Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011
Όχι στο νόμο της λογοκρισίας!
.
Τηλέμαχος Χορμοβίτης
Πέρασαν αρκετοί μήνες από τον Μάρτιο που ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης έθεσε σε δημόσια διαβούλευση τις προτάσεις του για τον νέο αντιρατσιστικό νόμο και η αλήθεια είναι όλοι εμείς που πιστεύουμε στην ελευθερία του λόγου, είχαμε αναθαρρήσει, νομίζοντας πως ,τελικά, η κυβέρνηση έκανε πίσω λόγω των αντιδράσεων. Δυστυχώς όμως , αυτή την Δεύτερα ο νέος Υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου έφερε για ψήφιση στη Βουλή αυτό το νομοσχέδιο-έκτρωμα.
Προφανώς, η νέα κυβέρνηση Παπαδήμου βιάζεται να κάνει πράξη την αρχή της πως πρεπει να συμμορφωνόμαστε με ο,τιδήποτε μας έρχεται από τας Ευρώπας. Ως γνωστό οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πρωτοπόρες στην "πολιτικά ορθή" λογοκρισία και εμείς με το παρόν νομοσχέδιο απλά εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας από την Απόφαση-πλαίσιο 2008/913/ΔΕΥ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Το νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή ο κ. Παπαϊωάννου δεν διαφέρει από τις προτάσεις Καστανίδη. Μεταξύ άλλων προβλέπει πως "όποιος από πρόθεση, δημόσια προφορικά ή διά του τύπου ή μέσω του διαδικτύου ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο ή τρόπο, προκαλεί ή διεγείρει σε βιαιοπραγίες ή εχθροπάθεια κατά ομάδας ή προσώπου, που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, το γενετήσιο προσανατολισμό, ή κατά πραγμάτων που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τις παραπάνω ομάδες ή πρόσωπα, κατά τρόπο που μπορεί να εκθέσει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι (6) μηνών έως τριών (3) ετών και χρηματική ποινή χιλίων έως πέντε χιλιάδων (1.000 – 5.000) ευρώ." Επίσης με το άρθρο 4 ποινικοποιείται η άρνηση των εγκλημάτων γενοκτονίας.("Όποιος δημόσια προφορικά ή διά του τύπου ή μέσω του διαδικτύου ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο ή τρόπο, εγκωμιάζει ή αρνείται ή εκμηδενίζει τη σημασία εγκλημάτων γενοκτονίας, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και εγκλημάτων πολέμου, όπως ορίζονται στα άρθρα 6, 7 και 8 του Καταστατικού του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ή των εγκλημάτων που ορίζονται στο άρθρο 6 του Καταστατικού του Διεθνούς Στρατοδικείου που προσαρτάται στη Συμφωνία του Λονδίνου της 8ης Αυγούστου 1945 και η πράξη αυτή στρέφεται κατά ομάδας προσώπων που προσδιορίζεται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή ή το γενετήσιο προσανατολισμό κατά τρόπο που μπορεί να προκαλέσει ή διεγείρει σε βιαιοπραγίες ή εχθροπάθεια κατά μιας τέτοιας ομάδας ή μέλους της τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο (2) έτη και χρηματική ποινή χιλίων έως τριών χιλιάδων (1.000 – 3.000) ευρώ.")
Τις ημέρες που το νομοσχέδιο είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση γράφαμε :
"Έχουμε να κάνουμε με μια λογοκρισία νέου τύπου , με προοδευτικό μανδύα αυτή τη φορά, που με πρόσχημα την προστασία των μειονοτήτων, απειλεί όποιες κατακτήσεις έχουμε πετύχει μετά την μεταπολίτευση στο μέτωπο της ελευθερίας του λόγου. «Εάν όμως η ελευθερία σημαίνει κάτι αυτό είναι το δικαίωμα να λες στους ανθρώπους αυτό που δεν θέλουν να ακούσουν», έλεγε ο Τζόρτζ Όργουελ. Και πράγματι, σε μια ελεύθερη κοινωνία , ένας ομοφοβικός , ένας ρατσιστής, ένας ακροδεξιός έχει και αυτός το δικαιωμα να εκφράσει ελεύθερα τις απόψεις του ή ,αν θέλετε, τις προκαταλήψεις του. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να τον αντικρούσει με επιχειρήματα, όχι όμως να τον κάνει να σωπάσει, όπως επιχειρεί ο νέος νόμος. Επίσης, σε μια ελεύθερη κοινωνία τιμωρούνται οι πράξεις και όχι το φρόνημα. Με τις προτάσεις της κυβέρνησης Παπανδρέου, μια ολόκληρη κατηγορία απόψεων ποινικοποιείται και ο οργουελικός όρος "έγκλημα σκέψης" αποκτά ένα νέο και , δυστυχώς, επίκαιρο νόημα ! Το κράτος απόκτά δικαίωμα ελέγχου στο τι θα λέμε και τί θα γράφουμε. Έτσι οδηγούμαστε σε μια κοινωνία που δεν επιτρέπει το διάλογο, την αντίθετη γνώμη, και την ανταλλαγή απόψεων, μια κοινωνία καταπιεστική και αποστειρωμένη, όπου όλοι θα φοβούνται μήπως με το λόγο τους προσβάλουν μια θρησκευτική ή εθνική ομάδα...Το διακύβευμα από την ψήφιση ένος τέτοιου νόμου είναι τεράστιο αφού κρίνεται το μέλλον της σημαντικότερης, ίσως, κατάκτησης του πολιτισμού μας , της ελευθερίας του λόγου. Θα υπερασπίσουμε αυτό το δικαίωμα μας ή θα γυρίσουμε πίσω στις εποχές που ο λογοκριτής και ο χωροφύλακας αποφάσιζαν τί μπορούμε να πούμε και να γράψουμε;"
Σήμερα, φαίνεται πως η ψήφιση αυτού του επικίνδυνου τερατουργήματος που ονομάζεται αντιρατστικός νόμος είναι πια θέμα ημερών. Και όμως έστω και τώρα , αυτή την τελευταία στιγμή, μπορούμε όλοι, ανεξάρτητως κόμματος ή πολιτικών απόψεων, να αντιδράσουμε και να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην περάσει αυτός ο νόμος. Διαφορετικά η ελευθερία του λόγου στη χώρα μας θα έχει δεχτεί το σημαντικότερο πλήγμα από τη μεταπολίτευση και μετά.
[Ομάδα στο facebook : "Όχι στο νόμο λογοκρισίας!"]
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου