυχοτρόπες δράσεις. Κι αν πας μετά να οδηγήσεις π.χ. είσαι δημόσιος κίνδυνος.
Τα ίδια και σε μεγαλύτερο βαθμό για κοκαΐνη, ηρωίνη κλπ.

Φοιτητής είπε...

Ανώνυμε τελευταίε, το σχόλιό σου "το κράτος ενδιαφέρει να μην υπάρχουν κοινωνικές επιπτώσεις" δεν στέκει για εμένα: το αλκοόλ είναι εντελώς νόμιμο.

ΓΙΑΤΙ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΑΛΚΟΟΛ;; Η ΜΗΠΩς ΝΑ ΤΟ ΔΙΝΟΥΜΕ ΔΩΡΕΑΝ ΣΤΟΥΣ ΑΛΚΟΟΛΙΚΟΥΣ;; Αποφασίστε.

------------------------

Συγχαρητήρια για το άρθρο σου Τηλέμαχε. Ευτυχώς υπάρχουν και τέτοιες φωνές στην Ελληνική μπλογκόσφαιρα.

EyeDoctor είπε...

Ο φοιτητής έχει δίκιο, παιδιά...
Τα επιχειρήματα του byron και του still-elate θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αυτούσια από τους υποστηρικτές της ποτοαπαγόρευσης στις ΗΠΑ, πριν το 1920.
Ο ένας μπουκάρει στη ζωή μου επειδή ανησυχεί για το "κακό παράδειγμα που δίνω", ο άλλος για να μην οδηγώ μαστουρωμένος, ο τρίτος για να μη με κάνει εγκληματία...
Σας ευχαριστώ για τις "καλές σας προθέσεις"...

byron είπε...

Το αλκοόλ και τον καπνό είναι πρακτικά αδύνατο να τα απαγορεύσεις λόγω της ευρύτατης χρήσης τους.

eyedoctor αν δε θέλεις να μπουκάρουν οι άλλοι στη ζωή σου να γίνεις ερημίτης. Αλλιώς είναι αδύνατο να το αποφύγεις.

Θωμάς Νούκος είπε...

Το άρθρο αυτό ειναι τόσο απλοϊκό... Από που κι ως που η εμπορευματοποίηση του θα δώσει λύση στο πρόβλημα; Δεν είδα να υποστηρίζετε με κάποιο επιχείρημα αυτό παρά μονάχα ν' αναφέρεται, έτσι...

Επίσης η καταστολή πως κρίνετε αποτυχημένη; Επειδή εμένα μ' αρέσει να μιλώ συγκεκριμένα θ΄αναφέρω την Κίνα όπου μέχρι και την δεκαετία του 30 η κατανάλωση ηρωίνης ανέρχονταν στο 10% του πληθυσμού. Επι Τσιανκ Καϊ Σεκ και όχι επι Μαο όπως συχνά υποστηρίζετε ξεκίνησε η καταπολέμηση,η οποία κορυφώθηκε αργότερα απο τους κομμουνιστές. Το αποτέλεσμα αυτής της είναι οτι η Κίνα έπαψε να είναι η μεγαλύτερη αγορά και σήμερα δεν συμπεριλαμβάνεται καν στις μεγαλύτερες λόγω ακριβώς τηςς άγριας καταστολής που υπάρχει και σήμερα.
Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα του προγράμματος δωρεάν χορήγησης πως βγαίνει το συμπέρασμα οτι αντιθέτως αν αντιμετωπίζονταν σαν εμπορευματικό αγαθό θα είχε καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά την αύξηση της απεξάρτησης; Η μήπως δεν είναι αυτό το ζητούμενο, γιατί σ' αυτή τη περίπτωση τα άτομα αντιμετωπίζονται σαν "ενήλικα και υπεύθυνα" κι ας πάνε να πεθάνουν. Μήπως το ίδιο ισχύει και για την πέριπτωση των νεαρών με τις αυτοκτονίες στο διαδίκτυο όπου πάλι δεν έπρεπε να υπάρχει κρατική παρέμβαση κι ας θρηνούσαμε 14 νέους ανθρώπους;

Τηλέμαχος Χορμοβίτης είπε...

Είναι πραγματικά απορίας άξιο το γεγονός πως ύστερα από την ποτοαπαγόρευση, που όχι μόνο δεν σταμάτησε τον κόσμο να πίνει, αλλά ενίσχυσε το οργανωμένο έγκλημα και αύξησε την εγκληματικότητα, βρίσκεις ακόμη ανθρώπους που υποστηρίζουν λύσεις καταστολής και απαγόρευσης. Ίσως τελικά το "ιεραποστολικό" γονίδιο-"εγώ ξέρω ποιό είναι το καλό σου και θα σου το επιβάλω-να είναι πολύ πιο ισχυρό, απ'οσο φανταζόμαστε. Φυσικά, η καταστολή στο ζήτημα των ναρκωτικών, υπήρξε και αυτή μια τεράστια απότυχια, όπως και η ποτοαπαγόρευση.Οι εξαρτημένοι αυξάνονται όλο και περισσότερο τις τελευταίες δεκαετίες, οι τιμές των ναρκωτικών είναι στα ύψη, οι χρήστες αναγκάζονται να καταφύγουν στο έγκλημα για να προμηθευτούν τη δόση τους, η εγκληματικότητα αυξάνεται, οι φυλακές γεμίζουν, ατομικά δικαιώματα παραβιάζονται. Για συγκεκριμένα στοιχεία και νούμερα, μπορείτε να δείτε εδώ ( http://www.cato.org/drug-war), και σε χιλίαδες άλλα άρθρα, αρκεί να ψάξετε στο google.
Αυτό όμως που δεν καταλαβαίνουν οι θιάσωτες της απαγόρευσης, που έχουν την ψευδαίσθηση πως έτσι θα δημιουργήσουν έναν αγγελικό κόσμο, χωρίς εξαρτήσεις και πάθη, είναι πως πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που θα παίρνουν ναρκωτικά, θα καταναλώνουν αλκοόλ , καπνό κλπ κλπ . Πολύ απλά, αυτή είναι η ανθρώπινη φύση, όσο και αν δεν θέλετε να το παραδεχτείτε. Κάποιοι (οι περισσότεροι) θα καταφέρνουν να κρατάνε αυτή την εξάρτηση ελεγχόμενη, άλλοι όχι. Η νομιμοποίηση πιθανόν να μειώσει τον αριθμό των χρηστών (το απαγορευμένο είναι πάντα πιο ελκυστικό), πιθανόν και όχι. Αυτό που σίγουρα θα καταφέρει είναι πως θα ρίξει τις τιμές και έτσι οι χρήστες δεν θα χρειάζεται στο έγκλημα για να προμηθευτούν τη δόση τους. Οπότε, η εγκληματικότητα θα μειωθεί σημαντικά, οι φυλακές θα αποσυμφορηθούν και επιτέλους η αστυνομία θα μπορέσει να ασχοληθεί με την καταπολέμηση και διώξη πραγματικών εγκλήματων.
Το παράδειγμα της Κίνας που αναφέρθηκε, μάλλον με τρομάζει. Και η Σοβιετική Ένωση, και οι άλλες χώρες του παραπετάσματος, είχαν (ή ισχυρίζονταν) ότι είχαν μηδενική εγκληματικότητα και πως στις χώρες τους δεν υπήρχαν οι "ασθένειες" του εκφυλισμένου αστικού ανθρωπου (στις οποίες συμπεριέλαβαν τα ναρκωτικά ή και την ομοφυλοφιλία). Αν για να φτάσουμε στην κοινωνία αγγέλων, που οραματίζεστε, προτείνετε το μοντέλο του Μάο ή του Στάλιν, να μου λείπει...

byron είπε...

Είναι πραγματικά απορίας άξιο το γεγονός πως ύστερα από την ποτοαπαγόρευση, που όχι μόνο δεν σταμάτησε τον κόσμο να πίνει, αλλά ενίσχυσε το οργανωμένο έγκλημα και αύξησε την εγκληματικότητα, βρίσκεις ακόμη ανθρώπους που υποστηρίζουν λύσεις καταστολής

Πάντως δεν είναι δύσκολο να τους βρεις. Αποτελούν την πλειοψηφία των κατοίκων του πολιτισμένου κόσμου. Πότε θα καταλάβετε ότι η επιτυχία ή όχι της καταστολής εξαρτάται και από την ευρύτητα της χρήσης μιας ουσίας; Η σύγκριση με την ποτοαπαγόρευση δεν ευσταθεί.

Φυσικά, η καταστολή στο ζήτημα των ναρκωτικών, υπήρξε και αυτή μια τεράστια απότυχια, όπως και η ποτοαπαγόρευση.Οι εξαρτημένοι αυξάνονται όλο και περισσότερο τις τελευταίες δεκαετίες

Η βασική επιτυχία της απαγόρευσης των ναρκωτικών είναι ότι αποτρέπει από τη χρήση τους. Ο ρυθμός της αύξησης θα ήταν μεγαλύτερος χωρίς την καταστολή.

πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που θα παίρνουν ναρκωτικά, θα καταναλώνουν αλκοόλ , καπνό κλπ κλπ .

Εννοείται. Το ζητούμενο είναι πόσοι.

Η νομιμοποίηση πιθανόν να μειώσει τον αριθμό των χρηστών (το απαγορευμένο είναι πάντα πιο ελκυστικό), πιθανόν και όχι.

Η νομιμοποίηση νομιμοποιεί ηθικά (σε κάποιο βαθμό) και δίνει την ψευδαίσθηση της ασφάλειας. Ο φόβος της τιμωρίας αποτρέπει. Αν νομιμοποιήσουμε την κλοπή και κάθε έγκλημα θα μειωθεί η εγκληματικότητα; Ας μη γράφουμε ό,τι να 'ναι.

Αυτό που σίγουρα θα καταφέρει είναι πως θα ρίξει τις τιμές και έτσι οι χρήστες δεν θα χρειάζεται στο έγκλημα για να προμηθευτούν τη δόση τους.

Ακόμα καλύτερα αν η ηρωίνη χορηγείται δωρεάν λοιπόν.

Πολύ αδύναμη απάντηση κ. Χορμοβίτη. Φταίει ότι ψάχνεις για επιχειρήματα στα στενά όρια μιας ιδεολογίας με σοβαρές αδυναμίες.

Ανώνυμος είπε...

"Ανώνυμε τελευταίε, το σχόλιό σου "το κράτος ενδιαφέρει να μην υπάρχουν κοινωνικές επιπτώσεις" δεν στέκει για εμένα: το αλκοόλ είναι εντελώς νόμιμο."

Το αλκοόλ σε μικρές ποσότητες που πίνουν οι περισσότεροι δεν έχει ψυχοτρόπο δράση. Σε μεγάλες όμως έχει. Γι'αυτό μετά σε ελέγχει στο δρόμο να δει τι ποσοστό αλκοόλ υπάρχει στο αίμα σου (αυτό κι αν συνιστά παραβίαση της ιδιωτικότητας κάποιου!)

Εγώ διαφωνώ με την ιδέα ότι η δωρεάν χορήγηση που λένε οι αριστεροί ή νόμιμη εμπορία που λεν οι φιλελεύθεροι, έχει σχέση με την εγκληματικότητα των χρηστών.
Η εγκληματικότητα στο μεγαλύτερο βαθμό δεν προκύπτει στην προσπάθεια να βρουν τη δόση τους. Προκύπτει ως αποτέλεσμα της χρήσης! Το ίδιο και τα ατυχήματα.
Η απαγόρευση προφανώς δεν επιλύει τελειωτικά το πρόβλημα, γιατί η εξάρτηση έχει και βιολογικές αιτίες και πάντα θα υπάρχουν άτομα επιρρεπή στο να καταλήξουν στη χρήση. Αλλά έχει το πλεονέκτημα ότι ΑΠΟΘΑΡΡΥΝΕΙ μεγάλο ποσοστό ατόμων που βρίσκονται στο μεταίχμιο βιολογικά/ψυχολογικά από το να καταλήξουν εκεί. Δυστυχώς τίποτε δεν είναι τέλειο σε αυτόν τον κόσμο, υπάρχουν όμως καλύτερες και χειρότερες λύσεις.

Τηλέμαχος Χορμοβίτης είπε...

@byron
"Αποτελούν την πλειοψηφία των κατοίκων του πολιτισμένου κόσμου."

Επόμενο, ύστερα από τόσα χρόνια απαγόρευσης.Πάντως αυτοί που υποστηρίζουν τουλάχιστον τη νομιμοποίηση της κάνναβης όλο και αυξάνονται (46% στις ΗΠΑ,http://www.gallup.com/poll/144086/new-high-americans-support-legalizing-marijuana.aspx, 53% στον Καναδά, http://en.wikipedia.org/wiki/Cannabis_legalization_in_Canada), ενώ όλο και περισσότερες χώρες φιλελευθεροποιούν το απαγορευτικό σύστημα (http://en.wikipedia.org/wiki/Drug_liberalization). Σίγουρα ο δρόμος είναι μακρύς ακόμη...

"Ο ρυθμός της αύξησης θα ήταν μεγαλύτερος χωρίς την καταστολή."

Εικασίες. Εγώ μιλάω με βάση του τί έγινε.

"Η δικιά μου πρόταση είναι η ηρωίνη (και γενικά τα σκληρά ναρκωτικά) να χορηγείται δωρεάν από το κράτος."

Δεν απαντάτε όμως στο ερώτημα του Thomas Szasz. "Γιατί θα πρέπει να δίνεται δωρεάν η ηρωίνη σ' αυτούς που τη θέλουν, σε βάρος των φορολογουμένων, όταν δεν δίνονται δωρεάν και τα αλκοολούχα ποτά και τα τσιγάρα σ' αυτούς που τα θέλουν;".Πόσο μάλλον όταν το αλκοόλ θεωρείται πιο επικίνδυνη ουσία από την ηρωϊνη (http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=364326&ct=33&dt=02/11/2010). Επιπλέον, σε τί βοήθαει η λύση της δωρεάν παροχής ναρκωτικών, αφού, όπως έχουν δείξει τα προγράμματα μεθαδόνης, ελάχιστοι χρήστες καταφέρνουν να απεξαρτηθούν?Η ελεύθερη αγορά προσφέρει καλύτερες λύσεις, και μάλιστα χωρίς την επιβάρυνση κανενός πολίτη.

Δεν υποστήριξα πουθενά πως η νομιμοποίηση θα φέρει με σιγουριά και μείωση των χρηστών. Αυτό που ενδιαφέρει είναι πως θα μειώσει την εγκληματικότητα , πολύ λιγότεροι άνθρωποι θα πεθαίνουν από νοθευμένη δόση (επόμενο της παρανομίας των ναρκωτικών).

Ενδεικτική πάντως της φιλοσοφίας σας είναι νομίζω και η απόλυτα ρεαλιστική πρότασή σας για απαγόρευση της πορνείας...Μήπως προτείνεται το κράτος να παρέχει δωρεάν στους πολίτες και αυτές τις υπηρεσίες?

byron είπε...

Δεν απαντάτε όμως στο ερώτημα του Thomas Szasz. "Γιατί θα πρέπει να δίνεται δωρεάν η ηρωίνη σ' αυτούς που τη θέλουν, σε βάρος των φορολογουμένων, όταν δεν δίνονται δωρεάν και τα αλκοολούχα ποτά και τα τσιγάρα σ' αυτούς που τα θέλουν;"

Έχει τα ίδια οφέλη με την νομιμοποίηση χωρίς το μειονέκτημα της αύξησης του ποσοστού των εξαρτημένων. Ας μην επαναλαμβανόμαστε.

Ενδεικτική πάντως της φιλοσοφίας σας είναι νομίζω και η απόλυτα ρεαλιστική πρότασή σας για απαγόρευση της πορνείας...

Απόλυτα ρεαλιστική. Τραγικά αναγκαία... Είναι μεγάλο θέμα για να το συζητήσουμε εδώ. Πάντως ακόμα και το πλήρες deregulation των σχετικών δραστηριοτήτων θα ήταν καλύτερο απ' την παρούσα κατάσταση. Η ελληνική κοινωνία θα πάθει μεγάλο σοκ αν μάθει ποτέ τι κρύβεται πίσω από τη "νόμιμη και ελεγχόμενη" πορνεία.

Ανώνυμος είπε...

Τηλέμαχος Χορμοβίτης
"Δεν υποστήριξα πουθενά πως η νομιμοποίηση θα φέρει με σιγουριά και μείωση των χρηστών. Αυτό που ενδιαφέρει είναι πως θα μειώσει την εγκληματικότητα , πολύ λιγότεροι άνθρωποι θα πεθαίνουν από νοθευμένη δόση (επόμενο της παρανομίας των ναρκωτικών)."

Ο θάνατος πολλών χρηστών από νοθευμένη δόση δεν είναι επόμενο της παρανομίας των ναρκωτικών είναι επόμενο των εμπόρων που νοθελυοντας πουλούν περισσότεροι ποσότητα άρα κερδίζουν περισσότερα...

Αν στηριχτούμε στο ότι ο καθένας είναι υπεύθυνος του εαυτού του και στην αντίληψη ότι τι σε νοιάζει εσένα αν παίρνω ουσίες που με καταστρέφουν, τότε συγγνώμη αλλά όπως τόνισε σωστά και κάποιος παραπάνω η κοινωνική πολιτική πάει περίπατο!!!Και αφού πετάμε από το μπαλκόνιτην κοινωνική πολιτική τότε εύλογο θα είναι να έρθει κάποιος και να μας πει "τι με νοιάζει εμένα αν εσύ αυτοκτόνησες?Γιατί να σε σώσω και να σου παρέχω περίθαλψη" ή "Τι με νοιάζει εμένα αν εσύ μετά από την χρήση ουσιών έπεσες σε κώμα?Αφού είσαι υπεύθυνος του εαυτού σου ας πρόσεχες..."
ΔΕΝ είναι λογική αυτό που λέτε!!!Και αν υποστηρίζετε κύριοι ότι θα καταπολεμήσετε με αυτή την πολιτική την παράνομη διακίνηση σκεφτείτε τι παρανομη διακίνηση έχει να γίνει στους ανηλίκους...Εκτός και αν σκοπεύετε να εντάξετε και τους ανήλικους μέσα στην ομάδα των υπεύθυνων αγοραστών...
Και κάτι τελευταίο...Όταν οι πολίτες συμπεριφέρονται σαν παιδιά ανώριμα τότε ναι η πολιτεία και όχι το κράτος θα συμπεριφέρεται σαν γονιός.Αλλιώς όταν θα βλέπουμε κάποιον έτοιμο να πέσει από τον γκρεμό (κυριολεκτικά και μεταφορικά) ας τον αφήνουμε να πέσει...Τι μας νοιάζει στο κάτω κάτω???

Νίκος Χαραλάμπους είπε...

Ώς μέλος της Φιλελεύθερης Συμμαχίας και ένας από τους πρώτους που υπογράψανε την επιστολή για αλλαγή πολιτικής στα ναρκωτικά θεωρώ τη κίνηση αναμφισβήτητα ένα βήμα μπροστά. Μικρό βήμα, αλλά προς τη σωστή κατεύθυνση.

Να δηλώσω ότι είμαι και εγώ υπέρ της πλήρους αποποινικοποίησης των ναρκωτικών, της χρήσης τους και της εμπορίας τους.
Πιστεύω ότι αν μέσω της αποποινικοποίησης αφαιρεθεί το στίγμα από τη χρήση των ουσιών αυτών θα μπορέσουν σοβαρές εταιρείες να επενδύσουν στην ποιότητα αυτών των ουσιών και ίσως να μπορέσουν να πετύχουν τα 'ψυχότροπα' αποτελέσματα χωρίς τις βλαβερές συνέπειες.

Στη συγκεκριμένη πρόταση αποποινικοποιείται η καλλιέργεια για τη προσωπική χρήση χασίς και μαριχουάνας, και η καλλιέργεια για φαρμακευτική χρήση.
Η χρήση μεθαδώνης και άλλων ουσιών σε εθισμένους προτείνεται μόνο μετά από συνταγή γιατρού.

Το μέτρο φυσικά είναι ελλειπές, αλλά θα βοηθήσει στο να γλυτώσει πολύς κόσμος από την περιπέτεια της σύλληψης και τους στίγματος.

Δημοσίευση σχολίου