Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Back To Basics : Τα πέντε βιβλία που μας επηρέασαν περισσότερο


John Locke: Two Treatises of Government. Όταν το διδάχθηκα στο ελληνικό πανεπιστήμιο δεν μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση. Μέχρι που έπρεπε να το διδάξω στους πρωτοετείς φοιτητές στην Αγγλία. Είναι το βιβλίο που με έκανε και τυπικά φιλελεύθερο. Οι έννοιες του ατόμου, της ιδιοκτησίας, της κοινωνίας και της κυβέρνησης, όπως εισάγονται με αυτό το βιβλίο, βάζουν την ανθρωπότητα στην μοντέρνα εποχή.

Ludwig Von Mises: Human Action. Το κορυφαίο βιβλίο οικονομικών, και όχι μόνο, του 20ου αιώνα κατά την γνώμη μου. Εισάγει τον αναγνώστη με θαυμαστό τρόπο στις βασικές έννοιες που διέπουν την ελεύθερη κοινωνία και οικονομία. Πέρα από ένα βιβλίο για την λειτουργία της οικονομίας είναι ένα βιβλίο ύμνος στον ελεύθερο άνθρωπο που πράττει. Είναι επίσης πολύ σημαντικό γιατί γράφεται σε μια εποχή που το φαινόμενο του σοσιαλισμού είναι σε πλήρη ανάπτυξη και σε αυτό αντιπαρατίθεται μοναδικά.

Slavoj Zizek: The Sublime Object of Ideology. Πολλοί θα αναρωτηθούν τι σχέση έχει ο Ζίζεκ με τον Μίζες. Καμμία. Αλλά αυτό ήταν ένα βιβλίο που με επηρέασε βαθιά όταν έγραφα το διδακτορικό μου. Όπως και ο ίδιος ο Ζίζεκ, που γνώρισα προσωπικά, με το χιούμορ του και τον αντικομφορμισμό του. Βασικά το βιβλίο είναι μια καλή εισαγωγή στον μεταμοντερνισμό. Όχι αυτόν των αριστερόστροφων διανουμένων a la mode, αλλά σε αυτόν τον τρόπο ανάλυσης της ανθρώπινης συμπεριφοράς που εισάγει το πέραν του ορθού λόγου.

John A. Armstrong: Nations before Nationalism. Κατά την γνώμη μου το κορυφαίο βιβλίο που έχει γραφτεί για το φαινόμενο του εθνικισμού και την έννοια του έθνους. Ο συγγραφέας θεωρεί πως το έθνος δεν είναι ένα κατασκεύασμα ex nihilo, αλλά, σε κάθε περίπτωση εθνικισμού, βασίζεται σε μιαν προϋπάρχουσα αντίληψη της κοινότητας που χωρίς αυτήν δεν μπορεί να υπάρξει το φαινόμενο του εθνικισμού και η σύγχρονη αντίληψη του έθνους-κράτους.

George Finlay: History of the Greek Revolution and the Reign of King Otho. Η σημαντικότερη ιστορία της ελληνικής επαναστάσεως από έναν καλβινιστή Σκωτσέζο φιλέλληνα, που ήρθε στην Ελλάδα, πολέμησε, εγκαταστάθηκε και τελικά πέθανε εδώ. Η ιστορία του θεωρείται μη πολιτικώς ορθή για την Ελλάδα γι’αυτό και σπάνια έχει μεταφραστεί. Οι θαυμαστές του Καποδίστρια ας διαβάσουν τις σχετικές σελίδες. Διαφωτιστικό επίσης είναι και το πρώτο μέρος του βιβλίου, όπου προσπαθεί να καταλάβει, όταν μαγεμένος από τα διαβάσματα του έφτασε στην Ελλάδα, γιατί αυτοί που περίμενε να είναι απόγονοι των αρχαίων δεν μιλούν ελληνικά αλλά αρβανίτικα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου