Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Άνθιμος, ο ευρωπαϊστής


Τυχόν έξοδος μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ "θα σήμαινε πολιτικό θάνατο, αξιοθρήνητο ξεπεσμό, ηθική εξουθένωση και οικονομική καταστροφή" δήλωσε χθες ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος και εν μια νυκτί ο "ρασοφόρος Ταλιμπάν" της συμπρωτεύουσας μεταμορφώθηκε για την εκσυγχρονιστική ελιτ των Αθηνών σε έναν ..."σοφό και νηφάλιο" ιεράρχη . Παρόμοιες δηλώσεις , χωρίς βέβαια τη θεατρικότητα και γλαφυρότητα που διακρινεί τον τηλε-στάρ Άνθιμο, έκανε και ο Αρχιεπισκοπος Αθηνών Ιερώνυμος καθώς και ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος.

Όμως, δεν πρέπει να μας προκαλούν έκπληξη αυτές οι, φαινομενικά περίεργες, εκλεκτικές συγγένειες . Πρώτα και πέρα από όλους, το εγχώριο κρατικοδίαιτο κατεστημένο είναι αυτό που στηρίζει με νύχια και με δόντια την παραμονή μας στην Ε.Ε. και στο ευρώ , αφού το άφθονο χρήμα από τις Βρυξέλλες, όχι μόνο το κρατάει τεχνητά στη ζωή εδώ και τριάντα χρόνια αλλά του δίνει τη δυνατότητα ,ακόμη και σήμερα, να επιδίδεται σε ένα όργιο σπατάλης . Μέρος αυτού του καταρρέοντος συστήματος είναι και η ίδια η Εκκλησία. Όπως λοιπόν κάθε καλοπληρωμένος δημόσιος υπάλληλος, έτσι και ο Άνθιμος και οι υπόλοιποι ιεράρχες αγωνιούν για την τύχη των παχυλών μισθών τους . Και όχι μόνο αυτό. Η ελληνική Εκκλησία έχει και αλλους λόγους για να υπερασπίζεται την Ε.Ε. και το ευρώ με μεγαλύτερο πάθος και από τον μέσο αρθρογράφο της "Καθημερινής" . Βλέπετε, εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ έχουν πάει στα ταμεία της μέσω του ΕΣΠΑ, των διαφόρων Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης και άλλων θεάρεστων ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Τόσο η "προοδευτική-εκσυγχρονιστική" όσο και η "υπερσυντηρητική- ελληνορθόδοξη" πτέρυγα του ελληνικού κρατικοδίαιτου συστήματος ξέρουν να αφήνουν στην άκρη τις όποιες, ούτως ή άλλως δευτερεύουσες, διαφορές τους , όταν πρέπει να αγωνιστούν για την παραμονή της Ελλάδας στην Ε.Ε. Και ο λόγος ίσως να μην βρίσκεται στα μεγάλα λόγια περί "εθνικού συμφέροντος", "πίστης στην ευρωπαϊκή ιδέα" και "αδιαπραγμάτευτου ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας" . Η απάντηση στο γιατί ο "ευρωπαϊσμός" έχει γίνει κάτι σαν θρησκεία για το παρασιτικό κρατικίστικο κατεστημένο είναι πολύ πιο απλή : "Follow the money"!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου