Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Το “κούρεμα” στο χρέος είναι οικονομική και ηθική αναγκαιότητα


Είναι ένα από τα παράξενα των καιρών που η κυβέρνηση που κάνει ότι περνά από το χέρι της για να αποτύχει, είναι η ίδια κυβέρνηση που αρνείται ότι θα υπάρξει κούρεμα στο χρέος. Όμως ακόμα και μια πρόχειρη ματιά στα οικονομικά στοιχεία υποδεικνύει ότι ένα τέτοιο σενάριο είναι σχεδόν αναπόφευκτο. Ταυτόχρονα όμως υπάρχει και μια ηθική διάσταση, οι τράπεζες και άλλοι επενδυτές που τα προηγούμενα χρόνια αγόρασαν ελληνικά ομόλογα, θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και συνεπώς ένα λογικό κούρεμα στις επενδύσεις τους.

Οικονομική αναγκαιότητα: Όταν τα αισιόδοξα σενάρια κάνουν λόγο για χρέος που θα φτάνει και θα ξεπερνά το 150% του ΑΕΠ, καταλαβαίνουμε ότι τα περιθώρια για την εξυπηρέτηση αυτού του χρέους θα είναι τουλάχιστον ιδιαίτερα δύσκολα. Ακόμα και αν από αύριο η κυβέρνηση Παπανδρέου σοβαρευτεί θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσει την υπάρχουσα κατάσταση. Τα τρομακτικά μεγέθη του ελληνικού χρέους δείχνουν μια κατεύθυνση, αυτή του λεγόμενου κουρέματος. Το αν αυτό το κούρεμα θα είναι ένα εργαλείο και παράγοντας για την βελτίωση της οικονομίας ή απλά ένα ακόμα σύμπτωμα πολιτικής ανεπάρκειας θα εξαρτηθεί από την κυβέρνηση Παπανδρέου.

Ηθική αναγκαιότητα: Είναι καθόλα κατανοητό ότι οι κυβερνήσεις και οι επενδυτές θέλουν να αποφύγουν όσο το δυνατόν ένα κούρεμα. Οι επενδυτές για να διαφυλάξουν τα κεφάλαια τους και οι κυβερνήσεις γιατί φοβούνται ότι ένα κούρεμα δεν θα τους επιτρέψει να επιστρέψουν στο όργιο υψηλών δαπανών μόλις ξεπεραστεί η κρίση. Δηλαδή ότι το κούρεμα θα δημιουργήσει ένα συντηρητικό κλίμα σε επενδυτικούς κύκλους που θα κάνει την επιστροφή του εύκολου χρήματος που κυριάρχησε αυτή την δεκαετία αμφίβολη. Έτσι και οι κυβερνήσεις και οι επενδυτές θα ήθελαν ο Ευρωπαίος φορολογούμενος να αναλάβει αποκλειστικά το βάρος της κρίσης, είτε μέσο μεγαλύτερης φορολογίας, είτε μέσο πληθωρισμού ή με ένα συνδυασμό των δύο αυτών επιλογών.

Αλλά κρίση χωρίς κούρεμα θα ήταν άδικη και συνταγή μιας μεταγενέστερης και μεγαλύτερης κρίσης. θα επέτρεπε σε κυβερνήσεις και επενδυτές, να συνεχίσουν να ξοδεύουν οι πρώτοι και να επενδύουν οι δεύτεροι, ως αν τα κρατικά ομόλογα είναι ακίνδυνα γιατί πάντα υπάρχει το κορόιδο ο φορολογούμενος να πληρώσει τα σπασμένα.

3 σχόλια:

Χάρης Πεϊτσίνης είπε...

Eξαιρετικό κείμενο. Προς επίρρωσή του και συμπληρωματική μελέτη : http://www.economics.harvard.edu/faculty/rogoff/files/Sabot_2010_Rogoff_FINAL.pdf του γνωστού μας Rogoff

Αναρχοφιλελευθερος είπε...

Το πολύ μεγάλο χρέος, ακόμα και αν φτάσει στο 150%, μπορεί να αντιμετωπιστεί με μέτρα σοκ, αφού σημασία έχει να περάσει ή να πλησιάσει η οικονομία μας σε πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτό θα σηματοδοτήσει δύο πράγματα. Πρώτον ότι η Ελλάδα κατέβαλε την προσπάθεια που όφειλε και δεύτερον ότι σε ένα βάθος χρόνου θα μπορέσει να ξεπληρώσει τους δανειστές της. Αν έστω έχουμε φτάσει στο μεταίχμιο μεταξύ ελλείμματος και πλεονάσματος, τότε θα έχει νόημα η αναδιάρθρωση χρέους με επιμήκυνση των δανείων και όχι με κούρεμα. Σήμερα που το έλλειμμα του 2009 είναι 15,4%, ακόμα και αν γινόταν hair cut, είναι ζήτημα αν θα γλιτώναμε 2 με 3 μονάδες ελλείμματος. Αυτό δεν θα είχε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Πρώτα εμείς πρέπει να δείξουμε ότι σοβαρευτήκαμε και μετά θα ζητήσουμε από τους υπολοίπους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Θεωρώ ότι αν κάνουμε την προσπάθεια, οι δανειστές μας από καθαρό συμφέρον θα μας διευκολύνουν. Όχι όμως ακόμα

Η ηθική την οποία επικαλείσαι είναι λίγο αμφιλεγόμενη. Όλα αυτά τα χρόνια οι επενδυτές αγόραζαν ελληνικά ομόλογα βασιζόμενοι στα ψεύτικα στοιχεία που τους δίναμε. Παρουσιάζαμε την «επιχείρησή» μας σαν τα ΕΛ.ΠΕ, ενώ τελικά αποδείχτηκε ότι ήταν η ΕΝ.ΚΛΩ. Μόνο που αν η παραποίηση των στοιχείων γινόταν από εισηγμένη εταιρεία, οι υπογράφοντες τα στοιχεία θα πήγαιναν φυλακή. Εμείς όχι μόνο εξαπατήσαμε με τα ψεύτικα θεμελιώδη οικονομικά που δίναμε, αλλά αν κατάλαβα καλά, τους εξαπατηθέντες θέλετε να τους χαρακτηρίσουμε και ανήθικους φαταούλες. Δηλαδή και κερατάδες και δαρμένοι. Όσο για την κυβέρνηση, είναι βέβαιο ότι και μετά το πέρας του μνημονίου, ο διεθνής έλεγχος θα εξακολουθήσει να υφίσταται. Μετά από όσα θα έχουμε περάσει, θεωρώ αδύνατο να βρεθούν πολιτικοί και πολίτες να επαναλάβουν τις ίδιες αθλιότητες.

Ανώνυμος είπε...

"Εμείς όχι μόνο εξαπατήσαμε με τα ψεύτικα θεμελιώδη οικονομικά που δίναμε, αλλά αν κατάλαβα καλά, τους εξαπατηθέντες θέλετε να τους χαρακτηρίσουμε και ανήθικους φαταούλες."

Πολύ καλά ήξεραν σε ποιούς δάνειζαν. Και στην Ισπανία που δανείζουν ξέρουν πολύ καλά ότι έχει μαγειρεμένο έλλειμα.

Η προσπάθεια που γίνεται τώρα έχει σκοπό να μετακυλιστεί όσο γίνεται το κόστος της χρεωκοπίας από τους δανειστές, τους Δ.Υ. και τους "προμηθευτές-εργολάβους", στο σύνολο του ελληνικού λαού.

Δημοσίευση σχολίου