Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Μια καλή ημέρα για την ελευθερία του λόγου


Η σημερινή είναι μια πραγματικά καλή ημέρα για τους φίλους της ελευθερίας της έκφρασης σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ο Ολλανδός πολιτικός Γκέρτ Βίλντερς αθωώθηκε από δικαστήριο του Άμστερνταμ για τις κατηγορίες της υποκίνησης φυλετικού και θρησκευτικού μίσους και διακρίσεων σε βάρος μουσουλμάνων. Ο Βίλντερς είχε συγκρίνει το Κοράνι με το βιβλίο του Αδόλφου Χίτλερ «Ο Αγών μου» και χαρακτηρίσε το Ισλάμ συνώνυμο του φασισμού και της τρομοκρατίας.

Δεν έχει σημασία αν συμφωνείς ή όχι με τις απόψεις του Βίλντερς. Προσωπικά αν και πιστεύω πως η κρατικά επιβαλλόμενη πολυπολιτισμικότητα μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις ατομικές μας ελευθερίες , βρίσκω κάποιες από τις θέσεις του Βίλντερς υπερβολικές (πχ όταν συγκρίνει το Κοράνι με το "Αγών μου") και κάποιες άλλες τελείως λάθος (πχ την πρότασή του να απαγορευτεί το Κοράνι στην Ολλανδία). Όμως αυτό που διακυβεύοταν σε αυτή τη δίκη ήταν το δικαίωμα όλων μας να εκφράζουμε ελεύθερα τις απόψεις μας ή ,αν θέλετε, και τις προκαταλήψεις μας , χωρίς να έχουμε έναν "πολιτικά ορθό" κομισάριο πάνω από το κεφάλι μας που θα μας υπαγορεύει τί θα λέμε και τί θα γράφουμε. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, μια λογοκρισία νέου τύπου, με "προοδευτικό" μανδύα αυτή τη φορά και με πρόσχημα την προστασία των μειονοτήτων, έχει δημιουργήσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο για την ελευθερία του λόγου σε ολόκληρη την Ευρώπη . Αυτή η νομοθεσία απειλεί (αν δεν τα έχει καταφέρει ήδη) να μετατρέψει τις άλλοτε ανεκτικές κοινωνίες μας σε κοινωνίες καταπιεστικές και αποστειρωμένες, όπου δεν επιτρέπεται ο ελεύθερος διάλογος και η αντίθετη γνώμη και όπου όλοι φοβούνται μήπως με το λόγο τους προσβάλουν μια θρησκευτική ή εθνική ομάδα.

Βέβαια, η αθώωση του Βίλντερς δεν σημαίνει πως οι υπέρμαχοι της ελευθερίας του λόγου κέρδισαν τον πόλεμο. Οι ανελεύθεροι νόμοι της "πολιτικής ορθότητας" εξακολουθούν να βρίσκονται στη θέση τους και εξαιτίας τους πολλοί αθώοι άνθρωποι πρόκειται να συρθούν στα δικαστηρία στο μέλλον , μόνο και μόνο επειδή θα εκφράσουν την άποψη τους. Μάλιστα, άλλες χώρες , όπως η Ελλάδα, δείχνουν να μην έχουν διδαχτεί τίποτε από την εμπειρία της υπόλοιπης Ευρώπης και ετοιμάζονται και αυτές να γευτούν τους καρπούς του ..."πολιτικά ορθού" παραδείσου. Όμως η σημερινή απόφαση του ολλανδικού δικαστηρίου δείχνει πως ακόμη και στις ,λοβοτομημένες από την προοδευτική "Αστυνομία της Σκέψης", κοινωνίες μας , κάτι έχει μείνει ζωντανό από το πνεύμα του Διαφωτισμού, κάτι έχει μείνει ζωντανό από τη μεγαλύτερη κατάκτηση του Δυτικού πολιτισμού, την ελευθερία του λόγου. Και αυτό μας κάνει να ελπίζουμε για το μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου