Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Αμετανόητοι


Οι φιλομνημονιακοί εκσυγχρονιστές προσπαθούν απεγνωσμένα να μας πείσουν πως δεν φταίει η λατρεμένη τους Τρόικα για τη φορολογική λαίλαπα των τελευταιών δύο ετών αλλά πως αποκλειστικός υπεύθυνος είναι η κυβέρνηση Παπανδρέου, που επέλεξε αυτή τη λύση για να μην αναγκαστεί να περικόψει το κράτος και θίξει το κρατικοδίαιτο πλέγμα συμφερόντων που την κρατάει στην εξουσία. Στο "ΜπλεΜήλο", πάλι, έχουμε γράψει ,επανηλειμμένως, πως η αύξηση της φορολογίας αποτελεί πάγια πολιτική των δανειστών μας και πως ταιριάζει απόλυτα στην κρατικίστικη φιλοσοφία οργανισμών όπως το ΔΝΤ και η ΕΕ. Οι τελευταίες φορολογικές προτάσεις του ΔΝΤ όχι μόνο επιβεβαιώνουν την ορθότητα αυτής της άποψης αλλά αποδεικνύουν πως οι γραφειοκράτες της Τρόικας έχουν χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα.

Μετά την , άνευ προηγουμένου, φοροκαταιγίδα που έκανε ανυπόφορη την καθημερινότητα εκατομμύρια Ελλήνων , έβαλε λουκέτο σε χιλιάδες επιχειρήσεις και βυθίσε την οικονομία στην πιο βαθιά ύφεση, οι φωστήρες του ΔΝΤ παραμένουν αμετανόητοι! Γι αυτούς η συνταγή εξόδου από την κρίση, συνοψίζεται , γι άλλη μια φορά, στο "φόροι, φόροι, φόροι!" ! Αν εφαρομοστούν οι προτάσεις που υπέβαλε το ΔΝΤ στην ελληνική κυβέρνηση, η, ήδη δυσβάκτακτη φορολογική επιβάρυνση των Ελλήνων , θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Το ΔΝΤ προτείνει, μεταξύ άλλων, τη θέσπιση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ στο 19% ή στο 21% έναντι των τριών συντελεστών 23%, 13% και 6,5% που ισχύουν σήμερα, την κατάργηση των πολύ χαμηλών συντελεστών που ισχύουν για τα νησιά του Αιγαίου , την θέσπιση φόρου στο κρασί, την αύξηση σε 25% του συντελεστή φορολογίας για τις Ομόρρυθμες Εταιρείες, την αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα στριφτά τσιγάρα, την αύξηση του τέλους ταξινόμησης για τα μεταχειρισμένα ΙΧ και την δραστική αύξηση των προστίμων, όπως την επιβολή προστίμου 100 ευρώ το μήνα για εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων. Μοναδικές θετικές πρότασεις η κατάργηση του φόρου υπέρ τρίτων και η κατάργηση του φόρου πολυτελείας (με εξαίρεση τα επιβατικά αυτοκίνητα βέβαια, για να μην κακομαθαίνουμε). Όσο για μείωση των φορολογικών συντελεστών, ούτε καν να το συζητάτε. Όπως δήλωσε ο Πόουλ Τόμσεν, σε πρόσφατη συνέντευξή του στην "Καθημερινή", απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Αθανάσιου Έλλις : "Είμαι υπέρ της φορολογικής μεταρρύθμισης και του ορθολογισμού της φορολογίας. Υπέρ κινήσεων που διευρύνουν τη φορολογική βάση. Αλλά θα εφιστούσα την προσοχή σε κινήσεις που «τοποθετούν την άμαξα πριν από το άλογο», όπως είναι η άποψη ότι η μείωση των συντελεστών θα οδηγήσει σε διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Η εμπειρία μας δείχνει ότι αυτό δεν ισχύει. Πρέπει πρώτα να ληφθούν μέτρα που θα βελτιώνουν τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό." Προφανώς ο γκρίζος Δανός γραφειοκράτης δεν έχει ακούσει ποτέ του για την καμπύλη του Λάφφερ.

Τελικά, πόσο δίκιο είχε ο Γιώργος Μαλούχος, όταν, σε πρόσφατο άρθρο του στο Βήμα, χαρακτήριζε τους Τροϊκανούς "παιδιά του Στάλιν"! "Οι τροϊκανοί σωτήρες μας," έγραφε, "μισούν θανάσιμα, όπως ο Μεγάλος Πατερούλης και οι οπαδοί του, την έννοια της αγοράς. Κάνουν ότι μπορούν για να τη διαλύσουν και τα καταφέρνουν μια χαρά. Ουδέποτε άλλοτε αυτή δέχθηκε τόσο βαρύ πλήγμα στην Ελλάδα. Δεν έχουν αφήσει τίποτα όρθιο… Ποτέ άλλοτε η ελεύθερη οικονομία δεν απειλήθηκε έτσι σε δυτική χώρα…"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου