Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Ας κάνουμε την Ελλάδα κέντρο βιοτεχνολογίας


Ο Νίκος Γεωργιόπουλος έγραψε πριν από λίγες ώρες πως μια πρόταση για να υπάρξει ανάπτυξη στην Ελλάδα (πραγματική αυτή τη φορά, όχι του αέρα) θα ήταν να γίνει η χώρα φορολογικός παράδεισος. Βρίσκω την πρότασή του εξαιρετική. Θα ήθελα, μιας και μιλάμε πλέον πρακτικά και δεν αερολογούμε με κουβέντες καφενείου, να προτείνω μια άλλη ιδέα: ας κάνουμε την Ελλάδα ένα biotech hub- (κόμβο Βιοτεχνολογίας).

Είχα γράψει πρόσφατα πως η έρευνα και η τεχνολογική καινοτομία απαιτούν ελευθερία. Αυτή η ελευθερία είναι κάτι που λείπει στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στον τομέα της Βιοτεχνολογίας, μιας και οι γραφειοκράτες που διαμορφώνουν τις πολιτικές της Ε.Ε. (χωρίς καμία αίσθηση της πραγματικότητας) δεν είναι στην πραγματικότητα τίποτε άλλο παρά Αριστεροί νεο-λουδίτες βετεράνοι του "Μάη του '68". Ιδού λοιπόν δύο προτάσεις για το πως θα μπορούσε η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί τον ευρωπαϊκό συντηρητισμό σε θέματα Βιοτεχνολογίας και να δημιουργήσει πραγματικό πλούτο:

1. Κατάργηση όλων των περιορισμών στην ανάπτυξη και χρήση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών- ζώα, φυτά και μικροοργανισμοί- και αποδέσμευση της χώρας από τους δρακόντειους περιορισμούς που έχει επιβάλλει σχετικά η Ε.Ε.. Την επόμενη εβδομάδα, ο πληθυσμός του Πλανήτη θα φτάσει τα 7 δισεκατομμύρια. Ας μην γελιόμαστε, το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα του κόσμου μας και η πρόκληση των επόμενων δεκαετιών θα είναι η εξασφάλιση ενέργειας, τροφής και πόσιμου νερού για όλους. Η Βιοτεχνολογία έχει τις απαντήσεις σε αυτήν την πρόκληση και η Ελλάδα μπορεί να μπει στην πρωτοπορία της Ευρώπης και ίσως και του κόσμου σε αυτό το θέμα, εκμεταλλευόμενη τις αρτηριοσκληρωτικές αγκυλώσεις των Ευρωπαϊκών μηχανισμών.

2. Για να ταράξω λίγο τα νερά, προτείνω να τεθεί στο τραπέζι και να συζητηθεί με ανοιχτό μυαλό η πιθανότητα να γίνει η Ελλάδα η πρώτη χώρα που θα επιτρέψει την έρευνα για γενετικές τροποποιήσεις του ανθρώπινου οργανισμού (human cloning- human genetic engineering). Αυτή η έρευνα θα μπορεί να ξεκινήσει με πειράματα στην περιοχή της γονιδιακής θεραπείας (gene therapy), κάτι που ήδη συμβαίνει σε πολλές χώρες για την θεραπεία χρόνιων ασθενειών, και να προχωρήσει προς νέους και ανεξερεύνητους ορίζοντες.

Ας μην γελιόμαστε, πραγματική ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς νέες και καινοτόμες ιδέες που να ταράζουν τα λιμνάζοντα νερά. Η χώρα έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα να γίνει πρωτοπόρος αρκεί να αφήσουμε λίγο την φαντασία μας ελεύθερη αλλά (κυρίως) αρκεί να αποδεσμευτούμε από τα δεσμά της καθωσπρέπει σοσιαλδημοκρατίας. Αλλά θα επανέλθω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου