Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Η πραγματική αποκάλυψη


Μπορεί να διψάμε για συνωμοσιολογία και ίντριγκα, αλλά το θέμα με τις αποκαλύψεις για τις μυστικές διαβουλεύσεις της κυβέρνησης Παπανδρέου με ΔΝΤ είναι το πως αυτές οι ‘αποκαλύψεις’ κάνουν τις πολιτικές που ακολούθησε η κυβέρνηση περισσότερο εξηγήσιμες.

Το ότι θα καταλήγαμε σε κάποιο μηχανισμό διάσωσης δεν ήταν μυστικό. Είχε λεχθεί από αρκετούς υπεύθυνους, ή λιγότερο ανεύθυνους, πολιτικούς τα τελευταία χρόνια. Αυτό, όπως και πολλές άλλες ορθές παρατηρήσεις, δεν θα θέλαμε ως πολίτες να ακούσουμε.
Έτσι τον Οκτώβρη του 2009 θα εκλέξουμε τον πολιτικό που μας έλεγε ότι ακριβώς θέλαμε να ακούσουμε τις τελευταίες δεκαετίες: “λεφτά υπάρχουν.”

Το θέμα με τον κ. Παπανδρέου δεν είναι οι μυστικές του διαβουλεύσεις, αλλά οι δημόσιες τοποθετήσεις του και οι πολιτικές που εφαρμόζει. Οι μυστικές διαβουλεύσεις προδίδουν μια κατά κάποιο τρόπο αναγνώριση της άθλιας πραγματικότητας. Οι πολιτικές του μια εμμονή στα δόγματα των 80s.

Την εβδομάδα που πέρασε ο κ. Παπανδρέου δέχθηκε σκληρή κριτική από όλους αυτούς που νομίζουν ότι υπάρχει ένας εύκολος και τζάμπα δρόμος να βγούμε από την κρίση. Δεν θέλω να τους πληγώσω, αλλά και ο κ. Παπανδρέου στην ίδια κατεύθυνση κινείται, μόνο που είναι κάπως πιο ρεαλιστής. Για να βγούμε εύκολα και τζάμπα πρέπει πρώτα να βρούμε τα κορόιδα που θα πληρώνουν, δηλαδή ΔΝΤ και ΕΕ. Και θα μας πληρώνουν για να προσποιούμαστε ότι αλλάζουμε. (Δείτε το Το ΔΝΤ , ο "ηθικός κίνδυνος" και η καθυστέρηση των φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων)

Ουσιαστικά, και κρίνοντας από την πολιτική που έχει ακολουθήσει μέχρι τώρα ο κ. Παπανδρέου, δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική αντίθεση ή αντίφαση σε αυτά που κάνει δημοσίως και μη. Ως ένας καλός κρατιστής, υπογείως, άρχισε διαπραγματεύσεις ώστε το μεγάλο και σπάταλο κράτος που τον ανέδειξε να συνεχίσει να χρηματοδοτείται ακόμα και στην περίπτωση που οι αγορές χάσουν εντελώς την εμπιστοσύνη τους στην Ελλάδα.

Ο κ. Παπανδρέου και οι από τα αριστερά επικριτές του μοιράζονται τις ίδιες βασικές αυταπάτες για την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Ναι έχουμε τις ατέλειες μας, αλλά βασικά μας φταίει η άτιμη διεθνής “κενωνία”.

Την Παρασκευή οι Times της Νέας Υόρκης είχαν άρθρο με τίτλο “Η αναπόφευκτη χρεοκοπία της Ελλάδας”, ενώ το γερμανικό περιοδικό Spiegel, είχε άρθρο με τίτλο “Η Ελλάδα εξετάζει έξοδο από την Ευρωζώνη.” Εάν συνεχίσουμε ως έχει, η κατάρρευση των ψευδαισθήσεων του κ. Παπανδρέου, των ομοϊδεατών του, και φυσικά και της Ελλάδας είναι αναπόφευκτη. Τα παραπάνω άρθρα μαρτυρούν ίσως ότι αυτή η στιγμή θα έρθει νωρίτερα από ότι το φανταζομαστε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου