Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Έρχεται το "Κόμμα Πειρατών Ελλάδας"!



Μεσα σε αυτό το σκηνικό κατάρρευσης , με τα υπάρχοντα πολιτικά κόμματα να μην μπορούν να απεγκλωβιστούν από τις ξεπερασμένες ιδεοληψίες της Μεταπολίτευσης, είναι ενθαρρυντικό να μαθαίνεις πως δημιουργούνται νέοι σχηματισμοί με φρέσκιες ιδέες . Έτσι, μέσα στον Ιανουάριο, το "Κόμμα Ελλήνων Πειρατών" θα είναι μια πραγματικότητα!

Σε όλη την Ευρώπη έχουν δημιουργηθεί 21 αντίστοιχα κόμματα που ,μέχρι στιγμής, έχουν γνωρίσει αξιοσημείωτη επιτυχία, αφού μπόρεσαν να εκλέξουν 2 ευρωβουλευτές, 15 βουλευτές και 194 δημοτικούς συμβούλους . Τα "Κόμματα Πειρατών" βρίσκονται στην πρωτοπορία του αγώνα εναντίον της πνευματικής ιδιοκτησίας. Όπως έχω γράψει και στο παρελθόν, "η πνευματική ιδιοκτησία δεν έχει καμιά σχέση με τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα. Οι πατέντες και τα copyrights δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα μονοπώλιο που παρέχει το κράτος. Και όπως κάθε μονοπώλιο, έτσι κι αυτό μπλοκάρει την πρόοδο, εμποδίζει τον ελεύθερο ανταγωνισμό και εξασφαλίζει υπερκέρδη στους ευνοημένους του." .Έτσι και το ελληνικό Κόμμα των Πειρατών ζητάει "μεταρρύθμιση της νομοθεσίας περί πνευματικών δικαιωμάτων, με μείωση του χρόνου προστασίας και ελεύθερη χρήση ψηφιακών αντιγράφων για ιδιωτική, μη-εμπορική χρήση" και "αλλαγές στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις Πατέντες, που οδηγούν σε πανάκριβα φάρμακα, ανθρώπινες απώλειες κι άδικη εκμετάλλευση."

Και άλλες ιδέες τους όμως έχουν ενδιαφέρον. Το κόμμα δίνει έμφαση στην προστασία της ιδιωτικότητας και των ατομικών δικαιωμάτων , στην ελευθερία της εκφρασης και υποστηρίζει την ενίσχυση του διαχωρισμού των εξουσιών . Στην οικονομία συμφωνούν με την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων. Μάλιστα, για να το πετύχουν αυτό προτείνουν την υιοθέτηση θεσμών άμεσης δημοκρατίας καθώς ,όπως υποστηρίζουν, «όσο πιο πολύ συμμετέχουν οι Πολίτες στον έλεγχο των δημοσίων δαπανών, τόσο καλύτερα είναι τα αποτελέσματα». Φέρνουν μάλιστα ως παράδειγμα την Ελβετία όπου «σε εκείνα τα ελβετικά καντόνια (15), στα οποία διενεργούνται αυτόματα δημοψηφίσματα, σε σχέση με τις προγραμματιζόμενες δημόσιες δαπάνες (όπως για παράδειγμα, την ανέγερση ενός κρατικού νοσοκομείου), τα αποτελέσματα είναι καταπληκτικά» καθώς εμφανίζουν θετικούς προϋπολογισμούς και οι δαπάνες τους είναι 12% χαμηλότερες από τις αντίστοιχες των άλλων καντονιών που δεν διενεργούν δημοψηφίσματα. (τί διαφορά, αλήθεια, με τον ελιτίστικο συγκεντρωτισμό των Ελλήνων φιλελεύθερων!)

Σίγουρα, το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας (όπως και τα "αδελφάκια" του στο εξωτερικό) δεν είναι ένα καθαρά ελευθεριακό κόμμα. Και σε θέματα οικονομίας, πολλές φορές στην ιδρυτική του διακήρυξη δείχνει περισσότερη εμπιστοσύνη στο κράτος, απ'όσο θα ήθελα. Όμως, βάζει για πρώτη φορά στο τραπέζι πολλές ενδιαφέρουσες ιδέες που ανήκουν στην ελευθεριακή παράδοση και κανένα κόμμα στην Ελλάδα δεν τολμάει να υποστηρίξει. Γι αυτό, λοιπόν, καλή τους επιτυχία!

[Διαβάστε "Εναντίον της πνευματικής ιδιοκτησίας"]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου