Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Η κατάργηση της ..."Πενταμελούς Εφορείας Εποπτείας Όπερας Δωματίου Θεσσαλονίκης" και άλλες ιστορίες κυβερνητικού μεταρρυθμιστικού ζήλου


Για γέλια ή για κλάματα ; Δυο χρονια μετά την άνοδό της στην εξουσία και 15 μήνες μετα την υπογραφή του Μνημονίου, η σοσιαλιστική μας κυβέρνηση , πιστεύοντας προφανώς πως έχει άπλετο χρόνο στη διάθεσή της, ανακοίνωσε νέα εννιάμηνη παράταση στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις των μεγάλων δημόσιων οργανισμών. Μάλιστα, όπως αναφέρουν ευθαρσώς κυβερνητικές πηγές, ο λόγος για τη νέα καθυστέρηση είναι πως εδώ και τόσο καιρό «δεν είχε γίνει συστηματική δουλειά για το κλείσιμο των δημόσιων φορέων»!

Σύμφωνα με τους υποστηρικτές του Μνημονίου, η πίεση των ξένων θα ανάγκαζε την κυβέρνηση να προχωρήσει επιτέλους στις τόσο αναγκαίες μεταρρυθμίσεις . Βέβαια, όπως όλοι πια γνωρίζουμε, κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ αλλά παρόλα αυτά το ίδιο επιχείρημα χρησιμοποιήθηκε και αυτόν τον Ιούνιο με τη ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου. "Τέλειωσαν τα ψέματα", μας έλεγαν! "Τώρα η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να κάνει όλες τις αλλαγές που απέφευγε !" . Όμως, ένα μήνα μετά, ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του εξακολουθούν να κινούνται στους γνωστούς νωχελικούς ρυθμούς τους, που μάλλον δεν οφείλονται στη ζέστη του καλοκαίριου, αφού και μέσα στο καταχείμωνο η αναβλητικότητα και οι καθυστερήσεις ήταν το σήμα κατατεθέν της πολιτικής τους . Μάλιστα, τα πρώτα- όχι και τόσο ενθαρρυντικά- δείγματα γραφής της νέας πολιτικής για τη μετα-Μεσοπροθέσμο εποχή είναι η ανακοίνωση του κύριου Βενιζέλου πως η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ μπορεί και να μην γίνει και βέβαια η σημερινή νέα παράταση στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις των μεγάλων δημόσιων οργανισμών. Έτσι, γι' άλλη μια φορά, επιβεβαιώνεται η θέση που δεν έχουμε κουραστεί να επαναλαμβάνουμε εδώ και τόσο καιρό στο "ΜπλεΜήλο": τα νέα φτηνά δάνεια το μόνο που καταφέρνουν είναι να επιδοτούν το υπάρχον πολιτικό σύστημα και να του δίνουν την πολυτέλεια να μην προχωρεί στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Το φτηνό χρήμα δεν σφίγγει αλλά αντίθετα χαλαρώνει την πίεση στην κυβέρνηση.

Βέβαια, είμαι σίγουρος πως όσοι πιστεύουν ακόμη στις θαυματουργές ιδιότητες του Μνημονίου, δεν θα απογοητευτούν ούτε και αυτή τη φορά! Βλέπετε, μπορεί οι μεγάλοι οργανισμοί να αργήσουν ακόμη να καταργηθούν, αλλά η κυβέρνηση ανακοίνωσε ταυτόχρονα πως καταργούνται άμεσα 27 μικροί οργανισμοί . Θύματα του μεταρρυθμιστικού της οίστρου θα είναι , μεταξύ άλλων, η... Πενταμελής Εφορεία Εποπτείας Όπερας Δωματίου Θεσσαλονίκης, η...Ανώνυμη Εταιρεία Τεχνολογικής Ανάπτυξης Κεραμικών και Πυρίμαχων Υλικών και το...Πανθεσσαλικό Στάδιο.

Όταν όμως η χώρα βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου και η κορωνίδα των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών της κυβέρνησης είναι η κατάργηση της ...Πενταμελούς Εφορείας Εποπτείας Όπερας Δωματίου Θεσσαλονίκης, αναρωτιέμαι τελικά πόσο αισιοδόξοι μπορούμε να είμαστε για το μέλλον!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου