Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Ιωσήφ Στάλιν, μια παρεξηγημένη προσωπικότητα


Δεν υπάρχει ηγέτης που να έχει παρεξηγηθεί τόσο, όσο ο σύντροφος Στάλιν, ειδικά μετά από την πτώση του φράχτη του Βερολίνου. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαίο να ξεπεράσουμε τα ιδεολογικά καλούπια που επιβάλλει ο ορθολογικός φασισμός που κυριαρχεί.

Η ανάρτηση είναι από την ειδική πρωταπριλιάτικη έκδοση του ΜπλεΜήλου

Είναι πολύ εύκολο σήμερα να οδηγηθεί κάποιος σε μια λανθασμένη θεώρηση των πραγμάτων. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γίνει αυτό, δείτε για παράδειγμα την περίοπτη θέση που δίνεται σε “διανοούμενους” όπως ο George Orwell και το κατάπτυστο δοκίμιο του “Politics and the English Language.”

Θα πρέπει να αναπτύξουμε ένα τρόπο σκέψης που θα μας βοηθήσει να δούμε πέρα από τα στεγανά της φιλελεύθερης ουτοπίας.

Ένα πολύ καλό πρόσφατο παράδειγμα ήταν η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι “τη βία δεν την επιλέγουν οι πολίτες, την επιλέγει η εξουσία απέναντι στους πολίτες.” Κάτι παρόμοιο συνέβηκε και με τον Στάλιν, κατά του οποίου οι πολλαπλές συνιστώσες των γκούλαγκ άσκησαν επανειλημμένα βία εναντίον του. Κάποτε η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο και ο Στάλιν βρέθηκε σε μια κατάσταση συγκινησιακής μέθης, όπου αντέδρασε ριζοσπαστικά στην βία αιώνων κατά του προλεταριάτου.

Σήμερα αντί η αριστερά να απολογείται για τα πεπραγμένα του Στάλιν, θα πρέπει ελεύθερα και ανοιχτά να υποστηρίξει τις ‘θυσίες’ που έγιναν προς χάριν μια δικαιότερης κοινωνίας. Ο όποιος ενδοιασμός για τα παραπάνω δεν είναι παρά μια έκρηξη νοσταλγίας για μια πρότερη και πιο άγρια μορφή βίας.

- Απαγορεύεται η ολική ή η μερική αναδημοσίευση του άρθρου από την Αυγή ή τον Ριζοσπάστη.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"ο ορθολογικός φασισμός", χαχαχα

ellinaki είπε...

Πω πω... Καίγεται σήμερα.. :)

Ανώνυμος είπε...

Καλά, όλοι σας, όλα σας τα αντισοσιαλιστικά απωθημένα πρωταπριλιάτικα βρήκατε να τα βγάλετε!

Ανώνυμος είπε...

μονο ανεκδοτο μπορει να ειναι αυτο το αρθρο.
100.000.000 πτώματα νομίζω είναι λίγο μεγάλη ‘θυσία’

ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΛΙΝΑΡΔΑΤΟΣ είπε...

Η ανάρτηση είναι από την ειδική πρωταπριλιάτικη έκδοση του ΜπλεΜήλου

Δημοσίευση σχολίου