Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Φόροι, φόροι, φόροι


Αφήστε μας ήσυχους να δουλέψουμε ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού στην διάσκεψη του ΟΟΑΣΑ. Που σημαίνει ότι όταν αφήνεις τους ανθρώπους που δημιούργησαν το μεγαλύτερο και πιο σπάταλο κράτος της Ευρώπης να διαχειριστούν μια κρίση που οφείλεται στο τεράστιο μέγεθος του δημόσιου τομέα, το μόνο που θα μπορέσουν να σκαρφιστούν είναι φόροι, φόροι και ακόμα περισσότεροι φόροι.

Το 2009 οι δημόσιες δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ ήταν 53.2%. Μετά από την όλη φασαρία που έγινε το 2010 μειώθηκαν στο... 50% του ΑΕΠ. Ενώ για το 2011 προβλεπόταν να ανέβουν στο 50.7%! Βέβαια το 50.7% προβλεπόταν γιατί στην συνέχεια οι υπουργοί φρόντισαν να αυξήσουν τις δαπάνες όσο πιο πολύ μπορούσαν.

Όλα αυτά συμβαίνουν κατά την διάρκεια της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης της σύγχρονης ιστορίας μας και όταν όλα τα μάτια του κόσμου είναι στραμμένα στην Ελλάδα. Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση Παπανδρέου έχει αποφασίσει να προστατεύσει το βαθύ κράτος πάση θυσία. Έστω και αν αυτό σημαίνει την κατάρρευση της Ελλάδας. Ο κρατισμός για την κυβέρνηση Παπανδρέου δεν είναι απλά ιδεολογία, είναι θρησκεία.

Έτσι ανακοινώθηκαν αύξηση ΦΠΑ, αύξηση τελών κυκλοφορίας, επιβολή φόρου στο φυσικό αέριο, επιβολή ειδικού φόρου στα αναψυκτικά, κατάργηση φορολογικών εκπτώσεων (και μάλλον αναδρομικά!), έκτακτη εισφορά σε όσους κατέχουν σκάφη αναψυχής, πισίνες, πολυτελή αυτοκίνητα και μεγάλη ακίνητη περιουσία, αύξηση στους φόρους στα τσιγάρα, αύξηση αντικειμενικών αξιών, μείωση του αφορολογήτου ορίου, κ.α.

Η κυβέρνηση των ακραίων κρατιστών έχει αποφασίσει ότι τα σπασμένα πρέπει να τα πληρώσει ο ιδιωτικός τομέας. Και γιατί όχι, ποια ήταν η τελευταία φορά που κάποιος από την κυβέρνηση Παπανδρέου εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα; Όπως για κάθε καλό σοσιαλιστή, έτσι και για τον κ. Παπανδρέου, ο ιδιωτικός τομέας είναι ο τομέας της οικονομίας που υπάρχει για να μπορεί ο κ. Παπανδρέου, οι υπουργοί του και οι κομματικοί κρατικοί στρατοί να ξοδεύουν αφειδώς.

Σύμφωνα με τα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση ένας πολίτης στο ιδιωτικό τομέα που βγάζει 1.000 ευρώ το μήνα θα πρέπει να πληρώσει επιπλέον, πάνω από 400 ευρώ το χρόνο σε φόρους για να συντηρείται ένας εργαζόμενος στα κατ' επίφαση ιδιωτικά Ελληνικά Πετρέλαια που πληρώνεται 17,8 μισθούς το χρόνο, που επίσημα εργάζεται 38 ώρες την εβδομάδα, που παίρνει σωρεία επιδομάτων (όπως αυτό του εργένη αν είναι πάνω από 35 και ανύπαντρος) και που στοιχίζει στον φορολογούμενο κατά μέσο όρο 86.000 ευρώ το χρόνο.

Στην σοσιαλιστική Ελλάδα αυτό είναι κοινωνική δικαιοσύνη.

Παρεμπιπτόντως, η κυβέρνηση Παπανδρέου ήθελε ακόμη και άλλες αυξήσεις φόρων. Αλλά αντέδρασε η τρόικα.

“Αυτή τη φορά, τα στελέχη της τρόικας κρατούν πολύ σκληρή στάση. Έχουν απορρίψει μέτρα που πρότεινε η κυβέρνηση, όπως η φορολόγηση των τόκων με 12,5% - 15% από 10% σήμερα καθώς και αύξηση του φόρου στα δάνεια.”

Στην χθεσινή διάσκεψη ο πρωθυπουργός είπε “Αφήστε μας ήσυχους, ξέρουμε ότι έχουμε προβλήματα, αφήστε μας ήσυχους να δουλέψουμε», προκαλώντας το έντονο χειροκρότημα του ακροατηρίου.”

Ας αφεθούν ήσυχοι ο κ. Παπανδρέου και οι κρατικοδίαιτοι χειροκροτητές του. Το ρευστό του ελληνικού κράτους φτάνει μέχρι τις 18 Ιουλίου. Τότε ο Γιώργος λεφτά-υπάρχουν Παπανδρέου μαζί με το βαθύ κράτος, καθώς επίσης και με εξέχουσες προσωπικότητες, όπως ο Μίκης αναδρομικά Θεοδωράκης, ας βρουν τα δις ευρώ με την ησυχία τους. Ας τους αφήσει η τρόικα μόνους και τότε θα δούμε το σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου