Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Ένα χειροκρότημα για την κυβέρνηση (σοβαρά)


Οι ευχάριστες εκπλήξεις είναι σπάνιες στην πολιτική ζωή της χώρας. Γιαυτό όταν συμβαίνουν πρέπει να προβάλλονται και να επαινούνται.

Δεν αναφέρομαι στην ομιλία του πρωθυπουργού πριν λίγες ημέρες στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Ο λόγος του (που τόσο ενθουσίασε τον κ. Μανδραβέλη
) ήτανε καλός για σοσιαλιστή πολιτικό, αλλά μέχρι εκεί. Νομίζω όλοι οι φιλελεύθεροι συμφωνούμε ότι η συζήτηση για το εάν οι νόμοι πρέπει να γίνονται σεβαστοί στην δημοκρατία και εάν πρέπει να δανειζόμαστε για να μην δουλεύουμε, ταιριάζει μόνο σε ιδεολογικά καθυστερημένες ομάδες.

Αναφέρομαι στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο και συγκεκριμένα στην μείωση των εταιρικών φόρων από το 25% στο 20% (και στα μερίσματα από 40% σε 25%). Πράγματι, η μείωση είναι πολύ μικρή. Είμαστε ακόμα μακριά από το 10% της Κύπρου, της Βουλγαρίας ή και των Σκοπίων. Σε όλη την Ευρώπη μάλιστα δεν είμαστε παρά κοντά στον μέσο όρο . Παρόλαυτά, αυτή η μείωση είναι ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση. Ιδιαίτερα όταν η πίεση για αύξηση εσόδων είναι τόσο μεγάλη, θα ήταν εύκολο για κάποιον αδαή να ενδώσει στον οικονομικό λαϊκισμό και να στραγγαλίσει ακόμα περισσότερο τις εταιρίες. Ευτυχώς όμως κάποιοι στο κυβερνητικό επιτελείο φαίνεται να κατανοούν ότι η ανάπτυξη της χώρας μπορεί να έρθει μόνο από τον ιδιωτικό τομέα. Ότι η μείωση των εταιρικών φόρων ceteris paribus θα μεγαλώσει το ΑΕΠ, θα μειώσει την ανεργία και θα αυξήσει τα κυβερνητικά έσοδα.

Η σοσιαλιστική μας κυβέρνηση ανακαλύπτει τα Reaganomics . Ακόμα και με 30 χρόνια καθυστέρηση, αυτό είναι καλό.

4 σχόλια:

SITALKIS είπε...

Σωστά τοποθετείς τα πράγματα!

Unknown είπε...

Laffer τον λένε τον άνθρωπο και παρά τίς όποιες αμφισβητήσεις, τελικά φαίνεται ότι είχε δίκαιο και το κατάλαβαν ακόμα και οι δικοί μας οι σοσιαλιστές.
Πάντως για τα reagonomics ας κρατάμε μικρό καλάθι, με αυτά που βλέπω για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων.

Ματθαίος Κόφφας είπε...

Στέφανε εξαιρετικό!

Ανώνυμος είπε...

"...η μείωση των εταιρικών φόρων ceteris paribus θα μεγαλώσει το ΑΕΠ, θα μειώσει την ανεργία και θα αυξήσει τα κυβερνητικά έσοδα."

Ναι, ακριβώς όπως τα λες και όπως έγινε σε Βουλγαρία, Ιρλανδία, και αλλού.

Δημοσίευση σχολίου