Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Η απαγόρευση του καπνίσματος βλάπτει σοβαρά την υγεία



Για τους Ταλιμπάν της αντικαπνιστικής εκστρατείας ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Τί και αν η απαγόρευση του καπνίσματος περιορίζει τις ατομικές μας ελευθερίες, τί και αν εξαιτίας του μέτρου κλείσουν χιλιάδες μαγαζιά και μείνουν χιλιάδες άνθρωποι άνεργοι και μάλιστα σε καιρούς οικονομικής κρίσης. Όλα αυτά δεν έχουν σημασία αφού γίνονται για το καλό μας. Η απαγόρευση θα ωφελήσει την υγεία μας , και αυτό είναι που μετράει . Έτσι θα περίμενε κανείς πως με την έλευση του άκαπνου παραδείσου, μπορεί να γίνουμε σκλάβοι του "κράτους νταντά", μπορεί να χάσουμε τη δουλειά μας, αλλά τουλάχιστον θα σφύζουμε από υγεία! Και όμως, ακόμη και αυτές οι υποσχέσεις δεν φαίνεται να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Όπως διαβάζω στο μπλογκ του "Adam Smith Institute", τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν πως στη Σκωτία μετά την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους , οι εισαγωγές με καρδιακή προσβολή στα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, όχι μόνο δεν έχουν μειωθεί αλλά έχουν αυξηθεί. Ας πάμε και στη γειτονική Ιρλανδία. Εκεί , οι κάτοικοι της χώρας εκτός από την οικονομική κρίση , πρέπει να υποφέρουν και μια από τις πιο αυστηρές αντικαπνιστικές νομοθεσίες στον κόσμο. Πέρα από την απαγόρευση σε κλειστούς χώρους που εφαρμόζεται από το 2004, η κυβέρνηση απαγόρευσε τις διαφημίσεις τσιγάρων, την πώληση τους σε εμφανές σημείο στα καταστήματα, την κυκλοφορία πακέτων με λιγότερα από 20 τσιγάρα, ενώ επέβαλε και την υψηλότερη φορολογία παγκοσμίως, με αποτέλεσμα το πακέτο να πωλείται στα...8,55 ευρώ . Σύμφωνα με τη λογική των αντικαπνιστών, τα αποτελέσματα θα έπρεπε να ήταν θεαματικά. Και όμως. Ο αριθμός των καπνιστών αυξήθηκε από το 27% το 2004 στο 29% σήμερα, ενώ στοιχεία δείχνουν πως η συνήθεια του καπνίσματος έξω από τις παμπς (που επιβλήθηκε λόγω της απαγόρευσης), έχει οδηγήσει σε αύξηση των...αφροδισιών νοσημάτων!

Μήπως τελικά η ανυπακοή των Ελλήνων στα αντικαπνιστικά μέτρα , θα ωφελήσει όχι μόνο την ελευθερία μας αλλά και την υγεία μας ;

[ Για τον παραλογισμό και τον αυταρχισμό της αντικαπνιστικής εκστρατείας διαβάστε εδώ, εδώ και εδώ ]

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εδω θα διαφωνησω σε αυτα που λες και θα ζητησω την βοηθεια του κρατους για το εξής.
- Εστω οτι θες να πιασεις δουλεια σαν γκαρσόνι σε καφετερια η οποια δεν εφαρμοζει το νομο και ολοι μεσα καπνιζουν...Εσυ εισαι μη καπνιστης και πρεπει να ανεχθεις το καπνισμα του αλλου. Δηλαδη πρεπει να ανεχθεις σαν εργαζομενος και αρα οχι με δικη σου θεληση επιβλαβεις χημικες ουσιες.
Εδω λοιπον θελω το κρατος να με προστατεψςι απο κατι που ειναι αποδεδειγμενα κακο...Και σου ξανατονιζω οτι η προστασια του εργαζομενου και οχι του καταναλωτη ετσι που αν εν γουσταρει δεν παει στο μαγαζι το συγκεκριμενο ειναι κρατικη υποθεση...
ΒΑΣΙΛΙΑΓΚΟΣ Γιωργος

stelioskal είπε...

Μα είναι πολύ απλό: Το κράτος σε προστατεύει πια γιατί το μαγαζί (των καπνιστών) που μπορούσες να βρεις δουλειά ΕΚΛΕΙΣΕ. Έτσι δεν έχεις δίλλημα πιά και δεν τίθεται σε κίνδυνο η υγεία σου

Ανώνυμος είπε...

στελιο , δηλαδη μου λες οτι ειναι προτιμοτερο ο εργαζομενος να εκτιθεται σε αποδεδειγμενα καρκινογονες ουσιες χωρις την θεληση του και το κρατος να μην κανει τιποτα. Μα το κρατος πρεπει αυτο ακριβως να προστατευει με την δυναμη του που ειναι υπερτερη τρου καφετζη , δλδ το να μπορει ο εργαζομενος να εχει δουλεια χωρις διακινδυνευση. Και ναι προτιμω να κλεισει το μαγαζι παρα ο εργαζομενος που στο ξαναλεω δεν ειναι πελατης αλλα παει να βγαλει ενα κομματι ψωμι πρεπει να ανεχεται τον καρκινο του αλλου. Απαντησε μου σε αυτο σε παρακαλω κατα ποσο ειναι δικαιο αυτο? Να θελω εγω να δουλεψω και το αφεντικο να μου λεει οτι θα εκτεθεις σε μολυσματικους παραγοντες? Εγω τι θα πω ποιος θα με προστατεψει ? Η επιλογη να μην δεχτω την δουλεια ? δεν νομιζω δεν προκειτια περι επιλογης αλλα περι επιβιωσης ετσι ? Για αυτο το καπνισμα σε χωρους εργασιας πρεπει να απαγορευτει καθολικα...οχι για τους καταναλωτες αλλα για τους εργαζομενους και μονο...

Ανώνυμος είπε...

"ο εργαζομενος να εκτιθεται σε αποδεδειγμενα καρκινογονες ουσιες χωρις την θεληση του"

Το απείλησαν; Του άσκησαν βια να δεχθεί αυτήν την δουλειά; Όπως έχεις δικαίωμα να βλάψεις τον εαυτό σου για να λάβεις την ευχαρίστηση που σου προσφέρει ο καπνός (καπνιστής) έτσι έχεις και το δικαίωμα να βλάψεις τον εαυτό σου για τον μισθό που σου προσφέρει η πώληση καπνού+ποτού (εργαζόμενος).

Κανείς δεν έχει δικαίωμα να σε αναγκάσει να καπνίσεις ή να εργαστείς σε έναν χώρο με καπνό. Όταν επιλέγεις να εργαστείς σε ένα περιβάλλον με καπνό δεν υπάρχει εξαναγκασμός.

Δεν υπάρχει βια, καμία παραβίαση κάποιου ατομικού δικαιώματος άρα δεν έχει καμία δουλειά να επέμβει το Κράτος.

Ανώνυμος είπε...

Για το θέμα αυτό είμαι μια πλήρης αντίφαση. Καπνίζω, συμφωνώ απόλυτα ότι βλάπτεται η υγεία του καπνιστή, αμφιβάλλω σοβαρά για τις επιπτώσεις στην υγεία του παθητικού, είμαι κατά της λογικής του νόμου αλλά τον εφαρμόζω όπου το μαγαζί φόρα παρτίδα δεν τον παραβιάζει έχοντας τασάκια στο τραπέζι και θεωρώ ότι μέχρι η Πολιτεία να αλλάξει το νόμο (αν τον αλλάξει) πρέπει να επιδιώξει στα σοβαρά την εφαρμογή του.
Το θέμα δεν είναι απλό.
Στις 1/9 είχα ανεβάσει το "Υπευθυνότητα, ελευθερία και κάπνισμα" στο firiki2010 Οποιος ενδιαφέρεται...

Ανώνυμος είπε...

με το σκεπτικο σου αν υπηρχε ραδιενεργεια στο χώρο εργασιας δεν θα υπηρχε προβλημα ...ειναι δικαιωμα του εργαζομενου να επιλεξει η οχι

Ανώνυμος είπε...

Αν έχει δικαίωμα να κάτσει σε έναν χώρο με ραδιενέργεια για ευχαρίστηση (γουστάρει να φωσφορίζει το βράδυ) τότε έχει δικαίωμα να κάτσει και για εργασία.

O καθένας έχει δικαίωμα να κάνει ότι θέλει είτε για ευχαρίστηση, είτε για λεφτά.

Όσο δεν υπάρχει βίαιος εξαναγκασμός ή εξαπάτηση το Κράτος δεν πρέπει να επεμβαίνει.

Ανώνυμος είπε...

Μα δεν θα καθισει για ευχαριστηση αλλα για βιοπορισμο , αλλο το ενα αλλο το αλλο..Τι σχεση εχει η εργασια με την διασκεδαση εν τελει? Εδω εχετε λαθος οι φιλελευθεροι το δικαιωμα στην ασαλεια της εργασιας πρεπει να προστατευεται και λυπαμαι αλλα σε αυτο που λεω δεν βλεπω επιχειρηματα που μπορουν να το αντικρουσουν...Αλλωστε πανω απο ολα ειναι ο βιοπορισμος ο οποιος με την εγγυηση του κρατους αν μη τι αλλο πρεπει να ειναι ασφαλης!!! Και εννοειται πως υπαρχει βια στο παραδειγμα μου ...αν δεν σαρεσει σηκω φυγε απο την δουλεια και θα βρω αλλον που θα γουσταρει να αναπνεει τον καρκινο

Yianniskriti είπε...

Παραλογισμός και αυταρχισμός είναι ο καπνός σου, ή καλύτερα "φασισμός είναι ο καπνός σου" που λέει και ο Δήμου.

Και όπως ο ίδιος γράφει, "Δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ διαφορά ανάμεσα στον χρήστη ηρωίνης και στον καπνιστή παρά μόνο στην αυθαίρετη μεταχείρισή τους από τους νόμους. Και οι δύο είναι ναρκομανείς και εξερτημένοι. Και μάλιστα οι καπνιστές βλάπτουν ΚΑΙ τον διπλανό τους !

http://nikosdimou.blogspot.com/2006/05/blog-post_16.html

Και εγω θα συμπλήρωνα, όχι απλά βλάπτουν, αλλα ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ τον διπλανό τους: http://www.protothema.gr/health-and-life/article/?aid=92817

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην κορυφαία ιατρική επιθεώρηση The Lancet το 1% των θανάτων που καταγράφονται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο οφείλεται στο ΠΑΘΗΤΙΚΟ κάπνισμα.

Από τους 600.000 ανθρώπους που πεθαίνουν απο το παθητικό κάπνισμα, οι 165.000 είναι νήπια ! Εάν στους αριθμούς αυτούς προστεθούν οι θάνατοι 5,1 εκατομμυρίων ενεργών καπνιστών, το σύνολο φτάνει στους 5,7 εκατ. θανάτους το χρόνο. Τα στοιχεία αφορούν το έτος 2004 και καλύπτουν 192 χώρες.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το 2004 εκτέθηκαν σε παθητικό κάπνισμα το 40% των παιδιών, το 33% των ενήλικων ανδρών και το 35% των γυναικών. Η έκθεση στον καπνό (=μέσω παθητικού καπνίσματος) προκάλεσε 379.000 θανάτους από καρδιακά προβλήματα, 202.000 θανάτους από άσθμα και άλλα αναπνευστικά προβλήματα και 21.400 από καρκίνο των πνευμόνων.


Πέρα απο αυτά τα στοιχεία όμως, ο Τηλέμαχος θεωρεί οτι οι αντικαπνιστές είναι "παράλογοι και αυταρχικοί", επειδή δεν ανέχονται να αναπνέουν ισχυρά τοξικά δηλητήρια - εντομοκτόνα http://www.chem.uoa.gr/chemicals/chem_nicotine.htm

"Τί και αν η απαγόρευση του καπνίσματος περιορίζει τις ατομικές μας ελευθερίες"

"Ατομική ελευθερία" το κάπνισμα? Ε λοιπόν, εάν είναι δικαίωμα του άλλου να δηλητηριάζει τον αέρα που αναπνέω με το ΦΟΝΙΚΟΤΕΡΟ ναρκωτικό που γνώρισε το ανθρώπινο γένος, τότε είναι και εμένα ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΟΥ να πιάσω ενα τουφέκι και να τον καθαρίσω. Και χέστηκα για το τι θα μου πούνε οι νόμοι, όταν ο άλλος με σκοτώνει σιγα-σιγά και ύπουλα, με "νομιμοποίηση". Έτσι, για να λέμε τα πράγματα με την απλή, μαθηματική λογική, και πέρα απο φιλευθερισμούς και ιδεολογίες: Το κάπνισμα ΔΕΝ είναι ατομική ελευθερία ή δικαίωμα, το κάπνισμα είναι ένα φονικό όπλο το οποίο σκοτώνει ύπουλα, και γι αυτό πρέπει ΕΞ' ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ να απαγορευθεί. Και στην Ελλάδα οι αντικαπνιστικοί νόμοι δεν εφαρμόζονται, όχι επειδή υπάρχουν αντιδράσεις, αλλα κυρίως για να κονομάει το αδηφάγο κράτος απο την φορολογία και να γλυτώνει καταβολή συντάξεων (λιγότερες δαπάνες).

"Το απείλησαν; Του άσκησαν βια να δεχθεί αυτήν την δουλειά; Όταν επιλέγεις να εργαστείς σε ένα περιβάλλον με καπνό δεν υπάρχει εξαναγκασμός."

Wow ! Τι ωραίο επιχείρημα ! Δηλαδή ο άλλος που πάει να δουλέψει σε γραφείο λογιστής, πρέπει να μην δουλέψει ποτέ, η να πεί "ωχ, ξέχασα οτι στα γραφεία καπνίζουν οι περισσότεροι, άρα έπρεπε να μην είχα τελειώσει λογιστής αλλα να πήγαινα να γίνω κρεοπώλης" !!!

ΥΓ : Ένας επι 15 χρόνια βαρύς καπνιστής (2,5+ πακέτα ημερησίως).

Δημοσίευση σχολίου