Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Αλέκας Παπαρήγα υπεράσπιση (και ναι, δεν έχουμε Πρωταπριλιά)


Η Πρωταπριλιά πέρασε. H απόπειρα κομμουνιστικής άλωσης του «ΜπλεΜήλου» κατεστάλη από τις δυνάμεις της αντίδρασης και το μπλογκ μας ξαναπήρε το σκληρό και ανάλγητο νεοφιλελεύθερο πρόσωπό του. Έλα όμως που παρ’όλα αυτά σήμερα νιώθω την ανάγκη να υπερασπιστώ την … Αλέκα Παπαρήγα ! Η γενική γραμματέας του Κ.Κ.Ε. δήλωσε προχτές πως η ελεγχόμενη πτώχευση της χώρας είναι αναπόφευκτη. Το ίδιο βράδυ, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ ο δημοσιογράφος Μπάμπης Παπαδημητρίου σχολίασε πως αν δεν ήξερε την κυρία Παπαρήγα θα έλεγε πως πρόκειται για παπαγαλάκι! Προσωπικά, δεν έχω καμιά αμφιβολία πως η γ.γ του ΚΚΕ καλοβλέπει μια πτώχευση, γιατί με αυτόν τον τρόπο πιστεύει πως ανοίγει ο δρόμος για να υψωθεί στην Ακρόπολη η κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο. Όπως γνωρίζετε, το "ΜπλεΜήλο" δε συμμερίζεται τους μύχιους πόθους και τις φαντασιώσεις της κυρίας Παπαρήγα. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως η συγκεκριμένη διαπίστωσή της δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Ο Μπάμπης Παπαδημητρίου, μαζί με άλλους "εκσυγχρονιστές" και "φιλελεύθερους", ήταν από αυτούς που πίστεψαν με πάθος στις θαυματουργές ιδιότητες του Μνημονίου. Όλοι αυτοί δεν κουράζονταν να γράφουν πως η πιστή εφαρμογή του αρκούσε όχι μόνο για να βγούμε από την κρίση αλλά και για να ξεπληρώσουμε το χρέος . Όποιος τολμούσε να επισημάνει πως ακόμη και αν όλα πάνε καλά, ακόμη και αν η κυβέρνηση εφάρμοσει κατά γράμμα το Μνημόνιο, το χρέος το 2013 όχι μόνο δε θα μειώνοταν αλλά θα άγγιζε το 160% , χαρακτηρίζοταν από το μνημονιακό μέτωπο είτε ως παλαβός ακροαριστερός που επιδίωκε να μετατρέψει την Ελλάδα σε Σοβιετία είτε ως αγγλοσαξωνικό παπαγαλάκι που συμμετείχε σε κάποια συνωμοσία αδίστακτων κερδοσκόπων. Σήμερα, σχεδόν ένα χρόνο μετά την υπογραφή του Μνημονίου, οποιοσδήποτε μπορεί να διαπιστώσει, ρίχνοντας μια ματιά στα ΜΜΕ, πως η συντριπτική πλειοψηφία οικονομολόγων , αναλυτών και δημοσιογράφων διεθνώς , μας λένε πως κάποια μορφής χρεωκοπία (πείτε το στάση πληρωμών, πείτε το κούρεμα, πείτε το αναδιάρθρωση οι πιο ευαίσθητοι που δεν αντέχετε τις κακές λέξεις) είναι όχι μόνο αναπόφευκτη αλλά και επιβεβλημένη, γιατί αλλιώς οι θυσίες του ελληνικού λαού θα πάνε χαμένες( Αυτή τη θέση έχουμε υποστηρίξει και στο "ΜπλεΜήλο" εδώ και πολλούς μήνες).Οι μόνοι που εξακολουθούν να αρνούνται πως τα νούμερα πολύ απλά δε βγαίνουν είναι οι γραφειοκράτες της Ε.Ε. και βέβαια ο … Γιώργος Παπανδρέου, οι οποίοι μάλλον ασπάζονται το παλιό αριστερό ρητό πως «αν η πραγματικότητα δε συμφωνεί μαζί μας, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα.»

Να δεχτώ λοιπόν πως ο Νουριέλ Ρουμπινί που δεν κουράζεται να προβλέπει πως η πτώχευση της Ελλάδας είναι θέμα χρόνου , δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα άθλιο παπαγαλάκι, κατά τη λογική Παπαδημητρίου. Να δεχτώ επίσης πως και ο καθηγητής του Χάρβαρντ, Κένεθ Ρόγκοφ που μας λέει πως η διαγραφή χρέους για την Ελλάδα είναι αναγκαστική , είναι ένα ακόμη μισθαρνό όργανο των ξένων κερδοσκοπικών funds. Όσο για τον προέδρο του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών (ΒDI) Χανς Πέτερ Κάιτελ ο οποίος δήλωσε πως «μόνο μέσω μιας αναδιάρθρωσης μπορεί η Ελλάδα να απελευθερωθεί από την κρίση χρέους» , δεν μπορεί, όλο και σε κάποιο ακροαριστερό γκρουπούσκουλο θα ανήκει ! Είναι όμως παπαγαλάκι και ο έγκυρος «Economist» που στο τελευταίο του τεύχος, υποστηρίζει πως η Ελλάδα είναι ήδη χρεωκοπημένη και χρειάζεται άμεση αναδιάρθρωση χρέους ; Άραγε τί αλλότριους σκοπούς εξυπηρετούν τα δύο τρίτα των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του φιλοευρωπαϊκού BBC και προέβλεψαν πως η Ελλάδα θα κηρύξει στάση πληρωμών ; Και ο Έλληνας ευρωβουλευτής των Γερμανών Φιλελεύθερων Δημοκρατών Γιώργος Χατζημαρκάκης που σε πρόσφατο άρθρο του στην «Καθημερινή» έγραψε πως η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να ξεπληρώσει τα χρέη της και χαρακτήρισε απαραίτητη την αναδιάρθρωση ,άραγε τί σκοτεινά παιχνίδια είναι μπλεγμένος;

Το πιο παράλογο είναι πως ακόμη και ο ίδιος ο Μπάμπης Παπαδημητρίου σε ένα από τα τελευταία άρθρα του παραδέχτηκε επιτέλους πως τα νούμερα δεν βγαίνουν και πως χρειάζεται "μια συντεταγμένη, αξιόπιστη και πλήρως ελεγχόμενη αναδιάρθρωση χρέους". Προφανώς όμως ο κ. Παπαδημητρίου, βρίσκεται σε κάποια σύγχυση, από τότε που συνειδητοποίησε πως το Μνημόνιο δε θα φέρει την άνοιξη, αφού μόλις πριν λίγες μέρες (στις 10 Μαρτίου), έγραφε πως "κανείς δεν πρέπει να θέλει το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, κάτι που θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει μια ελεγχόμενη αναδιάρθρωση" και πως η χρεοκοπία, μερική ή ολική,βλάπτει το ίδιο.

Τελικά, η συνωμοσιολογία δεν είναι προνόμιο μόνο της λαϊκίστικης ακροαριστεράς και ακροδεξιάς που την επικαλούνται για να καλύψουν τα κενά της ιδεολογίας τους. ‘Εχουν και οι αξιοσέβαστοι και σοβαροί «εκσυγχρονιστές» το μερίδιο τους σε αυτή.

15 σχόλια:

Τύμπας Γρηγόρης είπε...

ακόμη και το ΔΝΤ συμφωνεί:

http://www.capital.gr/News.asp?id=1164598

:D:D:D:D

Ανώνυμος είπε...

ο πραγματικο προβλημα ειναι οτι ουτε το "κουρεμα" του χρεους ειναι λυση.Ο Αλεκος Παπαδοπουλος ανεφερε στους Φακελους οτι το πραγματικο ελλειμμα για το 2010 θα κυμανθει κοντα στο 13% καταρριπτωντας στην ουσια ολες τις δηλωσεις κυβερνητικων στελεχων που διακηρυτταν περικοπες.Ακομα και αν υποδιπλασιαστουν τα τοκοχρεολυσια το ελλειμμα ειναι σχεδον διψηφιο.Εαν οι Ευρωπαιοι συνεχισουν να μας δανειζουν ακομα και μετα απο 40% haircut,συντομα το χρεος θα φτασει στα ιδια επιπεδα με τωρα. Εαν οχι(το πιο πιθανο) θα επελθει η καταρρευση, και τοτε ειναι που δεν θα υλοποιηθει καμια απο τις τοσο απαραιτητες μεταρρυθμισεις.Το μνημονιο ειναι ενα βημα για να βγουμε απο την κριση,δεν ειναι ομως επαρκες.Αυτο που χρειαζεται ειναι να κανουμε εμεις το επομενο βημα.Και εδω τιθεται το ερωτημα.Ποιο ακριβως ειναι αυτο το βημα?

ekapitalistis είπε...

@ 2o Ανωνυμο

''Αυτο που χρειαζεται ειναι να κανουμε εμεις το επομενο βημα.Και εδω τιθεται το ερωτημα.Ποιο ακριβως ειναι αυτο το βημα? ''


Πρέπει να μπεί Τέλος στην φοροδιαφυγή. Άν πληρώνουν όλοι τους φόρους που τους αντιστοιχούν και αν ζητάνε όλοι αποδείξεις ακόμη και για την αλλαγή μιας λάμπας στο σπίτι απο τον ηλεκτρολόγο τοτε κατι θα γίνει.

Ανώνυμος είπε...

e-kapitalisti ακόμα και αν έμπαινε με ένα μαγικό τρόπο τέλος στη φοροδιαφυγή , είστε σίγουρος οτι θα το άντεχαν πολλές ελληνικές (μικρο)επιχειρήσεις με το παρόν φορολογικό συστημα ; Γιατί εμένα η γυάλα μου λέει οτι σε μια τέτοια περίπτωση θα είχαμε δεκάδες χιλιάδες λουκέτα . Για να μην αναφέρω βέβαια την αύξηση των τιμών , τη μείωση της ζήτησης , καμπύλη Λάφερ και άλλες τρυφερές ιστορίες

ekapitalistis είπε...

@ Ανωνυμο

Κατακαβα καλα(?) υποστηρίζεις την φοροδιαφυγή? Το φορολογικό μας σύστημα έχει γινει ζόμπι γιατι η φοροφυγαδες εκει το οδηγησαν.
Η φοροδιαφυγη ειναι επισης αθεμιτος ανταγωνισμος εναντι των επιχειρησεων που πληρωνουν φορους και ασφαλιστρα στους υπαλληλους τους.
Οι καλοι και εντιμοι επιχειρηματιες δεν μπορουν να αποδωσουν οσο θα επρεπε ή μπορουσαν γιατι καποιοι κανουν καλες τιμες με φοροδιαφυγη.
Η αγορα αποφασιζει ποιες επιχειρησεις θα μεινουν στην αγορα.
Η φοροδιαφυγη και μαυρη αγορα ειναι γυρω στο 30% του GDP και το κατακεφαλην εισοδημα εχει αυξηθει. Λεφτα υπαρχουν αλλα κανεις δεν πληρωνει τους φορους του οταν μπορει.

Ανώνυμος είπε...

Δεν ηθικολογώ καπιταλιστή για να υποστηρίζω ή όχι τη φοροδιαφυγή . Μιλάω καθαρά πρακτικά και σε ρωτάω : Με το παρόν φορολογικό σύστημα , πόσες ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να αντέξουν να πληρώνουν στο ακέραιο όλη τη φορολογία που επιβάλλεται , έμμεση ή άμεση . Και πόσοι καταναλωτές αντίστοιχα μπορούν να αντέξουν τη μετακύληση του κόστους αυτού στις τιμές ; Οταν μάλιστα λαμβάνουν ως ανταπόδοση από ελάχιστα ή τίποτα εώς εμπόδια και προβλήματα .

Αν μου απαντήσεις έστω και στο περίπου , έστω και διαισθητικά αν δεν έχεις ιδία άποψη της αγοράς , τότε μπορούμε να συνεχίσουμε ηθικολογόντας.

Τηλέμαχος Χορμοβίτης είπε...

ekapitalistis
Η φοροδιαφυγή δε θα καταπολεμηθεί με δρακόντεια μέτρα, σαν και αυτά που προτείνει η Τρόικα. Η φορδιαφυγή θα περιοριστεί μόνο αν μειωθεί δραστικά η φορολογία , απλοποιηθεί το φορολογικό σύστημα και μειωθεί το μέγεθος το κράτους. Με τις σημερινές συνθήκες για ποιό λόγο ο πολίτης να πληρώσει τους φόρους του?Για να ταϊζει ένα στρατό κομματικών ημέτερων και ένα πανταχού παρόν κράτος που επεκτείνεται συνεχώς?Και όλα αυτά την ώρα που οι υπηρεσίες που παρέχει το κράτος στους πολίτες είναι τριτοκοσμικού επιπέδου? Η φοροδιαφυγή είναι η απόλυτα λογική αντίδραση των πολιτών σε μια χώρα με όλο και υψηλότερους φόρους και όλο και χειρότερες υπηρεσίες. (Ένα σχετικό παλιότερο άρθρο μου εδώ http://good-intentions09.blogspot.com/2009/10/blog-post_7576.html και ένα εξαιρετικό άρθρο του Τάκη Μίχα εδώ http://www.newstime.gr/?i=nt.el.article&id=35993)

ekapitalistis είπε...

@ Ανωνυμο
Διαβασε ξανα το σχολιο σου σε παρακαλω. Η φοροδιαφυγη ειναι τανγκο χορος για δυο, ο πωλητης επιχειρηματιας και ο αγοραστης καταναλωτης που συναλλασονται με χωρίς αποδειξεις ή με ψευδές ποσο στην απόδειξη είναι και οι δυο φοροδυαφυγαδες. Σημερα φωναζουν ολοι που τα πραγματα δυσκολεψαν και τι εκαναν ολα τα αλλα χρονια αυτοί οι επιχειρηματιες και καταναλωτες? Αγοραζαν τα καλυτερα προιοντα,αυτοκινητα, κινητα,διαμερισματα, κάναν ζωή luxus και παει λεγοντας, Φοροδιαφευγοντας . Και ποιος τους φταει σημερα? ΒΈΒΑΙΑ Το κρατος! Συνχίζουμε...

@ Ανωνυμο + Τηλεμαχο Χορμοβίτη,
Αγαπητοί μου φίλοι μιλάμε για το ίδιο κράτος που μας παρέχει Σύστημα Υγείας,συγκοινωνίες και Υπηρεσίες σε τιμές peanuts? Μιλάμε για το ίδιο κράτος που ενάντια σε κάθε απλή κοινή οικονομική λογική κατασπάραξε τις σάρκες του για να μας κάνει χαρούμενους και ευτυχισμένους 30 καί χρόνια τώρα? Εμένα μου έρχεται στο μυαλό η φράση , γενναιόδωρο κράτος με αχάριστους πολίτες.
Το κράτος δεν είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα, όποιος κάνει φοροδυαφυγή είναι μαυραγορίτης και γκάνκστερ και κανένα επιχείρημα δεν μπορεί να δικαολογήσει την φοροδιαφυγή.
Το κράτος αναγκάζετε να έχει ένα ζόμπι φορολογικό σύστημα γιατι όλοι μα όλοι τον εαυτούλη τους και κανέναν άλλο.Έτσι δεν θα φτιάζουμε ποτε ένα σωστό κράτος και μια προηγμένη χώρα.
Τηλέμαχε συγγνώμη αλλα ο πολίτης που δεν θέλει ή που πιστεύει οτι είναι αναφαίρετο του δικαίωμα να μην πληρώνει φόρους και να φοροδιαφεύγει για εμένα προσωπικά είναι ένας αχρείος μαυραγορίτης γκάκστερ και θα πρέπει να είναι ο τελευταίος που θα μιλά για το κράτος.
Καλή σας Κυριακή , συγγνώμη για το μεγάλο κείμενο!

Ανώνυμος είπε...

για αρχή :

http://anarxofileleutheros.blogspot.com/2010/11/blog-post.html

Ανώνυμος είπε...

Μπορω να γνωριζω οτι το ΔΝΤ δεν ειναι εναντιον του ενιαιου φορολογικου συντελεστη. Ειναι καθαρα θεμα κυβερνησης.

Τηλέμαχος Χορμοβίτης είπε...

Αυτό πάντως που εγώ βλέπω είναι πως η σταθερή συνταγή του ΔΝΤ για όλες τις χώρες περιλαμβάνει υψηλότερη φορολογία (πχ. http://www.cato-at-liberty.org/imf-wants-higher-taxes-in-japan/, http://www.cato-at-liberty.org/the-imf-is-urging-governments-to-impose-regulatory-and-tax-cartels-to-benefit-politicians/, http://www.cato-at-liberty.org/typical-bad-advice-from-the-imf/, http://interests.scmp.com/international-property/china/imf-says-china-should-raise-taxes-rates-to-curb-property-price-gainshttp://www.uncoverage.net/2010/07/imf-says-u-s-should-raise-taxes-cut-social-security/,http://www.cato.org/pub_display.php?pub_id=6602 )

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

καλά μιλάει η Παπαρήγα που έχει να προτείνει το...σοβιετικό μοντέλο? δεν πάει να πάρει καμιά σύνταξη να ησυχάσουμε λέω εγώ...

ΓΙΩΡΓΟΣ είπε...

Τηλέμαχε, επίτρεψε μου μια παρατήρηση. Στη συλλογιστική που αναπτύσσεις, απαξιώνεις τη τριμερή δανειακή σύμβαση, αναφέροντας ότι "οδήγησε" σε δρόμους, όπου οι αριθμοί δεν βγαίνουν και αναρωτάσαι τι μπορεί να γίνει με χρέος στο ύψος του 160% του ΑΕΠ.
Άσχετα εάν τα νούμερα βγαίνουν ή όχι (προσωπικά πιστεύω όχι), η δανειακή σύμβαση με τι κριτήρια μπορεί να κριθεί; Εάν πέτυχε η όχι θα το γνωρίζαμε και θα το αξιολογούσαμε. εφόσον το μνημόνιο υλοποιείτο. Προέβλεπε άλλωστε ότι το peak του χρέους θα ήταν το 181% του ΑΕΠ. Είδες όμως εσύ να εφαρμόζεται; Η κυβερνητική πολιτική το τελευταίο ενδεκάμηνο συνίσταται σε επιβολή φόρων σε ό,τι περπατάει, πετάει, κολυμπάει και σε οριζόντιες μειώσεις μισθών Δ.Υ. το μεγαλύτερο μέρος των οποίων επιστρέφει μέσω πλασματικών υπερωριών και εκτός έδρας. Τι ενσωμάτωσε από τις προτάσεις της τριμερούς; Το κράτος ουδόλως μειώθηκε, ουδαμώς απεχώρησε από το επιχειρείν (ΔΕΚΟ κλπ), κανένα επάγγελμα δεν απελευθερώθηκε από τους διοικητικούς προστατευτισμούς που διέπετο. Ακόμη κι εκεί που η διοίκηση νομοθέτησε, δεν ακολούθησε τις "οδηγίες" της σύμβασης, αλλά τις στρέβλωσε, για να καταλήξει στο αποτέλεσμα που επιθυμούσε. Αλλά και έτσι οι νόμοι "πάγωσαν" εσκεμμένα, αφού δεν προχώρησαν σε έκδοση των άπειρων Π.Δ., εγκυκλίων και υπουργικών αποφάσεων, που έχουν προβλέψει για να εξειδικεύσουν κάθε περίπτωση των νομοσχεδίων. Συνεπώς νομιμοποιούμαι νομίζω να αναρωτώμαι πώς χαρακτηρίζεις αποτυχημένο κάτι που ουδόλως εφαρμόστηκε. Θυμίζω ότι κάπως έτσι κατηγορείται ο τρισκατάρατος φιλελευθερισμός ως υπεύθυνος για τη χρεοκοπία της χώρας κι ας μην έχει εφαρμοστεί ποτέ ανάλογη πολιτική στη χώρα. Ανήκω σε αυτούς που υποστηρίζουν ότι το περιεχόμενο του μνημονίου είναι ελάχιστο εμπρός στη τεράστια μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη η πολιτικοοικονομική μας πραγματικότητα. Και ακόμη γνωρίζουμε όλοι ότι κύριο μέλημα της δανειακής σύμβασης είναι η δημοσιονομική προσαρμογή με μείωση των ελλειμμάτων έως την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 6%. Δεν προβλέπει όμως το μίγμα με το οποίο θα επιδιωχθεί να επιτευχθεί αυτό. Η επιλογή της επιβολής τεράστιας φορολογίας αντί εκείνης που προβλέπει μείωση του κράτους και άρα περιορισμό των δαπανών και της σπατάλης ήταν της κυβέρνησης. Ομοίως η απουσία αναπτυξιακής προοπτικής, εξ αιτίας της καταθλιπτικής παρεμβατικότητας και χειραγώγησης της αγοράς από το κράτος. Δεν αποδέχομαι λοιπόν την ευθύνη του μνημονίου στο αδιέξοδο που βιώνουμε, εκτός ίσως από τη συμβολή του σε μεγαλύτερα ποσοστά ύφεσης έναντι των αναμενομένων. Αλλά δημοσιονομική προσαρμογή χωρίς έντονα υφεσιακά φαινόμενα δεν έχει παρατηρηθεί πουθενά. Αυτά και συγχωρείστε μου το εύρος της παρέμβασης

Τηλέμαχος Χορμοβίτης είπε...

@ΓΙΩΡΓΟΣ
Μα η επιβολή υψηλότερης φορολογίας δεν ήταν μόνο επιλογή της κυβέρνησης, ήταν και επιλογή της Τρόικας. Σε οσα προγράμματα έχει καταρτίσει μέχρι τώρα το ΔΝΤ αλλά και σε όσες προτάσεις έχει κάνει, προβάλλει σταθερά σαν λύση την αύξηση της φορολογίας. Και η ΕΕ βρίσκεται σε αυτή τη γραμμή. Αρκεί να θυμηθούμε τις πιέσεις προς τη Ιρλανδία για να αυξήσει τη χαμηλή της φορολογία των επιχειρήσεων. Η φορομπηχτική πολιτική του Μνημονίου ακυρώνει σε μεγάλο βαθμό τα θετικά του σημεία , δηλ. τη μείωση του κράτους. Μήπως όμως , επιπλέον, προγράμματα τύπου Μνημονίου, με τα φτηνά δάνεια που παρέχουν, καθυστερούν τελικά τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις? Μήπως τελικά το ΔΝΤ και η ΕΕ δημιούργησαν τις προϋποθέσεις ώστε η κυβέρνηση να κωλυσιεργεί και να μην προχωράει σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις?(ένα σχετικό άρθρο εδώ http://blemilo.blogspot.com/2011/04/blog-post_12.html)

Δημοσίευση σχολίου