Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Ζήτω η φοροδιαφυγή


Με αφορμή την άστοχη και λανθασμένη εκπομπή των Νέων Φακέλων στον ΣΚΑΪ για την φοροδιαφυγή, ας δούμε συνοπτικά πως η φοροδιαφυγή είναι ένα μεγάλο θετικό για την οικονομία μας και πως έκανε την υπάρχουσα κρίση ηπιότερη.

1. Το πρώτο λάθος που κάνουμε όταν ασχολούμαστε το θέμα της φοροδιαφυγής είναι ότι δεν εξετάζουμε τα ανείπωτες βάσεις των επιχειρημάτων όλων αυτών που καυτηριάζουν το φαινόμενο της φοροδιαφυγής. Είναι το ίδιο να φοροδιαφεύγεις σε ένα κράτος που είναι λιτό, υψηλά παραγωγικό και με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές και το ίδιο σε ένα κράτος που είναι σπάταλο, κομματικό και απίστευτα πελατειακό;

Για να το θέσω το θέμα αλλιώς, είναι το ίδιο να κάνεις κατάληψη στο Πολυτεχνείο τον Νοέμβριο του 1973 και το ίδιο τον Νοέμβριο του 2012; Προφανώς δεν θέλω να πω ότι οι φοροφυγάδες αντιστέκονται σε μια δικτατορία, αλλά να επισημάνω ότι ένα φαινόμενο μπορεί να έχει διαφορετικές οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις ανάλογα με τις γενικότερες οικονομικές και πολιτικές συνθήκες. Άλλο η φοροδιαφυγή στην Ελβετία και άλλο στην Ελλάδα. Όμως συχνά στο δημόσιο διάλογο και στην συγκεκριμένη εκπομπή των Νέων Φακέλων διαχωρίζουμε το θέμα της φοροδιαφυγής από την γενικότερη κατάσταση του κράτους και του φορολογικού περιβάλλοντος. Μιλάμε για την φοροδιαφυγή σαν να ήμασταν πολίτες και φορολογούμενοι της Ελβετίας. Αυτό όπως θα δούμε παρακάτω είναι ένα μεγάλο λάθος.

2. Το δεύτερο μεγάλο λάθος που κάνουμε στο θέμα της φοροδιαφυγής είναι ότι υποθέτουμε ότι τα όποια επιπλέον έσοδα από την πάταξη της θα είχαν πάει για να μειώσουν το χρέος. Εδώ δεν λαμβάνουμε υπ’ όψιν ότι αυτή η απόφαση, δηλαδή για το που θα καταλήξουν τα επιπλέον φορολογικά έσοδα, άνηκε στους Έλληνες πολιτικούς και στους ψηφοφόρους τους.

Υπάρχει έστω και ένας λογικός άνθρωπος που μπορεί να υποστηρίξει σοβαρά ότι αν π.χ. οι κυβερνήσεις Καραμανλή στην πενταετία που πέρασε εισέπρατταν επιπλέον 5 δις το χρόνο, θα είχαμε ένα χρέος μειωμένο κατά 25 δις ή επιπλέον 25 δις σε διορισμούς, επιδοτήσεις, ενισχύσεις, νέες πρόωρες συντάξεις, νέους φορείς και γραμματείες και δρόμους και γεφύρια με κατεύθυνση το πουθενά; Όταν ακόμα και αυτή την ύστατη ώρα, που η Ελλάδα καταρρέει λόγω ενός απίστευτα σπάταλου και διογκωμένου κράτους, η ελληνική πολιτική τάξη κάνει ότι είναι δυνατόν για να συντηρήσει το τερατούργημα της, είναι δυνατόν να πιστέψουμε ότι σε άλλες πιο ομαλές εποχές τυχόν επιπλέον έσοδα θα είχαν πάει για την μείωση του χρέους;
Αυτή όμως η εκπληκτική υπόθεση είναι μια βασική σταθερά σχεδόν όλων των συζητήσεων περί φοροδιαφυγής, συμπεριλαμβανομένης και της συγκεκριμένης εκπομπής των Νέων Φακέλων.

3. Επίσης μια μικρότερη σε μέγεθος φοροδιαφυγή θα είχε οδηγήσει σε μια πολύ πιο έντονη, δυσβάσταχτη και δυσεπίλυτη κρίση σήμερα. Αν για παράδειγμα οι κυβερνήσεις Σημίτη και Καραμανλή είχαν αυξήσει τα φορολογικά έσοδα καταπολεμώντας την φοροδιαφυγή, όχι μόνο θα είχαν αυξήσει τις δαπάνες, αλλά ταυτόχρονα θα είχαν αυξήσει και τον δανεισμό εκμεταλλευόμενοι το νέο μεγαλύτερο επίσημο ΑΕΠ. Η νέα πηγή δημοσίων εσόδων θα ήταν τότε για τους πιστωτές μας ένας επιπλέον λόγος να μας δανείσουν ακόμα περισσότερα. Αυξάνοντας τα έσοδα και τον δανεισμό του κράτους το σημερινό χρέος θα ήταν ακόμα υψηλότερο και ο αριθμός των Ελλήνων εξαρτημένων έμμεσα και άμεσα από το κράτος ακόμα μεγαλύτερος. Δηλαδή η πολιτική και οικονομική λύση της υπάρχουσας κρίσης πιο δύσκολη από ότι τώρα.

Ούτε το ευρώ, ούτε και η υποτιθέμενη δημοσιονομική πειθαρχία που το συνόδευε μπόρεσαν να τιθασεύσουν το σπάταλο ελληνικό κράτος και την πολιτική τάξη που το υπηρετούσε στα χρόνια που πέρασαν. Το μόνο ουσιαστικό εμπόδιο ήταν η φοροδιαφυγή.

4. Η μεγαλύτερη κοινωνική αδικία σήμερα είναι αυτή μεταξύ των γενεών - όπου οι σαραντάρηδες και όσοι τους ακολουθούν καλούνται να πληρώσουν με τους φόρους, τις εισφορές και την ανεργία τους το μεγάλο σπάταλο ελληνικό κράτος που βασικά “εξυπηρετεί” τις παλαιότερες γενιές και όσους εργάζονται σε αυτό. Η εκτεταμένη φοροδιαφυγή όντας το μόνο ουσιαστικό φράγμα σε αυτό το κράτος, άμβλυνε αυτή την μεγάλη κοινωνική αδικία.

Όλα αυτά δεν ακούστηκαν στο πρώτο μέρος της εκπομπής για την φοροδιαφυγή των Νέων Φακέλων, η οποία το μόνο που καταφέρνει είναι να μας δείξει την ανικανότητα ενός λαίμαργου κράτους και την τυφλή πίστη των μέσων μαζικής ενημέρωσης στις αρχές και τα πιστεύω του κρατισμού.

Στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος στην φοροδιαφυγή που θα μεταδοθεί την ερχόμενη Δευτέρα, θα μάθουμε μας λέει ο κ. Τέλλογλου, πως το ελληνικό δημόσιο «χάρισε» εκατομμύρια σε πολίτες, φορολογώντας τους λιγότερο ή καθόλου. Το ότι ο πιο “φιλελεύθερος” σταθμός της χώρας θεωρεί ότι όταν οι πολίτες κρατούν μέρος του πλούτου και του εισοδήματος τους, αυτό είναι ένα είδος δώρου από το κράτος, εξηγεί πολλά για το πως φτάσαμε στα σημερινά αδιέξοδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου