Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Όταν η "Νέα Δημοκρατία" πρωτοστατούσε στην επιβολή "πολιτικά ορθής" λογοκρισίας


Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαβάσαμε εδώ στο "ΜπλεΜήλο", την ανακοίνωση του Υπεύθυνου του Τομέα Δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτή Ηλείας, κ. Κώστα Τζαβάρα, ο οποίος τάχθηκε εναντίον του περιβόητου "αντιρατσιστικού νομοσχεδίου" Καστανίδη. Σύμφωνα με τον κ. Τζαβάρα "στις αληθινές Δημοκρατίες, ο λόγος δεν δένεται με νόμους που ποινικοποιούν την ελευθερία της σκέψης, της γνώμης και της κριτικής...Το νομοσχέδιο Καστανίδη αποτελεί μια οργουελικής έμπνευσης προσπάθεια για να ιδρυθεί στην Ελλάδα ένα είδος αστυνομίας της Σκέψης και της Γλώσσας." Ο βουλευτής κατέληξε πως το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί. Μακάρι αυτή η δήλωση να αποτελέσει για τη "Νέα Δημοκρατία" την αρχή για μια ολομέτωπη επίθεση στην ιδεολογία της πολιτικής ορθότητας που φαίνεται να κυριαρχεί πια στους κόλπους του παπανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ και της "εκσυγχρονιστικής" Αριστερας. Όμως , αν θυμηθούμε τις κυβερνητικές θητείες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα διαπιστώσουμε πως οι επιδόσεις της ελληνικής κεντροδεξιάς στην επιβολή "προοδευτικής" λογοκρισίας, συναγωνίζονται ή και ξεπερνάνε τις αντίστοιχες επιδόσεις του σοσιαλιστικού ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Πρώτα απ'όλα, ο προβληματικός Νόμος 927/1979, που αποτελεί τον πρόδρομο του σημερινού κυβερνητικού νομοσχεδίου και επέβαλε για πρώτη φορά στην Ελλάδα την ποινικοποίηση της λεγόμενης "ρητορικής μίσους", ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή του πρεσβύτερου. Αλλά και στην τελευταία κυβερνητική της θητεία, η κατά τ' άλλα κεντροδεξιά, κυβέρνηση της "Νέας Δημοκρατίας", υπήρξε γι'άλλη μια φορά πρωτοπόρος στην "πολιτικά ορθή" λογοκρισία. Μετά από πρόταση του Φώτη Κουβέλη, ψήφισε το άρθρο 23 του νόμου 3719/2008 και εισήγαγε , για πρώτη φορά στην Ελλάδα, νομοθεσία κατά των λεγόμενων "εγκλημάτων μίσους" . Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο του νόμου "η τέλεση της πράξης από μίσος εθνικό, φυλετικό, θρησκευτικό ή μίσος λόγω διαφορετικού γενετήσιου προσανατολισμού κατά του παθόντος συνιστά επιβαρυντική περίσταση." Όμως, το πρόβλημα δεν είναι μόνο πως έτσι καταστρατηγείται η ισότητα απέναντι στο νόμο (αν σκοτώσει κάποιος έναν μαύρο ομοφυλόφιλο, λόγω ρατσιστικού μίσους, θα τιμωρηθεί πιο αυστηρά απ' ότι αν σκοτώσει έναν ατυχή λευκό ετεροφυλόφιλο!). Επιπλέον, με μια τέτοια νομοθεσία, δεν τιμωρείται πια μόνο η πράξη, αλλά επιπλέον ποινικοποιοιούνται η ρητορική ή και οι σκέψεις του θύτη (αφού αποτελούν πια επιβαρυντικούς παράγοντες στον καθορισμό της ποινής). Το κράτος αποφασίζει για τα συναισθήματα που επιτρέπεται να γεννώνται μέσα στα κεφάλια των πολιτών, εγκαθιστώντας έναν «Μεγάλο Αδελφό μέσα στο μυαλό μας» , όπως παρατήρησε η λεσβία συγγραφέας Camille Paglia . Με βάση, λοιπόν, τα "κατορθώματά" της, η "Νέα Δημοκρατία" υπήρξε ένα ακόμη κεντροδεξιό κόμμα που πρόδωσε την ιδεολογία του και παραδόθηκε αμαχητί στην αριστερόστροφη πολιτική ορθότητα. Πόση εμπιστοσύνη μπορούμε άραγε να του δείξουμε για το μέλλον;

Ακόμη όμως και αν δεχτώ πως μια μελλοντική κυβέρνηση της "Νέας Δημοκρατίας" έχει διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος και είναι αποφασισμένη να σταματήσει την "πολιτικά ορθή" επέλαση, τί περιθώρια έχει για να κάνει κάτι τέτοιο; Oι αντίπαλοι του νομοσχεδίου ρίχνουν τα βέλη τους, και ορθά, εναντίον του Καστανίδη και της κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ, ξεχνούν όμως (ηθελημένα;)να αναφέρουν πως η "λογοκρισία" με πρόσχημα την προστασία των μειονοτήτων, αποτελεί υποχρέωση μας που πηγάζει από τη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση . Με το τωρινό νομοσχέδιο , όπως παραδέχεται άλλωστε και το ίδιο το Υπουργείο Δικαιοσύνης , απλά εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας από την Απόφαση-πλαίσιο 2008/913/ΔΕΥ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Πολύ φοβάμαι λοιπόν πως μια μελλοντική κυβέρνηση της "Νέας Δημοκρατίας" , μέσα στα πλαίσια της Ε.Ε., ακόμη και αν το θέλει, δεν θα μπορεί να καταργήσει τους νόμους της λογοκρισίας .

Όσο η Ε.Ε. είναι πρωτοπόρος στην "πολιτικά ορθή" λογοκρισία και προσπαθεί με οδηγίες και κανονισμούς να την επιβάλλει στα κράτη-μέλη, η υποστήριξη της ελευθερίας του λόγου περνάει αναγκαστικά μέσα από τον ευρωσκεπτικισμό. Είναι άραγε έτοιμη η "Νέα Δημοκρατία" για μια τέτοια στροφή στην πολιτική της;

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θα αστειεύεσαι μάλλον. Αυτόν τον ίδιο νόμο θα μπορούσε κάλλιστα να τον έχει φέρει κι ο Παυλόπουλος, κι ο Άρης Σπηλιωτόπουλος κι ο Σωτήρης Χατζηγάκης κι ένα σωρό καλά και πρόθυμα παιδιά.
Από την στιγμή που οι εντολές για τέτοιους νόμους έρχονται από ψηλά, και δεν εννοώ κατ'ανάγκη μόνο την ΕΕ, το ποιος θα τις εφαρμόζει μικρή σημασία έχει.

Ανώνυμος είπε...

Από το «Χρονικό του 20ού αιώνα», έτος 1991, εκδόσεις ΤΕΣΣΕΡΑ ΕΨΙΛΟΝ

Θύελλα αντιδράσεων για τη σύλληψη Φυντανίδη.
6 Ιουνίου.

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η ενέργεια του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημ. Τσεβά, να ασκήσει δίωξη κατά της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», συλλαμβάνοντας μάλιστα το διευθυντή της εφημερίδας Σερ. Φυντανίδη για τη δημοσίευση της προκήρυξης της «17 Νοέμβρη».
Η σύλληψη των υπευθύνων της «Ελευθεροτυπίας», που με βάση το νέο αντιτρομοκρατικό νόμο είναι ο εκδότης Χρ. Τεγόπουλος καί ο διευθυντής Σερ. Φυντανίδης διατάχθηκε σήμερα το πρωί.
Ομάδα αστυνομικών με επικεφαλής ένα δικαστικό συνέλαβε στο σπίτι του στις 12.30 το μεσημέρι καί μετέφερε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής το διευθυντή της «Ελευθεροτυπίας», ενώ ο εκδότης διέφυγε τη σύλληψη.
Ο Σερ. Φυντανίδης ζήτησε καί πήρε προθεσμία από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, προκειμένου να δικαστεί αύριο.
Στο μεταξύ την έντονη καί ομόφωνη διαμαρτυρία τους για τη σύλληψη του Σερ. Φυντανίδη εξέφρασαν με ανακοίνωσή τους οι συντάκτες της εφημερίδας καί ολόκληρος ο δημοσιογραφικός κόσμος.
Παράλληλα, άμεση ήταν η αντίδραση των κομμάτων καί πολιτικών για την επιχειρούμενη, όπως υπεστηρίχθη ποδηγέτηση καί φίμωση του Τύπου.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση, διά στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου, κάλυψε, από τη μία, την ενέργεια του Δ. Τσεβά, λέγοντας ότι η δίωξη ασκήθηκε γιατί η εφημερίδα παρέβη συγκεκριμένη διάταξη νόμου καί την απαγορευτική διάταξη του εισαγγελέα υποστηρίζοντας από την άλλη «ότι η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη καί η κυβέρνηση δεν ευθύνεται για τις πράξεις της».
(σελίδα 71).

24 Ιουνίου. Ελλάδα: Οι οργανώσεις «ΕΛΑ» καί «1η Μάη» ανέλαβαν, με επιστολή που έστειλαν σε απογευματινή εφημερίδα(«Ελευθεροτυπία»), την ευθύνη για την επίθεση με ωρολογιακό εκρηκτικό μηχανισμό, εναντίον περιπολικού αστυνομικών στη συμβολή των οδών Στουρνάρη καί Μπουμπουλίνας στα Εξάρχεια.
26 Ιουνίου. Ελλάδα: Νέα ποινική δίωξη άσκησε σήμερα ο εισαγγελέας ποινικής αγωγής Θ. Καράτσαλος, κατά των υπευθύνων 4 εφημερίδων («Ελευθεροτυπία», «Έθνος», «Αυριανή» καί «Νίκη») διότι δημοσίευσαν την προκήρυξη των οργανώσεων «1η Μάη» καί «ΕΛΑ», οι οποίες ανέλαβαν την ευθύνη της τελευταίας βομβιστικής επίθεσης στα Εξάρχεια.
(σελίδα 79, στήλη αναφορών στον μήνα Ιούνιο στην στήλη της 26ης εβδομάδας καί με τις ημερομηνίες 24 – 30 Ιουνίου).

Ανώνυμος είπε...

Κατακραυγή για την καταδίκη σε φυλάκιση των επτά εκδοτών
10 Σεπτεμβρίου. Τη γενική κατακραυγή στην Ελλάδα αλλά καί στο εξωτερικό καθώς καί ενδοκυβερνητικές αντιθέσεις προκάλεσε η καταδίκη καί φυλάκιση των εκδοτών – διευθυντών 7 αθηναϊκών εφημερίδων για παράβαση του αντιτρομοκρατικού νόμου.
Συγκεκριμένα, βαριές ευθύνες στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, επιρρίπτουν κυβερνητικά στελέχη, τόσο για την εμμονή του να ψηφίσει η Ν.Δ. το νόμο με τις προβλέψεις για να μη δημοσιεύονται οι προκηρύξεις τρομοκρατικών οργανώσεων, όσο καί για το χειρισμό της συγκεκριμένης υπόθεσης.
Ορισμένα δέ στελέχη υπογράμμιζαν ότι ήταν λάθος εξαρχής η επιλογή του Κ. Μητσοτάκη να προωθήσει τον επίμαχο νόμο καί μάλιστα με τις διατάξεις για τον Τύπο που είχαν προκαλέσει από τότε έντονες αντιδράσεις.
Στο μεταξύ, με επιστολή της στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Καραμανλή καί στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, η Διεθνής Ένωση Δημοσιογράφων εξέφρασε την έκπληξή της «για τη φυλάκιση Ελλήνων δημοσιογράφων» που γίνεται σε μία χώρα
που «πρόσφατα βγήκε από τη σκιά της δικτατορίας».
Το θέμα της καταδίκης καί φυλάκισης των διευθυντών καί εκδοτών των 7 εφημερίδων τέθηκε επίσης καί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Εξ άλλου, αποφασισμένοι να δώσουν «μάχη» υπέρ της ελευθεροτυπίας οι καταδικασθέντες, οδηγήθηκαν σήμερα το πρωί με παραπλανητικό τρόπο στην Α΄
πτέρυγα των Φυλακών Κορυδαλλού, αρνούμενοι για άλλη μία φορά να κάνουν έφεση.
Τέλος, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. με τροπολογία του ζήτησε να αποσυρθούν οι διατάξεις του άρθρου 6 του αντιτρομοκρατικού νόμου, ενώ ο ΣΥΝ ζήτησε να καταργηθεί στο σύνολό του.
(σελίδα 112).

Ελεύθεροι οι επτά εκδότες
20 Σεπτεμβρίου. Μετά από μία περπέτεια 11 ημερών στα κελιά των φυλακών Κορυδαλλού, οι 7 εκδότες – διευθυντές, οι οποίοι είχαν καταδικαστεί για παράβαση του άρθρου 6 του αντιτρομοκρατικού νόμου, πέρασαν ελεύθεροι την πύλη των φυλακών στις 4.30 το απόγευμα.
Οι διοικήσεις των Ενώσεων ιδιοκτητών καί Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών κατέβαλαν το ποσό για την εξαγορά όλων των ποινών καί των 7 δημοσιογράφων.
Αμέσως μετά την αποφυλάκισή τους οι Επτά προέβησαν σε δηλώσεις, στις οποίες, μεταξύ των άλλων, επισήμαναν ότι ο αντιτρομοκρατικός νόμος είναι ανυπόληπτος στην Ελλάδα καί διεθνώς καί ότι ο μόνος νικητής τελικά είναι η ελευθερία του Τύπου.
Στο μεταξύ, σε συνέντευξη που έδωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό λίγο πριν αναχωρήσει από την Ελλάδα, ο γ.γ. της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων Αϊντάν Γουάιτ διέψευσε κατηγορηματικά δημοσίευμα αθηναϊκής εφημερίδας που τον έφερε να «δίνει χαστούκι στους διαφημιστές της τρομοκρατίας». Ο Αϊντάν Γουάιτ δήλωσε ότι «η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων καί ο ίδιος προσωπικά όχι μόνο δέ ‘‘χαστούκισαν’’ ή επέκριναν τους 7 διευθυντές των εφημερίδων, αλλά εξέφρασαν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι υποστηρίζουν τις ενέργειές τους».
(σελίδα 115).

Ανώνυμος είπε...

Τα είπαμε αυτά. Οι προκηρύξεις των ακροαριστερών τρομοκρατών πρέπει να επιτρέπονται γιατί είναι καλές και η βία στην οποία προτρέπουν είναι καλή. Και μάλιστα πρέπει το κράτος να τους παρέχει και τα μέσα για να δημοσιεύονται (π.χ. σέρβερ του Πολυτεχνείου για το Indymedia).

e-Lawyer είπε...

Δυστυχώς γράφεις και πάλι νομικές ανακρίβειες:

"(αν σκοτώσει κάποιος έναν μαύρο ομοφυλόφιλο, λόγω ρατσιστικού μίσους, θα τιμωρηθεί πιο αυστηρά απ' ότι αν σκοτώσει έναν ατυχή λευκό ετεροφυλόφιλο!"

Κάνεις τεράστιο λάθος: ο νόμος μιλάει γενικά για μίσος λόγω φυλής και λόγω γενετήσιου προσανατολισμού. Όχι για μίσος έναντι στους μαύρους ή τους ομοφυλόφιλους. Άρα, εάν διαπιστωθεί ότι - ανεξάρτητα από τα χαρακτηριστικά του δράστη (το μίσος ΔΕΝ είναι αυταπόδεικτο), σκοτωθεί ένας λευκός ή ένας ετεροφυλόφιλος, από μ ί σ ο ς του δράστη προς ΑΥΤΑ και μόνον τα χαρακτηριστικά του, τότε ναι, κι ο θάνατος του λευκού ετεροφυλόφιλου θα εμπίπτει στην επιβαρυντική περίσταση.

Άλλη μια απόδειξη της εντελώς μονοδιάστατης πρόσληψης της αντιρατσιστικής νομοθεσίας.

Ανώνυμος είπε...

Το μίσος είναι συναίσθημα, μια σκέψη. Τιμωρείται κι αυτό. Ο Όργουελ τώρα δικαιώνεται.
Και φυσικά δεν θα διαπιστωθεί το αντίστροφο. Διότι όπως όλοι ξέρουν ρατσισμός υπάρχει μόνο από μια κατεύθυνση. Η άλλη δεν υπάρχει γιατί είναι οι "καταπιεσμένοι", ακόμη κι αν μισούν τους άλλους γι'αυτό που είναι, καλά κάνουν. Έτσι πάει το πράγμα.

Ανώνυμος είπε...

Στην Ελλάδα σε αντίθεση με την υπόλοιπη ευρώπη όταν έρχονται νόμοι που τιμωρούν την πρόκληση σε ρατσιστικό μίσος και βία αρχίζει ο λόγος για "λογοκρισία". Παραδόξως εδώ ταυτίζονται φιλελεύθεροι, ναζί και φασίστες. Ξεχνάμε βολικά ότι σε μια χώρα που δεν έχει δουλέψει ποτέ και κανένας αντιρατσιστικός νόμος, όλοι οι επίσημοι θεσμοί από στρατό (δες ναζιστικά συνθήματα παρέλασης 25ης Μάρτη του 2010), εκκλησία (δες μητροπολίτη Πειραιά) και το χειρότερο από όλα δικαιοσύνη (δες δίκη Πλεύρη) προπαγανδίζουν ανοιχτά το ρατσισμό και τον αντισημιτισμό. Κοντεύουμε να έχουμε ένα ανοιχτά ρατσιστικό κράτος και σκιαζόμαστε μήπως "λογοκριθεί" ο ρατσισμός! Με χρυσαυγίτη δημοτικό σύμβουλο που χαιρετάει ναζιστικά στο δημαρχείο της Αθήνας!
Συνειδητά ή ασυνείδητα όσοι πετροβολούν τους αντιρατσιστικούς νόμους αμφισβητούν την καταδίκη του χιτλερισμού στη δίκη της Νυρεμβέργης και γίνονται απολογητές του ναζισμού. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι αντιρατσιστικοί νόμοι έχουν σαν ιστορικό πλαίσιο την αντιναζιστική και αντιαποικιακή παγκόσμια πάλη των λαών.

Ανώνυμος είπε...

Χαίρε, ανώνυμε, παραπάνω! Το μπλογκ αυτό έχει πάρει πλέον ξεδιάντροπα τη βόλτα του ρατσισμού και φασισμού. Όπως έγραψες: "Παραδόξως εδώ ταυτίζονται φιλελεύθεροι, ναζί και φασίστες."

Δημοσίευση σχολίου