Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Το οργουελικό "Newspeak" του ΣΚΑΪ : Όταν "πολυφωνία" σημαίνει "λογοκρισία"


Στο χθεσινοβραδινό του δελτίο ειδήσεων, ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ σε μια λαμπρή επίδειξη οργουελικού Νewspeak, υπερασπίστηκε την "πολιτική πολυφωνία" , η οποία, σύμφωνα με το σταθμό, θα επιτευχθεί μόνο μέσω της ... κρατικής λογοκρισίας.

Στο στόχαστρο του ΣΚΑΪ μπήκε ο τηλεοπτικός και ραδιοφωνικός σταθμός του ΚΚΕ, 902 . Σύμφωνα με το ρεπορταζ : "Στο καθημερινό πρόγραμμα και στα δελτία ειδήσεων (του 902) δεν παρουσιάζεται σχεδόν καμία άλλη άποψη επί των ζητημάτων της επικαιρότητας, εκτός από αυτή του ΚΚΕ και των συνδικαλιστικών του φορέων. Έτσι, ο πολίτης που θα τύχει να παρακολουθήσει δελτίο ειδήσεων του 902 δεν μπορεί να διαμορφώσει καμία άλλη άποψη εκτός από εκείνη της κομματικής γραμμής." Το ίδιο συμβαίνει και στο κανάλι του Γιώργου Καρατζαφέρη, το ΤΗΛΕΑΣΤΥ. Ο ΣΚΑΪ ζήτησε την εφαρμογή του Νόμου 2328/1995 για τα ΜΜΕ , σύμφωνα με τον οποίο: "Οι τηλεοπτικοί σταθμοι έχουν την υποχρέωση να διασφαλίζουν την πολιτική πολυφωνία, και την παρουσιάση των απόψεων των πολιτικών κομμάτων, που εκπροσωπούνται στη Βουλή και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για κάθε ζήτημα που καθίσταται αντικείμενο πολιτικής αντιδικίας." Aπό κοντά και ο ,κατά τ'άλλα φιλελεύθερος, Στέφανος Μάνος, που υπερασπίστηκε το θεάρεστο έργο του ΕΣΡ : «Αυτό είναι μέσα στη γενική ανομία που υπάρχει στον τόπο μας. Ο ΕΣΡ δεν κάνει σωστά τη δουλειά του αλλά και η πολιτεία δεν κάνει σωστά τη δουλειά της και μέσα στο γενικό μπάχαλο γίνονται και αυτά».

Η προσέγγιση του ΣΚΑΪ στο συγκεκριμένο θέμα μου θύμισε μια ιστορία που διηγήθηκε κάποτε ο δημοσιογράφος Αθανάσιος Παπανδρόπουλος στον Γιάννη Μαρίνο. Όταν ο Παπανδρόπουλος προσπαθούσε να βρει εκδότη για τη "Μαύρη Βίβλο του Κομμουνισμού", ένας εκδοτικός οίκος συμφώνησε να εκδόσει το βιβλίο, με τον όρο να γράψει τον πρόλογο ο ... Χαρίλαος Φλωράκης για λόγους ισορροπίας! Τέτοια ακριβώς είναι και η "πολυφωνία" που οραματίζονται οι "εκσυγχρονιστές" φωστήρες του ΣΚΑΪ, όταν ζητούν από το κράτος να εφαρμόσει το συγκεκριμένο νόμο. Φανταστείτε μια τηλεόραση όπου ο Γιώργος Καρατζαφέρης θα είναι υποχρεωμένος να έχει καλεσμένο στην εκπομπή του στο "Τηλεάστυ" τον Αλέξη Τσίπρα για λόγους ισορροπίας ενώ ο Λαζόπουλος κάθε φορά που βγάζει τους πύρινους λόγους του υπερ των απεργών και των λαθρομεταναστών θα έχει την υποχρέωση να δίνει το λόγο στον Άδωνι Γεωργιάδη για τον αντίλογο! Και επειδή είναι αδύνατον να ελέγχονται όλοι οι σταθμοί με το υποδεκάμετρο για το αν πληρούν τους κανόνες της πολυφωνίας, τελικά το κράτος είναι αυτό που θα καθορίσει ,αυθαίρετα και επιλεκτικά, τί σημαίνει "πολυφωνία" και ποιός έχει δικαίωμα σε αυτή. Αντί ένα τέτοιο μέτρο να προωθήσει τον πλουραλισμό τελικά θα πετυχεί τα αντίθετα αποτελέσματα, αφού οι παρουσιάστες θα αυτολογοκρίνονται για να μην μπλέξουν με το νόμο. Αυτό έγινε και στις ΗΠΑ από το 1949 μέχρι το 1987, με το περιβόητο "Fairness Doctrine", που απαιτούσε από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς να παρουσιάζουν με ισορροπημένο τρόπο αμφιλεγόμενα θέματα. Ο νόμος χρησιμοποιήθηκε από τις κυβερνήσεις Κένεντυ και Νίξον για να σιωπήσουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους στα ΜΜΕ, και καταργήθηκε το 1987, επειδή όπως παραδέχτηκαν οι Αρχές αντί να ενθαρρύνει την πολυφωνία τελικά έβαζε εμπόδια στην ελευθερια του λόγου.

Πολυφωνία δε σημαίνει πως κάθε εφημερίδα, κάθε ραδιοφωνικός σταθμός ή κάθε τηλεοπτικό κανάλι έχει την υποχρέωση να φιλοξενήσει όλες τις απόψεις. Πολυφωνία σημαίνει πως κάθε μέσο θα μπορεί να έχει τη δικιά του πολιτική γραμμή και τους δικούς του καλεσμένους , με όσο μονομερή τρόπο κι αν γίνεται αυτό . Ο πολίτης δεν έχει ανάγκη την καθοδήγηση του κράτους-πατερούλη , επειδή, όπως πιστεύει ο ΣΚΑΪ, αν τύχει να παρακολουθήσει δελτίο ειδήσεων του 902 δεν θα μπορεί να διαμορφώσει καμία άλλη άποψη εκτός από εκείνη της κομματικής γραμμής του ΚΚΕ . Ο πολίτης ξέρει πολύ καλά γιατί παρακολουθεί 902 ή ΤΗΛΕΑΣΤΥ. Αν θέλει να ακούσει άλλη άποψη, σε μια εποχή σαν τη σημερινή με δεκάδες κανάλια, εφημερίδες και το internet , μπορεί εύκολα να το κάνει. Και αν μη τι άλλο, ένας κομμουνιστής , ένας εθνικιστής ή ένας φιλελεύθερος έχει κάθε δικαίωμα να παρακολουθεί ένα σταθμό που απλά θα ενισχύει τις προκαταλήψεις του.

Όπως λοιπόν το κανάλι του κύριου Αλαφούζου μπορεί να παρουσιάζει τα θέσφατα της οικολογικής ορθοδοξίας, χωρίς να αναφέρει την αντίθετη άποψη, έτσι και ο 902 μπορεί να προβάλλει από το πρωί μέχρι το βράδυ τους ύμνους της Αλέκας Παπαρήγα στο Στάλιν και το ΤΗΛΕΑΣΤΥ να αφιερώνει όλο το πρόγραμμά του στους παραληρηματικούς μονολόγους του Κώστα Πρέκα . Σε μια ελεύθερη κοινωνία αυτό σημαίνει πολυφωνία και όχι το κράτος να καθορίζει το περιεχόμενο των εκπομπών κάθε καναλιού.

10 σχόλια:

tanzo είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με όσα γράφεις και έχω να προσθέσω ότι στο σπίτι του κρεμασμένου (του ΣΚΑΙ) δεν πρέπει να μιλάνε για σκοινί. Ο ΣΚΑΙ σε όλα του δελτία παρουσιάζει μονότονα τις ακραίες φιλελεύθερες απόψεις των ιδιοκτητών του που εκφράζονται μέσα από τον παλαιοδασκαλίστικο λόγο του Μπάμπη Παπαδημητρίου και άλλων φερέφωνων της σχολής του Μίλτον Φρίντμαν.

Δευκαλιων είπε...

Τηλεμαχε δεν εχεις δικιο, για το λογο του οτι αυτος ο νομος εφαρμοζεται εδω και χρονια και ο Σκαι και αλλα καναλια εχουν φαει καμποσα προστιμα επειδη ''δεν προβαλουν την πολιτικη πολυφωνια''

Mαλιστα ο πιο συνηθισμενος λογος επιβολης προστιμου ειναι η ''ελλειπης πολιτικη καλυψη του ΚΚΕ'', οποτε ο Σκαι εχει απολυτο δικιο στην κριτικη του. Εχουν βαρεθει να πληρωνουν προστιμα...

Δειτε χαρακτηριστικα την τιμωρια οσων καναλιων δεν προβαλλουν στο βαθμο που θα ηθελε το καθεστως την φασιστικη προπαγανδα του ΚΚΕ και του ΛΑΟΣ

Με πρόστιμο 20.000 ευρώ το συμβούλιο «φιλοδώρησε» και τον «Σκάι TV» για παράνομη παράλειψη διασφάλισης πολιτικής πολυφωνίας εις βάρος του ΚΚΕ και του ΛΑΟΣ, με το μέλος του ΕΣΡ Εύη Δεμίρη να προτείνει 30.000 ευρώ. Η Ανεξάρτητη Αρχή είχε εντοπίσει χαμηλή προβολή των συγκεκριμένων κομμάτων (ΚΚΕ 3,6% και ΛΑΟΣ 2,6%) από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού τον Δεκέμβριο

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=142051

άλλες λαμπρες αποφασεις του ΕΣΡ εδω:

http://www.inews.gr/96/prostima-apo-to-esr.htm

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=107940

http://liberalcreta.pblogs.gr/2011/02/h-kalypsh-toy-faikokkinoy-kathestwtos-sthn-propaganda-twn-faioko.html

Δευκαλιων είπε...

Δεδομενου οτι οι τηλεοπτικες συχνοτητες δεν ειναι προσβασιμες στον καθενα να κανει καναλι, ειναι σωστη η υποχρεωση των καναλιων για πολιτικη πολυφωνια. Ο Τηλεμαχος θα ειχε απολυτο δικιο αν το να ανοιξεις καναλι σε αυτη την χωρα ηταν κατι προσιτο... που δεν ειναι...

Kefalas είπε...

Ναι tanzo ο Μίλτον Φρήντμαν ως γνωστόν ήθελε το ΚΡΑΤΟΣ να ελέγχει τι προβάλλουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί, ώστε να μην παραβιάζεται η fairness!!!!

Τι να συζητάμε για τέτοια θέματα, όταν έχουμε ένα σύνταγμα που λέει ότι «η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του κράτους» (άρθρο 14 παρ. 2)!!!!
Και κανείς δε φαίνεται να ενοχλείται...

Ανώνυμος είπε...

Αν ο Σκάι έχει πρόβλημα με τα πρόστιμα (γιατί προφανώς κι αυτός είναι προκατειλλημένος υπέρ μιας συγκεκριμένης ατζέντας)τότε να ζητήσει την κατάργηση του νόμου περί υποχρεωτικής πολυφωνίας, όχι να ζητά την επιβολή του και στους άλλους.

Defkalion είπε...

O Skai εφαγε προστιμο επειδη προβαλε σε ποσοστο 3% τα κομματα του 3% την στιγμη που Τηλεαστυ και 902 προβαλουν σε ποσοστο 99% τα κομματα του 3%. Η συγκριση δεν υφισταται παρα μονο για τους κνιτες τους φασιστες και τους απολογητες τους

Ανώνυμος είπε...

Για ποιό fairness μιλάμε όταν τα κανάλια τα έχουν οι διαπλεκόμενοι; Καλύτερα να απαγορευθεί η ιδιωτική τηλεόραση και να πάρει τη θέση της το ίντερνετ.

Cacofonix είπε...

"Η συγκριση δεν υφισταται παρα μονο για τους κνιτες τους φασιστες και τους απολογητες τους"

Αφορά και τους συγγραφείς του παρόντος γιατί μπερδεύτηκα!

Η μεγαλύτερη δύναμη που έχουμε στα χέρια μας είναι το τηλεκοντρόλ. Ειδικά αν συνοδεύεται από δορυφορικό πιάτο και γνώση αγγλικών για παράδειγμα.

Κατά τα άλλα θεωρώ φαιδρό το Skai να σκάει για τους άλλους. Ας κοιτάξει το δικό του μαγαζί κι ας σταματήσει να κάνει τον εισαγγελέα-μπαμπούλα.

Κι επιτέλους ας ανοίξουν και το επάγγελμα του καναλάρχη! Καθόλου δεν θα με πειράξει...

ΥΓ Έχω μια απορία όμως. Βλέπει κανείς 902 γιατί όσους ΚΚΕέδες ρώτησα το αγνοούν ως κανάλι; Εγώ παρ' όλα αυτά έχω "απολαύσει" ταινίες σοσιαλιστικού ρεαλισμού σοβιετικής προέλευσης και συζητήσεις κατά του κεφαλαίου με τους συνομιλητές ντυμένους με Lacoste, Polo κλπ...

Ανώνυμος είπε...

Η μόνιμη αδυναμία του φιλευλεύθερου χώρου στη χώρα είναι όχι τόσο η απουσία στελεχών με ιδέες, κατάρτιση και μεταδοτικοτητα, όσο η συστηματική και διαχρονική ασυνέπεια. Απόδειξη τούτου η πρωτοφανής αντιφατικότητα του άρθρου αυτού με το προηγούμενο με τίτλο "Ανοχή στη παραβατικότητα σημαίνει περισσότερη παραβατικότητα". Ενώ για τον κ. Λιναρδάτο η μη τήρηση των νόμων για τα διόδια, τα εισητήρια στα μμμ, κ.ο.κ. είναι προφανώς η αιτία για ακόμη μεγαλύτερη παραβατικότητα, για τον κ. Χορμοβίτη η μη τήρηση ενός νόμου του κράτους για τον τρόπο μετάδοσης πληροφοριών δεν είναι τίποτε άλλο παρά προφανέστατα καθήκον κάθε φιλευθέλου! (επικρίνει μάλιστα ο συντάκτης τον κ. Μάνο για τη θέση του περί της ανάγκης τήρησης του νόμου). Όταν όμως ο κ. Χορμοβίτης αναγνωρίζει στον εαυτό του τη δυνατότητα να κρίνει ποιος νόμος πρέπει να εφαρμοστεί και ποιος έχει, τότε προφανέστατα θα έπρεπε για λόγους συνέπειας να αναγνωρίσει στα μέλη π.χ. του ΠΑΜΕ να επιλέγουν αυτοβούλως ποιο νόμο θα εφαρμόσουν και ποιον όχι. Αυτή είναι και η συνταγή για την κατάρρευση κάθε φιλελεύθερης ιδέας στον τόπο.

tanzo είπε...

Ανώνυμε, ο φιλελευθερισμός δεν περιέχει ιδέες αλλά την απληστία, την κοινωνική αδικία και την κοινωνία, όχι των 2/3 πλέον, αλλά του όποιου προλάβει, με τον μανδύα της ανάπτυξης, κλπ κλπ (βαριέμαι να τα αναφέρω όλα)

Δημοσίευση σχολίου