Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Απλά μαθήματα καπιταλισμού από τον...Νόαμ Τσόμσκι


Ενώ οι εγχώριοι "φιλελεύθεροι" ανακαλύπτουν την πεμπτουσία του laissez faire στους γραφειοκρατικούς διαδρόμους του ΔΝΤ, ο γνωστός αριστερός διανοητής Νόαμ Τσόμσκι φαίνεται να καταλαβαίνει πολύ καλύτερα τί σημαίνει καπιταλισμός της ελεύθερης αγοράς και πώς θα έπρεπε να λειτουργεί :

"Ένα από τα αμερικάνικα διοικητικά στελέχη του ΔΝΤ θα ήθελε να περιγράψει το ΔΝΤ σαν ενισχυτή των πιστωτικών κοινοτήτων. Συμπτωματικά, όλο αυτό είναι πολύ αντικαπιταλιστικό, ριζικά αντικαπιταλιστικό. Έτσι, για παράδειγμα, αν εγώ σου δανείσω χρήματα γνωρίζοντας ότι το δάνειο είναι υψηλού ρίσκου, βάζω υψηλά επιτόκια. Στον αμιγή καπιταλισμό, όταν εγώ σου δανείζω χρήματα, κι εσύ είσαι αναξιόπιστος δανειολήπτης, σου χρεώνω πολύ υψηλό τόκο, κι εσύ μου πληρώνεις αυτόν τον τόκο, γίνομαι πλούσιος, μέχρι που κάποια στιγμή δεν μπορείς πλέον να αποπληρώσεις το χρέος. Σ' ένα καπιταλιστικό σύστημα τί συμβαίνει τότε; Λοιπόν μένω με τις συνέπειες που επιφέρει ένα κακό δάνειο, τελεία. Στην πραγματικότητα που ζούμε όμως, αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι γείτονες σου πρέπει να υποφέρουν, ο κόσμος μέσα στη χώρα πρέπει να υποφέρει ώστε να αποπληρωθεί το δάνειο και οι γείτονες μου-στην πλούσια χώρα-πρέπει να με πληρώσουν επίσης, δηλαδή οι φορολογουμένοι, επειδή εγώ δεν θέλω να χάσω καθόλου χρήματα. Και αυτό είναι το ΔΝΤ! Όταν επιβάλλονται δομικές αναδιαρθρώσεις αυτό στην ουσία συνιστά μια τιμωρία για τους φτωχούς-οι οποίοι δεν δανείστηκαν τα χρήματα. Το δάνειο πάρθηκε από στρατιωτικούς δικτάτορες, γκάγκστερς, οποιονδήποτε, μα τώρα αυτοί, οι φτωχοί, πρέπει να πληρώσουν γι'αυτό. Κι εγώ, ο πλούσιος δανειστής καλώ τους φορολογούμενους να πληρώσουν γιά την εγγύησή μου. Αυτό είναι ριζικά αντικαπιταλιστικό! Έτσι όταν μιλάμε για το υπάρχον καπιταλιστικό σύστημα πρέπει να γελάμε, μα ουσιαστικά αυτό είναι το ΔΝΤ. Είναι ένα απόλυτα απονομιμοποιημένο σύστημα στην πραγματικότητα. Αν πιστεύουμε στον καπιταλισμό, τα χρέη θα πρέπει να πληρωθούν από αυτούς που τα δημιούργησαν και όχι από εκείνους που έτυχε να ζουν σε μια χώρα, που κάποιος άλλος τα επέβαλε. Κι εκείνοι που δάνεισαν και πλούτισαν από τους υψηλούς τόκους, αυτοί ατύχησαν εφόσον έτυχε να ακυρωθούν τα χρέη. Στην πραγματικότητα, αυτό ακριβώς θα συνέβαινε σε ένα απλό καπιταλιστικό σύστημα με δίκαιους ανθρώπους, και όχι με επεμβάσεις από τεράστια ιδρύματα. Το ίδιο συμβαίνει και με τις τράπεζες στις Ηνωμένες Πολιτείες : όταν χρεωκοπούν εξαιτίας των ριψοκίνδυνων δανείων τους περιμένουν τους φορολογούμενους να πληρώσουν τις εγγυήσεις τους. Δεν υπάρχει τίποτα καπιταλιστικό σ' αυτό! Σ' ένα καπιταλιστικό σύστημα αυτά θα ήταν απλά άτυχες επενδύσεις και θα έχαναν τα χρήματά τους. Έτσι, αυτό αποτελεί τον θεμελιώδη ρόλο του ΔΝΤ, έναν ρόλο ενισχυτικό για τις πιστωτικές κοινότητες.

Τί θα έπρεπε να κάνει η Ελλάδα; Αυτή είναι μια ερώτηση παγίδα καθώς επανερχόμαστε στο θέμα του ότι ζούμε σ'αυτόν τον κόσμο και όχι σ' έναν δίκαιο κόσμο, ούτε φυσικά σ'έναν καπιταλιστικό κόσμο.Σ' αυτή την τελευταία περίπτωση, είναι προφανές τί θα έκανε η Ελλάδα. Θα έλεγε "να πάτε να χαθείτε". Αυτό θα γινόταν στον καπιταλιστικό κόσμο. Τί κάνουν, λοιπόν, οι Έλληνες στον πραγματικό, σημερινό κόσμο; Τώρα βρισκόμαστε ξανά μέσα στο κλουβί κι έξω απ'αυτό είναι η άγρια τίγρη.Δεν μπορείς να πείς ότι δεν είναι εκεί έξω. Είναι εκεί. Πρέπει λοιπόν να πάρετε σκληρές αποφάσεις στον υπαρκτό κόσμο της αδικίας και της καταπίεσης. Και ποιές ακριβώς είναι αυτές οι αποφάσεις που καλούνται να πάρουν οι Έλληνες είναι ένα δύσκολο θέμα που οι ίδιοι πρέπει να επιλύσουν. Ίσως πρέπει να καταφύγουν σε στάση πληρωμών ή να βγούν από την Ευρωζώνη."

[Από τη συνέντευξη του Τσόμσκι στο Σπύρο Ζουμπούλη, όπως δημοσιεύτηκε στο σημερινό "Κοντέινερ" της "Ελευθεροτυπίας"]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου